כדור הארץ מתחמם ומיליוני המזגנים המופעלים בו לא מסייעים לפתור את בעיית ההתחממות הגלובלית, אלא להפך. השימוש בהם מוביל לפליטות גבוהות יחסית של גזי חממה, הטמפרטורה הממוצעת עולה וחוזר חלילה - אי אפשר לשהות בחוץ ואז נמלטים פנימה למזגן. קשה אולי לשרוד בלי מזגן, אבל אם מאמצים כמה דרכים לקרר את החדר בקיץ הנוטף זה לא בלתי אפשרי.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> אנשים עם בית מתוקתק אף פעם לא יעשו את זה

>> מי הדוגמנית המצליחה מהניינטיז שמציירת על מיגוניות בצפון?

מאוורר תקרה: פתרון מוכר שנחשב בעבר נחשב למפגע עיצובי אבל היום השתנו פני הדברים והוא חלק מהסטייל בכל חדר בזכות גימורים וצבעים שונים. את המאוורר מתקינים במרכז התקרה, ומוטות הכנפיים שלו מסתובבות ומפזרות את האוויר, כך שנוצרת תחושה קלה של קרירות. מי שלא מוותר על מזגן, יכול להעלות מעט את הטמפרטורה שלו, ולתת למאוורר התקרה לעשות את שאר העבודה. אגב, הטכנולוגיה של היום מאפשרת גם מצב חורף על ידי פעולה הפוכה של הכנפיים, נגד כיוון השעון. מאחר שהאוויר החם יותר עולה למעלה, הוא נדחף מטה ויוצר אפקט חמים.

מאוורר תקרה בחדר שינה עיצוב ליאת גוברין  (צילום: רותם פריפר)
עיצוב ליאת גוברין |צילום: רותם פריפר
 

חומרים מהטבע: לבשתם פעם חולצה סינתטית ביום קיץ חם ולח? המחנק, הזיעה המוגברת והעצבים שתרגישו לא יתקרבו למקרה שבו תלבשו פשתן, למשל. אותו דבר בבית: חומרים סינתטיים בבית אאוט, חומרים טבעיים ונושמים אין. פיג'מת כותנה דקיקה תאפשר לעור לנשום, וגם מצעים מכותנה או פשתן יעזרו לנדף לחות מהעור וייתנו לכם יותר לישון בשקט. 

תריסים וחלונות: אנחנו אוהבים מפתחים גדולים וחלונות שמכניסים לנו אוויר ואת הנוף הביתה, אבל בקיץ נכנס יחד אתם גם חום מהשמש הישירה או מהטמפרטורות הקיצוניות בחוץ. מומלץ להגיף תריסים, במיוחד במקומות שפונים לשמש, וכך תסונן כמה שיותר שמש ישירה. אם יש מאוורר, תוכלו לנסות לשמור גם החלונות סגורים וכך תישמר זרימת האוויר. נעלמה השמש וקצת פחות חם? פתחו אותם בחזרה. אם קיימת מרפסת עם שמש ישירה, נסו לחסום חלק מהאור על ידי צמחייה גבוהה שעמידה בתנאי חום, כמו במבוק ועצי הדר.

מרפסות שוות, ריזורט תיאלנדי בתל אביב עיצוב ענת סודרי (צילום: עוזי פורת)
עיצוב: ענת סודרי|צילום: עוזי פורת

וילונות: כן, זה עוד מקור לאבק וכביסה אבל יש גם הרבה דברים חיוביים בווילונות - עיצוב אלגנטי, הפרדה ויזואלית וגם בידוד מפני חום (ובחורף מפני קור). אם הווילון בבית אינו אטום, אפשר להוסיף לו שכבת האפלה שתפחית את האור, תשמור על חדר נעים לשינה ותעזור בחיסכון באנרגיה. קיימות מערכות של מוטות תלייה כפולים או שניתן להוסיף מוט לתלייה הקיימת, תוך שמירה על אורך בד זהה לכיסוי אור מקסימלי. 

מצעים מוקפאים: קחו את הציפיות או הסדינים, עטפו אותם בניילון נצמד או שקית ניילון (בהתאמה) ושלחו אותם לכמה דקות לנוח במקפיא, רצוי כמה שיותר קרוב לשעת השינה. רגע לפני שאתם משתרעים עליה, פרסו אותם על המיטה ותיהנו מהאפקט המרגיע.

דרכים לצינון הבית, אשה מכניסה מצעים למקפיא (צילום: Ausra Barysiene, SHUTTERSTOCK)
זו אולי תרופת סבתא, אבל כזו שמוכיחה את עצמה. מצעים במקפיא|צילום: Ausra Barysiene, SHUTTERSTOCK
 

בקבוק קר למיטה: בקבוק המים שעוזר לנו לחימום או לשיכוך כאבים במיטה, יכול להחליף תפקיד בהינף פתיחת ברז מים קרים. ממלאים אותו במים צוננים, מצמידים למקומות אסטרטגיים כמו פרקי היד, הצוואר והקרסוליים וממתינים לקירור טמפרטורת הגוף. באותו אופן ניתן גם לקחת אותו איתנו למיטה ולהצטנן. ללוהטים במיוחד מומלץ לאחסן את הבקבוק לפרק זמן במקפיא ולהשתמש בו כקוביית קרח ענקית בין הסדינים. 

מקלחת צוננת: אמבטיות קרח הן טרנד מומלץ שמגביר את זרימת הדם לכל הגוף, מכווץ את כלי הדם ומעלה את החמצון. אבל לא חייבים להיכנס להלם קור, אפשר להסתפק במקלחת זריזה במים פושרים עד קרירים. כשכל כך חם בחוץ, הן כיפיות ומרעננות.

מקלחת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
מקלחת קרה זה תמיד מרענן|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
 

ולבסוף, אוכל: הפעלת תנור בצהרי היום תחמם את החלל ותפעיל גם המערכת שמעלה לכם את חום הגוף, לכן עדיפים מזונות כמו סלטים ופחות עוף בתנור. חוץ מזה, בין המזונות שמפחיתים את טמפרטורת הגוף תמצאו קטניות, מנטה, נענע, בננה, אבוקדו, מלפפון, בצל, סלרי, פרי הדר וכמובן, אבטיח.