אפשר להסתדר בבית בלי מדיח, מכונת כביסה או מיקרוגל, אבל נראה אתכם מעבירים יום בלי מקרר. הוא אחד ממכשירי החשמל הנחוצים ביותר בבית ודומיננטי גם מבחינת המקום שתופס במטבח. כמו כל מכשיר חשמלי, הוא עלול להתקלקל, ואז מתחיל המרוץ למציאת טכנאי מקררים שיגיע כמה שיותר מהר. "מקרר חדש מחזיק לרוב חמש שנים לפני התיקון הראשון, אבל כמובן שלטיב המוצר ולמזל יש תפקיד גדול בתזמון", מסביר קובי ויחנסקי, טכנאי ובעלים ב"אברהם וקובי ויחנסקי שירות א.א למקררים". "תקלות במקרר סטנדרטי נפוצות מאוד, אבל לפעמים מדובר בתקלות זניחות שהלקוח יכול לטפל בהן לבד ללא צורך באיש מקצוע". רגע לפני שמזמינים טכנאי מקררים, כדאי לבדוק מה ניתן לעשות בבית.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 8 דברים שאתם חייבים להעיף מחדר השינה שלכם

>> דיילת: "מניסיוני, זה המקום במטוס שאף פעם לא מנקים והוא מטונף"

הבעיה: דלת המקפיא ננעלה

ייתכן שמדובר בקרח שמונע מהדלת להיפתח. מומלץ לנסות להפשיר את המקרר לפני הזמנת טכנאי. ויחנסקי: "לפעמים יש סתימה בניקוז, או שנוזל קופא ואז מפריע לדלת או למגירה להיפתח. לכן מנתקים מהחשמל ומפשירים עד שהדלת נפתחת. אם קורה שוב קוראים לטכנאי".

דלת מקרר נפתחת (צילום: Lolostock, Shutterstock)
דלת מקרר נפתחת|צילום: Lolostock, Shutterstock

הבעיה: דלתות המקרר לא נסגרות כמו שצריך

עומס יתר של מוצרים במקרר עלול לגרום לדלת שלו לא להיסגר בצורה הרמטית ולאחר כמה שעות מגלים שהמקרר פושר. "הסיבה לכך היא כניסת חום מבחוץ והפסקת פעולת המאווררים. במקרה כזה יש לנתק את המקרר לשעתיים ולתת למדחס להתקרר מעט, בגלל הניסיון להגיע לטמפרטורה המתאימה כשהדלת הייתה פתוחה. אז יש לחבר שוב לחשמל. דלתות שלא נסגרות היטב יכולות להעיד גם על בעיה של יציאה מאיזון או שבר בדלת עצמה". 

הבעיה: גומיות הדלתות נסדקו או התייבשו

הגומיות הגמישות של הדלתות עלולות לקבל "בטן" בעקבות מוצר שמפריע להן להיסגר והן "מסתגלות" אליו. במקרה כזה ניתן לחמם אותן באמצעות פן או מים חמים ולהחזיר אותן למצבן תוך שניות. מקרה חמור יותר הוא סדיקה ושבירה של הגומיות. מריחת וזלין עליהן אחת לשנה תשמור על האלסטיות שלהן והן לא יתייבשו, ייסדקו ויישברו. ויחנסקי מסביר כי אין צורך בשכבה עבה של וזלין, ומספיק שכבה עדינה שתאטום טוב יותר את המקרר. "אם עושים את פעולת השימון פעם בחצי שנה או שנה, הגומיות לא יתייבשו מראש ולא יתקשו". בכל מקרה שרוצים לנקות, הוא מתריע לא להשתמש בחומרי ניקוי חזקים כמו מסיר שומנים, אלא רק במים וסבון.

מקרר, גומיות דלת מקרר (צילום: Jedsada Naeprai, SHUTTERSTOCK)
צילום: Jedsada Naeprai, SHUTTERSTOCK

הבעיה: המקרר מתחמם

כשהמקרר או הדפנות שלו מתחמים, הדבר נובע בעצם מקונדנסור (מעבה) שנסתם מלכלוך ואבק. עקב כך המאוורר, שנמצא מאחורי המקרר בין הקונדנסור למדחס, לא יכול לקרר את המדחס והמדחס מתחמם. מה עושים? ויחנסקי מציע לבדוק אם המאוורר עובד ולנקות את הקונדנסור לפני הזמנת הטכנאי. "ניקוי קבוע אחת לשנה של הקונדנסור, שממוקם מאחורי המקרר בקרבת המדחס, יגן על המדחס האחראי על הקירור וגם יחסוך בצריכת החשמל", אומר ויחנסקי. כמובן אם עדיין יש בעיה, מנתקים מהחשמל כדי שלא ייווצר נזק וממתינים לטכנאי. בכל מקרה הוא מציין כי יש יצרנים שנותנים 10 שנות אחריות על המדחס, ולכן כדי לא לשלם פעמיים, כדאי לוודא זאת לפני הזמנת טכנאי. 

הבעיה: המקרר נוזל

ייתכן שקיימת סתימה בניקוז המים. מומלץ להפשיר את המקרר לפני הזמנת טכנאי. 

הבעיה: קרח מצטבר במקפיא

לפעמים מקפיא מתמלא בקרח, והמגירות לא מצליחות להיכנס פנימה. ויחנסקי: "קרח במקפיא נגרם מכמה סיבות, למשל כניסת אוויר. יש לבדוק שהדלתות נסגרות היטב או לבדוק אם משהו מפריע לדלת להיסגר כראוי. אם הגומיות איבדו את צורתן המקורית, ניתן למרוח וזלין לריכוך הגומיות. כשהן גמישות, נוצר מגע בינן ובין גוף המקרר ונוצרת אטימות".

קרח במקפיא יכול להיגרם גם מתקלה במערכת ההפשרה. גם כאן מומלץ להפשיר את המקרר למשך הלילה או למשך 10 שעות, ולראות אם הבעיה חוזרת. במידה שכן, יש צורך להזמין טכנאי. האם עומס יתר של מזון פוגע במקפיא? "ההפך הוא הנכון. ככל שהמקפיא יותר עמוס, הוא מגיע לנקודת ההקפאה שלו מהר יותר משום שיש לו פחות נפח לקרר, ואז גם צורך פחות חשמל".

קרח במקפיא (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

הבעיה: המקרר מצפצף

עלולה להיות בעיה בסגירת הדלתות או במפסק התאורה. יש לוודא שהדלתות סגורות. ויחנסקי: "מקרר מצפצף יכול להתריע על תקלה במערכת החשמל או על כך שהטמפרטורה של המקרר לא חזרה לעצמה אחרי שהמקרר נותק מחשמל. מומלץ לנתק לשעה מהחשמל, להמתין כמה שעות ולראות אם הצפצוף הפסיק. אם לא, להזמין טכנאי". 

הבעיה: ריח לא נעים בחלל המקרר או המקפיא

ריחות של אוכל מקולקל או תפוח אדמה שנרקב נספגים בפלסטיק או בניילון שנמצאים במקרר ועלולים להישאר בו חודשים. צלוחית קטנה עם קפה שחור תפיץ ריח של קפה ותמנע ריחות רעים. ויחנסקי מעיד שהוא עצמו מחזיק קבוע במקרר צלוחית כזו עם 3-2 כפות גדושות, ומחליף את הקפה אחת לחודשיים-שלושה. "יש בחנויות הפארם פתרונות שונים למניעת ריחות במקרר, אבל הקפה יעיל וזול יותר" (ואנחנו מזכירים שיטה נוספת לספיגת ריח במקרר, עם גליל ניר טואלט).

הבעיה: האור במקרר נכבה

אין צורך להזמין טכנאי. מפרקים את כיסוי הפלסטיק שמכסה את הנורה ומחליפים בנורה רגילה, בדגש על רגילה. ויחנסקי: "רוב הנורות במקררים סטנדרטיים הן נורות ליבון או לד רגילות ולא מיוחדות. כשהולכים לחנות לרכוש אותן, צריך להקפיד שמוכרים לכם נורה רגילה שעלותה בסביבות 8 שקלים, ולא נורה 'מיוחדת למקרר' שעולה פי עשרה". 

קפה טחון - שקית (צילום: Glevalex, shutterstock)
קפה טחון - שקית|צילום: Glevalex, shutterstock

עוד כמה צעדי מניעה חשובים לתחזוקת מקרר

  • יש לשמור על מרחק של 5 ס"מ בין המקרר לקיר שמאחוריו
  • בזמן הובלה אסור להשכיב מקרר, מאחר שהשמן שנמצא במדחס עובר לצנרת וגורם לסתימות גז. כדאי להקפיד על מצב מאונך כמה שאפשר ולחבר לחשמל כחמש שעות אחרי ההובלה.
  • בכל תקלה חשמלית, אי הקפאה או אי קירור בלי להבין מה הסיבה, כמו התחממות המקרר, הופעת שגיאה בלוח הפיקוד או ריח שרוף או לא נעים – יש לנתק מהחשמל עד הגעת טכנאי.
  • ואל תשכחו את הסלילים: ג'יל באואר, מומחית בענייני בית וסגנון חיים בתוכנית "היום" האמריקאית, ממליצה לנקות באופן קבוע גם את סלילי המקרר, שרובנו לא מתייחסים אליהם כלל וחלקנו גם לא יודע מהם: "עם הזמן, אבק ופסולת יכולים להצטבר בסלילים, ולגרום למקרר שלכם לעבוד קשה יותר ולצרוך יותר אנרגיה", היא מסבירה: "לפחות פעם בשנה נתקו את המקרר מהחשמל, אתרו את הסלילים – הם נמצאים בדרך כלל בחלק האחורי או התחתון של היחידה, והשתמשו במברשת כדי להסיר מהם לכלוך ופסולת. זה צעד פשוט שיכול לעזור לשפר את היעילות של המקרר ולחסוך לכם כסף בחשבון החשמל בטווח הארוך."

הבלוגרית לטיפוח הבית ו-DIY קייסי פין שיתפה את העוקבים שלה בטיקטוק בהתנסות הראשונה שלה באיתור הסליל במקרר ובניקיון של כל הלכלוך שהצטבר בו באמצעות שואב אבק:

@diyplaybook This is a task I’ve never done before—cleaning my refrigerator coils! We don’t have pets, but there was still so much dust and hair. Thankfully, it was super quick and easy to get done! Need tips to tackle this home maintenance task? Check out my blog post in the comments for the full supply list and steps! #HomeHacks #DIYCleaning #EasyHomeMaintenance ♬ original sound - DIY Playbook || Home & Design