קצת מוזר להציף את הנושא כשבילוי בים הוא עוד לגיטימי. הרי מדינת ישראל היא אלופת הקיץ וגם בסוף נובמבר אנחנו יכולים להתגאות בשמש סתווית נעימה, אבל במוקדם או במאוחר יגיעו ימי החורף הסוערים , וכשהם מגיעים - הם דופקים כניסה. ברקים ורעמים, גשמים, הצפות, ורוחות עוצמתיות שגורמות לעצים ליפול, למנופים לקרוס ולכאוס אחד גדול במרפסות ובחצרות. 

בעשור האחרון, עקב תנופת הבנייה של מגדלים ברחבי הארץ, מתפשטת תופעה מסוכנת - הרוח החזקה עוצמתית יותר בקומות הגבוהות והיא מעיפה חפצים שנמצאים אצלנו במרפסת. מי לא נתקל בטרנינג מרוט באמצע הרחוב או במאפרה מנופצת שצצה משום מקום, אבל לעיתים מדובר במקרים חמורים הרבה יותר. פריטים שלא קיבענו כמו שצריך וחשבנו שלא יכולים לעוף, או פריטים קטנים ששכחנו מקיומם ומוצאים עצמם לפתע במרפסת של השכן. במקרה הגרוע יותר הדברים שלו מוצאים עצמם בחלון הראווה של בית הקפה שברחוב. 

מה שאי אפשר לקבע, כדאי להכניס אל תוך הבית (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
אילוסטרציה|צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

 עף לו הסכך

לאיתי זה קרה פעמיים ושתיהן היו מלחיצות. "בשנה שעברה הקמתי סוכת נחלים במרפסת בקומה השביעית, מכוסה בסכך במבוק", סיפר לנו על המבנה המרשים שהסב לו גאווה רבה, "פתאום אני שומע רעשים, מסתכל למרפסת ורואה איך הכל עף ונופל מטר ליד יום הולדת של ילדה. ירד לי הלב לתחתונים". בפעם השנייה, אחד המשחקים של הילדים, בית פלסטיק שיושב במרפסת, התרומם לפתע לגובה של מטר וחצי, עבר את המעקה ונחת בגינה של הבניין הסמוך. "חשוב לדאוג שיש ביטוח צד ג' שמכסה את הנזקים. יש לי חבר שמהפנטהאוז שלו עפה אדנית וניפצה גג פנורמי של מכונית וולוו. הוא קיבל תביעה על סך 80 אלף שקלים". 

גם להילה דהן מזרחי, בעלת דירת גן עם חצר פרטית, יש לא מעט סיפורים. "מה לא היה לי בגינה. גם בחורף וגם בקיץ 'בטעות' מהשכנים. סיגריות דולקות שעשו לי חורים בדשא הסינטטי, קופסאות שימורים פתוחות ועם חצי תכולה בפנים, בקבוקי בירה חצי מלאים, אזיקונים, מוצצים, בגדים, עטיפות של חטיפים, ערכת גלגול סיגריות על כל תכולתה, סוכריות, כדורי רגל, סליים שנמרח על כל הדשא, סכין יפני, ברזנטים, בורקסים, ופלים, בלוני מים, שקיות, קורות עץ, מגב, עציצים", והרשימה נמשכת ונמשכת. 

ישראל היא אלופת הקיץ, אבל כשהחורף מגיע - הוא דופק  (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
ישראל היא אלופת הקיץ, אבל כשהחורף מגיע - הוא דופק כניסה|צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

מדובר בתופעה של ממש. גולשת שסיפרה איך מאפרה עפה לה מהמרפסת, ניפצה שמשה אצל השכן, והנזק עלה לה קרוב לאלף שקלים. בקבוצת הפייסבוק "רובע יזרעאל עפולה" עלו לא מעט פוסטים שמתארים איך אוהל ילדים עף לשכנים, בריכה שמצאה את עצמה לפתע במקום אחר וטרמפולינה שלא קובעה כהלכה ונפלה לחצר של הבניין. רק לעיתים נדירות "ההפתעה" שצצה לך בבית גורמת לך לחייך - תשאלו את הבחורה שהחליטה לחגוג יום הולדת כי להקת בלונים התעופפה היישר לתוך הדירה שלה. 

נזקים ברכוש, יש לכם ביטוח?

"חפצים שעפים ברוח עלולים לגרום לנזקים רציניים", סיפר לנו עו"ד רועי שעייה, מומחה בתחום דיני הנזיקין המשמש גם כבורר מוסמך בתחום, "למשל, במקרה בו סערה גרמה לנפילת פרגולות, מבנים קלים ורמזורים, שלעיתים עפו על אנשים ברחוב או גרמו לנזק ולרכוש. לנפגע זכות להגיש תביעה נגד מי שהיה אחראי על החפצים בטענה כי לא הותקנו או תוחזקו כראוי, או מכל מחדל אחר של אי שמירת תקינות החפץ שגרם לנזק". 

בחורף תמיד נתקל בפריטי לבוש שעפו לרחוב  (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
בחורף תמיד נתקל בפריטי לבוש שעפו לרחוב |צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

אבל באותה נשימה, כל מקרה לגופו. במקרה בו חפץ חד עף ברוח ופגע בהולך רגל - יש לבדוק את אחריות בעל החפץ, אחריות יצרן החפץ (כי אולי הנזק נגרם מפגם בייצור) או אחריות מתקין החפץ (כי אולי הנזק נגרם בשל התקנה לא נכונה). בעלי ומחזיקי מקרקעין חייבים לבצע פעולות למניעת נזקים כמו חיזוק אנטנות, דודים ופינוי חפצים שאינם מוחזקים היטב כמו עציצים ואדניות. חשוב לדעת: אדם שהניח עציץ, או כל חפץ אחר, במרפסת ביתו, ואותו חפץ עף בגלל הרוח וגרם לנזק - יישא אותו אדם באחריות למחדליו, ודי בכך שאותו אדם היה אדיש למתרחש ולא מנע את גרימת הנזק.

מזיק נוסף יכול להיות קבלן הבונה באתר בניה. אם אותו קבלן מניח חפצים כבדים, העלולים לעוף ברוחות עזות, במקום פתוח, הוא עלול להימצא אחראי לנזקים, ככל שנגרמו כאלה. ישנם מקרים רבים של תביעות שהוגשו עקב אי תחזוק ראוי מצד הקבלן, של חפצים שהושמו באתר הבניה ולא נשמרו באופן ראוי, ובסופו של יום עפו וגרמו לנזקים בבניינים סמוכים או לעוברי אורח. 

גם מרפסות קטנות עלולות לגרום לנזק יקר (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
אל תטעו, גם מרפסות קטנות עלולות לגרום לנזק יקר|צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

"מבחינת גובה הפיצויים" אומר עו"ד שעיה "הכל תלוי בשאלת גובה הנזק, שכן זהו המרכיב העיקרי בתביעת פיצויים. לדוגמה, לאחרונה בעלי דירה במרכז נתבעו על כך שאדנית עשויה אבן המתוקנת בקומה השלישית, עפה עקב הרוח וגרמה לנזק כבד לרכב חונה בגובה עשרות אלפי שקלים. יש לדייר את  הזכות לבקש להשיב את המצב לקדמותו ולהגיש תביעה כספית בגובה הנזקים שנגרמו לו, כנגד האחראי לכך שעפו דברים לתוך ביתו."

"יש ביטוחים למבנה או לרכוש המכסים סוגים כאלו של נזקים" מרגיע עו"ד שעיה ומוסיף טיפ קטן, "אבל חייבים לבדוק אם הפוליסה הספציפית שרכשתם אכן נותנת כיסוי במקרים מסוג זה. במקרה וחוויתם נזק עקב פגעי מזג האוויר או כתוצאה מחפצים שעפו ברוח, חשוב להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום שיוכל להכווין אתכם בכל אשר נדרש, על מנת לקבל את התוצאה המיטבית בסוף התהליך". _OBJ

אז איך כדאי להכין את המרפסת לחורף?

  1. לנקות אותה מכל החפצים הקטנים שיכולים לעוף, ליפול, או להישבר

  2. לקבע ולקשור את הדברים הגדולים ככל הניתן

  3. לקפל את החפצים הגדולים שלא בשימוש, ומה שניתן להכניס לתוך הבית

  4. באם ניתן, לבנות פרגולה