גם מאותגרי הגינון שבינינו, שמסרבים להיכנע לטרנד הג'ונגל הביתי של השנים האחרונות (או פשוט לא מצליחים לתפעל אותו), מתפתים כל כמה זמן לתת צ'אנס לטיפוח עציץ ואפילו אדנית של עשבי תיבול רעננים. הרוזמרין הוא מבין התבלינים הפופולריים ביותר בארץ – מוסיף טעם לכל מנה, מרובה סגולות לבריאות והרחקת מזיקים, וגם זמין בשפע בגינות השכונתיות. אבל אל תתנו לעמידות שלו לבלבל אתכם, כי כשהטמפרטורות צונחות גם הוא זקוק לתשומת לב מיוחדת כדי להמשיך לשגשג.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 

הרוזמרין הוא אמנם צמח רב שנתי, אבל בהיותו ים-תיכוני צריך לעזור לו קצת בחורף, בעיקר אם הוא צומח בגינה או בעציץ על אדן חלון חיצוני שחשוף לתנאי מזג האוויר. ברוב המקומות בישראל, גם כשקר זה עדיין לא קשוח מספיק בשביל להעביר צמחים לתוך הבית או לחפש זנים מיוחדים עמידים לטמפרטורת מינוס. עם מעט תחזוקה ותנאים נכונים, צמח הרוזמרין שלכם יצליח לשרוד את החורף הקרוב כדי לשגשג בעונה הבאה.

בתוך הבית

טמפרטורה

הרוזמרין דורש שילוב של טמפרטורות קרירות בסביבות 15-10 מעלות וכמה שעות של אור שמש בהיר בכל יום, וזה לא טריוויאלי בכלל בבתים רבים. מרפסת סגורה, מרתף עם חלון או סככה מוגנת עשויים להציע תנאים כאלה. בגדול, עדיף לא להביא שתיל צעיר של רוזמרין היישר לחורף, כי לא בטוח שהוא יהיה חסין מספיק.

אור

בחרו מיקום ליד החלון הכי שטוף שמש שפונה דרומה עבור רוזמרין שגדל כצמח בית, כך שיקבל כמה שיותר אור שמש ישיר. אם אין מספיק אור בתוך הבית, ייתכן שתצטרכו להתקין תאורת גידול מלאכותית.

השקיה

הקפידו להשתמש בתערובת עציצים מנוקזת היטב, עם הרבה פרלייט (מצע חלקי זכוכית וולקנית) או חול גס. אם צמח הרוזמרין לא חשוף לגשם, המתינו עד שתערובת העציצים תתייבש לחלוטין לפני השקיה נוספת.

רוזמרין רטוב בגשם (צילום: gioele piccinini, SHUTTERSTOCK)
צילום: gioele piccinini, SHUTTERSTOCK

מחוץ לבית

אוֹר

צמחי רוזמרין יש לשתול במקום בקרקע שמקבל לפחות 6-8 שעות של שמש מלאה בכל יום. למרות שהימים מתקצרים בחורף, הלוקיישן הזה אמור לספק מספיק אור בחורף, בטח בארץ. צמחי רוזמרין חיצוניים שגדלים בעציצים ניתן להעביר למקום שטוף שמש הפונה דרומה, מול קיר. מיקום כזה יכול לעזור לשמור על חום מגן במקביל למתן אור מספיק לצמח.

השקיה

אפשר להפסיק להשקות צמחי רוזמרין בחורף, או להפחית משמעותית את כמות המים. הצמחים האלה דורשים אדמה מנוקזת היטב; אדמה ספוגה מדי במים עלולה לגרום לריקבון שורשים קטלני.

דישון

צמחי הרוזמרין המחוספסים זקוקים רק לעתים נדירות לדשן, בטח בסתיו או בחורף, אלא אם כן צריך לטפל בסימפטומים ברורים של בעיות תזונתיות כמו עצירת גדילה ועלים צהובים חיוורים.

גיזום

הימנעו מחיתוך של צמחי חוץ במהלך החורף; הזמן הטוב ביותר לגזום רוזמרין הוא באביב, או בקיץ לאחר הפריחה של הצמח.

כך תזהו שלעציץ שלכם קר מדי

על פי אתר housedigest, נזקי קור לצמחים עלולים להתרחש בשתי דרכים: כאשר הטמפרטורות יורדות מתחת לרמה מסוימת נוצרים גבישי קרח על פני הצמח, והם גורמים לתאים להתרחב או לקפוא. בנוסף, הרמות הנמוכות של אור השמש שכן מגיעות אליו ממיסות אותם או מכווצות במהירות את תאי הצמח, וכך נהרסים העלים והגבעולים שלו. הסימנים: סדקים, עלים נבולים או עצירה בגדילה. כיוון שנזקי קור לצמח הם לרוב בלתי הפיכים, כך תעזרו להם בימים קרים:

  • רוב הצמחים שלכם לא זקוקים כרגע להשקיה מדי שבוע - האדמה לא תספיק להתייבש ואז היא תישאר לחה והשורשים יירקבו. יותר מדי מים עלולים לגרום גם לחוסר חמצן ולעלים מצהיבים. צמצמו את לו"ז ההשקיה בחצי ואל תוסיפו דשן עד האביב; פשוט תנו לצמחים שלכם לנוח ולהתאושש, מעין תרדמת חורף.
  • כשהטמפרטורה צונחת זה משפיע גם על עציצים שנמצאים על אדן החלון, במיוחד אם החלון פתוח לאוורור. זה הלוקיישן היחיד בבית שיאפשר להם לקבל אור שמש ישיר? השאירו אותם שם בשעות האור, אך הזיזו אותם בלילה לאזור חמים יותר בבית.
    גשם בחלון, עציצים על אדן החלון (צילום: Ewa Flor, SHUTTERSTOCK)
    צילום: Ewa Flor, SHUTTERSTOCK
  • סבי להניח שצמחי הבית שלכם רגילים ללחות, אז אוויר שמחומם במזגן ורדיאטור הוא יבש מדי עבורם. אם האדמה שלהם לחה והם לא זקוקים לתוספת מים, יש שיטות לייצר סביבם לחות – למשל להציב אותם יחד בקבוצות כדי שהם יצרו לעצמם מערכת אקולוגית עצמאית של לחות, להעביר אותם זמנית לחדר הרחצה הלח, להציב בסמוך אליהם מכשיר אדים או אפילו לעטוף אותם בעדינות בניילון.