כל בית אולי צריך מרפסת, אבל לא לכל בית יש אחת כזאת. החודשים שבהם היינו ספונים בבתים הבהירו לנו עד כמה תוספת של שטח מחוץ לבית יכולה להיות משמעותית. המרפסת מאפשרת לשאוף אוויר צח ולהתאוורר גם בדירה עירונית ובכך תורמת לרווחתנו הנפשית ולאיכות החיים. יש בארץ בתים עם מרפסות שוות במיוחד, וכיום ברוב הדירות החדשות מרפסת היא חלק ממפרט קבלני, אפילו אם מדובר במעין מרפסת צרפתית, שאפשר רק לעמוד בה ולהשיק כוסית עם השכן, או בבלקון איטלקי שכל ייעודו לייפות את החזית. אבל מה עושים כשאין מרפסת?
לפני שאורזים את הבית ומזדכים על הדירה כדי לחפש חדשה עם מרפסת, כדאי לדעת שלא הכל אבוד. יש תחליפים ושיש מה לעשות כדי לשפר את אזור החלון ולשדרג אותו לרמת כמעט-מרפסת. אחד הדברים שכדאי לעשות כשאין מרפסת הוא למצוא את החיבור החוצה ולהכניס את החוץ פנימה, לא משנה איזה נוף יש שם", אומר מושיק גלאמין, המתגורר בדירת קרקע נטולת מרפסת ברמת גן. גלאמיו פתח בדירה את הקיר הגובל בחצר הבניין המשותף וקבע במקומו מערך של חלונות זכוכית. "קיבלתי מרחב גדול ונוף ירוק מרהיב, שאני זוכה לראות גם מחדר השינה שלי בצד השני של הדירה. אמנם הוא טובל בנוף אורבני של בניינים, אבל מהמיטה יש לי זווית מושלמת של ירוק ושמיים – דרך נהדרת להתעורר לאור הזריחה".
נראה שלשכנים יש זווית הצצה מצוינת למרחב שלך.
"יצרתי הפרדה של גדר במבוק חיצונית, שמרוחקת מספיק מהמרפסת, כדי ליהנות גם מתחושת מרחב וגם מפרטיות".
להכניס פנימה את הקיר
במחצית הראשונה של המאה ה-20 המרפסת הייתה חלק בלתי נפרד מהדירות שנבנו בארץ. במהלך שנות ה-70 וה-80 גברה המגמה של סגירת המרפסות, כדי להוסיף לבית חדר או להגדיל את סלון. בניינים חדשים רבים באותה תקופה נבנו כלל ללא מרפסות. כיום המגמה היא הפוכה וכדי לאפשר לדיירים ליהנות ממרפסת אבל לשמור על החזית האחידה של הבניין מעצבים יוצרים מרפסת דמה על ידי הסטת הקיר מחזית הבניין פנימה, לתוך הבית. בדרך כלל מדובר בקיר זכוכית כדי לאפשר חדירות אור ונוף פנימה.
"בעזרת עבודת ריצוף ואלומיניום יצרנו מרפסת במקום בו הייתה בעבר הרחוק מרפסת סגורה", מתארת המעצבת טל מידן מסטודיו דירתי-לי את השינוי שעשתה בדירה. "המרפסת נועדה לשמש מקום מפלט קטן, שגם מאופיין בצבעים הרבה יותר מונוטוניים כדי להשרות רוגע", היא מסבירה, ומוסיפה כי מאחר שהמרפסת היא חלק מהבית, קל לתחזק אותה ונעים לשהות בה גם בימי הקיץ הלוהטים וגם בימי החורף הקרים.
גם בדירה התל אביבית שעיצבו בסטודיו "2hila עיצוב פנים" נוצרה מרפסת דמה מופרדת בקיר זכוכית. "הבונוס בפתיחה היה עץ נפלא, שהפך את החלל הציבורי כולו לירוק", מסבירה המעצבת הילה ברנר. "פתחנו את התריסים, הקטנו את המרפסת כדי להגדיל את חדרי השינה, אבל הכנסנו את כל האור והירוק לתוך הבית. בחרנו בפרופילים צרים מברזל בלגי כדי למסגר את העץ ולצמצם כמה שניתן את החציצה. תכנון הפתחים מאפשר זרימת אוויר וביום יום אפשר לשבת על כיסא הנדנדה, לקרוא, לשתות קפה בשקט, לספוג את החוץ פנימה או פשוט להיות".
גם המעצבת קרן גנס השתמשה בקיר זכוכית כדי לאפשר לאור לחדור דרך הסלון ולהגיע לחדר השינה. "במהלך היום החדר נפתח והופך להיות חלק מהאופן ספייס כך שקרני השמש נכנסות פנימה", אומרת גנס. אור טבעי הוא הרבה מעבר לחיסכון בחשמל - הוא אנרגיה לחיים".
View this post on Instagram
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אין מרפסת? תוציאו את המקסימום מהחלון
תחליף פשוט יותר למרפסת הוא ליצור מושב חלון. "חלון ישיבה עם כמה עציצים בפנים ובחוץ נותן מענה מוצלח להמשכיות של הפנים החוצה. זה מתאים כשאין מרפסת וכשלא ניתן לייצר אפילו מרפסת דמה, וגם למי שמארח הרבה אבל לא מעוניין להוסיף כורסאות", אומרת המעצבת סורנה כפיר.
את מושב החלון אפשר גם לנצל כמקום אחסון, כפי שעשתה המעצבת חגית גולן בחדר השינה בדירה שעיצבה. "כשאין מרפסת, צריך להפיק את המרב מהחלון", היא טוענת. "הבית תופס מקום מרכזי בחיינו. תמיד חוזרים אליו באהבה ובגעגועים, אפילו כשחוזרים מחופשה הורסת. אז חשוב לדעת מה אוהבים ומה רוצים ולנסות ולהגשים את זה. בסופו של דבר לא חשוב היכן נהיה, תמיד נשוב הביתה".
View this post on Instagram
View this post on Instagram
ומה אפשר לעשות כשכל האופציות האלה לא מתאימות לתקציב שלנו או לדירה השכורה? תמיד כדאי להכניס לבית כמה שיותר עציצים וצמחים, מסכימים כל המעצבים. הם ישדרגו כל חלון גם כשהנוף בחוץ לא מלהיב. "אלמנטים ירוקים - למשל אדנית הכי פשוטה עם צמחי תבלין - תמיד ייראו יפה על אדן החלון ויחברו אותנו לטבע. אלה דברים בסיסיים עם משמעות גדולה", אומר גלאמין.