תופעת ה"עשה זאת בעצמך" (D.I.Y) כובשת את העולם. יותר ויותר אתרים ברשת, סדנאות, רעיונות מסחררים, אקולוגיה ומחזור להמונים מקיפים אותנו. ובאמת, המחזור הוא תופעה שמעוררת אותנו להיות יצירתיים יותר וגם נותנת לנו תחושה שאנחנו אנשים טובים יותר.
התפתחות משמעותית מאוד מתרחשת בשנים האחרונות בתחום עיצוב הבית. כך הפכו שווקי הפשפשים למעוז לעשירים, ורחובות העיר, ביום של איסוף הזבל הגדול, לאתרי בילוי לחובבי העניין.
ובאמת, בימינו, במעבר לבית חדש, לא כל אחד יכול לעשות שיפוץ מאסיבי או לקנות הכל חדש.
לא כל אחד יכול להרשות לעצמו אפילו להזמין צבעי שישדרג לו את המטבח. תתפלאו כמה דברים אפשר לעשות לבד, בשתי ידיים, אם רק מקבלים כלים נכונים.
בעידן של עולם אקולוגי יותר, מחאה חברתית ויוקר מחיה, מצאתי את הדרך שלי להשפיע יותר טוב על העולם ולתת כלים להמוני אנשים לעשות את השינוי בעצמם. וכמובילת מהפך, אני חייבת לתת דוגמה, לא? אז קבלו את המהפך הפרטי שלי בדירת הגן שרכשנו לאחרונה.
לדירה לא נרכש שום דבר במיוחד. למעט ריפודים חדשים לכורסאות וכמה עזרים קטנים, כל מה שהשתמשנו בו היה ערימות של "זבל" ושאריות רהיטים שאספנו במשך השנים. רהיטים שמצאנו זרוקים, אחרים שחברים נפטרו מהם, וכמובן מה שהיה בדירה בת ה-9 שקיבלנו - דלתות קבלן סטנדרטיות, מטבח פורמייקה פשוט וכהה, רהיטי אמבטיה זולים ואפילו ארון ACE אחד שהשאירו הדיירים הקודמים.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- הכי יפה בגן: 8 גני ילדים מקוריים
- בדירה הירושלמית אסלית של המעצבת יעל עמיר
- דירת גן מלאת צבע במרכז הרצליה
המטבח: אשליה של אור ומרחב
המטבח שקיבלנו שהיה סטנדרטי, אפל ומכוער, נצבע בטכניקה אמנותית שמשווה לו מראה עצי יוקרתי. גוון תחתון חום אפרפר מבצבץ בפינות ובמסגרות, ואילו הגוון העליון השולט בהיר בדרגת כהות אחת מהקיר, כך נוצרת אשליה של אור ומרחב. את הידיות החלפנו כמובן.
הכיריים ותנור האפייה היו בפינת בישול דחוקה ודחוסה. לשוחרי בישול שכמונו זה נתפס ממש ככוך בלתי אפשרי. החלפנו את הכיריים במשטח עץ בוצ'ר שמצאנו בשאריות של נגרייה סמוכה, שייפנו אותו, שימנו אותו והפכנו אותו למשטח עבודה כיפי. במקום התנור חיברנו דלת מארון אחר שפירקנו, פינינו את קולט האדים ויכולנו לנשום לרווחה במטבח החדש והמזמין שלנו.
במקום להחליף את כל החיפוי שבין השיש לארונות, החלטנו להחליף רק כמה אריחים בודדים שהיו שזורים בחיפוי, באריחים דקורטיביים מצוירים.
לבסוף תלינו מזלגות בישול ישנים מעץ כמתלים, לאחר שצבענו אותם בצבעים מתאימים.
פינת האוכל: תחושה אינטימית
כדי לתת תחושה יותר אינטימית ונפרדת, נצבע קיר פינת האוכל בגוון אפור חם, כהה יותר מהגוונים בחלל. על רקע האפור קיבל גוף התאורה הירוק שקנינו בשוק פשפשים בפולין במה מדליקה, וכך גם שאר הצבעים לפינה. כסאות איקאה ישנים שהיו לנו נצבעו בצהוב עז, שולחן שקיבלנו לפני שנים מחברים נצבע בגוון גרז', ממש כמו גוון הקירות הכללי של הבית.
להשלמת התמונה, זוכרים את פסלי הפילים האפריקאים שהיו (ועוד יש) בכל בית, כהים וכבדים, כאלו שנמכרו בכל בסטה בפסטיבלים? אז לנו היתה אסופה של כאלה שקיבלנו בירושה. תראו מה שצבע יכול לעשות. להשלמת חגיגת הצבעים, פשוט צבעתי אותם בצבעים התואמים את צבעי הבית, וכך נוצר לו אלמנט עיצובי מדליק שמפוזר בחלל. פעם כמרכז שולחן ופעם על שידה.
סלון: צביעה אמנותית
אז מה היה לנו? סט כורסאות קסטיאל בנות 30 שבורות וקרועות, יחידת ספה מסט אחר, פלטות ישנות מ-MDF ששכבו במחסן, מזנון שקיבלתי מלקוחה ומזגן ישן וצהוב שתלוי על הקיר.
את המזגן צבעתי מיד בספריי לפלסטיק לבן. לפלטות ה-MDF הוספנו רגליים בשני גבהים וצבענו אותם בלבן ובגרז' (כמו השולחן בפינת האוכל למראה הרמוני).
הכורסאות והספה רופדו ונצבעו בהתאמה, וכך נוצר סלון אקלקטי אך שלם ונוח.
ראשית בחרנו בדים בשילוב סגול כהה, תכלת וגרז', ואז תכננו את גוני הידיות והרגליים בהתאמה לבדים. כדי להוסיף עומק ועניין שזרנו משחקי צבעים בשכבות צביעה אמנותיות, לדוגמה סגול שמבצבץ תחתיו תכלת ועוד.
את המזנון צבעתי בגוון של קיר פינת האוכל - אפור ומתחתיו מבצבץ תכלת התואם לגוון ולטכניקת הצביעה של רהיטי הסלון. את הפלטה העליונה בחרתי לחשוף בשיוף לגמרי ורק למרוח בלקה מגינה.
דלת הכניסה: קרניזים דקורטיביים
דלת הכניסה, אינה רק הכניסה לבית אלא גם גוף קיים בתוך מרחב הסלון והאירוח. קילפתי את טפט הפלדלת, הוספתי קרניזים דקורטיביים וצבעתי אותה בצביעה אמנותית למראה כפרי ורך, שיחבר בין החוץ לפנים. אפילו את הכד שהיה בכניסה לבית בגון חמרה, צבעתי בטורקיז בטכניקת וואש פשוטה.
>> רוצים גם לשדרג את דלת הכניסה שלכם? מוזמנים לראות כאן איך עושים את זה
שירותי אורחים: דוגמת אריחים מצוירים
כל כך מכוערים היו שירותי האורחים כשנכנסנו לדירה. פסיפס נוראי וחיפוי קיר זול עיטרו את הקירות. צינור ניקוז בולט מאחורי האסלה ועוד.
במקום לרצף מחדש, חיפינו את הרצפה בפי.וי.סי בדוגמת אריחים מצוירים, התאמנו והדבקנו אותו לרצפה בצורה מושלמת כך שהוא נראה ממש כמו ריצוף. הפסיפס הורד והקירות שמאחוריו טויחו.
בחלק התחתון שהיה מחופה בקרמיקה פשוט צבענו, ובחיבור הקיר והאריחים הצבועים הדבקנו קרניז דקורטיבי שנצבע בדוגמת עץ משופשף.
את הצינור מאחורי האסלה הסתרנו עם מדרגת דיקט צבועה בגוון הקירות. אפילו את מתקני נייר הטואלט ומתלה המגבות צבעתי במקום לזרוק ולקנות, ספריי זהב איכותי סגר את הפינה. להשלמת המראה החלפנו את הברז לברז זהב במראה עתיק שמצאתי ב-150 שקל בפינה חשוכה בחנות קבלנים, והוספתי ראי למסגרת זהב שקניתי בחנות של הכל בדולר.
חדרי רחצה נוספים: טכניקת יישון צרפתי
גם חדרי הרחצה בקומה העליונה שודרגו כמובן. הרהיטים הקיימים נצבעו בטכניקת יישון צרפתי ששיוותה להם מראה אחר לגמרי מהפורמייקה הפשוטה כל כך שמהם הם עשויים במקור.
מגירות ישנות שנמצאו פעם בזבל שויפו ונתלו כמדפים דקורטיביים מעל האסלות, הוספנו שטיחים ומגבות בגוונים תואמים להשלמת המראה וייצרנו שני חללים אווריריים באווירת רחצה נעימה.
מעלה המדרגות והקומה העליונה: אווירה ביתית חמימה
חלל המדרגות הנתון היה חשוך וכוכי. לכן החלטתי לצבוע אותו בצהוב עז, בגון הכיסאות, ולהוסיף תאורה כך שהוא יואר וגם ייתן במה איכותית לתמונה של סבתא שקיבלנו בירושה.
את מעקה המדרגות שהיה בגוון מתכתי צבעתי פשוט בספריי צבע איכותי בגוון שחור מט, שהפך את המראה שלו לקצת יותר תעשייתי ומתאים לעיצוב כולו.
בחלל שמעל המדרגות, המחבר בין החדרים, נוצר מקום מושלם לפינת קריאה ומנוחה. כורסת דו רעועה ושבורה שאני גוררת איתי כבר 15 שנה בידיעה שיום יבוא, שודרגה בריפוד וצביעה. את מסגרת העץ צבעתי בגוון אפרפר תכול בטכניקה אמנותית שמשחקת עם בצבוצי גוני עץ וצהוב תחתונים. לצדה שודרגה מנורה עומדת שסבא שלי בנה לפני כ-50 שנה, ונוסף לה אהיל מתאים.
מעל הכורסה היתה ממוקמת נישה סתמית עם לבני אור של פעם. הוספנו לה מדף תחתון מעץ שקצת בולט ממנה החוצה, וכך יצרנו מדף ספרים חמוד ופרקטי ולבני האור כבר עברו לאוריינטציה אחרת. תמונות וינטג' הום מייד שקיבלתי פעם מחברה, שטיח סרוג ושולחן ישן, גם כריות סבא ואפילו הדובי הישן של בעלי, יצרו יחד מקום חמים ונעים למנוחה ולקריאה והפכו את המסדרון הסתמי שהיה לחלל פרקטי באווירה ביתית חמימה.
מסדרון טומן בחובו אסופה של דלתות, זהו בעצם חלל המבואה לכל החדרים. הדלתות שהיו במקור הן דלתות קבלן בגוון מהגוני אדמדם ודלת ממ" ד דומה. כולם סובלים מדלת הממ"ד, אז מצאתי פתרון, לה ולכל שאר הדלתות - תוספות קרניזים דקורטיביים וצביעה משדרגת.
חדר העבודה: לשרבט בגיר
חדר העבודה שלי מלא בדרך כלל בכל כך הרבה צבעים ומניפות גוונים צבעוניות, לכן היה לי חשוב לייצר איזשהו רקע ניטרלי שאינו מחזיר אור. בחרתי לצבוע את הקיר בצבע מגנט-לוח של טמבור, כך שהוא משמש אותי לתלות עליו שילובי צבעים שאני עובדת עליהם או תזכורות, ולשרבט בגיר כאוות נפשי.
ובכל זאת, קצת צבע בצמוד לקיר, להכניס אור ורכות נעימה. כיסאות הישיבה נצבעו, את פלטת השולחן חידשתי בשיוף ולקה והנחתי אותה על חמורים מאסיביים שהופרשו ממחסן העבודה ונצבעו בלבן. גם המדפים נצבעו בלבן ונתלו על קיר הגרפיט.
את כיסא "ההרהורים וההשראה" המתנדנד שלי צבעתי בצהוב, ואת הספרייה ארגנתי בקופסאות אחסון איקאיות בשחור ולבן. כך יצא חדר צבעוני, כמו שאני אוהבת, אבל עם אפשרות לניטרליות כשצריך, ושקט לעבודה.
חדרי המגורים: מ-ה-פך
המון פריטים שודרגו ויש עוד כאלו שמחכים לשדרוג. אתם יודעים איך זה, בית אף פעם לא מסיימים. אבל הנה עוד כמה דוגמאות למהפכים שעשינו במו ידינו, כמו כיסא נדנדה שנמצא בזבל לפני ארבע שנים, צבוע גרוע וללא כריות, ושודרג לו.
את הסולמות מצאתי לפני כמה שנים זרוקים במכולה ליד חנות בגדים, צבועים רע מאוד בוורוד בזוקה ומלאים מסמרים. לקח הרבה זמן להגיע אליהם, אבל בסוף התחדשתי במתלים מרהיבים וכיפיים לבגדים ומגבות.
ארון בגדים שהושאר לנו מהדיירים הקודמים, פשוט בגון בוק מהגוני נצבע ושודרג עם קרניזים פשוטים וזולים מקלקר, והידיות הוחלפו כמובן. יצא ארון של מיליון דולר.
אז בטח, תגידו, נו טוב, זה לא פייר, את עובדת בזה, זה התחום שלך, אבל חשוב לי להבהיר, מה שעשיתי כאן ממש לא מה שאני עושה בעבודה. בעבודה אני משדרגת לאנשים מטבחים דלתות ורהיטים יוקרתיים ואיכותיים, מה שאני כן עושה בתחום ה"זבל" זה ללמד כל אדם שחפץ בכך (בסדנאות לצביעה) ליצור אוצרות מכלום, להשתמש במה שיש ולמחזר. לצבוע רהיטים, לשדרג ולהכניס לתודעה שזבל של מישהו אחד יכול להיות האוצר של האחר. וזה היה המנוע שלי גם ביצירת הבית הזה.
תשאלו, "כל אחד יכול?" כן. ממש כן. אם מקבלים כלים נכונים וטובים אז השמיים הם הגבול למה שאפשר ליצור. ויש כבר הוכחות בשטח - אפשר ליצור בית שלם ממה שיש. אז יאללה, להפשיל שרוולים, ובואו נטבול קצת בצבע.
הגר יואלי, מומחית לשדרוג הבית בצבע, בעלת עסק בוטיק לצביעה אמנותית ידנית, מתמחה במתן ייעוץ ובניית תוכניות אדריכליות בצבע, מעבירה הדרכות וסדנאות לצביעה ושדרוג רהיטים.