את מוכרי הפרחים פגשנו באמצע היום שלהם, שהתחיל בחמש בבוקר ויימשך לפחות עד 19:00 בערב או עד שייגמרו הפרחים, ״יש המון עבודה אבל הישראלים מתלוננים שמחיר הזר יקר להם. הם מתלוננים וקונים כי הם יודעים שבחנות זה יעלה להם הרבה יותר״, סיפר ל-mako, אברהם, מוכר פרחים ותיק שעובד בצומת האוניברסיטה בבאר שבע.
אבל הלקוחות עדיין זועמים וזוכרים שבשנה שעברה הזרים, שהיום עולים 40 שקלים, עלו 25 שקלים. ״מה קרה שהעלית את המחיר. זה בגלל החג? למה לא 20 שקל כמו בשנה שעברה״, קבל אחד הלקוחות שהזדרז לרכוש זר ב-30 שקל. ״אלה שמחכים ומתווכחים בסוף קונים כי הם חוששים שיישארו בלי פרחים. זה נורמלי שהם מתווכחים על המחיר, המצב הכלכלי בארץ קשה״, מסביר אברהם בהבנה. עבור יום עבודה קשה כזה הוא יקבל במקרה הטוב 250 שקלים, המעסיק הרבה יותר כמובן. ״זה יספיק בקושי לכמה חתיכות דג, בשר וירקות״, הוא מסביר, ״אבל מה יותר טוב לשבת בבית לא לעשות כלום״.
הפרחים שקונים בצמתים נחשבים לעמידים יחסית. הזרים העמידים הם בעיקר החרציות, השושנים והסייפנים שמסוגלים להחזיק מעמד בשמש הקופחת כל שעות היום עד שהם נכנסים לאוטו לקראת הגעתם לעוד מארחים מרוצים.
ומה עושים כשמכניסים אותם לאוטו? מומחי הפרחים שדיברנו איתם ממליצים פשוט להניח אותם סמוך למזגן הרכב, במקום מוצל וכמה שפחות חשוף לשמש ומזכירים שמדובר בפרחים שעמידים מאוד בפני מזג האוויר הישראלי. כדי לשמור אותם ימים נוספים, ממליצים המומחים לחתוך אחד ליומיים-שלושה את קצוות הפרחים ולהחליף מים.
בחנויות הפרחים משלמים בין 70 ל-200 שקלים לזר
ויש גם כאלה שהשקיעו קצת יותר בפרחים לחג והזמינו מבעוד מועד בחנויות הפרחים. גם שם המחירים עלו השנה משמעותית בשל העלויות הגבוהות והקונים מחפשים את הזרים הזולים ביותר. ניכה, בעלת חנות פרחים ותיקה בשכונת רמת החייל בתל אביב זוכרת ימים יפים יותר. בדרך כלל, כך היא מספרת, לפני החגים הטלפון לא מפסיק לצלצל והלקוחות מוכנים לשלם מאות שקלים לזר. השנה המגמה השתנתה לחלוטין, ההזמנות פחתו והרוב מחפשים את הזרים הזולים יותר.
אין ספק, שבעלי חנויות הפרחים מתגעגעים לשנים שבהם עבדו מסביב לשעון, מכרו אלפי זרים, הקופות צלצלו בלי סוף והשליחים טורטרו מסביב לשעון בדרך לעוד לקוח מרוצה. הימים האלה עברו. המיתון גרם למלחמת מחירים בין חנויות ורשתות הפרחים, שמציעות זרים קומפקטיים יותר וקטנים במחירים נמוכים יחסית לעבר. כך, מחירי הזרים נעים השנה בממוצע בין 70 ל-200 שקלים, כולל משלוח. הזר המועדף והוא גם המומלץ על ידי המוכרים הוא בצבע לבן ומורכב משלושה עד ארבעה סוגי פרחים: שושן צחור, סייפן, ליזיאנטוס ו-וורדים.
מזמינים פחות, משלמים יותר
ניב, משווק פרחים שעובד עם מגדלים ועם החנויות הגדולות בארץ טוען, כי לאפשרות של תקיפה אמריקנית בסוריה היתה השלכה לא מבוטלת על שוק הפרחים. "יש השנה ירידה לעומת שנים שעברו בהזמנת פרחים. צריך להבין שראש השנה הוא החג החזק ביותר בהזמנות פרחים והשנה מסתמן שהוא איבד את זה. הנאום של אובמה והמחשבה שאולי לא יהיה חג אלא מלחמה גרמה לבעלי חנויות פרחים להיערך בהתאם ולא להזמין פרחים כמו שנה שעברה", טוען ניב, "תוסיף לזה את המצב הכלכלי אז בכלל יש פחות ביקוש לפרחים. בעלי חברות, מפעלים ומוסדות שהם הלקוחות הגדולים של בעלי החנויות ביטלו הזמנות וכולם לצערי מפסידים מזה וחבל".
לדבריו, ההפסד של המגדלים ובעלי החנויות עלול להסתכם במיליוני שקלים. "אני והמגדלים האחרים נערכים לראש השנה כמה חודשים לפני, כדי שהפרחים יקטפו במועד ויישלחו לחנויות, יש תכנית עבודה מסודרת. זה מאכזב שדווקא בחג הכי חשוב במכירת פרחים יש ירידה", הוסיף ניב.