פסיפס אדריכלי, עושר היסטורי ומורשת מכובדת של דת ותרבות, מתערבבים בסיורים העירוניים והאדריכליים בבתים ובדירות מעוצבים, במנזרים, במנהרות תת קרקעיות ובמבנים מרתקים בירושלים. ביום חמישי הבא (25.10) ייפתחו הדלתות של עשרות בתים ומבנים ברחבי העיר לביקורים בהדרכת האדריכלים, המתכננים, אנשי שימור ומדריכי טיולים. כמו בכל האירועים של "בתים מבפנים" גם הפעם מוזמן הציבור להציץ, ללא תשלום, אל המקומות המסקרנים שאינם פתוחים לקהל בשאר ימות השנה.

הבית העתיק בעין כרם.שולחן (צילום: גיא יצחקי)
"זו הייתה אהבה ממבט ראשון", הבית העתיק בעין כרם|צילום: גיא יצחקי

הבית העתיק בעין כרם. מדרגות (6) (צילום: גיא יצחקי)
בית שמספר את הסיפור של העיר|צילום: גיא יצחקי

"הבחירה שלנו בבתים שנפתחים באירוע מתבצעת בראש ובראשונה לפי קריטריון של עניין והשראה. אנחנו רוצים שאנשים יצאו מהבתים לאחר הסיור, בהרגשה שהם קיבלו חומר למחשבה כתוצאה מהביקור", אומרת אביבה לוינסון, מייסדת "בתים מבפנים". "רשימת הבתים והכתובות שנפתחים לקהל משתנה משנה לשנה, בהתאם להיענות ולהתפתחותה של העיר והשנה יש לנו מקבץ מעניין במיוחד של בתים מעוררי השראה", מוסיפה לוינסון. בחרנו להציג בפניכם ארבעה בתים. לכל אחד סיפור והיסטוריה.

הבית העתיק בעין כרם: גת יין מקושטת פסיפס במרכז המטבח

מהבתים העתיקים בעין כרם, שחלקו בן 350 שנה וחלקו נבנה במאה ה-19. בבית בור מים ביזנטי ומדרגות חיצוניות עתיקות, יחידות מסוגן, ששרדו. הבית שופץ למגורים בעשורים האחרונים, בין היתר על ידי האדריכל מרק פלם והוא עוצב על ידי בעלי הבית מפריטי יד שנייה בסגנון וינטאז'. 

הבית העתיק בעין כרם.כניסה (8) (צילום: גיא יצחקי)
חלק מהבית נבנה לפני 350 שנה|צילום: גיא יצחקי

הבית העתיק בעין כרם. תקרה ) (צילום: גיא יצחקי)
חלק אחר נבנה במאה ה-19|צילום: גיא יצחקי

בני הבית: משפחת קרבסי – זוג וחמישה ילדים. שושנה קרבסי היא משוררת וסופרת ילדים. בתה, מור קרבסי,  היא אמנית ידועה שעוסקת בין היתר בשימור מוזיקת בלדינו. גרים בבית כשנה וחצי.

איך הגענו לבית: "למעשה זו הייתה אהבה ממבט ראשון", אומרת שושנה קרבסי, "רצינו לקנות בית במרכז העיר והעסקה התפספסה לנו. יום אחד טיילנו בעין כרם ודיברנו על הנושא ואדם ששמע את השיחה הפנה אותנו לבית קרוב ואמר שככל הנראה הוא עומד למכירה ושכדאי לראות. החלטנו לקנות בצעד מהיר וזה גם מה שאנחנו אוהבים בעין כרם – את הקשר הבלתי אמצעי בין האנשים ברחוב".

"הבית מספר את הסיפור של העיר. יש לו יסודות ביזנטיים בני למעלה מאלף שנה של גת יין מקושטת פסיפס, שנמצאת במרכז המטבח וייתכן בהחלט שמתחתיו יש אפילו מקווה יהודי עתיק עוד יותר. מעבר לכך, יש גם חדר צלבני והבנייה האחרונה נוספה לו במאה ה-19. הבית נחשב לאחד העתיקים והאותנטיים בעיר", מספרים בני הבית.

עיצוב: "בבית גרו לפנינו אדריכל שהיה גורו של בתים ערביים ואחריו זוג מבוגר, כך שהוא היה מותאם למגורים. יחד עם זאת, השיפוץ ארך כעשרה חודשים רק במטרה לייעל את המערכות אבל לא לפגוע במבנה עצמו. הבית הקודם שלנו היה מודרני לחלוטין מה שממש לא אהבתי וכך התחלתי עם הזמן לאסוף פריטי וינטאז'. כשעברנו לבית הנוכחי הם התאימו לסגנון ולאווירה כמו כפפה ליד. אפילו המטבח מורכב מאוסף של חלקי רהיטים שחוברו יחדיו".

אלמנט אהוב: "אני אוהבת את הגת מאוד כי נשקף ממנה נוף נהדר לעין כרם וכי היא מרגשת אותי ומרגישה לי כאילו שאני נוגעת בהיסטוריה".

הבית העתיק, מספר 96 ברשימה. דרך האחיות 14, עין כרם. ששי: 10:00-16:00, שבת: 09:30-17:30

הבית העתיק בעין כרם-מבט לסלון 4) (צילום: גיא יצחקי)
יסודות ביזנטיים בני למעלה מאלף שנה |צילום: גיא יצחקי
הבית העתיק בעין כרם.מטבח 3) (צילום: גיא יצחקי)
גת עתיקה במטבח|צילום: גיא יצחקי
הבית העתיק בעין כרם -מרפסת (צילום: גיא יצחקי)
ומבט לעין כרם|צילום: גיא יצחקי
הבית מעל המערה:
מוקף פסלים ועצי פרי

ביתו של הפסל גיורא סגל בנוי מעל מערה מימי בית שני. הבית שופץ לאחרונה והותאם לצורכי המשפחה והוא מוקף בוסתן עצי פרי, ערוגות ירק ופסלים של סגל.

בני הבית: שלומית וגיורא סגל, פסל. גרים בבית כשנה.

כינסת הבית (צילום: גלית דויטש)
גלריה בקומה התחתונה|צילום: גלית דויטש
הבית מעל המערה במוצא ירושלים (צילום: גיא יצחקי)
ככה זה כשצריך לרדת למערה|צילום: גיא יצחקי
הבית מעל המערה במוצא ירושלים (צילום: גיא יצחקי)
את המערה הם בכלל גילו במקרה|צילום: גיא יצחקי

איך הגענו לבית: "הבית הוא הגשמת חלום. חיפשנו בית ללא שכנים, שיתאים לעיסוק של גיורא כפסל באבן, שזקוק לשטח גדול לעבודה בחוץ, בשקט ובשלווה. מצאנו את הבית הזה, שנראה יפה בעיננו ושנמצא בשכונה טובה, על שטח מכובד של אדמה והוא התאים בדיוק לצרכים שלנו", אומרים בני הזוג.

 "עניין המערה התגלה לנו כמעט כבדרך אגב. באנו לראות את הבית, הסתובבנו בו ובשטח, ואז יצאנו החוצה וגילינו שני דברים שריגשו אותנו מאוד: שיח סברס ענקי ומערה. פשוט לא האמנו למראה עיננו. מסתבר שבאזור מוצא יש הרבה מערות, כי כנראה היה בו יישוב עתיק גדול. בניירת של הבית אכן רשום שיש בו מערה, כך שהיא נבדקה על ידי רשות העתיקות, אבל טרם העמקנו את המחקר לגביה. למרות שבעיני החברים שלנו היא נחשבת לשוס של הבית, עבורנו היא חלק בלתי נפרד ממנו והיא משמשת אותנו לאחסון זיתים כבושים ולתצוגת פסלים".

עיצוב: "למרות שהשארנו את המעטפת המקורית של הבית שמחופה אבנים גסות, את פנים הבית קילפנו לחלוטין ובנינו מחדש לפי הצרכים שלנו", אומרים בני הזוג סגל.

 "השתדלנו לשמור על האדריכלות העקרונית של הבית, תוך שימור וכיבוד כל הפתחים הקיימים שפונים אל הנוף והחומרים מהם הוא היה בנוי", אומר האדריכל אריאל גור, "את הקומה למעלה פתחנו לשני חללים גדולים של חדר שינה ראשי ענק וחלל ציבורי גדול של סלון מואר ופתוח. למטה חיברנו כמה חדרים לחלל גדול ויצרנו גלריה, שם מוצגים הפסלים הגדולים".

ספרים (צילום: גלית דויטש)
נכנסים לבית והעיצוב משתנה|צילום: גלית דויטש
פלזמה (צילום: גלית דויטש)
תוך שמירה על פתחים מקוריים|צילום: גלית דויטש
פינת עבודה (צילום: גלית דויטש)
מותאם לצורכי הדיירים|צילום: גלית דויטש
 

אלמנט האהוב: "קשה לציין אלמנט אחד. הסך הכול יוצר את האיכות ואת האווירה. מה ששובה אותנו זה תחושת הניתוק והלבד. לפתוח את העיניים בבוקר ולראות את הרי ירושלים וללכת לישון בלילה כשמעלינו שמיים זרועי כוכבים".

בית המערה, אדריכלים: הגית אלון ואריאל גור, סטודיו HA. מספר 6 ברשימה. רחוב רמת מוצא 6, מוצא. ששי: 09:30-12:30, שבת: 09:30-12:30

הבית מעל המערה במוצא ירושלים (צילום: גיא יצחקי)
רק הם והנוף|צילום: גיא יצחקי
הבית מעל המערה במוצא ירושלים (צילום: גיא יצחקי)
בית בלי שכנים|צילום: גיא יצחקי
הבית מעל המערה במוצא ירושלים (צילום: גיא יצחקי)
מימי בית שני|צילום: גיא יצחקי
נבל דוד (בית אריק פלציג): לגור מתחת לאדמה

בית שכולל חדרי מגורים חפורים מתחת לקרקע ובו אולמות בעלי קשתות מוצלבות, בונקר שהיה עמדה קדמית במלחמת השחרור ושתי חצרות, שבאחת מהן ניצב תנור שריפה לכלי חרס, הבנוי כתנור מתקופת המקרא.

בני הבית: אריק פלציג, אדריכל ופסל. גר בבית כ-40 שנה.

בית אריק פלצינג-מדרגות (צילום: נבל דוד)
בית שהוא חוויה אסתטית ותרבותית|צילום: נבל דוד

נבל דוד, בית אריק פלציג, הר ציון ירושלים-צמחים  (צילום: גיא יצחקי)
צמחייה ירוקה בין כל האבנים|צילום: גיא יצחקי

איך הגענו לבית: מדובר במבנה עתיק יומין בהר ציון שבו חי אביו ז"ל של פלציג מסוף שנות ה-60 של המאה הקודמת. "הבית ממוקם על הקו הירוק והנוף הפנורמי שנשקף ממנו לכיוון הר הבית והר הזיתים פשוט עוצר נשימה. הבית, שבעיני הוא חוויה אסתטית ותרבותית, משקף את צורת החיים שלי, לצד חפצים ואומנות יוצאת דופן, והוא מכיל בתוכו את החזון, התכניות והרעיונות שלי לפיתוח הר ציון והסביבה.

 "הבית בנוי כולו מתחת לאדמה, כשחלק מהחפירות מתוארכות באלף שנה ויותר. בונקר שמהווה חלק בלתי נפרד ממנו, שאותו גיליתי רק לפני כשלוש שנים, שימש ככל הנראה כעמדה הקדמית הקרובה ביותר לניסיון לחילוץ תושבים מהרובע, כעמדה קדמית במלחמת השחרור".

עיצוב: "חלקו של הבית מודרני וחלקו גיבוב של דברים שמשולבים זה לצד זה בתוך המבנה העתיק. מכיוון שהבית עצמו שיושב על שטח של כדונם בכמה מפלסים, דורש תחזוק ושימור אינסופיים. עד עכשיו שמתי פחות דגש על עיצוב הפנים".

אלמנט אהוב: "המיקום והמבנה, שבנוי כמו חאן עתיק עם חצר מרכזית ועוד כמה חצרות פנימיות עם פרופורציות נהדרות. מעבר לזה הבוסתן עם עצי התאנה, הרימונים הסברס ובורות המים"

מספר 42 ברשימה. הר ציון ליד חניון האוטובוסים. ששי: 12:00-17:00, שבת: 11:00-16:00

נבל דוד, בית אריק פלציג, הר ציון ירושלים-ריהוט מאב (צילום: גיא יצחקי)
תנור מתקופת המקרא|צילום: גיא יצחקי
בית אריק פלצינג -שולחן מאבן (צילום: נבל דוד)
כאן שרפו כלי חרס|צילום: נבל דוד
נבל דוד, בית אריק פלציג, הר ציון ירושלים-פינת אוכל (צילום: גיא יצחקי)
פינת עבודה בין הקשתות|צילום: גיא יצחקי
בית אריק פלציג-שולחן סועדים (צילום: נבל דוד)
ושולחן אוכל לארוחות מפוארות|צילום: נבל דוד
דירת שיכון אירופית:
ריצוף בסגנון טרה-קוטה

דירת זוג אדריכלים צעירים, ששופצה על ידם לאחר שחזרו משהות ארוכה בחו"ל. הדירה נבנתה בשנות ה-60 ושופצה בהשפעת התרבות האירופית.

בני הבית: עמוס דר ומורן עמיקם, זוג אדריכלים, תינוק וכלבה. גרים בבית כשנה וחצי.

דירת שיכון אירופאית -שולחן עגול (צילום: גיא יצחקי)
עיצוב ניטרלי|צילום: גיא יצחקי

איך הגענו לבית: "מדובר בדירה של הוריה של מורן שבדיוק התפנתה כשחזרנו משהות ארוכה בחו"ל", אומרים דר ועמיקם. "למעשה, שכרנו את הדירה במצב די גרוע, כי במשך שנים היא הושכרה לסטודנטים, ושיפצנו אותה לפי תכנון שלנו באופן כזה, שיתאים בהמשך להוריה של מורן במידה וירצו לגור בה".

עיצוב: "הדירה שופצה בצורה הכי פשוטה וגמישה, כשלוש רצועות: אחת שטח ציבורי, אחת שטח שירות והאחרונה לשינה. מכיוון שאנחנו גרים בה בשכירות, חשוב היה לנו לייצר עיצוב ניטרלי שיתאים לטעם של כולם, לדאוג לתחושה מרווחת ולהמעיט בפריטים שמחוברים לקירות, כך שהכול ניתן לשינוי בצורה קלה יחסית".

אלמנט אהוב: "הריצוף בסגנון טרה-קוטה שמונח בצורת אדרה של דג".

מספר 63 ברשימה. אדריכלי השיפוץ: ADMA אדריכלים, 2011. שדרות הרצל 114, דירה 30. ששי: 09:00-11:30

דירת שיכון אירופית-פינת אוכל (צילום: גיא יצחקי)
שיתאים לטעם של כולם|צילום: גיא יצחקי
דירת שיכון אירופית -מטבח (צילום: גיא יצחקי)
עם אריחים ירוקים במטבח|צילום: גיא יצחקי
דירת שיכון אירופית -כיור (צילום: גיא יצחקי)
סגנון אנגלי בחדר הרחצה|צילום: גיא יצחקי

 "בתים מבפנים": הצצה לבתים קטנטנים שפתחו את דלתם בתל אביב
וגם: היכנסו למדור "בתים יפים" ותהנו ממבחר בתים מעוררי השראה