שנה לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל החלו מעונות הסטודנטים החדשים BE בתל חי להתאכלס והיו כאלה שאף האריכו את ההרשמה למגורים לשנה שנייה. כשפונו היישובים והצפון נסגר, נסגרו גם שערי המעונות עם תקווה לבאות. שלושת הבעלים והיזמים, גלעד מור והאחים נדב ועידו ברזילי, גויסו למילואים, עצרו את החיים והעסקים, ספגו על עצמם עלויות, אבל במשך כל התקופה דאגו לתחזוקה שוטפת של המקום, אירחו את צה"ל לצרכיו השונים, וכשהגיע הסכם הפסקת האש שנועד לעצור את הלחימה בחזית הצפונית, ניתן האות לפתיחה. 

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
מעונות תל חי|צילום: גדעון לוין

לכל הכתבות בערוץ living 

>> בחירות המעצבת: אלה הפריטים המשתלמים בסייל החורף של איקאה 

"עד תחילת הלימודים באוקטובר ישמש המקום ב-120 חדרים מתוך ה-316 הקיימים כמלון למטיילים, וכל מי אוהב את מדינת ישראל ואת הצפון המדהים, יוכל להגיע, לתרום ולקדם את הכלכלה. זה הזמן להחזיר את הצפון לגדולתו", אומר מור. "איש אחזקה שלנו הגיע לתחזק את הבניין, לטפל בתקלות, לצבוע, והיום הוא מוכן לאירוח בקונספט של מלון שישלב גם סטודנטים שרוצים להשכיר דירות לטווח ארוך. כבר באפריל הקרוב יחל הסמסטר הראשון ומי מהסטודנטים שירצה, יוכל להגיע, מה עוד שהמכללה מעניקה שנה אקדמית ראשונה ללא עלות". ההתאמות שבוצעו מהפיכתו של המקום למלון הן מינוריות, וכוללות הכנסת מערכות ממוחשבות וכוח אדם ייעודי לניהול מלון. העיצוב נותר כשהיה, מותאם לנופי הצפון.

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
יש גם פודטראק|צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
 

בגליל, כמו בגליל, אפילו במרחב אורבני יבצבץ נוף גלילי של הרים ירוקים ואוויר טוב. כך גם הנוף מחדרי מעונות הסטודנטים, שמשקיפים על ההרים, מציצים למנרה ואפילו לחרמון. בקריית שמונה, על הכביש הראשי המוביל למכללת תל חי, התעורר לחיים מבנה ישן שעמד ללא שימוש במשך שנים. מה ששימש בעבר מרכז קליטה של הסוכנות היהודית, נהרס ובמקומו הוקם מתחם המעונות, הכולל חנויות נוחות, מסעדות, בתי קפה ומשרדים, פרויקט בתכנונם של תמיר לזר אדריכלים.

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

הלב הפועם של המתחם: האזורים הציבוריים

מור וברזילי רכשו את ה"פיל לבן" לפני חמש שנים ופתרו ל-316 סטודנטים את בעיית המגורים בסביבה. "הפתרונות לסטודנטים שמגיעים ללמוד כאן הם דירות קיבוצים פשוטות סביב המכללה או דירות בקריית שמונה, ולא לכולם זה מתאים", אומרת אורי דוניץ מסטודיו ON, ראש פינאית במקור, שעם שותפתה לסטודיו, נועה סולומון, לקחו על עצמן את תכנון ועיצוב הפנים של המעונות, שכוללות דירות סטודנטים.

המעצבות קיבלו לידיהן 17 אלף מ"ר, ומלבד טיפוסי דירות הסטודנטים השונים שעיצבו ותכננו, הלב הפועם של המתחם הוא האזורים הציבוריים והמשותפים שבקומת הקרקע. הם כוללים חלל לובי ראשי רחב ובו פינות ישיבה מגוונות, ביניהן מיני בית קפה הפועל מתוך טרנספורטר וינטג' (פוד טראק) שחידשו וצבעו בגוני הפרויקט.

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
הלב הפועם של המקום|צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
חללים ציבוריים ייחודיים|צילום: גדעון לוין

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

את ההשראה למעונות קיבלו שלושת היזמים הצעירים מ-The Student Hotel, חברה שפועלת באירופה ומלונותיה משמשים כמרכז חברתי דינמי לסטודנטים ונוודים דיגיטליים. "הם חבר'ה צעירים בשנות ה-30 לחייהם, שרואים עולם וביקרו בהולנד כדי להרגיש את החוויה", מספרת דוניץ. "קיבלנו מהם ספר של המקום להשראה ויצרנו יחד מלון עם המון פונקציות ואטרקציות לרווחת הסטודנטים. שמנו דגש על נוחות עם ריהוט רך ואיכותי ובדים רחיצים ועמידים לאורך זמן וחומריות מתועשת כמו שימוש ברשתות או פח גלי שיוצר תחושה של פאן ומשחק, אבל לא מצועצע מדי. זה עדיין בית של אנשים, גם אם לתקופה קצובה, ולא רצינו להמאיס את החוויה כל בוקר, לכן חשבנו על משהו שיהיה נעים ויזואלית. החומרים המתועשים שירתו גם את הרצון להיצמד לתקציב מהודק. העיצוב הגרפי, שיתוף הפעולה עם אבישי לפיד, יצר שפה גרפית משתנה שנותנת ביטוי לגוון האנושי שיחיה בבניין.

כמי שמכירות את אזור הגליל העליון מקרוב ואת אופיים של המכללה והסטודנטים שלה, יכלו להתחבר למהות הרווחת במקום. מאחר שהכירו גם את המחסור במקומות בילוי ייעודיים לסטודנטים, ובמגורי סטודנטים בפרט, ביקשו להביא בשורה חדשה ומרעננת לאזור ולתל חי בפרט - מענה של למידה, מגורים, התכנסות והופעות שגם יחבר ביניהם. הן בנו כמה אבי טיפוס וחוו את העיצוב דרך עיני הסטודנטים במהלך שנות הלימודים. "בתכנון החדרים החלטנו לשמור על קווים נקיים ופלטה צבעונית המאפשרת לכל סטודנט להביא לידי ביטוי את הטעם האישי שלו על גבי הבסיס הקיים ובכך להרגיש בביתו שלו. בניגוד לחדרי המגורים, החללים המשותפים מייצרים חוויה מובהקת, בעלי צבעוניות מגוונת, ואופי משחקי המפעיל את הסטודנטים, אם במעבר תחת קשתות מעוגלות בחדר משחקים, בלובי עצמו, בתאים, בספה המעוגלת ובאזורי הישיבה המונמכים".

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
נוף גלילי פתוח|צילום: גדעון לוין

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

להתנתק מרעשי הרקע

הכניסה למבנה היא דרך שער עם שלט "דירה להשכיר", המוביל ללובי. בטרנספורטר נמצא דרך קבע אדם שגם מקבל את פני הבאים. החלל המרכזי, שהוא הלובי, כולל אזורי ישיבה, מתחבר לספרייה, ובהמשכו מעליות לחדרים. מימין ללובי מועדון דיירים עם משחקים שבפתחו חדר כביסה. מהלובי נכנסים גם לסטודיו לכושר ולהרצאות עם מחיצת הרמוניקה מסיבית ואקוסטית שמחלקת את החלל, תוחמת אותו ומתאימה לשני ייעודים הפועלים בו זמנית. מתחם חיצוני מיועד להופעות ואירועים גדולים, ובגג המבנה פינות ישיבה נוחות ובר עם נוף גלילי פתוח. אזור נוסף בקומת הכניסה יועד לשמש כספרייה וחלל למידה. הוצבו בו שולחנות ללמידה קבוצתית, ותאים בהם ניתן להתנתק מרעשי הרקע ולהתרכז בלימודים.

פלטת הצבעים כוללת כחול מעושן לא עז, ולצידו פסטלים של בז', אפרסק, צבעי חמרה, ורוד, לבן. ברצפה בטון מוחלק, ובקירות טיח וגה שנותן תחושה ביתית ולא מתועשת מדי. נגיעות של כתום וצהוב מתכתבות עם הלוגו של המקום. תקרת הלובי חשופה וצבועה בכחול, ותקרת הספרייה נותרה עם בטון חשוף. פינות ישיבה מעוגלות עם ספסלים לישיבה פרטית עוצבו קצת אחרת כדי להפריד אותן משאר הלובי. "זה אזור עם צנרת מסיבית של כל הבניין שיורדת לקומת הקרקע", היא מסבירה. "הפכנו את המכשול לפתרון כשגידרנו את אזור הנמכות התקרה והפכנו אותו למעין תאים עם צמחייה מלאכותית איכותית בתקרה ואריחים לבנים עם נגיעות פסטל. תלינו שנדלירים מוגזמים ויצרנו כמו שתי נקודות אור נפרדות בחלל".

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
ללמוד לבד או ביחד|צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
מעונות תל חי|צילום: גדעון לוין

הספרייה מחולקת לאזור שקט יותר עם חיפוי קרמיקה ורודה, שאליו יכולים הסטודנטים להגיע ללמוד ולהיבחן עם לפטופים, והשני נמצא מאחורי יחידת מדפים עם צמחייה וחופה בקרמיקה כחולה. זהו אזור המאפשר למידה בקבוצות ויש בו גם תאים ללמידה אינטימית א-פורמלית עם ספות מרופדות, המכילות מקום לארבעה אנשים. מחיצות, המשלבות זכוכית וברזל הצבוע בוורוד פודרה, יוצרות הפרדה בין מקומות הישיבה כדי למנוע הסחות דעת.

חדר הכושר מיועד לשלל פעילויות ויש בו ארונות קיר לאחסון מכשירים וכדורי פילאטיס וריצוף פרקט SPC שמתאים במיוחד לספורט ואימונים. אזור הכביסה ממוקם ליד מבואת כניסה מקורה ויש בו קיר כחול עם גרפיקה בווייב של משחק וספסל להמתנה לסיום פעולת המכונה. לידו אזור המשחקים עם שולחן פינג פונג ועמדת פלייסטיישן וצפייה בכדורגל, שעוצב כאזור מחתרתי עם כניסה בעזרת קוד. הכניסה מקושתת ויש בה אלמנט משחקי של מדבקות פקמן שאוכל כדורים. בתקרה בטון, ובקיר פח גלי צבוע כחול. בגב ספת הישיבה, המיועדת ל-6-5 אנשים, תוכנן דלפק מעץ ליבנה ל-5-4 חבר'ה נוספים שיכולים להצטרף לצפייה ולשתות בירות.

מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
כמה סוגי דירות|צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעונות תל חי (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

מעונות תל חי מבחוץ (צילום: גדעון לוין)
מעונות תל חי מבחוץ|צילום: גדעון לוין

"כל חלל ומתחם במבנה בעל אופי שונה וייחודי, המעניק לסטודנטים פונקציות העונות על צרכיהם המגוונים, מפינת ישיבה ללמידה וריכוז ועד ישיבה על ספה ובר, כדי שלא יתקבעו לכיסא במשך שעות. השוני והמגוון בין החללים נועדו להעצים את החוויה, השונה מחוויית מגורים קלאסית לסטודנטים בקיבוצים או בדירות ישנות, ועם זאת לא לנתק את המעונות החדשים מנוף הגליל הירוק וההרים המקיפים את המבנה", היא מסכמת.

מחיר שכירות לחדר תלוי בקומה ובקיומה של מרפסת. חדר ליחיד  מ-2,200 שקלים בחודש, חדר זוגי לשני סטודנטים מ-3,700 שקלים, "כולם מרוהטים ומאובזרים עד רמת הסכו"ם", אומר מור.

מעונות תל חי כושר (צילום: גדעון לוין)
חדר הכושר|צילום: גדעון לוין
_OBJ_OBJ

_OBJ

עיצוב ותכנון פנים: אורי דוניץ ונועה סולומון, סטודיו ON

נגרות אומן בהתאמה: סטודיו ווישבון

ריהוט חללים משותפים: טולמנ'ס