מה לא ניסינו – תרסיסים מכל הסוגים, נרות ולפידים של ציטרונלה, צמידים דוחי חרקים, אפילו פיזרנו קפה טחון ברחבי הבית, אבל נראה ששום דבר לא באמת מצליח להרחיק מאתנו את היתושים. ברגע שהשמש הקיצית שוקעת מגיעים האויבים המושבעים שלנו, לפעמים בהמוניהם. חלק מאתנו מסיימים את היום בתחושה של מסננת, אבל אחרים מגלים חסינות מעוררת קנאה לעקיצות. מה הסוד שלהם?

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גילתה תא חבוי במקרר ואז הבינה למה הוא משמש

>> לא על האוכל לבדו: 3 מסעדות בעיצוב שעושה חשק

 

לפי מחקר חדש, מסתבר שהריח שלנו יכול ממש למשוך אלינו או להדוף מאתנו את החרקים המטרידים של הקיץ, ויש לזה קשר משמעותי למרכיבים שנמצאים בסבון ובשאר מוצרי הטיפוח שלנו.

אין חוקיות שתקפה לכולם

החוקרים גילו שסבונים בניחוח צמחים ופרחים יכולים למשוך יתושים, כך שלמרבה הצער סבון הוורדים האהוב עליכם או קרם הלבנדר המרגיע עלולים להיות דווקא צרה משמעותית בימים אלה. ד"ר קלואי להונדר, ממחברות המחקר ועוזרת פרופסור לביוכימיה בווירג'יניה טק, הסבירה ל- thehealthy.com שמטרת המחקר הייתה לקבוע אילו כימיקלים וניחוחות שמוסיפים בני האדם לריח הגוף המקורי שלהם ימשוך יתושים והדגישה: "מה שהפתיע בתוצאות שלנו הייתה החשיבות של האינטראקציה בין הכימיקלים הספציפיים בסבון וריח הגוף של כל אדם ספציפי. במילים אחרות, הופתענו לראות שחלק מהסבונים, אבל לא אחרים, יגדילו את האטרקטיביות של אנשים מסוימים".

אישה מגרדת, עקיצת יתוש (צילום: namtipStudio, Shutterstock)
אישה מגרדת, עקיצת יתוש|צילום: namtipStudio, Shutterstock

"שלושה מתוך ארבעה סבונים שבדקנו במחקר ראשוני זה הגבירו את משיכת היתושים למתנדבים שלנו", הוסיף ד"ר קלמנט וינוגר, מחבר נוסף של המחקר. "המשותף לסבונים הללו הוא שהם עשירים בטרפנים (terpenes) - סוג של כימיקלים המיוצרים בדרך כלל על ידי צמחים ונמצאים בניחוח של פרחים ופירות. ביניהם, מצאנו שהמרכיב Allyl heptanoate, הנמצא באופן טבעי בניחוח של פירות טרופיים ומשמש בבשמים כדי לחקות את ריח האננס, היה קשור לעתים קרובות למשיכה מוגברת של יתושים".

לא מפתיע שריחות שמדמים פרחים נוטים למשוך יתושים, בהתחשב בכך שהחרקים הללו מחפשים פרחים כדי להשיג את הסוכרים מהצוף שלהם. עם זאת, המחקר מראה בבירור שאין פה חוקיות שמתאימה לכולם ומה שקובע למעשה את מידת האטרקטיביות שלכם ליתושים הוא השילוב של ריח הכימיקלים בהם אתם משתמשים, עם הריח הטבעי הייחודי שלכם. אם אתם משתייכים לאסכולת העקוצים במיוחד, כנראה שהגיע הזמן לתהליך ניסוי וטעיה עם תכשירי טיפוח הגוף  שלכם.

את המרכיב הזה אתם כנראה לא רוצים בתכשיר שלכם

תוצאות המחקר לא רק מצביעות על ריחות ספציפיים שעשויים למשוך יתושים, אלא גם על האופן שבו מוצרי טיפוח אישיים מכילים כימיקלים מסוימים שיכולים להגביר את פעילות היתושים. לדברי להונדר, מידע זה  עשוי להיות קריטי עבור תעשיית הקוסמטיקה. היא ממליצה להתרחק ממוצרים שמכילים רמות גבוהות של כימיקלים שידוע שיתושים נמשכים אליהם, כמו לינלול (Linalool) - כימיקל פרחוני פופולרי שנמצא במעל 200 פרחים וצמחים שונים, ביניהם לבנדר ופירות הדר, ונמצא בשימוש מאסיבי במוצרי טיפוח מבושמים כגון סבונים, קרמים, חומרי ניקוי ושמפו, בערך 80-60 אחוזים מהם.

סבון מוצק עם לבנדר (צילום: AlexeiLogvinovich, SHUTTERSTOCK)
נראה יופי של סבון, אולי כדאי לחכות עם הלבנדר עד לסתיו|צילום: AlexeiLogvinovich, SHUTTERSTOCK

ההימור המושכל למלחמה ביתושים: קוקוס

אוקי, אז סבונים בניחוח פרחים לא ירחיקו ככל הנראה את היתושים מאתנו, אבל מה כן? על פי מחקרים קודמים, זה יכול להיות קוקוס. "פרסומים מרובים, כולל שלנו, הראו כי כימיקלים שמקורם בקוקוס נוטים להיות בעלי השפעה דוחה על חרקים המזינים דם", אומרת להונדר. "המנגנונים הבסיסיים נותרו לא ברורים". מחקר של משרד החקלאות האמריקני משנת 2018 אפילו מצא ששמן קוקוס הוא דוחה חרקים טוב יותר מכימיקל פופולרי במוצרים דוחי חרקים. המחקר מצא שלחומצות השומן של שמן קוקוס יש יעילות ארוכת טווח להדיפת חרקים טורדניים באופן כללי, ביניהם יתושים, קרציות, זבובים נושכים ופשפשים.

שמן קוקוס (צילום: MaraZe, Shutterstock)
שמו קוקוס, המתנה שלא מפסיקה לתת|צילום: MaraZe, Shutterstock
 

כך תטפלו בעקיצות שלכם

בגלל הסבון שיש לכם במקלחת, בגלל מקווה מים סמוך או סתם כי יצאתם לשטח לא מוגנים ובכל זאת נעקצתם – הנה כמה שיטות טבעיות להקל על הגירוד המציק הזה:

אלוורה:  הטיפ המרגיע הידוע והמוכר ביותר, מצילת חיים בכוויות וחשיפה מוגזמת לשמש, ועוזרת נגד גירוד ונפיחות גם במקרים של עקיצות.

קרח: טיפול בהלם של קור למקום יספק רווחה לכמה דקות.

שמנים אתריים: מריחת שמן עץ התה תעזור נגד דלקתיות וגרד ותוריד את הנפיחות.

חומץ: החומציות הגבוהה שבחומץ יכולה לעזור משמעותית. מומלץ לערבב שלושה פקקים מלאים בחומץ בתוך אמבטיה חמימה, או לשים מספר טיפות של חומץ על צמר גפן ולטפל בכל עקיצה. חומץ תפוחים עדין מומלץ במיוחד.

שמן אתרי למון גראס (צילום: SiNeeKan, Shutterstock)
שמנים אתרים יכולים להרגיע|צילום: SiNeeKan, Shutterstock

דבש: הוא נוגד דלקות ואנטי בקטריאלי, ויכול להרגיע מאוד את העקיצות.

שקיק תה: תיונים מצוננים יכולים להוריד גם נפיחות מעקיצות, כי הם סופחים את הנוזלים המיותרים מהעקיצה ויוצרים הקלה.

סודה לשתייה: מאזנת את רמות ה-PH בעור, שבאיזור דלקתי יוצאות מאיזון. אפשר למרוח כמשחה או להוסיף לאמבטיה חמימה ולהשרות את הגוף כחצי שעה.

עשבי תיבול ארומטיים: למעוך כמה עלים של בזיליקום, מנטה, כוסברה, לימון, לימונית או ציטרונלה ולמרוח על העקיצה, זה יקל מאוד על הגרד.