אמנם גם השנה החורף מתון למדי, שלא לומר חם, אבל אפילו ימי גשם מעטים יכולים לגרום להופעת עובש בבית. מדובר באורח בלתי רצוי, עיקש ובעל יכולת הישרדות מרשימה שבדרך כלל גם מביא איתו חבר - הטחב. לעתים קרובות גם מופיעים ככתם קטנטן ועד שבני הבית מבינים במה מדובר העובש והטחב כבר מתפשטים בכל מקום: ארונות הבגדים, ארונות המטבח, קירות, תקרות אריחים ועוד. אנטולי מישייב, מדריך מקצועי בלדיקו נציגת חברת בוש בישראל, מסביר איך מזהים את הבעיה ואיך מתמודדים איתה כדי שהבית יחזור להיות פינה חמה ומוגנת.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- אלה הדברים שהכי מרשימים נשים בדירת רווקים
- הווילה המרשימה של הסטודנטית לפסיכולוגיה
הסיבות להיווצרות עובש וטחב
עובש וטחב נוצרים בבית בגלל לחות ורטיבות בתוך בבית. לאלה יש מספר גורמים: עיבוי, חדירת רטיבות מבחוץ עקב איטום שאינו מספיק, חיבורי צנרת דולפים, אדי בישול, אדי רחצה וחדרים סגורים ללא אוורור מספיק (למשל, חדרי ילדים ורחצה).
מקומות מועדים לפורענות
עובש נוטה להופיע במקומות חשוכים ולחים כמו חדרי האמבטיה, בין החרסינות, בין חיבורי צנרת, בתוך הארונות ומאחוריהם. "בוקר בהיר אחד מופיע על הקיר כתם לבן בלתי מזוהה שהופך להיות ירוק בהיר-בז'", מתאר מישייב. "בהמשך צבע הקיר מתנפח, נוצרות בועות של צבע, הוא מתקלף והכתם נעשה כהה יותר, בצבעי אפור שחור". בשלב זה העובש מתחיל להתרחב ולהקים מושבה, ועלול להתפשט למקומות נוספים - הקירות, התקרות וארונות המטבח. הבעיה מחמירה במיוחד כשהעובש מגיע לרהיטים, למזרנים ולארון הבגדים. במקרה זה הכתמים הירקרקים-חומים או התפרחת הלבנה שמופיעים על דופנות הארון עשויים לגרום נזק לבגדים.
הסכנה לבריאות
"עובש וטחב בבית עלולים להזיק הן לילדים והן למבוגרים ולגרום לשיעול כרוני, נשימה שורקנית, גירוד מתמשך ומציק. קרדיות אבק הבית הנפוצות כשיש עובש עלולות לגרום לאסטמה", מסביר מישייב.
טיפול בעובש וטחב
כאמור, לעובש וטחב יש נטייה להתפשט וגם לחזור. לכן צריך לטפל בבעיה מהשורש ולטפל בה בנחישות. אם יש נזילה או חדירות מים, הקפידו לתקן ולאטום את המקום. חשוב לזכור, מדגיש מישייב, "עובש לא מנקים אלא מסירים לחלוטין!"
עובש על הקיר
אם הקיר עדיין לא נפוח והצבע לא החל להתקלף סימן שהעובש טרי, מסביר מישייב. בשלב זה אפשר לנקות בעזרת חומרי ניקוי המיועדים לחיסול העובש שאפשר לקנות בחנויות לחומרי בניין. שימו לב: חומרים אלו אינם משמידים את העובש באופן סופי.
אם הצבע כבר מתקלף והקיר נפוח, סימן שהרטיבות משמעותית והעובש כבר נמצא במקום זמן רב. במצב זה מישייב ממליץ על הצעדים הבאים:
יש לקלף את הקיר בשפכטל ונייר שיוף או במלטשת. ככל שנייר השיוף גס יותר, כך הוא מוריד שכבה גדולה יותר של עובש מהקיר.
לאחר הסרת שכבת העובש רססו את המקום בחומר ניקוי ייעודי לעובש ושטפו בסמרטוט טבול במים.
מלאו את הקיר בגבס או מלט ולייפו בעזרת נייר לטש עד שהחלקת הקיר.
צבעו את הקיר בצבע עמיד במים. אפשר להשתמש במרסס צבע שהוא מהיר ויעיל.
עובש על בין אריחי קרמיקה
עובש בין אריחי קרמיקה קשה יותר להסרה. אם מדובר בעובש קל הסירו אותו בסכין או סקוץ' וחומר ניקוי. עובש עקשן יש להסיר בעזרת מסור מלטשת. הפעולה מסירה גם שכבה של רובה, לכן בסופה צריך להוסיף רובה לחריצי הקרמיקה.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
שם המשחק: תחזוקה מונעת
אווררו בתדירות גבוהה את החדרים הסגורים בבית ובעיקר חדרי ילדים וחדרי רחצה.
הקפידו על איטום יעיל של הפתחים (חלונות, דלתות, פתחי האוורור של המזגנים) וכן של חיבורי צנרת ומרזבים.
בחדרים רטובים רצוי לערוך מדי כמה שבועות טיפול מונע באמצעות חומרים מונעי עובש.