בשנים האחרונות תפסה תופעת הייחורים תאוצה, ובבתים חובבי צמחים אפשר לראות מיני ירקות שמצמיחים שורשים וממלאים אדני חלונות, מרפסות ולפעמים גם קירות (כן, זה לא רק האבוקדו המונבט, שמככב בכל חלל שטוף שמש). למי שפספס את הטרנד נספר שמדובר בחלק של ענף שמסירים מצמחים משגשגים ושותלים באדמה, או מניחים במים, כדי להצמיח ממנו צאצא קטן. מה שעשה שקד כהן במרפסת הדירה שלו בבאר שבע, מראה מה ייחור אחד יכול לעשות לבטטה, כשמחליטים להעביר אותה לעציץ.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> "הדירה צעקה לשינוי": הדופלקס התל אביב האפל שופץ מהיסוד

>> "אחרי המלחמה תהיה פריחה": הבתים המעוצבים בצפון שמוצעים למכירה

כהן, סטודנט באוניברסיטת בו גוריון ובמקור מצור הדסה, מתגורר בקומה ה-19 בבניין דירות בעיר עם חבר שותף, עידו ידיד לוי, סטודנט להנדסת חשמל ומילואימניק בגדס"ר צנחנים. יחד הם החליטו לשתול בטטה שהתחילה להוציא "עיניים", ואחרי שלושה חודשים קיבלו שיח מטפס פורח ומלבלב שגרף בפוסט שהעלה כהן לפייסבוק 6,000 לייקים, יותר מ-700 תגובות וקרוב ל-50 שיתופים. "היו לבטטה כמה גבעולים למעלה, שהוציאה מעצמה. לא חתכתי אותה כדי שלא תרקיב, ורציתי שייצאו לה שורשים כדי שנוכל לשתול אותה", הוא מספר.

בטטה מטפסת על קיר של שקד כהן (צילום: שקד כהן)
זה התחיל בצנצנת מים|צילום: שקד כהן
בטטה מטפסת של שקד כהן (צילום: שקד כהן)
צילום: שקד כהן
בטטה מטפסת של שקד כהן (צילום: שקד כהן)
צילום: שקד כהן

הם הניחו אותה בצנצנת מים למשך חודש, כדי שיהיה לה בסיס טוב לאדמה, וכשהיו מספיק שורשים העבירו לכד בינוני עם אדמה למשך חודש. רק לאחר מכן העבירו אותה לעציץ גדול יותר (שמופיע בתמונה). "כשהיא הייתה באדמה, התחלתי לראות סימנים של ריקבון אבל אז היא דווקא האיצה אפילו יותר. הוספנו רשת שיש בכל חנות לציוד גינון, וקיבענו לקיר עם דיבלים ו-ווים". שלושה חודשים מהשתילה התחילו לראות פריחה בצבעי לבן וסגול, שהולכת ומתגברת כעת. "כששתלנו, לא ידענו על הפרחים, וכשראינו שהיא מתחילה לשגשג, החלטנו שנעשה קיר ירוק", מספר כהן ומוסיף שהם הקפידו למקם את העציץ באזור שבו יש שמש מ-6 בבוקר ועד 11 בבוקר, ואחר כך העבירו לאזור עם אור עקיף כדי שהעלים לא יישרפו. "אין חרקים, חוץ מגמלי שלמה קטנים וחמודים שלא מזיקים".

בטטה (צילום:  mama_mia, shutterstock)
צילום: mama_mia, shutterstock
 

הבטטה היא שורש מעובה של הצמח, שאוגר בתוכו את החומרים המזינים ויש לה מינים שונים, אחד מהם הוא הלפופית הנאכלת - וממנה הבטטה, מסבירה לנו רינת טל, מעצבת צמחיית פנים ובעלת "סוקולינה". לפופית הבטטה, Ipomoea Batatas בלעז, היא צמח משתרע שגדל במהירות, רגיש לקור וזקוק לשמש מלאה. הפרחים שלו סגולים ולבנים ולעלים צבעי ירוק או סגול כהה.

ירק שורש שאמור להיות באדמה

טל מסבירה כי לתהליך הגידול יש לשים בטטה או חלק ממנה בכלי עם מים, כשחציה נתון במים וחצי אחר נשאר בחוץ. עדיף לבחור בבטטה שכבר יצאו לה "עיניים", ואת החלק שלהם לשים בתוך המים. מן העיניים ייצאו שורשים כלפי מטה, וגבעולים כלפי מעלה, והם מתארכים במהירות. על הגבעולים יצמחו העלים.

"המים יכולים להיגמר אפילו תוך יום, אז אפשר להמשיך למלא מים בכל פעם. כל עוד ממשיכים למלא, השורשים צומחים והיא מפליאה בכמות הענפים והעלים המדהימים שהיא מוציאה, שופעת יותר מצמחי בית אחרים". היא מציינת שאפשר להעביר אותה לאדמה כדי שתתפשט ותגיע לכיסוי עבה ולפריחה יפה או לתת לה לטפס על רשת, ואפשר גם לקחת קטע ענף עם כמה עלים ולהשריש שוב במים. "כמובן, אפשר גם להשאיר בכלי עם המים או להעביר לכלי גדול יותר, ולהצמיח חודשים רבים עד שהיא קורסת. בכל זאת זה ירק שורש שאמור להיות באדמה בשטח אינסופי של צמיחה, אוויר ושמש".

בטטה לפופית בטטה   (צילום: רינת טל)
בטטה לפופית, העלים המתעגלים זה שלה|צילום: רינת טל
 

"בטטה מוציאה שורשים ברגע. אפשר לשים אותה במים בבוקר ובערב כבר תהיה צמיחה. חשוב לשמור על המים נקיים ועל אור טוב", מוסיפה רעות בר-טל, בעלת "הייחורים של רעות'ס". "כשיש מספיק שורשים, שותלים אותם באדמה והשיח מתפרץ". היא מספרת כי טרנד הייחורים תפס חזק מאז הקורונה, כשאנשים לא יכלו לצאת מהבית, וביקשו להכניס הביתה טבע בדרך מהירה. צמחים פופולריים לייחור הם סקנדנס ברזילאי, מונסטרה, פוטוס או יהודי נודד, שצומחים מהר והעלים שלהם יפים. "זוהי הדרך הכי קלה וזולה לשכפל צמחים במינימום השקעה ותחזוקה, להתחבר לטבע ולרענן את הסביבה הביתית או סביבת העבודה בירוק".

בטטה קיר ייחורים (צילום: רעות בר-טל)
צילום: רעות בר-טל