אינספור המחוות והתרומות למען חיילי הסדיר והמילואים שצצות מיומה הראשון של הלחימה מחממות את הלב ומנחמות את הנפשות הפצועות של אומה שלמה. ככל שנמשכת המלחמה, נמשכות גם היוזמות וגם תחילתו של החורף הביאה פעילויות חדשות, הכול ביוזמת ארגונים ואנשים פרטיים שרואים עצמם מגויסים למען המטרה המשותפת.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הכלה על האמר, החתן בחאקי: איך נראות החתונות של המלחמה

>> עף ברשת: שיפצה את הדירה הזוגית, הגולשים קטלו אותה

 

מחסה מסוכות ממוחזרות: לאוהלים, למטבח, לש"ג ולציוד

"כיפת ברזנט" היא חלק מיוזמות החמ"ל האזרחי של "אחים לנשק", דאגה קטנה שביקשו להסיר מהוריהם של הלוחמות והלוחמים כדי שיישארו יבשים גם בגשם, על ציודם. הרעיון החל מפנייה של איש מילואים מגדוד תותחנים, שנענתה ביוזמה של איסוף שלדי סוכות, עיטוף בבדי ברזנט ושינוע לשטח לפי בקשות שמגיעות לחמ"ל. "הפיילוט תפס כמו אש בשדה קוצים. עד עכשיו נתרמו 750 יחידות, בדרך נמצאות 950 נוספות, והציבור נרשם לתרומה של עוד 1,400 יחידות", מספר אייל מאירוביץ' מחמ"ל "אחים לנשק" באזור התעשייה ציפורית, נוף הגליל.

כיפת ברזנט (צילום: מתוך הפייסבוק)
כיפת ברזנט|צילום: מתוך הפייסבוק

"הפרויקט הזה מרגש מכל בחינה", אומרת עדי עזוז-אורפז מעמק יזרעאל שהגיעה להתנדב. "זו עזרה פיזית פרקטית לחיילים שלנו, הנקודה הרגישה והאהובה על כולם; זו התגייסות מדהימה של אנשים מכל רחבי הארץ בתרומה של סוכות שלא יוחזרו לבעליהן, וזו התנדבות בזמן הפרטי של האנשים עם המכוניות הפרטיות שלהם והדלק שלהם, שמגיעים לבתים, אוספים את הסוכות ומביאים אלינו". הברזנטים נאספים ממקורות שונים, למשל מפרסומות ישנות או שלטי בחירות, או נרכשים במחיר סמלי ועוטפים את הסוכות מכל הצדדים ובגג כדי לספק מחסה. את הסוכות המשופצרות מביאים לצפון ולדרום חברים מ"אחים לנשק", שגם מתקינים אותן או משאירים להם את הסוכות בשטח. מאירוביץ' מספר כי החיילים שמשתמשים בסוכות כמחסה לאוהלים, למטבחונים, לש"ג או לציוד, מתלהבים ומברכים. "אוהלים סגורים נותנים מענה טוב יותר לשינה וגם שומרים על החום, וכעת אנחנו בפיילוט הבא ל'כיפת רוח', חממות גדולות מצינורות פלסטיק ויריעות ניילון של חממות שיעזרו למנוע מהאוהלים לעוף".

פה אפשר לתרום סוכות

כיפת ברזנט (צילום: מתוך הפייסבוק)
כיפת ברזנט|צילום: מתוך הפייסבוק
 

כמו ספא בתנאי שטח קשים: מקלחות ניידות ומפנקות

כולנו יודעים כמה מקלחת טובה, חמה וריחנית יכולה לשפר את מצב הרוח. הצורך לספק את התענוג הזה לחיילים בשטח עלה די מהר, ובעקבותיו סוגים שונים של פתרונות יצירתיים. אחת היוזמות היא "משאית-קלחת" וכשמה כן היא - משאית מקלחת שדה חמה לחיילים, שמגיעה בכמה ורסיות לפריסות של הכוחות. מדובר בקבוצה של חברים מהיישוב כרמי יוסף ויישובים נוספים, אותה מובילים יוצאי יחידות מובחרות וקצינים בכירים בצה"ל - ארנון שרגא, אייל בן דוד, רוני זאבי ועוד, שמיד בתחילת המלחמה העלו רעיון להקים מקלחות שדה ופיתחו כמה שיטות, כל אחת נותנת מענה לפריסה שונה של כוחות. אחת מהן היא מעין מתחם בנוי משישה מקלחונים שסגורים במעטפת של בד אטום ומקבלים את המים ממשאית תרומת "UTI - איסוזו משאיות". במבואת המקלחונים מחכה לחיילים רחבת התארגנות עם ספסלים, מקום לחלוץ נעליים, מתלי בגדים, שולחן עם מגבות, סבונים, שמפואים ועוד פינוקים. המקלחות נשארות בשטח כל זמן שצריך, נחבאות בין עמדות טנקים או חורשות. "שישה ראשי מחוברים למיכל מים ויש במשאית משאבת מים, גנרטור ומערכת אטמור לחימום המים", מסביר שרגא.

כיפת ברזנט סוכת מקלחת 6 עמדות (צילום: ארון שרגא)
משאית-קלחת, סוכת מקלחת 6 עמדות|צילום: ארון שרגא

גרסה נוספת של משאית-קלחת כוללת מקלחות ל-18 איש, והפיתוח האחרון הוא משאית עם חימום גז ושלושה מכלי מים של אלף ליטר כל אחד. "10 עמדות נסגרות עם בדים וכל הפינוקים ודשא סינתטי. בסוף היום, בשעות הקטנות של הלילה, מקפלים את העמדה וחוזרים הביתה". 

שרגא מספר שהתגובות נפלאות ואנשים מתעוררים לחיים בתנאים קשים של מדבר, אבק וחודש בתוך הנעליים: "התגובות שאנחנו מקבלים, אחת מהן מבחורה שאמרה לנו שהמקלחת יותר טובה מאשר בבית, הן שדוחפות אותנו להמשיך". מדובר בהשקעה של מאות אלפי שקלים, חלקם כספים פרטיים, ובתרומה של עמותת דובדבן, חברת תעבורה שיצרה את התשתית בתוך ומתוך המשאית, חברת דור אלון גז שאחראית על חימום המים בגז ורשת למטייל שתרמה אוהלים וצידניות.

כיפת ברזנט משאית קלחת (צילום: ארון שרגא)
משאית קלחת|צילום: ארון שרגא
כיפת ברזנט משאית קלחת ג (צילום: ארון שרגא)
משאית קלחת |צילום: ארון שרגא

איסוזו אף סיפקה משאית ליוזמה של ארגון הצלה ללא גבולות למכבסה ומספרה ניידות:

 

 

גם עמותת "פעימת הלב" תורמת ומפעילה לחיילי צה״ל מקלחות שטח מפנקות, בתוך מכולה ניידת שבתוכה 10 מקלחות עם מים חמים 24/7, מגבות חדשות, סבונים ופרטיות לכל אחד מהחיילים בשטח. המכולה תוכנס ככל הנראה ללוחמים בתוך שטח עזה. 

זהו מיזם נוסף של עמותת "פעימת הלב" של תעשיית התרבות בישראל, ועלותו רבע מיליון שקלים. העמותה מפעילה מתחילת המלחמה בהתנדבות חמ"ל לוגיסטי וכ-900 פעילים ומסייעת בתרומות ציוד צבאי ואזרחי לשירותי הבטחון, כמו משלוח 3,400 ארגזי ציוד לכ-500 יחידות צה״ל בכל רחבי הארץ, 90,000 מנות חמות מבושלות לחיילים ואלפי פריטי חורף עבורם. בנוסף, אנשי העמותה ירדו לשטח בכל סופשבוע עם פודטראק'ס וזמרים ששימחו את הכוחות בשטח, ומפעילה את מיזם "לא לבד" שמסייע נפשית לשורדי אסון הנובה ולאנשי תעשיית התרבות, בימים מאתגרים אלה של אפס עבודה.

מכולת מקלחת של עמותת פעימת הלב (צילום: ערן קלינגר)
מכולת מקלחת |צילום: ערן קלינגר
מכולת מקלחת של עמותת פעימת הלב (צילום: ערן קלינגר)
מכולת מקלחת |צילום: ערן קלינגר
 

מספרה ניידת, מכונות כביסה ומייבשים על משאית ואפילו ספא נייד הן יוזמות של עמותת "ביחד ננצח" שנעות למען החיילים מצפון לדרום. לספא מחוברות שש מקלחות עם מים חמים כדי שבהן יסירו החיילים את סימני השטח. בג'קוזים המתנפחים מחכים להם מים חמימים וזרמים, בהם יכולים לשהות חמישה חיילים יחד. "הם מתפנקים עם סבונים, שמפואים, מגבות, בוקסרים ומברשות שיניים כדי להרגיש כמו שיוצאים ממקלחת בבית או בספא של בית מלון", אומר נתן גראוכר, סגן יו"ר העמותה, שגם מספקת כיבוד. להכנות, לריתוכים ולמתנפחים נרתמה חברת "כרמל אירועים והפקות" שאחד מעובדיה מספר שהג'קוזי הופך לפעמים גם לג'קוזי עם קרח ששופכים לתוכו. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by אהרון אשכנזי (@ari_ashkenazi1)

 

כי יש אחריות גם באזרחות: עמדות עבודה מרחוק למילואימניקים

כשחייל מילואים מצאלים, שעזב את עבודתו כדי להתגייס, פנה לחברת WeWork בשאלה אם יש איך לעזור למילואימניקים שצריכים לעבוד מדי פעם, בחברה לא חשבו פעמיים. כשהם הבינו שחיילים רבים נדרשים לסוג של עבודה מרחוק, הם הקימו בתיאום עם צה"ל עמדות עבודה בסיסיות– חמישה אוהלים ממוזגים שמפוזרים בבסיסים ובשטחי כינוס, ובהם עמדות עבודה, ציוד משרדי, חיבור לחשמל ולאינטרנט מהיר וכמובן, עמדת קפה. אנשי החברה בודקים את השטח לפני, מוודאים שיש ביקוש ואז מגיעים עם צוות העובדים, שנרתם בתקופה האחרונה ליוזמות בידיים פנויות. היוזמה מצטרפת להקצאת אלפי מטרים במתחמי WeWork לאירוח יוזמות סיוע אזרחיות ועסקים מאזורים מפונים, ביניהן חמ"ל הסברה לצילום, עריכה, תרגום וכתיבת סרטוני הסברה לקהילה הבינלאומית, מטה סיוע למשפחות הנעדרים והחטופים שמספק ליווי צמוד של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, תרומות ועוד.

כיפת ברזנט ווי וורק (צילום: יחצ)
עמדות עבודה מרחוק|צילום: יחצ
 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by WeWork Israel (@wework_israel)

 

לפרוש מזרן ולשים ראש: מיטות שטח מקרטון

במקום לישון על הרצפה בשטח, הקימו בחברת בנטוב אליפסיס את פרויקט "מנוחת הלוחם", מיטות קרטון Bedbox שעשויות מחומרים ממוחזרים ועליהן יכולים החיילים לפרוס מזרן לישון. בהתחלה חולקו עשרות מיטות כדי לבחון את יעילותן, וכל המיטות שיוצרו מאז, קרוב ל-3,000 יחידות, אזלו. "גילינו שהחיילים עפים על זה ובאמת זקוקים למוצר שהוא מיטה שמעניקה נוחות מדהימה גם על משטחים כמו אבנים או טרשים", מסבירים בדף התרומות של הפרויקט. כדי לענות על הדרישה לאלפי מיטות נוספות, שכל אחת עולה 100 שקלים, יצאה החברה בבקשה לסיוע במימון לייצורן. 

 

 

שהריצרץ' לא ייתקע: מתפרה ניידת לתיקוני מדים וציוד

אז מיטה יש ומקלחונים יש, גם מקום עבודה סידרו למילואימניקים ואפילו ספא מפנק, אבל מישהו צריך לדאוג גם לציוד ובגדים שנקרעים וזקוקים לתיקונים. כאן נרתמה חברת דן תחבורה, שיחד עם הראל ביטוח והחמ"ל של ריסטארט ישראל בהובלת איתי מטלון, השיקה את המתפרה הניידת לציוד לחימה. המתפרה - בתפעול של "סדנת דה וינצ'י", היא בעצם אוטובוס שהוסב למתפרה קטנה ויוצא לשטחי הכינוס בדרום ליום שלם כדי לתקן ציוד קרוע של חיילים: רצועות מותניים, רצועות וקליפסים לווסט, רצועות וקליפסים לתיק טיל לאו, תיקון ברכיות, תיקון ריצ'רץ', החלפת סקוצ'ים ועוד. 

סהר קידר ועומר כהן מנהלים את "אוטובוס הקסמים", כמו שמכנה אותו סהר. בן זוגה ואחיה נלחמים וגם היא הרגישה צורך לתת את חלקה: "אנחנו מקבלים פניות ומחליטים מה הכי דחוף ולשם מגיעים. אליק ממתפרת דה וינצ'י בקריית מלאכי זיווד את כל האוטובוס מבחינה טכנית וכל יום יושבים בו בין 5-4 תופרים בעמדות תפירה מתוך קבוצה של 60 תופרים ומנהלי פעילות, רבים מהם יוצאי שלדג שמתאמים את העבודה מול רס"פים וקצינים". התגובות מדהימות, אפילו יותר מפינוקי אוכל, היא מספרת. אלה לוחמים שצריכים להרגיש בטוחים עם הציוד שלהם, וזו המטרה שלנו. הם נותנים את הנשמה ואנחנו מעלים להם את המורל". בימים אלה עובדים בחמ"ל על זיווד של אוטובוס נוסף.

כיפת ברזנט מתפרה ניידת דן (צילום: טל-אל נזריאן)
מתפרה ניידת |צילום: טל-אל נזריאן
כיפת ברזנט מתפרה ניידת דן (צילום: טל-אל נזריאן)
מתפרה ניידת |צילום: טל-אל נזריאן
כיפת ברזנט מתפרה ניידת דן (צילום: טל-אל נזריאן)
מתפרה ניידת |צילום: טל-אל נזריאן