אישה נמרצת בשם תרזה (@withlove_tere) שיתפה לאחרונה סרטון באינסטגרם שבו היא מסבירה איך היא מנקה לעומק את כפות העץ שלה.
"אתם אולי לא רוצים לשמוע את זה, אבל כפות העץ שלכם עלולות לגרום לכם לחלות", היא מזהירה. "אבל כך תתקנו את זה." לדבריה, יש להשרות את הכפות במים רותחים למשך 10 עד 15 דקות, לתת להן "לנוח" במים ואז לייבש אותן לחלוטין. לאחר מכן היא ממליצה לשפשף אותן בשמן זית כדי למנוע סדקים. בסרטון, שכבר נצפה יותר מ-6 מיליון פעמים וקיבל יותר מ-63 אלף לייקים, היא מציגה את המים שבהם רתחה הכף, מלאים בשאריות שומן ולכלוך שנלכדו בעץ. וזאת בהחלט לא הפעם הראשונה שהנושא עולה ברשתות החברתיות.
<< לכל הכתבות בערוץ living
>> זה לא חדר במלון: הצצה לבית הכלא המעוצב בעולם
האם זו הדרך הטובה ביותר לנקות אותן?
אבל חכו רגע לפני שאם מרתיחים מים בסיר - כי אף שהרתחה עוזרת להסיר שומן וחיידקים שחודרים עמוק לתוך העץ, יש גם חסרונות לשיטה הזו. ב-allrecipes למשל, שאלו מומחה לנושא, והוא הסביר כי "הרתחה לא רק מסירה שאריות מזון ורוטב, אלא גם מסירה את השמן או השעווה שנמרחו בעבר על הכלים", מה שעלול להיות חיסרון. וב-nytimes ממש מליצים מכל הלב לא להרתיח.
חיסרון נוסף, טען המומחה, הוא שחשיפה למים רותחים עלולה לגרום לכפות להיסדק. מוטב פשוט לשפשף את הכפות בעזרת סקוץ' כדי להסיר לכלוך, ולמרוח עליהן שמן מינרלי לשימור ולא שמן זית. והכי חשוב: לעולם לא לשים את הכף במדיח.
גם בשאר מדריכים מקצועיים לבישול ברחבי הרשת מדגישים את החשיבות של שימוש בשמן מינרלי על פני שמן זית, כדי למנוע בעיות כמו ריקבון וטעמים לא רצויים, ובאתרי בריאות אחרים ממליצים אפילו להימנע משימוש בכפות עץ אם הן לא מתוחזקות בצורה נכונה, מחשש לסיכון בריאותי, בייחוד במקרים של זיהומים במערכת העיכול, ומבקשים להימנע מהשארת כפות עץ בתנאים שבהם הן עשויות לספוג נוזלים בצורה מיותרת, ולא להשאיר אותן בסביבה לחה מדי, כדי למנוע התפשטות חיידקים ופטריות.
טיפים נוספים לניקוי שאריות מזון עיקשות מכלי עץ
באתר Better Homes & Gardens טוענים כי אם ניקוי יסודי רגיל לא מצליח להיפטר מכתמים וריחות, יש כמה טריקים שיכולים לעזור לנקות את כלי המטבח מעץ בצורה מעמיקה יותר. תרשמו:
סודה לשתייה: כדי להיפטר מריחות עיקשים וכתמים ממזון, שלבו כף סודה לשתייה עם כפית מים. שטפו את כף העץ או הכלי בעזרת התמיסה, ואז סננו ויבשו היטב.
חומץ לבן מזוקק: ביחס של 1:1 בין חומץ למים, שטפו את הכלים מעץ כדי להיפטר מצטברות עקשניות. סננו ויבשו היטב לפני אחסון.
מי חמצן: אף שלכלי עץ יש תכונות אנטיבקטריאליות, לעיתים ייתכן שהם ידרשו ניקוי מעמיק יותר. טבלו אותם במי חמצן במשך כ-15 דקות, ואז שטפו היטב במים ויבשו באוויר.
שמן: אסטרטגיה נהדרת לשמור על כלים מעץ שלא יתייבשו או יתפצלו היא למרוח עליהם שמן. נסו שמן מינרלי שמתאים למזון או שעוות דבורים. לאחר שהכלי נשטף ויובש, השתמשו בבד כדי למרוח כמות קטנה של שמן או שעווה. השאירו את השמן עליו במשך 10 דקות ואז נגבו.

וכמה זמן כפות עץ מחזיקות?
החדשות הטובות הן, שעם טיפול נכון, כלי העץ יכולים להחזיק זמן רב במטבח. "אם כלי העץ מטופלים בשמן או בשעווה כראוי ומנוקים ביד עם הצד הגס של הספוג, 50 שנה זה לא דבר יוצא דופן", אומר מומחה. "רובנו ראינו כפות עץ ישנות ששימשו באהבה את סבא וסבתא שלנו או אפילו את סבתא רבתא שלנו. אם מטפלים בהם נכון, נכדיכם יעבירו אותם לנכדיהם".