החורף עדיין פה, ובגדול, ומלבד כמויות גשם גדולות אנחנו ברצף של ימים עם טמפרטורות נמוכות ושמיים סגריריים. יש לזה השפעה ישירה לא רק עלינו, אלא גם על העציצים שלנו בבית. גם ככה מאתגר למקם אותם נכון ולשמור עליהם משגשגים, אז מה הפלא שצמחים שמורגלים בחורף ישראלי חמים ונוח מתחילים לנבול?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> רגע מתוק: הצצה למגירות הממתקים והחטיפים של הישראלים
>> טור אישי: פונתה מהעוטף ומסכמת 3 חודשי מגורים בבית מלון
באתר housedigest מסבירים שנזקי קור עלולים להתרחש בשתי דרכים: כאשר הטמפרטורות יורדות מתחת לרמה מסוימת נוצרים גבישי קרח על פני הצמח, והם גורמים לתאים להתרחב או לקפוא. בנוסף, הרמות הנמוכות של אור השמש שכן מגיעות אליו ממיסות אותם או מכווצות במהירות את תאי הצמח, וכך נהרסים העלים והגבעולים שלו. ראיתם סדקים, עלים נבולים או עצירה בגדילה? כנראה שלצמח שלכם קר מדי.
צמחי בית פופולריים רבים כמו מונסטרה, סנסיווריה, פיקוס ועוד לא נועדו לחוות מגוון של סוגי אקלים. הטבע הטרופי שלהם משתוקק ללחות, עם טמפרטורות מעל 20 מעלות, אז בחורף נדרש שינוי בתחזוקה הרגילה שלהם. לרוב, נזקי קור לצמח הם בלתי הפיכים; כך תעזרו לצמחי בית "מפונקים" בימים קרים:
השקיה: רוב הצמחים שלכם לא זקוקים כרגע להשקיה מדי שבוע. האדמה לא תספיק להתייבש ובסופו של דבר היא תישאר לחה והשורשים יירקבו. יותר מדי מים עלולים לגרום גם לחוסר חמצן ולעלים מצהיבים. צמצמו את לו"ז ההשקיה בחצי ואל תוסיפו דשן עד האביב, כפי שממליצה קייסי גודלאב, מנהלת קריאייטיב ב-PlantShed, חנות צמחים ידועה בניו יורק: "פחות אור שמש מעורר בדרך כלל את התרדמה הטבעית של הצמח. הם משתמשים בפחות מים, מייצרים פחות צמיחה חדשה, ובדרך כלל עוצרים עד האביב". במלים אחרות – תנו לצמחים שלכם לנוח ולהתאושש בעונות החורף, כך שהם יוכלו לשגשג ולפרוח באור השמש במהלך האביב והקיץ. גיזום מהיר של הצמח או הוספת דשן לא יועילו, ואף יזיקו בשלב זה.
טמפרטורה: עציצים על אדן החלון זה יעיל וגם אסתטי, אבל ברצף ימים קרים הקרה שתגיע אליהם מהחלונות הקפואים לא טובה להם, בטח אם החלון פתוח מטעמי אוורור. אם אדן החלון הוא הלוקיישן היחיד בבית שיאפשר לצמחים לקבל אור שמש ישיר, השאירו אותם שם בשעות האור כדי לספוג מקסימום אור, אך הזיזו אותם בלילה לאזור חמים יותר בבית.
לחות: האוויר בבית שמחומם במזגן ורדיאטור הוא הרבה יותר יבש ממה שצמחי הבית שלכם רגילים. אם האדמה שלהם לחה והם לא זקוקים לתוספת מים, יש כל מיני שיטות לייצר סביבם לחות – למשל להציב אותם יחד בקבוצות כדי שהם יצרו לעצמם מערכת אקולוגית עצמאית של לחות, להעביר אותם זמנית לחדר הרחצה הלח, להציב בסמוך אליהם מכשיר אדים או לעטוף אותם בעדינות, אפילו בניילון בועות (פצפצים), כפי שמציעים חלק מהמומחים.