חומץ הוא מסוג החומרים הביתיים והפשוטים שיש להם מוניטין של "אולי לא ידעתם את זה, אבל הם יכולים לנקות הכל", כמו סודה לשתייה או מיץ לימון. לפעמים זה נכון – חומץ יכול להיות נהדר בהסרת אבנית, טשטוש כתמים, הברקת משטחי זכוכית וכו'. אבל קל לשכוח לפעמים שחומץ הוא למעשה ממשפחת החומצות, וזה אומר שלצד כל התועלת הוא גם עלול לעשות נזק בלתי הפיך לחומרים מסוימים. הנה קצת סדר בבלגן, נקה ואל תנקה עם חומץ.
עוד בערוץ עיצוב הבית
כדאי לנקות
חלונות: במקום להשקיע כסף בנוזלי ניקוי לחלונות, ערבבו שתי כפות של חומץ בתוך כ-3.5 ליטרים של מים, מלאו שפריצר ותתפלאו לגלות כמה קל ופשוט לנקות את החלון.
מדיח כלים: כי מדי פעם צריך גם לנקות את המדיח עצמו מכתמים ושאריות אוכל. ההמלצה היא לשפוך שתי כוסות של חומץ בתוך כוס מדידה, להניח אותה על המדף העליון של המדיח ולהפעיל אותו על ריק, בלי שום כלי ובלי טבליות. הסירקולציה של המים והחומץ תבריק את המדיח.
ירקות: נשמע מוזר, אבל חומץ יכול להסיר בקטריות, חיידקים ושאריות של מזיקים מהפירות והירקות שאתם קונים בשוק או בסופר. כדאי למלא רבע מכל שפירצר בחומץ ואת השאר במים, לרסס על הירקות ואז לשטוף עם מים.
שטיחים: נשפך יין על השטיח? ערבבו כפית של נוזל לניקוי כלים עם כפית חומץ ושתי כוסות מים חמים, והשתמשו בתערובת כדי לנקות כתמים מהשטיחים באמצעות מטלית לבנה או ספוג. לאחר מכן כדאי לטפוח על הכתם על ידי מטלית יבשה עד שהוא נעלם.
שאריות דבק: אפשר להשתמש בחומץ גם כדי להסיר חלקים מעצבנים של מדבקה שנשארים אחרי שמקלפים אותה, או אם במקרה הדבקתם משהו בטעות ואתם רוצים להפריד אותו.
אסור לנקות
כתמי ביצה: למה משתמשים בחומץ כדי לבשל ביצה עלומה? משום שהחומץ מסוגל לגרום לה להיקרש בקלות. וזו בדיוק הסיבה שבגלל אסור לנקות ביצה שנשפכה עם חומץ - במקרה הזה הוא יכול רק לגרום לפעולת הניקוי להיות קשה ומסובכת יותר.
משטיח שיש וגרניט: חומצה יכולה ליצור כתמי צריבה באבן ולהרוס את הצבע של השיש. עדיף להשתמש בנוזל כלים או נוזל למדיח יחד עם מים חמים כדי לנקות כתמים ממשטחי האבן.
רצפות: כנ"ל לגבי ריצוף וחיפוי, ובייחוד אם האריחים עשויים מאבן טבעית – לוותר, לוותר, לוותר, וגם על לימון ואמוניה, אגב. באופן כללי כדאי להיזהר עם ניקוי רצפות באמצעות חומץ, כי הוא עלול להזיק לפיניש של הרצפות. עדיף לדבוק בנוזלים מיוחדים לניקוי רצפות, או פשוט בסבון ומים. אם אתם בכל זאת רוצים לנסות, עדיף לבדוק אותו קודם על משטח קטן לדוגמה.
מגהץ: חומץ עלול לעשות נזק לחלקים הפנימיים של המגהץ, ולכן ממש לא כדאי לשפוך עליו חומץ כדי לנקות אותו. כדי לנקות מגהצים, עדיף פשוט להישמע להוראות היצרן במקום להסתבך.
כתמים רציניים: אפשר לנסות ולשפשף כמובן, אבל יש כתמים שחומץ פשוט לא מסוגל להתמודד איתם: כתמי דשא, דיו, גלידה ודם פשוט לא יצאו רק עם חומץ, כי הם נוטים להיספג במהירות במרקם הבד ולא מגיבים לחומצה. במקרים כאלה עדיף להשתמש בנוזלים ייעודיים להסרת כתמים, או במרכך כביסה עם תערובות אנזימים.