הראו לנו אדן חלון ים-תיכוני, ונאתר בו במהרה לפחות עציץ בזיליקום אחד. קשה לעמוד בפני הפיתוי לגדל בזיליקום בבית – כי הוא אחד מעשבי התיבול הפופולריים ביותר על פני כדור הארץ, כמובן, אבל גם בזכות העובדה שמדובר בצמח שדורש תחזוקה מועטה. ובכל זאת, גם בגינון שלו אפשר לטעות עד כדי חיסול שלו, ויודע כל מי שאיבד לפחות שתיל אחד כזה עד כמה זה מעציב. החדשות הטובות הן שיש דרכים להחזיר בזיליקום גוסס לחיים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> זוג מנצח: הצצה לדירה הצבעונית של צחי ולוסי

>> מיטה חמה ונחמה: הצצה לדירות החדשות של מפוני העוטף

 

הבזיליקום הוא צמח שנתי שמתחיל לפרוח ביוני ולא סובל כפור. יש לו כמה זנים והעלים הריחניים בצבע ירוק עמוק שלו משמשים לשפע מנות אהובות, של כמה מטבחים קולינריים. יש כמה גורמים שעלולים לסכן את הצמח הזה, בין אם הוא גדל בתוך הבית או בחוץ, ואת רובם אתם יכולים לזהות, וגם לשקם. 

תפסיקו להשקות אותו כל כך הרבה

אם העלים של הבזיליקום שלכם מתחילים להצהיב ולנוח, כנראה שהשקיתם אותו יתר על המידה. כשזה קורה השורשים לא יקבלו את האוויר הדרוש להם, יספגו את הלחות העודפת ויהפכו כהים וספוגיים - כך נראה ריקבון שורשים. בזיליקום חובב לחות, אבל לא יותר מדי. צמחי בזיליקום בוגרים זקוקים ל 2-1.5 ליטר מים בכל שבוע, ולהשקות אותם באיטיות כך שהשורשים יספגו אותם פנימה. צמח צמא במיוחד יש להשקות כל יום עד שלושה ימים כאשר יש גל חום, רצוי בשעות הבוקר המוקדמות לפני שהשמש נמצאת גבוה בשמיים, כדי לתת לו יותר זמן לספוג את הלחות לפני שהיא מתאדה.

משפך משקה שתיל בזיליקום (צילום: Marija Ignjatovic, SHUTTERSTOCK)
צילום: Marija Ignjatovic, SHUTTERSTOCK

כדי לשקם את צמח שקיבל יותר מדי מים, קודם כל הסירו ממנו את כל העלים הפגומים.

עבור בזיליקום שתול בחוץ – הזיזו כל חיפוי שחוסם אוויר, תנו לאדמה כמה ימים לנשום, ואז הרגישו אותה עם הידיים. 2 הסנטימטרים העליונים צריכים להיות יבשים, כשהלכלוך מתחת מעט לח. אם הוא עדיין רטוב, עשו חורים באדמה ושחררו את האדמה. כמוצא אחרון, חפרו ובדקו את השורשים של הצמח, גזרו חלקים מתים בעזרת מספריים לגינון ושתלו מחדש בחלק אחר של הגינה.

עציץ בתוך הבית – העבירו אותו לחלון שמשי יותר, או למיכל אחר עם אדמה חדשה. אל תשתמשו באדמת גינה, כיוון שהיא מתייבשת מהר יותר. אדניות פלסטיק וקרמיקה גם שומרות טוב יותר על לחות.

צמחי בזיליקום בעציצים צריכים לחיות בעציצים עם חורי ניקוז בתחתיתם, שמאפשרים למים הנוספים לזרום החוצה למגשים. הקפידו לשפוך את המים העודפים כדי לא להרוות מדי את השורשים. ניתן להחזיר לחיים בזיליקום מיובש ידי העברת העציץ למקום פחות שטוף שמש והשקיה עד לטפטוף מתוך חורי הניקוז. אם המצב חמור הכניסו את האדנית לתוך גיגית מים. 

התאימו את המיקום שלו לכמות האור והרוח שהוא צריך

צמח בזיליקום מעדיף 8-6 שעות של שמש מלאה בבוקר, ואחריה צל אחר הצהריים. רוח חזקה מדי עלולה לטלטל את העלים הגדולים שלהם, ולגרום למותם. הסימן לכך שהבזיליקום אינו מקבל שמש מספקת הוא עיכוב בצמיחה שלו- העלים יהיו מעטים וקטנים יותר. מצד שני, יותר מדי שמש וחום גורמים לכתמים בהירים ובהמשך העלים מאבדים לחות, משחימים ונושרים. בזיליקום יכול לשרוד בטמפרטורות של עד כ-32 מעלות צלזיוס ועד 12 שעות של אור שמש ישיר. אם אתם יודעים שיום חם סוער מגיע והוא עלול לשרוף את הבזיליקום שלכם, עטפו את העלים שלו בניר סופג רטוב וכסו אותו למשך יום.

עציץ בזיליקום על חלון (צילום: Gorloff-KV, SHUTTERSTOCK)
צילום: Gorloff-KV, SHUTTERSTOCK
 פנקו אותו בתוספת דשן וחנקן לאדמה

בדרך כלל אין צורך לדשן במיוחד את הבזיליקום, אבל לעתים חומרים מזינים באדמה שלו יכולים להיסחף מהשקיה. לבזיליקום בגינה ניתן להוסיף דשן נוזלי פעמיים בשנה, בזיליקום בעציץ יכול לקבל תוספת של קצת דשן נוזלי מדולל לאדמה בערך פעם בחודש. זה יכול להיות דשן עם חנקן גבוה, או קומפוסט טבעי. כאשר הבזיליקום מקבל את החנקן הדרוש לו, העלים הופכים חזקים ובריאים יותר והצבע הירוק חוזר.

שימו לב, אם העלים מצהיבים זה יכול להיות סימפטום של יותר מדי חנקן באדמה, גם כשהם גדלים עם גבעולים ארוכים יותר ופחות עלים באיכות ירודה. כדי לתקן זאת, הוציאו את הבזיליקום מהעציץ, אבקו את האדמה שנותרה משורשיה והוסיפו אדמה טרייה. שתלו את הצמח מחדש באדמה הנקייה, בתוספת דשן למשך כמה שבועות.

שתילה של בזיליקום באדמה (צילום:  Stephanie Frey, SHUTTERSTOCK)
צילום: Stephanie Frey, SHUTTERSTOCK
 

הקפידו על גיזום תכוף יותר, הוא לא צריך להיות פרא

כאשר לא גוזמים בזיליקום לעתים קרובות מספיק הוא יכול להתחיל לנבול, כי צמחים שמגיעים לגובה של 8 סנטימטרים או יותר נוטים פחות לשגשג. מומלץ להסיר עלים מתים ונבולים באופן קבוע ולגזום את הצמחים מדי שבועיים במהלך עונת הגידול. הפעולה הזו מפנה את האנרגיה של הצמח לייצר עלים חדשים ובריאים ומאפשר  לעלים התחתונים יותר אור שמש. כך תגזמו נכון: חתכו את החלקים העליונים של הגבעולים ואז הסתכלו מטה כדי למצוא קבוצות עלים שיש להם שני ניצני עלים. חתכו את הגבעולים קצת מעל הגידולים החדשים האלה. לקראת סוף עונת הגידול שלו, בזיליקום גם מייצר ניצני פרחים, שגם אותם ניתן להסיר כדי לעודד יותר צמיחת עלים.

עציץ בזיליקום (צילום: Olya Detry, Shutterstock)
צילום: Olya Detry, Shutterstock

הנה טיקטוק קצרצר של המשתמש @thatgirlsgarden שהפך ויראלי, שמראה כיצד לחזק את צמח הבזיליקום ולעזור לו להפוך לשיח באמצעות "צביטה" של ארבעת העלים העליונים, היכן שהפרח מתחיל להיווצר, קטיפה שלהם.

@thatgirlsgarden Redirect your basil plant’s energy into producing more foliage by “pinching” the top 2 sets of leaves! Pinching basil is a simple yet effective technique that can help your plant grow bushier and more sets of leaves! All you need to do is removr the top few sets of leaves! This stimulates the plant to produce new growth from the lower sets of leaves. This encourages the basil to grow more branches, which means more leaves and more opportunities to harvest fresh, flavorful basil! #growingbasil #containergarden #herbs #apartmentgardener #zone9bgardening #gardentok #gardeninghacks #gardeningforbeginners #pinchingbasil ♬ BOYs a LIAR PT2 NEVER DULL REMIX - Never Dull

שימו לב לסימנים לחרקים ומזיקים, וחסלו אותם

גם הבזיליקום סובל מהתנכלויות של פולשים ומזיקים למיניהם, החל מחלזונות ועד כנימות זעירות. הסימנים לכך יכולים להיות להיות חורים בגבעולים ובעלים, משטחי עלים מבריקים ודביקים, עלווה מעוותת או אכולה ועוד. כדי לצמצם את זה שמרו על הגינה נקייה מפסולת צמחים ועשבים שוטים, והסירו ידנית כל חרק ומזיק גלוי לעין, או שטפו את הצמח עם סילון מים מהצינור. זהו מה המזיק שפגע בצמח שלכם וטפלו בו בהתאם.