אחרי שגידלנו סוקולנטים, קקטוסים, שרכים ואפילו כדורי קוקדמה, מגיע הטרנד הירוק החדש-ישן: טרריום. הטרריום הוא מכל זכוכית המשמש לגידול צמחים ומקיים מערכת אקולוגית שלמה כמעט ללא מגע יד אדם. לא נכחיש, תהליך ההכנה דורש לא מעט עבודה, אבל אחר כך תוכלו ליהנות ממכל מלא בג'ונגל זעיר שישדרג את החלל כמעט בלי התערבות מצדכם. 

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ת"א: שיפצו דירה בבניין שבנה הסב והתוצאה מקסימה 

>> כנראה שמצאנו את הפריט הכי שימושי של איקאה

גם קבוצות הפייסבוק שעוסקות בגינון, ובעיקר בגינון אורבני, מלאות טיפים והוראות להקמה של טרריום ביתי, ואין ספק שזה הטרנד הכי חם בעולם הירוקים. הרעיון שקוסם לרבים הוא שחלק מסוגי הטרריום (ותכף תבינו אילו) בכלל לא צריך להשקות או לטפח מעבר לשלב הראשוני, כך שזהו גן עדן גם למי שלא מצליחים להשאיר צמחים בחיים. עכשיו, עם ותוך כדי משבר הקורונה, יש עוד יותר חשיבות לצמחייה בבית בעקבות שהות ארוכה וממושכת בחללים סגורים.

טרריום, Esschert Design, ג - 12 (צילום: יזרעאלה)
Esschert Design|צילום: יזרעאלה

טרריום, ג - 5 (צילום: כוכב אזולאי)
צילום: כוכב אזולאי

בפוסט שהתפרסם באמצע ספטמבר בקבוצת הפייסבוק "היסטוריה נסתרת", וזכה לאלפי לייקים ושיתופים, סיפר אדם פרץ על טרריום שהכין דוד לאטימר מאנגליה. ב-1960 טמן לאטימר זרע במכל זכוכית גדול, וב-1972 השקה את הצמח בפעם האחרונה – והוא עדיין משגשג. הפוסט, שפורסם גם בעמוד הפייסבוק סטטוסים מציצים, הוביל לדיונים ערכים על הקמת טרריום בקבוצות של חובבי צמחייה. 

 

 "טרריום הוא מעין חממה או במילים אחרות מערכת אקולוגית סגורה ועצמאית", אומר כוכב אזולאי, המעניק שירותי החזקה הקמה וייעוץ בתחום הצמחייה ובעל עמוד הפייסבוק Aqua star. "הכלי האטום והחום שנכנס גורמים לאידוי בתוך הכלי מה שבעצם יוצר מחזור מים ורטיבות מתמדת. בנוסף, האור שחודר לכלי מאפשר לצמחים לעשות פוטוסינתזה, מה שמאפשר לכל הקסם הזה לקרות", אומר כוכב.

מה ההבדל בין טרריום סגור לפתוח?
"לטרריום פתוח יש פתח, וטרריום סגור אטום לחלוטין. טרריום סגור לא מתאים לכל הצמחים כי בכלי אטום נוצרת מערכת אקולוגית לחה מאוד. הוא מתאים לצמחים טרופיים יותר. טרריום פתוח מתאים לכל הצמחים שאוהבים מעט השקיה ואקלים יבש. חובבי האתגרים מגדלים בטרריום פתוח צמחים שאוהבים לחות, אבל זה מצריך השקיה מדויקת וסביבה לחה מאוד. טרריום פתוח, לעומת סגור, תורם למערכת האקולוגית של כדור הארץ ופולט לחלל חמצן, כמו כל צמח, ואילו טרריום סגור יוצר לעצמו מערכת אקולוגית משלו מנותקת מהסביבה. התרומה שלו היא ויזואלית".

למי מתאים להכניס טרריום צומח הביתה?
"זה מתאים לכל אחד ואחת, גם לרוצחי הצמחים. המערכת הזאת היא לא זקוקה לשום התערבות מצידנו. האחריות היחידה שלנו היא לשים את הטרריום במקום מואר אבל ללא שמש ישירה, ורצוי מאוד במקום קריר ולא חם, כדי שהצמחים בפנים לא 'יתבשלו'".

טרריום, Esschert Design, ג - 11 (צילום: יזרעאלה)
Esschert Design|צילום: יזרעאלה
טרריום, Esschert Design - 9 (צילום: יזרעאלה)
Esschert Design|צילום: יזרעאלה
טרריום, Esschert Design -12 (צילום: יזרעאלה)
Esschert Design|צילום: יזרעאלה

טרריום, ג - 1 (צילום: כוכב אזולאי)
צילום: כוכב אזולאי

נֹעם אגם, מנהל משתלת יזרעאלה בקיבוץ גבת והבעלים של כמה מכלי טרריום, מסביר שהרעיון אמנם לא חדש, אבל הוא ללא ספק טרנדי ביותר לאחרונה. "אפשר למצוא באינטרנט אנשים שמתפארים בטרריום שלא נפתח משנות ה-70", אומר אגם, "אבל זה נעשה פופולרי מאוד בארבע-חמש השנים האחרונות, כחלק מהפופולריות הגוברת של גידול צמחים בבית. זה נובע מהעיור ובמקביל מהרצון לחזרה לטבע, כך שמי שגר בדירה בעיר רוצה להכניס הביתה צמחים כדי שתמיד יהיה משהו ירוק בסביבה".

ולמה דווקא הטרריום פופולרי כל כך עכשיו?
"זה חלק מהאבולוציה של הגנן הביתי הישראלי. הוא הולך ומאתגר את עצמו שזה יפה. תחזוק של חלק מסוגי הטרריום הוא עבודת נמלים מאתגרת. לא כולם קלים לגידול ויש מי שאוהב את האתגר הזה".

אז פתוח או סגור?
"היותר מקצוענים בוחרים לגדל טרריום פתוח כי הוא דורש תחזוקה שוטפת, ובסופו של דבר את הצמחים המסובכים צריך לגדל בחלל הפתוח בשל הלחות. הסגור מתאים למי שרוצה להכין, לסגור ולהציב אותו בבית כמו רהיט. יש לו ממש תכונות של רהיט או אביזר, גם מבחינת תפעול וגם מבחינה ויזואלית. העיקרון בשניהם פשוט – צמח צריך כמה דברים בסיסיים והם אור, מים או לחות, אדמה וחמצן. בטרריום סגור המערכת מקיימת את עצמה כשהאור מגיע דרך הזכוכית של המכל, המים נשארים בפנים, החמצן מגיע מהפוטוסינתזה".

אילו צמחים אפשר לגדל?
אזולאי: "בסגור כל צמח שאוהב לחות וקרקע לחה ומתאים לגודל הכלי – טחבים, שרכים, סחלבים, צמחים טורפים, פילאות, קיסוסים, פיטוניות, קריפטנטוס, צמחי מים בגידול הידרופוני ועוד. בפתוח אפשר לגדל כל צמח, בהתאם לגודל הכלי".

מה טרריום מוסיף לבית ולסביבה שלנו?
"הדבר היפה בטרריום זה שהוא יכול לקחת אותך למיליון כיוונים. הוא מאפשר ליהנות מיצירה עם הילדים או לשלוח מתנה צנועה לחבר או לאדם קרוב, וגם לחקור צמחים וללמוד עליהם. אבל בעיקר הוא מוסיף לנו לבית המון אור ויופי. אני מאמין שכל אדם רוצה איזה עולם קטן להסתכל עליו מלמעלה".

אגב, התרומה היא לא רק אסתטית. בכנס "פדגוגיה מתבוננת" שנערך במכון מופ"ת דנו בין היתר בשאלה אם האסתטיקה של הכיתה משפיעה על דרך הלמידה של התלמידים. בכנס הסבירו כי אחת מתוצאות לוואי של הישיבה מול מסך היא ריחוק וניכור מהטבע. קיימים מחקרים המצביעים על תופעה חדשה הנקראת "הפרעת מחסור בטבע" ולפיה המחסור בהימצאות במרחב הטבעי מעלה את התדירות של הפרעות קשב וריכוז, ויוצר תחושות של דכדוך וחרדות בקרב ילדים ומבוגרים. אחת הגישות שהציגו כפתרון היא הגינון טיפולי כדרך לשפר את איכות החיים פיזית ונפשית. בבתי ספר ובגנים המליצו המומחים על שימוש בטרריום ככלי להתבונן בטבע ולחוות אותו.

טרריום, Esschert Design, ג - 8 (צילום: יזרעאלה)
Esschert Design|צילום: יזרעאלה
טרריום - 6 (צילום: כוכב אזולאי)
צילום: כוכב אזולאי
טרריום, ג - 2 (צילום: כוכב אזולאי)
צילום: כוכב אזולאי
טרריום, טרריום פתוח, ג - 1 (צילום: נעם אגם)
טרריום פתוח|צילום: נעם אגם
טרריום, טרריום פתוח - 2 (צילום: נעם אגם)
טרריום פתוח|צילום: נעם אגם

טרריום, טרריום פתוח, ג - 3 (צילום: נעם אגם)
טרריום פתוח|צילום: נעם אגם

איך מכינים טרריום - כוכב אזולאי מסביר

מה צריך:

צנצנת זכוכית - אפשר בכל גודל אבל גודל הכלי צריך להתאים לגודל הצמח, לכן כדאי להתחיל מבחירת הצמחים ואז לבחור כלי מתאים.

טוף - אני אוהב לעבוד עם טוף קטן כי הוא נכנס לכל כלי, אבל אפשר להשתמש כמעט בכל אבן אחרת קטנה.

פחם - אני משתמש בפחם פעיל לאקווריום (הפשוט ביותר). אפשר לרסק פחם של מנגל אבל שימו לב שהוא ללא חומרי דליקה או חומרים אחרים.

רשת יתושים – אפשר לרכוש בכל טמבוריה

אדמה - בכלים סגורים אני אוהב להשתמש באדמה אוורירית כמו אדמה לסחלבים, אדמת קוקוס, אדמת בונסאי, מצע לצמחי מים, אבל אפשר להשתמש בכל אדמה נקייה ללא חומרי דישון. בכלים פתוחים אני פחות מקפיד על אדמה אוורירית ומשתמש בתערובת פשוטה.

צמחים (ראו הסבר למעלה)

אפשר להוסיף:

טחב ספגנום - עוזר ביצירת ושמירה על לחות בכלי 

שבבי קוקוס - עוזר בשמירה על לחות בכלי

קומפוסט - בשילוב מים הקומפוסט יותר מעין ביצה

הומוס - מצע אורגני, מומלץ לטרריום פתוח

לקישוט - אבנים, מקלות עץ וכו'

ההכנה:

פזרו בכלי שכבה של טוף עד כעשירית מגובה הכלי, ומעליה שכבה דקה של פחם. 

חתכו את רשת היתושים בקוטר הכלי (או קטן יותר מהקוטר, אך לא גדול יותר), ושימו בכלי. שימו במרכזה מעט טחב ספגנום ופזרו סביבו אדמה ליצירת משטח ישר (אין צורך לדחוס). אפשר לפזר מעל שכבה דקה של שבבי קוקוס. 

ערבבו אדמה עם מעט קומפוסט או הומוס, והוסיפו את האדמה לכלי. אם רוצים, בשלב זה מסדרים בכלי אבנים, עצים או כל קישוט אחר. 

מפרידים את הצמחים מהאדמה שבה הם שתולים, חושפים את השורשים ושוטפים היטב את הצמח משאריות אדמה ומזיקים (גם את הטחבים יש לשטוף היטב). שותלים את הצמחים הנקיים בכלי. משפריצים מעט מים ומנקים את הזכוכית.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

נעם אגם נותן טיפים לתחזוק טרריום

* אל תניחו את הטטריום בשמש גלויה. זו הסיבה שטטריום מתאים לבית, מכיוון שיש שמש חלקית לרוב.

* אל תניחו את הטרריום באזור חשוך מדי כי הזכוכית מסננת חלק מהאור ויש חשש שהצמחים ינבלו.

* בחרו בצמחים שקלים לתחזוקה ולא דורשים הרבה לחות, למשל כל סוגי הפוטוסים, הסינגוניום, סקנדנס, טחב ועוד.

* בחרו בצנצנת ייעודית שאפשר לרכוש במשתלות שמתמחות בזה. צנצנת כזו יקרה יותר מצנצנת ביתית המיועדת לאוכל או לאחסון, אבל היא מתאימה יותר בשל הסגירה, סוג הזכוכית והצורה. עם זאת, אפשר לעשות טרריום בכל צנצנת או כלי זכוכית.

* כדאי להשקיע באקססוריז לטיפול בטרריום, למשל מברשת למי שרוצה לנקות את הדפנות מבפנים, כפות שתילה ומגרפת שתילה טלסקופיות שמגיעות מהפתח עד הקרקעית, והמהדרין אף מוסיפים פחם פעיל שסופח רעלים.