הרשתות החברתיות הן עולם ומלואו שמספק מידע בכל תחומי החיים, מהיסטוריה ופוליטיקה, דרך תיירות וחידושים קוסמטיים ועד מידע על אוכל וטיפוח יום-יומי לבית. לא תמיד המידע מקצועי, אבל יש מי שטורח ובודק המלצות ותופעות ומשתף את העוקבים בניסיונותיו הכנים. "באיזה גיל הייתם כשגיליתם שתיונים מורכבים משתי שקיות נפרדות שאפשר לגזור אותן ל-2?", שאלה שרה העצני ברשת ה-X והטיסה אותנו לתיבת התיונים האישית בארון. "מהרגע שנולדתי תימני", ענה לה אחד העוקבים, ו"רוב התיונים שקית אחת מקופלת, בדיוק נגד זה", השיב אחר. "יש מעבר בין שתי השקיות וכשגוזרים יוצא כל התה", התבאס גולש בשם יוסף, ומי שדווקא אוהב את הדואו בשקיות כתב ש"בודדים זה לחלשים".

 

כל הכתבות בערוץ living 

>> באר שבע: קטיה אברבוך וליאור אורן פותחים דלת לחיים המשותפים בדירה החדשה

"מכונת תפירה יוצרת פס בין שתי השקיות"

לשאלה של מגיב אם מדובר בשקיק של ויסוצקי, ואם התשובה היא כן - אז הוא אינו קונה בשל המחיר הגבוה,  הגיבה הצייצנית, "אם כל (שקיק) אחד שווה שניים, זה יוצא טוב". כלומר אפשר לקחת שקיק אחד, לחתוך אותו לשניים, להשתמש בשתי כוסות וחסכנו שקיק. האומנם? גם לנו זה נשמע ממש טוב, בייחוד לאור מחירי התה המופרזים, אז יצאנו לבדוק.

ראשית חשוב לסייג ולומר כי בדקנו רק את התיון המדובר בציוץ, כלומר שקיק התה השחור הקלאסי של ויסוצקי (מארז של 100 תיונים נמכר ב-18 שקלים בשופרסל אונליין) - ואכן השקית מחולקת לשני שקיקים על ידי תפר. לעומת התה השחור, בתיונים של חליטות הצמחים יש שקיק אחד מקופל שאי אפשר להפריד. 

"הפיצול לשני תאים מאפשר להשיג חליטה עם הרבה יותר טעם מאותה כמות של עלי תה, שהרי עוצמת החליטה נקבעת מכמות העלים, איכותם ושטח הפנים שלהם", אומר אוֹרי פגורה, טכנולוג ראשי של ויסוצקי. "עד לפני שבע שנים פעלה החברה עם מכונות שייצרו פס מולחם בין שני שקיקים, אבל מכונות המפעל בטבריה היום הן סוג של מכונת תפירה משוכללות יותר, שמקפלות את השקיק ותופרות אותו. הפעולה מאפשרת להשתמש בנייר פילטר שהוא 100 אחוז חומרים טבעיים ללא צורך בחומר מדביק". פגורה מסביר כי השקיק עשוי מסיבי צמח abaka, שהוא זן של בננה, ומסיבי צלולוז (תאית), ובמכונות החדשות, המייצרות יותר מ-90 אחוז מהמוצרים, כבר אין בהפרדה. אם מנסים להפריד שקיק של תה שחור, התוכן יישפך. "כל החליטות והתה השחור לא ניתנים היום להפרדה", הוא אומר. ועם זאת, 10 אחוז עדיין מיוצרים בשיטה הזו, ואנחנו מצאנו את שקיקי התה מופרדים.

תיון (צילום: לימור קלר)
תיון|צילום: לימור קלר

תיון (צילום: לימור קלר)
תיון|צילום: לימור קלר

כל שקיק תה שחור שיוצא מוויסוצקי מכיל 1.5 גרם של צמחים, וככל שמשאירים את השקיק זמן ארוך יותר במים הרותחים, כך נהנים מיתרונות הצמחים ומיותר טעם . הדבר נכון גם לשקיות שמגיעות מראש במשקל גבוה יותר. "המהות היא ליצור יותר שטח פנים כדי למצות את הטעם. כשאנחנו מפתחים את המוצר, אנו מתאימים אותו לטעם הישראלי לפי משקל ולא לפי חצי מהכמות", מסביר פגורה. "מהיכרותנו עם הטעם הישראלי, בישראל אוהבים טעמים חזקים. ולכן גם אם כבר יש צבע לתה, אנחנו ממליצים לא להוציא את השקיק אלא להשאיר אותו ל-5-3 דקות כדי לקבל את מלוא הטעם והיתרונות של הצמחים".

תיון (צילום: יחצ ויסוצקי)
תיון|צילום: יחצ ויסוצקי

הנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת: חיתוך העלים לחלקיקים מגדיל את שטח הפנים ומעצים את הטעם. "קיימת בציבור תפיסה מוטעית, שעלה גדול יותר הוא טוב יותר, והחלקיקים הם סוג של אבק, וזה לא נכון", מסביר פגורה. "איכות התה לא נמדדת בצורה וגודל החלקיקים לא קובע. אנחנו לוקחים את התה האיכותי ביותר ומשתמשים במוצר עם חיתוך קטן יותר דווקא כדי להעצים את המשקה".

בעולם החליטות של טעמי פירות יער, חמדת השקד, חליטה מדברית או חליטה ירושלמית משתמשים לפחות בשני גרמים בכל שקיק. "בחליטות אנחנו מייצרים יותר משקל דווקא משום חסרונו של התה השחור. המשקל נותן את העוצמה וה'גוף' למשקה, מעין תחושת מלאות מעבר לטעם, כדי לא לקבל משקה דליל מדי".

בתה ירוק יש אחוז גבוה במיוחד של נוגד חמצון EGCG, שקיים בכל מיני צמחים בעולם, והוא אחד החומרים הנחקרים בעולם המזון. ככל שמשאירים את שקיק התה הירוק במים הרותחים, מאפשרים לאנטי אוקסידנטים להשתחרר החוצה. "גם כאן אנחנו ממליצים להשאיר את השקיק לא פחות מ-3 דקות כדי לקבל את מלוא העוצמה והערכים", אומר פגורה. מי שמעביר לכוס שנייה, צריך לדעת שגרף הערכים יירד בכוס הבאה. ומה מומלץ למי שאוהב תה חלש? הוא כנראה יוכל להוציא את השקיק מוקדם יותר, ולעשות חליטה נוספת בכוס אחרת, אבל לא ייהנה מכל היתרונות שלעיל.