בין אם אתם פנאטים של ניקיון ובין אם אתם מנקים פעם במיליון שנה, כדאי שתוותרו כמה שאתם יכולים על מוצרים סינטטיים המכילים כימיקליים. הם לא בהכרח מנקים טוב יותר והם ככל הנראה פוגעים בבריאות שלכם. אז מה עושים? עוברים לניקיון ירוק ולמוצרים טבעיים וביתיים. אל תדאגו, אתם לא לבד. הנה כמה עצות נהדרות לניקיון ללא רעלים:

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

לא רק בסלט: המוצרים שכדאי לאמץ

לפני שנגשים למלאכת הניקיון, כדאי להכיר כמה מהמוצרים הנפוצים והשימושיים ביותר, שאינם רעילים: אבקת סודה לשתייה מצוינת נגד חיידקים, מנקה ביעילות לכלוך ומסירה שומן. חומץ פועל ביעילות ובעדינות נגד שומן וטינופת. שמן זית מצוין אם אתם רוצים לפלש כלים. מיץ לימון משמיד טחב ועובש, מנקה שומנים, מבהיר משטחים כהים ומוסיף גם ריח רענן. תרכובת הצמחים בשמנים אתריים מוסיפה ריח נהדר למוצרי הניקוי הביתיים, במיוחד אם אתם לא מתים על ריח החומר. שמנים אתרים נחשבים בדרך כלל לבטוחים, אבל עלולים לגרום לאלרגיות לאנשים מסוימים אז קחו זאת בחשבון בעת בחירת הריחות. אם בכל זאת לא רוצים לוותר על הסבון, כדאי לעבור לסבונים טבעיים שעשויים מ-100% שמנים צמחיים מה שאומר שהסבון לא נוסה על בעלי חיים ואינו מכיל כימיקלים. 

כך תכינו חומרי ניקיון בקלות ומחומרים טבעיים

כביסה: קחו סבון טבעי (כזה שמבוסס על שמן זית, למשל). גרדו אותו בפומפייה, שפכו לקערה והוסיפו אבקת סודה וחומץ מזוקק עם מעט תמצית שמנים. ערבבו לכדי עיסה. בעזרת כפית הכניסו מעט מהעיסה לתוך מגש קרח ריק. מלאו את המגש והשטיחו בעזרת גב הכפית. תנו לעיסה להתייבש למשך לילה. הוציאו את הקוביות שנוצרו ושמרו בתוך צנצנת. בכל פעם שאתם מפעילים מכונת כביסה, זרקו קובייה עם הבגדים.

 

סירים מטונפים? חומץ וקליפות תפוזים יעשו את העבודה.

אבנית בקומקום? הרתיחו מים עם מעט מלח לימון. אל תשכחו לשפוך את המים בזהירות לכיור לאחר שהם רתחו.

הכיור נסתם? מכינים בקערה כוס מלח ומעט סודה לשתייה. מערבבים ושופכים לכיור. מוסיפים מעט חומץ מחומם, מים רותחים והסתימה תעלם כאילו לא הייתה.

אבנית ועובש במקלחת או במטבח? אפשר להסיר בעזרת חומץ והדרים. השרו בצנצנת חומץ עם קליפות פירות הדר למשך שבועיים-שלושה עד שהקליפות הופכת לבהירות. סננו החוצה את הנוזל. ערבבו אותו עם מים מזוקקים וכף של סבון אקולוגי ורססו על האזורים המעופשים. מומלץ להשתמש בכפפות ולא לנשום את החומר זמן רב מדי.

הטוסטר דורש ניקוי? הכינו נוזל ניקוי לנירוסטה: ממלאים בקבוק עם ראש שפריצר ב- 1/4 חומץ ו-1/4 מים. וזהו. משפריצים על המקרר, הטוסט אובן, הברז, הקומקום החשמלי – ומנגבים. 

רוצים לחסוך על ניקיון הרכב? שפכו לתוך צנצנת 1/2 כוס חומץ, כוס סודה, 1/2 כוס סבון כלים (רצוי אורגני ללא רעלים), 1/4 כוס מיץ לימון. מערבבים ומשפריצים ישירות על הבד. משפשפים עם מברשת והכתמים ייעלמו לפני שתשימו לב.

רהיטי עץ אפשר לנקות עם מטלית שעליה מעט חומץ ושמן זית.

במקום לשים שקית זבל בפח, צפו אותו בעיתון של אתמול. כך הנוזלים והריחות יספגו בו וכשתרוקנו את הפח העיתון ייזרק עם כל האשפה. 

רוצים לשטוף את הרצפה ולשמור על הסביבה? המיסו סבון טבעי ושמרו את הנוזל בצנצנת. שטפו את הרצפה עם סבון נוזלי שהכנתם וותרו על חומרי הניקוי הרגילים.

במקום מטהר אוויר פזרו בבית עלי כותרת של ורדים עם שמנים אתריים. הדליקו נר ריחני טבעי או הרתיחו סיר מים עם תפוחים, קינמון וציפורן.

איך שומרים על מזרן נקי מקרדית האבק, עובש וחרקים קטנים? קודם כל, כדאי להניח מגן מזרן אותו יש לשטוף מפעם לפעם. פזרו על המזרן עצמו סודה לשתייה והשרו למשך 4-3 שעות. תשאבו את הסודה, תהפכו את המזרן ותחזרו על הפעולה.

כדי לשמור על הבגדים שלכם טוב יותר ולרענן את המלתחה, כבסו את הבגדים שאתם לא משתמשים בהם עכשיו (עשו זאת בעת חילופי עונות) ושמרו אותם בתיבה עם שקיות כותנה שיכילו מקלות קינמון, ציפורן או לבנדר. גם יהיה להם ריח טוב והם גם לא יהרסו מעש.

הכנתם חומר ניקוי ביתי? שמרו אותו בבקבוקי זכוכית ריקים (בקבוקי בירה, למשל), רק אל תשכחו להוסיף תווית שמתארת מה יש בפנים, וכמובן הרחיקו מילדים. 

 

מינימליזם מתחת לכיור

אם לא עדיין לא השתכנעתם ואתם לא יכולים לוותר כל כך מהר על ריח האקונומיקה אך בכל זאת לנסות להיות ירוקים יותר, נסו לפחות לצמצם את השימוש במוצרי ניקיון קנויים. אתם לא באמת צריכים 20 סוגים כדי לנקות את הבית. למדו לקרוא תוויות. הימנעו ממוצרים עם מילים כמו "רעל", "סכנה", "אזהרה". אל תתעלמו מטענות מעורפלות או חשודות כמו "טבעי", "ידידותי לסביבה", "לא רעיל". חפשו מוצרים שאושרו על ידי צד שלישי.

קנו מחברות שמפרטות את מרכיבי המוצרים במלואם. כצרכנים אתם צריכים לדעת מה יש במוצר כדי להעריך את בטיחותו. אם המוצר המועדף עליכם אינו מפרט את הרכיבים – פנו לחברה ותבקשו פירוט.

הימנעו ממוצרים המכילים "נינוח" לא מזוהה. העדיפו מוצרים ללא ריח. ריחות סינטטיים עלולים לגרום לאסטמה קשה ועשויים להכיל חומרים שמשבשים הורמונים. במקום להסוות ריח לא רצוי עם ניחוח, התמודדו עם המקור.

אם המשפחה שלכם בדרך כלל בריאה, הצורך בחיטוי שגרתי אינו נחוץ. ניקוי רגיל עם מים וסבון יחד עם שטיפה, יעיל יותר במלחמה בחיידקים. אל תבלבלו ניקוי עם חיטוי. קודם כל נקו ואם יש צורך הוסיפו חיטוי. השתמשו באקונומיקה בצורה מינימלית.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

החליפו ספוגים במטבח באופן תדיר. אתם יכולים לחטא אותם אחת לשבוע בעזרת קערה עם מים רותחים לפחות שלוש דקות או לחמם את המים והספוגים במיקרו.

שטפו ידיים באופן קבוע עם מים וסבון רגיל. לסבון אנטי בקטריאלי אין שום יתרון על פני מים וסבון פשוטים. 

ועוד כמה טיפים

שטפתם פירות וירקות? השתמשו במים כדי להשקות את הגינה שלכם. הכינו צ'ק ליסט לכל חדר כדי שתנקו אותו ביעילות מבלי לבזבז זמן מיותר. אם הילדים שלכם לוקחים חלק בעבודות הבית, רשימה מסודרת תעזור גם להם.

התייחסו בסלחנות לכתמים. גם אם לא הכל יוצא ונראה חדש, זה בסדר. אלה החיים ואתם לגמרי יכולים לשחרר.

כולנו רוצים לשמור על איכות הסביבה (ככה לפחות אנחנו מקווים), כדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר ובאופן יומיומי, חפשו סרטונים, טיפים והדרכות שיעזרו לכם להפוך את הסביבה שלכם לירוקה יותר. יש המון קבוצות ברשתות החברתיות בהן אתם יכולים להתייעץ ולקבל עצות מצוינות. אפס פסולת ישראל היא דוגמא לקבוצה פעילה ואיכותית.

אף פעם אל תערבבו מוצרים, אפילו אם הם ירוקים או תוצרת בית. לכימיקלים יכולים להיות תגובות מסוכנות בעת שילוב. למשל אמוניה ואקונומיקה יחד עלולים ליצור אדים רעילים.