ב-48 השעות האחרונות מדווחים חלק מכלי התקשורת בהתרגשות על הכתרתו של בניין מגורים ברחוב העצמאות 67 בבת ים כבניין המכוער בעולם. הבעיה: הוא לא באמת זכה בתואר המושמץ. מדובר בפייק ניוז מוחלט.

הסיפור התחיל כשברשת החברתית reddit הועלו תמונות בקטגוריית "כיעור" וגולשים דירגו את הבניינים המכוערים בעולם. הבניין הבת-ימי זכה אומנם להצבעות של אלפי גולשים (2.2k), אבל מדורג היום רק במקום ה-194 (!) - רחוק מלהיות אחד מ-100 הבניינים המכוערים בעולם ובשום שלב לא התקרב לבניינים שבראש הרשימה, שם ממוקם בניין מהפיליפינים שזכה ל-26K הצבעות.

הבניין המכוער בעולם (צילום: אתר reddit)
מימין: הבניין בבת-ים. משמאל: הבניין ממנילה, הזוכה הגדול בתואר המפוקפק "הבניין המכוער בעולם"|צילום: אתר reddit

אז איך הכל התחיל? בדף הפייסבוק של "סטטוסים מצייצים", שלא מתיימר להיות גוף עיתונאי, הצהירו מיד ש"הבניין הזה זכה בתואר המכוער ביותר בעולם". מיד אחריהם בוואלה! התעקשו ש"אלפי גולשים בחרו בבניין הבת ימי כמבנה המגורים המכוער ביותר בעולם" ובכאן 11 כיכבה הכותרת "דירה להסתיר: בניין בבת ים הוכתר למכוער ביותר בעולם". למרות הגודל וההזנחה רבת השנים, דודי השמש, מנועי המזגן והתריסים שהובילו להצבעה הלא מחמיאה, שיחות עם דיירי הבניין ותושבי השכונה העלו צד אחר, נוסטלגי. היו שהביעו תמיהה על הבחירה, אמרו שהוא דווקא משתבח עם השנים והיה גם מי שהתגלגל מצחוק ולא נעלב כי ידע שהיו לו ימים יפים. "אפילו בגן לא אומרים מכוער", אמר דייר שרואיין ל-N12 ושיבח את פיסת ההיסטוריה שבה הוא מתגורר.

חברת פליי ישראל פרסמה סרטון שבו מצולם הבניין באמצעות רחפן:

זה סתם גימיק, כמו שהרשתות יודעות לעשות", אומר האדריכל דניאל גרינהאוז מ"גרינהאוז אדריכלים", שאביו מריאן גרינהאוז תכנן את הבניין במחצית הראשונה של שנות ה-60 וכעת הוא נושם לרווחה. "מדובר בבניין סטנדרטי לנוף הבת ימי, המאפיין את הבנייה שנועדה לענות במהירות על הצורך לשכן את העולים מגלי העלייה של שנות ה-50 וה-60 למדינה הצעירה. בהדמיות שביצעו לו אז רואים שהבניין היה אמור להיות מפואר והוא למעשה הקדים את זמנו. הוא תוכנן יפה וכלל שימוש מעורב של מגורים עם מסחר. היזמים פשטו את הרגל באמצע הבנייה, וכונס הנכסים השאיר אותו במצב הזה, וכך הוא נזנח במשך השנים, נכנסו אליו גורמים מהעולם התחתון, וגם העירייה לא טיפלה בו".

עוד טוען גרינהאוז שלפני 30 שנה, בטרם הומצא קונספט הקניון ובנו את הקניון הראשון ברמת גן, אנשים לא הבינו את החשיבות של עירוב שימושים (שילוב במתחם אחד בין מגורים, מסחר ותעשייה, שטחים ציבוריים ועוד). עם הזמן נבנו שכונות מגורים בנפרד ממשרדים ותעשייה, ומקומות אלה נותרו שוממים בלילה. היום האדריכלות בהחלט מתייחסת לעירוב השימושים ושכונות שלמות נבנות בהתאם לכך.

 

מגדל נחום בבת ים הדמייה (צילום: דניאל גרינהאוז)
הבניין תוכנן ע"י מריאן גרינהאוז ז"ל כחלק מפרויקט קניון ומגורים. הדמיה של מגדל נחום|צילום: דניאל גרינהאוז

מה ראוי לדעתך לעשות עם הבניין היום, כשהוא במצב כזה?
"לדעתי הגיע הזמן לעשות לו תיק תיעוד לצורך שימור. זהו בניין מתקופת הברוטליזם (זרם באדריכלות המודרנית) שהוקם יחד עם הילטון, בניין ההסתדרות בארלוזורוב ובית הדר דפנה על ידי ברנז'ה של אדריכלים שהקימו את הארץ. אני לא מאמין שהדיירים המתגוררים בו, שרובם מעוטי יכולת, יכולים להרים את הכפפה ולשפץ אותו. אולי העירייה תרים את הכפפה".