אני גרה בקומת קרקע, חלון אחד שפונה לכיוון דרום ועץ אבוקדו אחד ענק שחוסם את כל מעט האור שמגיע. כשהתחלתי לגדל צמחים בדירה, הבאתי כל צמח שחשקתי בו, מונסטרה? הבאתי. אוזן הפיל? הבאתי שניים. מיותר לציין שהעציצים לא שרדו, ולמחסור באור היה חלק גדול בכישלון המפואר שלי. מאז חקרתי ולמדתי הרבה על צמחים והיום אני כבר "מומחית" ויודעת לגדל צמחים בבית - הכל תלוי בבחירות נכונות וטיפול ראוי. רוצים גם לטפח עציצים בדירה חשוכה? קבלו טיפים שאספתי בדם, דשן ודמעות.

עציצים ביתיים, מיכל שר (צילום: מאיה תל אביב דר)
למדה תוך כדי גידול. מיכל שר|צילום: מאיה תל אביב דר

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גאוני: לפני שתזרקו את קליפת האבוקדו, נסו את זה

>> 1.4 מיליארד דולר: הארמון המטורף של פוטין נחשף

אור

צמחים משתמשים באור כדי לייצר לעצמם מזון בתהליך הפוטוסינתזה. האור האופטימלי לצמחים ביתיים הוא אור לא ישיר, כלומר שקרני השמש לא יגיעו ישירות לעלים. כדי לבחון את כמות האור במקום שבו אתם רוצים להציב עציץ, הניחו בו פיסת נייר והציבו את ידכם בין הנייר למקור האור, במרחק של כחצי מטר מהנייר. אם יש צל ברור של היד על הנייר - יש הרבה אור. אם הצל חלש – אין במקום אור רב. 

לבחור נכון

התאימו את הצמח למרחב כי אי אפשר להתאים את המרחב לצמח. אם יש מעט אור בדירה, בחרו צמחים שלא צריכים הרבה אור. אז גם אם אתם נורא רוצים לגדל אלוקסיה, אם יש לכם רק מעט אור בדירה – תצטרכו לוותר על הפנטזיה.

צמחים מומלצים לגידול במרחב עם מעט אור:

אגלונמה - המלכה הכסופה של הבית. צמח שדורש מינימום אור ומעט מאד תשומת לב – מספיק להשקות אותו פעם בעשרה ימים. לתשומת לבכם, הזנים הצבעוניים, המיובאים מהולנד, דורשים מעט יותר אור.

סנסיווריה (לשון החותנת): צמח עמיד ביותר שמתאים גם למי שאין להם ניסיון בגידול צמחים. יש רק דבר אחד חשוב שצריך לזכור - הסנסיווריה אוגרת מים בעלים, כמו סוקולונטים, ולכן צריך להשקות רק כשהאדמה יבשה לחלוטין. אני משקה פעם בחודש, לא יותר. 

זמיה קולקוס: צמח שישרוד גם כשיש מעט מאוד אור. הוא אוגר מים בפקעות ולכן דורש מעט מאד השקיה. יש זן (יקר יותר ) בעל עלים שחורים שככל שיקבלו יותר אור, כך יהיו שחורים יותר.

דקל אריקה / חמדוריאה: דקל אריקה גבוה הוא פתרון מושלם לדירות עם מעט אור. צריך להשקות אותו כששכבת האדמה העליונה מתייבשת. דקל חמודריאה דורש אפילו עוד פחות אור, אבל הוא נמוך יותר. 

דרצנה ליים/ טורנדו: הדרצנות האלה יתפתחו היטב גם כשאין אור רב. עם השקיה סדירה וניקוי אבק מהעלים, הן יצמחו לגובה בצבע ליים מהמם.

פוטוס: צמח פופולרי וקל לגידול. בשנה האחרונה הגיעו לארץ הרבה זנים מעניינים של פוטוס, וכדאי לחפש אותם. 

עציצים ביתיים, אגלונמות צבעוניות (צילום: מיכל שר)
מינימום אור מקסימום צבע, אגלונמות צבעוניות|צילום: מיכל שר
עציצים ביתיים, ג, סנסיווריה (צילום: מיכל שר)
תזכרו דבר אחד: הסנסיווריה אוגרת מים בעלים|צילום: מיכל שר
עציצים ביתיים, זמיה קולקס (צילום: מאיה תל אביב דר)
אין לו דרישות גבוהות - זמיה קולקס|צילום: מאיה תל אביב דר
עציצים ביתיים, דקל ביתי (צילום: מאיה תל אביב דר)
הכי קרוב לעץ - דקל ביתי|צילום: מאיה תל אביב דר
עציצים ביתיים, דרצנה (צילום: מאיה תל אביב דר)
מדברת בעד עצמה, דרצנה|צילום: מאיה תל אביב דר

פוטוס (צילום: מאיה תל אביב דר)
הכוכב של הבית, עציצים ביתיים,|צילום: מאיה תל אביב דר

למקם נכון

חלון אחד מואר? זו כנראה תהיה פינת העציצים כדי שהצמחים יוכלו ליהנות ממעט האור שנכנס. ההמלצה שלי היא להציב קבוצות של צמחים כדי שהם יצרו לעצמם מערכת אקולוגית עצמאית של לחות. אם אין מקום קבוע ליד החלון, אפשר להציב לידו את העציצים פעם בשבוע לכמה שעות, ל"אמבטיית אור" מרוכזת, ולהחזיר אותם למקומם. אם אין ברירה, אפשר להציב ליד העציצים תאורה ייעודית לגידול צמחים.

אם אתם מבחינים באחת מהתופעות האלה, כנראה שהצמח לא מקבל מספיק אור: הצהבה או התייבשות של קצות העלים (נפוץ בקלתיאה ודרצנה), עלים עצובים, עייפים ונפולים (נפוץ בקולאוס וביצן), נשירת העלים התחתונים (נפוץ בפיקוס כינורי), עלים מפסיקים לגדול ולא צומחים עלים חדשים (נפוץ במונסטרה ובפיקוסים למינהם), צמיחת ענפים ארוכים ללא עלים (נפוץ בפוטוס וסקנדנס), צמיחת עלים בהירים מהרגיל (נפוץ בסנסיווריה). בשלב הזה כדאי להעביר את הצמח למקום מואר יותר או לעשות לו "אמבטיית אור". 

עציצים ביתיים, ג, דרצנה במצוקה (צילום: קרן לוי צדק)
דרצנה במצוקה|צילום: קרן לוי צדק

_OBJ

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

לטפל נכון

רבים מהצמחים שלנו מתים מאהבת יתר - יותר מדי מים, יותר מדי שמש  יותר מדי דאגה. אז איך מטפלים? הקפידו על הכללים הבאים: 

השקיה: עציצי בית משקים רק כששכבת האדמה העליונה התייבשה. בדקו בעדינות מדי כמה ימים והשקו רק אם האדמה יבשה ב-1-2 הסנטימטרים העליונים. מפסיקים להשקות כשמים נוזלים מתחתית העציץ. אחרי כמה דקות שפכו את המים שהצטברו בכלי התחתון כדי שהצמח לא יקבל יותר מדי מים, זה עלול לגרום לריקבון השורשים. את רוב צמחי הבית צריך להשקות כל 10-7 ימים וזה משתנה בין עונות השנה (בקיץ משקים יותר)

אור: סובבו את העציץ מדי פעם כדי שהצמח יקבל אור מכל הכיוונים ויתפתח באופן שווה. 

נקו מאבק: האבק המכסה את העלים מפריע להם לנצל את האור במלואו. לפחות פעם בחודש נקו את העלים עם מטלית לחה.  

הכותבת מיכל שר היא בעלת House of plants TLV, ותשמח לענות לשאלות גם באינסטגרם