עונת החגים היא גם עונת הטיולים לחו"ל והזדמנות מושלמת להימנע מהפקקים, ההיסטריה והבישולים לקראת ערב החג. אך עבור מי מכם שמתגעגעים לתקיעת שופר או רוצים להיות שם ולהרגיש כאן, בררנו בפינצטה את כמה מבתי הכנסת היפים בעולם להיות בהם כשנפתחים שערי שמים או לתת תוקף לקדושת היום בחג הקרוב.
ניו יורק: בית הכנסת ברחוב אלדרידג', Eldridge Street Synagogue
המבנה בן 130 השנים הוא עדות לימים שבהם היה הלואר איסט סייד של ניו יורק שכונה יהודית עמוסה. המבנה עוצב על ידי האדריכלים פיטר ופרנסיס ויליאם-הארטר ונפתח בשנת 1887. הוא פרח במשך יותר מ-50 שנה אך בשל חוקי הגירה נוקשים הוא נסגר בשנות ה-50 של המאה הקודמת. בשנת 2007, לאחר ששופץ בעלות של 20 מיליון דולרים והוכרז כאתר היסטורי לשימור, נפתח בית הכנסת מחדש כמוזיאון שבו מתקיימים סיורים, קונצרטים ופסטיבלים ובשבתות מתקיימות בו תפילות.
כתובת: 12 Eldridge St בין Canal St ל-Division St, ניו יורק
פנים: מתוך חשבון האינסטגרם של cen3fugal
סנט פטרסבורג: בית הכנסת הכוראלי הגדול, Grand Choral Synagogue
את בית הכנסת היפהפה תכננו בשלהי המאה ה-19 שלושה אדריכלים: שבושניקוב, באקמן ושרטר, ותוכניותיו אושרו על ידי לא פחות מקיסר רוסיה אלכסנדר השלישי בשנת 1883. עשור לאחר מכן הושלמה בנייתו. במהלך מלחמת העולם השנייה שימש בית הכנסת בית חולים זמני ולאחר מהפכת אוקטובר והמגבלות על אורח החיים היהודי נסגר בית הכנסת בשנת 1930. הוא נפתח לאחר מכן, אך נאסר לקיים בו כל פולחן דתי. לאחר העידן הסובייטי חזר בית הכנסת לשמש את הקהילה היהודית. המבנה כיום הוא אתר היסטורי ותיירותי שאף עבר שיפוץ נרחב בשנת 2005.
כתובת: Lermontovskiy pr. 2, St Petersburg, Leningrad Oblast
עוד בערוץ עיצוב הבית:
הונגריה: בית הכנסת של סגד, Szegedi zsinagóga
בית הכנסת, שנבנה לפני 110 שנים, הוא השני בגודלו בהונגריה כולה ויכול להכיל 1,340 מבקרים ומתפללים. הוא תוכנן על ידי האדריכל היהודי ליפוט באומהורן, שעיצב יותר מ-20 בתי כנסת בחייו. עיצוב המבנה מושפע מסגנון האר נובו וניתן לאתר בו גם סממנים של סגנונות היסטוריים נוספים. עד למלחמת העולם השנייה היה בית הכנסת מרכז החיים היהודיים בעיר, ובמהלך המלחמה שימש בית הכנסת מחסן ציוד. במהלך המלחמה נשלחה מרבית הקהילה היהודית לגטאות ולמחנות השמדה, ואחריה רק כמה מאות מיהודי העיר שבו לפקוד אותו. הוא שופץ בשנת 1989 והקהילה היהודית הקטנה שנותרה בעיר משתמשת בו כמרכז לאירועים. בשנה שעברה הודיעה ממשלת הונגריה על שיפוץ מאסיבי של בית הכנסת בעלות 3.4 מיליון דולרים.
כתובת: Szeged, Jósika u. 10, 6722
איטליה: בית הכנסת הגדול של רומא, Great Synagogue
לאחר איחוד איטליה בשנת 1870, הריסת הגטו והענקת אזרחות ליהודים, החלה בנייתו של בית הכנסת הגדול ביותר בעיר הקתולית. עיצבו אותו וינצ'נסו קוסטה ואוזלדו ארמני בסגנון אר דקו, והוא מעוטר בכיפת אלומיניום מרובעת. לאחר שלוש שנות בנייה נחנך בית הכנסת ב-1904. כיום, מעבר להיותו מרכז לתפילה, בית הכנסת משמש גם כחלק מקומפלקס המוזיאון היהודי של העיר והוא משכנו של הרב הראשי של איטליה.
כתובת: Lungotevere de' Cenci, 00186 Roma
פנים: מתוך חשבון האינסטגרם של jenaro1903
גרמניה: בית הכנסת החדש של ברלין, Neue synagogue
המבנה הוותיק ביותר ברשימה שלנו נקרא באופן אירוני למדי "בית הכנסת החדש" (Neue Synagoge). עם 3,200 מושבים זהו גם בית הכנסת הגדול ביותר בגרמניה. הוא תוכנן ונבנה על ידי אדוארד קנובלאוך ופרידריך אוגוסט שטולר בשנת 1859 ומזכיר בעיצובו את הסגנון המורי-ספרדי. בית הכנסת מעוטר בשלוש כיפות: כיפת זהב מרכזית שניתן לראות למרחקים ושתי כיפות נוספות מצדדיה. בית הכנסת נפגע קשות בליל הבדולח ומהפצצות בעלות הברית במלחמת העולם השנייה. בשנת 1995 נפתח המבנה מחדש ויש בו תערוכה קבועה.
כתובת: Oranienburger Str. 28-30, 10117 Berlin
צ'כיה: בית כנסת היובל בפראג, Jubilee Synagogue
המבנה הצבעוני והייחודי ביותר ברשימה שלנו הוא בית הכנסת שברחוב ירושלים בפראג, אשר נבנה בשנת 1906 לרגל 50 שנות שלטון הקיסר פרנץ יוזף. עיצובו של בית הכנסת הושפע משני סגנונות - האר נובו והנאו-מורי - ששילובם יצר את החזות הייחודית של המבנה, שנראה שנשלפה מתוך אגדת ילדים. בימי מלחמת העולם השנייה שימש בית הכנסת מחסן לרכוש יהודי שנבזז על ידי הנאצים ורק בשנת 2008 החל בית הכנסת לפתוח את שעריו על בסיס יום יומי למבקרים והוא עדיין משמש מדי פעם לתפילות.
כתובת: Jeruzalémská 1310/7, 110 00 Praha 1
בולגריה: בית הכנסת של סופיה, Sofia Synagogue
בית הכנסת הספרדי המפואר היה סמלה של הקהילה היהודית בבולגריה במשך כמעט מאה שלמה. הוא עוצב על ידי פרידריך גרינאנגר, האדריכל המפורסם ביותר בבולגריה בזמנו ונחנך בשנת 1909 לאחר שש שנות תכנון ובנייה. במרכזו של בית הכנסת נברשת מרשימה ועצומה בגודלה, גג המבנה מורכב מכמה קמרונות והחלל הפנימי מעוטר בגילופי עץ. המבנה נפגע כמה פעמים במלחמת העולם השנייה והספרייה היהודית במקום נשרפה כליל. לאחר שיפוץ מאסיבי בשנות ה-90 שב המבנה לקדמותו. מלבד מקום לתפילה, בית הכנסת משמש כמשרד מועצת הדת היהודית בעיר ויש מוזיאון קטן בקומתו השנייה.
כתובת: Exarch Joseph Street 18, 1000 Sofia
פנסילבניה: בית שלום באלקינס פארק, Beth Sholom Congregation
פרנק לויד רייט, מהאדריכלים הגדולים והחשובים בתולדות ארה"ב, עיצב בית כנסת אחד בימי חייו עבור הקהילה היהודית באלקינס פארק שבפנסילבניה. בשנת 1953 פנה רב הקהילה לרייט וביקש ממנו לתכנן את המבנה, והוא נחנך בשנת 1959, חודשים ספורים לאחר מותו של רייט. האדריכל תיאר את המבנה כ"זוהר של הר סיני". הוא ויתר על הוויטראז'ים המסורתיים והחליפם בקירות שקופים כדי ש"אלוהים יעניק למבנה את צבעו. הוא האמן הגדול", כך לדברי רייט. המקום הוכרז כאתר לשימור לאומי בשנת 2007.
כתובת: 8231 Old York Rd, Elkins Park, PA 19027
אוסטרליה: בית הכנסת הגדול של סידני, Great Synagogue
המבנה בסגנון הגותי והביזנטי ממוקם בליבה של העיר האוסטרלית ומשמש כמרכז החיים היהודים בעיר. בית הכנסת שנבנה בשנת 1878 איחד בין שני בתי כנסת יריבים, שהתפצלו כמה עשורים מוקדם יותר. האדריכל תומאס רואו תכנן מבנה מלא עיטורים, מקושט בוויטראז', בעל עמודים מברזל יצוק ותקרה כחולה שעליה צוירו עלי זהב. ב-130 שנותיו עבר המבנה כמה שיפוצים, וזכה לתוספת של אזור קבלת פנים, ספרייה, מעלית שבת ומקומות ישיבה נוספים. בשנות ה-80 נפתח מוזיאון לתרבות יהודית בקומת הקרקע.
כתובת: 166 Castlereagh St, Sydney NSW 2000
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הודו: כנסת אליהו במומבאי, Keneseth Eliyahoo
בית הכנסת הספרדי הכחול הוא השני בגודלו במומבאי. הוא עוצב על ידי האדריכלים גוסטלינג ומוריס ומומן על יד משפחת הפילנטרופים ששון. המבנה הוקם בשנת 1884 ועיצוב הפנים שלו הושפע מהסגנון הוויקטוריאני. שולבו בו חלונות ויטראז' ומדרגות וריהוט מעץ טיק בורמזי. בית הכנסת משמש את הקהילה היהודית באזור, ולאחרונה עבר שיפוץ. למרות הצטמצמות הקהילה היהודית במומבאי, בית הכנסת מוסיף להיות אחד מבית הכנסת היפים והייחודיים בעולם.
כתובת: 55, Dr. V.B. Gandhi Marg, Fort Mumbai