יפן היא אוצר טהור לכל מי שמתעניין בעיצוב. כיאה למדינה שכללי הטקס, ההקפדה על הפרטים, האמת של החומר והכבוד לטבע הם נר לרגליה ואלמנט בסיסי בתרבות, ביקור בה הוא חגיגת עיצוב אמיתית. נראה שהכל ביפן מבוצע ברצינות, בדיוק ובהקפדה על הפרטים, מטקס התה, דרך ציור אנסו (מעגל המצויר באבחת מכחול מהירה ומדויקת אחת) הדורש ממאסטר הזן תרגול במשך שנים, ועד אריזות מתנה וקופסת הבנטו שהילדים לוקחים להפסקת הצהריים בבית הספר.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

את הרצינות, הדיוק, האסתטיקה וההקפדה הללו אפשר למצוא כמובן גם בעיצוב ובאדריכלות ביפן, והם גורמים למבקר המערבי להתהלך ברחובות מוכה השתאות והערצה. "היכן שלא תזרקי אבן חצץ ביפן – תמצאי אלמנט מעוצב", אמרתי בהשראת גני הזן היפניים, שבהם גורף הגנן את אבני החצץ וכך מייצר צורות סביב הסלעים, לתיירת שהגיעה ליפן לראשונה.

מיטב המותגים בבוטיקים שתכננו מיטב האדריכלים: שדרת אומוטסנדו, טוקיו

את אבן החצץ הראשונה אני ממליצה לזרוק לכיוון שדרת אומוטסנדו (Omotesando) המרכזית בטוקיו. פירוש השם הוא "הדרך הראשית" והשדרה אכן מובילה אל מקדש מייג'י (Meiji) המפורסם בפארק יויוגי (Yoyogi). הליכה לאורך השדרה וברחובות הסמוכים מצפון ומדרום לה היא גן עדן למעצבים, ויכולה למלא בקלות יום טיול מסעיר. לצד חנויות של מיטב מותגי האופנה העילית ובתי כלבו בעיצוב מיטב האדריכלים של יפן, בהם טדאו אנדו, טויו איטו ומשרד Sanaa, אפשר למצוא חנויות בוטיק מיוחדות ומעניינות לא פחות. בצדה הדרומי של השדירה מומלץ לא לוותר על חנות הדגל של פראדה שתכננו האדריכלים הרצוג ודה מרון, על החנות של המותג קום דה גארסון, על חנות המותג Tod’s שתכנן טויו איטו, ועל שיטוט בסמטאות הדרומיות עד לחנות הדגל של המעצב הבריטי פול סמית -חנות עדכנית שבקומה העליונה שלה יש גלריה ובה ניתן למצוא לפעמים תערוכות חביבות. עוד אחת מהחנויות החביבות עליי באזור זה היא החנות של המותג דולצ'ה וגבאנה המצליחה להיות מפוארת, עשירה ומינימליסטית בו זמנית. בצדה הצפוני של השדרה מומלץ לבקר בחנות של מיו מיו, גם היא בעיצובם של הרצוג ודה מרון. בדרך אל הפארק והמקדש כדאי לעצור באזור הרג'וקו (Harajuku) הסמוך, ולראות את הצעירות היפניות לבושות במיטב אופנת הרחוב המטורפת המוכרת לנו מסרטים ודימויים של המדינה.

שדרת אומוטסנדו, טוקיו (צילום: Marco Taliani de Marchio / Shutterstock.com)
גן עדן למעצבים. שדרת אומוטסנדו |צילום: Marco Taliani de Marchio / Shutterstock.com

בוטיק פראדה, שדרת אומוטסנדו, טוקיו (צילום: August_0802 / Shutterstock.com)
החזון של הרצוג ודה מרון. בוטיק פראדה בשדרת אומוטסנדו|צילום: August_0802 / Shutterstock.com

לחובבי ספרי העיצוב: שכונת דאיקניאמה, טוקיו

מי שמתעניין בספרים ובספרי עיצוב במיוחד כדאי לו להגיע לשכונת דאיקניאמה (Daikanyama). שם, בין חנויות קטנות ועצמאיות, רחובות קסומים ואחת מהחנויות הכי שוות של איסי מיאקי, נמצא T-site. זהו מתחם מרתק מבחינה אדריכלית שגולת הכותרת שלו היא חנות ספרים ענקית ומושכת ולצדה בית קפה נחמד ומעוצב במיוחד.

T-site טוקיו, חנות ספרים (צילום: MAHATHIR MOHD YASIN / Shutterstock.com)
חנות הספרים ב-T-site |צילום: MAHATHIR MOHD YASIN / Shutterstock.com

כמו ערמת קוביות: מרכז התרבות והתיירות באסקוסה, טוקיו

אחד המבנים המעניינים בטוקיו הוא מרכז התרבות והתיירות שתכנן קנגו קומה בשכונת אסקוסה (Asakusa). הבניין נראה כערימה של קוביות המונחות זו על גבי זו בזוויות קלות. חזיתות המבנה עטופות בלוחות עץ אנכיים המקנים לו מראה ייחודי, המהווה פרשנות לבית יפני מצד אחד, ומתכתב עם החזיתות המוצללות של לה קורבוזיה מצד שני.

מרכז תרבות ותיירות באסקוסה, טוקיו (צילום: roroto12p / Shutterstock.com)
מרכז התרבות והתיירות בשכונת אסקוסה|צילום: roroto12p / Shutterstock.com

מוזיאון פתוח: הקונה

במרחק נסיעה קצרה ברכבת מטוקיו נמצאת העיירה הקונה (Hakone), השוכנת בין יערות ירוקים לאגם כחול. בעירה אטרקציות תיירותיות רבות – החל מרכבת העוברת בין העצים, דרך רכבל המתוח מעל לאגם, שיט באגם ואינספור בתי הארחה מסורתיים ומעיינות חמים מפנקים. אחת האטרקציות המרכזיות בהאקונה היא מוזיאון אמנות פתוח, כולו קסם וחן, ובו מפוזרים פסלים של מיטב פסלי העולם. זהו אחד ממוזיאוני האמנות המודרנית היפים בעולם. למי שמתעניין באדריכלות וכבר הגיע להאקונה מומלץ לבקר במוזיאון פולה (Pola) הפחות ידוע, מבנה בטון וזכוכית המשתלב ביער ולצדו מסלול טיול מכשף בין העצים.

המוזיאון הפתוח, הקונה יפן (צילום: Fotos593 / Shutterstock.com)
המוזיאון הפתוח בהקונה|צילום: Fotos593 / Shutterstock.com

הבירה ההיסטורית: קיוטו

קשה להגיע ליפן מבלי לבקר גם בעיר קיוטו. ניתן לומר שבעוד שטוקיו הבירה העכשווית היא עיר החול, קיוטו היא עיר הקודש – קצת כמו תל אביב וירושלים שלנו. קיוטו, הבירה ההיסטורית, מלאת וגדושת מקדשים מכל הסוגים וכל המינים – מקדשי זן בודהיסטיים לצד מקדשי שינטו השונים מהם מאוד באופיים. אחד המקדשים שיהיה קשה למי שמתעניין בעיצוב לוותר עליו הוא המקדש המוזהב (Kinkaku-ji). זהו מבנה ובו שלוש קומות שנבנה ב-1397 כבית מגורים והפך למקדש זן. שתי קומותיו העליונות של המקדש מצופות בזהב טהור והוא משקיף על אגם קטן.

המקדש המוזהב בקיוטו, יפן (צילום: Daboost / Shutterstock.com)
המקדש המוזהב|צילום: Daboost / Shutterstock.com

המטייל המודרני יכול למצוא בקיוטו גם עיצוב ואדריכלות עכשוויים. אחת החוויות המיוחדות היא ביקור בגן האמנות ובו רפרודוקציות ענקיות של יצירות אירופיות חשובות (חבצלות המים של מונה מקבלות כאן מקום של כבוד) שהעותקו על לוחות פורצלן עמידים ונתלו לאורך מסלול בטון מתפתל המקיף בריכות מלאכותיות. כל אלו פרי תכנונו המבריק של טדאו אנדו.

גן האמנות בקיוטו, יפן (צילום: elwynn / Shutterstock.com)
רפרודוקציות של יצירות אירופיות. גן האמנות בקיוטו|צילום: elwynn / Shutterstock.com

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

הכי מיוחד, הכי מעוצב: נאושימה 

קשה לבחור, אבל לו הייתי צריכה בכל זאת, המקום הכי מיוחד, מעוצב, אמנותי ומרתק ביפן בעיניי הוא מתחם איי האמנות סביב האי נאושימה (Naoshima). באזור מוכה עוני ואוכלוסייה מדלדלת הוקמו מאז שנת 1992 מספר מוזיאונים ומתחמים לאמנות מודרנית ועכשווית המושכים אליהם תיירים רבים ומביאים להתחדשות ופיתוח של האזור. כמה מוזיאונים הוקמו באי נאושימה עצמו, רובם רובם בתכנונו של טדאו אנדו – החל ממוזיאון צ'יצ'ו (צ'יצ'ו ) התת קרקעי ועד לבתי דייגים ישנים ששופצו ומשמשים לתצוגת עבודות אמנות מיוחדות שיצרו אמנים עכשוויים. כשחווים את המבנים השקועים הבנויים סביב חלל ריק ואת בקתות הדייגים הישנות קשה שלא לחשוב על ערך אסתטי חשוב בתרבות ובעיצוב היפני, המגולם כאן במלוא הדרו – הכבוד ל"מא" ("ריק", "אין" או "חלל" ביפנית). לצד הוואבי סאבי (האסתטיקה של הבלוי, הפגום, הלא מושלם, הזמני והארעי) מגלמים האיים הללו וההתערבות העדינה יותר ופחות שנעשתה בהם את כל סוד העיצוב היפני.

נאושימה' יפן (צילום: hedgehog111 / Shutterstock.com)
אי האמנות. נאושימה|צילום: hedgehog111 / Shutterstock.com


אדריכלית אורלי פלדמן מובילה סיור עיצוב של DETOUR ביפן מטעם סטודיו 6b, בית הספר למקצועות העיצוב. הסיור, שיימשך 10 ימים וייערך במאי 2019, פתוח קהל הרחב ומוגבל ל-18 משתתפים בלבד.