עיצוב הבית הוא סוג של ביטוי עצמי, שמשקף טעם, יצירתיות ואופי. הצורך לשנות אותו כל פעם מחדש נובע, בין השאר, מההנאה שיש בסידור החללים ומהרגשות החזקים שיש לכל אחד כלפי הסביבה האישית שלו. תוסיפו לזה את המדיה החברתית שהזניקה את המודעות לאסתטיקה, טרנדים וחומרים, ותבינו מדוע מי שגר בבית רוצה להתחדש, להחליף ולהתנסות בשינויים. בדיון שהתעורר באחת מקבוצות העיצוב בפייסבוק עלתה על השולחן שאלה אחת, אף שהיא חוזרת על עצמה בכל פעם מחדש, שכן אין כמו ללמוד מניסיונם וטעויותיהם של אחרים – מהו הדבר שהייתם רוצים לשנות בבית שלכם?

התשובות נעו מחומר אחר למשטח המטבח ועד תוספת בנייה של יחידת דיור בבית פרטי, כלומר דברים שאפשר לעשות בשיפוץ או בבית הבא. כדי לפרק את המשאלות ולהרכיב אותן מחדש, פנינו לאשת מקצוע שמתכללת עיצוב משלב התכנון ועד הכניסה לבית, מעצבת הפנים אורלי רגב, שמסבירה על היתרונות והחסרונות בכל אחת.

לכל הכתבות בערוץ living 

>> הלם: האם זה פריט איקאה האהוב ביותר על הישראלים?

>> המייבש הפסיק לעבוד – וזה מה שהתגלה

המשאלה: בית פרטי במפלס אחד

תחשבו מושב, קיבוץ, מרחבים ואופניים לילדים ותבינו את החלום לקומה אחת בלי מדרגות למעלה או למטה. "מבחינה אדריכלית ועיצובית, הפרדת מפלסים מוסיפה עניין, אופי, עומק וממדיות לחלל ויוצרת הפרדה ברורה ונוחה בין מרחבים כמו סלון ומטבח. החללים מוגדרים ומתוחמים וכל אחד מהם מקבל טוויסט שונה. בית במפלס אחד, לעומת זאת, מעניק תחושה של מרחב ציבורי רחב ידיים והוא גם נוח יותר לאירוח והתנהלות יום-יומית, גם בגיל השלישי כשיש צורך בניידות קלה ובטוחה ומניעת נפילות". מכירים את הצורך לפתוח שולחן רב משתתפים בחג?

מתאים: לחובבי המרחב והנוחות ולבני הגיל השלישי

פחות מתאים: למשפחות עם ילדים קטנים ולחובבי הסגנון האדריכלי

לדוגמה: בית למשפחה שתכנן ועיצב רון שינקין מצוי בקומה אחת ומשתפל עם מדרון הקרקע

בית בתכנון רון שינקין, פינת אוכל וסלון (צילום: עמית גושר)
הו, המרחבים. תכנון ועיצוב רון שינקין |צילום: עמית גושר
בית בתכנון רון שינקין, מבט לסלון (צילום: עמית גושר)
צילום: עמית גושר
 

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Cuube House‎‏ (@‏‎cuube_house‎‏)‎‏

 

המשאלה: לקחת מנהל פרויקט

כדי לא לאבד את הידיים והרגליים במהלך בנייה של בית פרטי, צריך מישהו שייקח אחריות על כל התהליך, יתעסק בתקציבים ולוחות זמנים וידאג שבני הבית יגיעו למחוז חפצם בשלום. "עיקר תפקידו של מנהל פרויקט בבנייה הוא לעמוד בלוחות הזמנים, בתקציבים ובאספקת מוצר באיכות גבוהה תוך תקשורת מתמדת עם כל הגורמים הרלוונטיים המעורבים, ובמציאות המשתנה תדיר מדי יום. הוא זה שמרכז את כל המידע הרלוונטי בפרויקט ועליו לחשוב מראש על ההשלכות של כל החלטה ולהתמודד עם קשיים שעלולים לצוץ בדרך".

מתאים: לכל מי שבונה בית פרטי

לא מתאים: למי שרוצה להחליף מנהל פרויקט באמצע הבנייה 

המשאלה: שירותים ומקלחת צמודים לכל חדר

חדר רחצה משותף בבית הוא טריגר לבלגן תמידי, שבו מתערבבים אינסטרומנטים של בני המשפחה ביחד, ומייצג מחסור בשירותים פנויים. "כשלחדר שינה צמוד חדר רחצה, הוא נקרא בעגה העיצובית 'סוויטה', והיא מאפשרת פרטיות ונוחיות מרבית - גישה ישירה ודיסקרטית לחדר הרחצה והתאמה מדויקת למשתמש מבחינה עיצובית ופונקציונלית. עם זאת, יש עלות לא מבוטלת לבנייה או הוספה של חדר רחצה לבית קיים, היא גורעת מהמטראז' שלו ויש להקפיד על איכות בנייה כדי להימנע מרטיבויות בבית. חדר רחצה נוסף הוא עוד חדר שמצריך ניקיון ותחזוקה שוטפת גבוהים". בבתים עם ילדים צעירים היא מציעה להסתפק בחדר רחצה אחד המשלב חדר כביסה, ולהקצות את הסוויטה המפנקת להורים. בבתים עם ילדים מתבגרים או בגיל השלישי, סוויטה יכולה להתאים אם הם מתכוונים להמשיך ולהתגורר בו או מתכוונים להעסיק עובד זר בבוא היום.

מתאים: לבית עם מתבגרים ולבני הגיל השלישי

פחות מתאים: לבית של משפחה צעירה

לדוגמה: יחידת הורים עם חדר רחצה צמוד שתוכננה ועוצבה על ידי נעמי ספלמן יחזקאל

דבר אחד לשנות אדריכלות ועיצוב נעמי ספלמן יחזקאל (צילום: גלעד רדט)
אדריכלות ועיצוב נעמי ספלמן יחזקאל, סטיילינג לינוי לנדאו |צילום: גלעד רדט
 

 

 

המשאלה: מרפסת שמש ביחידת ההורים

הקורונה חידדה את הצורך במרפסת, אבל אם כבר יש מרפסת או גינה בבית, מרפסת בחדר השינה נשמעת יותר כמו פינוק. לא שזה רע להתפנק. "את רוב הזמן הביתי אנחנו מעבירים באזור הציבורי - הסלון, פינת האוכל והמטבח, ונוהגים לפרוש לחדר השינה לעת ערב. לכן חשוב להגדיר לעצמנו מראש לאיזו מטרה אנו מייעדים את מרפסת השמש ביחידת ההורים, באילו שעות ננצל אותה ומה כמות האור הטבעי שממנה נהנה - מרפסת צפונית תהיה מוצלת וקרירה ברוב שעות היום. מרפסת דרומית תהיה שטופת אור וחמימה בחורף אך חמה במיוחד בקיץ. מרפסת מזרחית תזכה בזריחות יפות ובקרני בוקר חמימות, ובמרפסת מערבית נהנה מקרני שמש בשעות אחר הצהריים ונזכה לבריזה מרעננת אם גרים בקרבה לים. אם מרפסת לא תענה על הקריטריונים האלה, היא עלולה להפוך לאזור אחסון".

מתאים: לחדרי שינה בצד מזרח או מערב

פחות מתאים: לחדרי שינה צפוניים ולחדרי שינה דרומיים בקיץ

לדוגמה: בבית ששופץ על ידי מעצבת הפנים רונית אליהו ספיר והאדריכל אריה אוחנה נשקפת המרפסת מחדר השינה של ההורים. 

בית בבאר שבע עיצוב רוניה אליהו ספיר (צילום: מאור מויאל)
עיצוב ואדריכלות רונית אליהו ספיר ואריה אוחנה |צילום: מאור מויאל
 


המשאלה: ממ"ד גדול יותר

הצורך בממ"ד במדינה כמו שלנו מעורר אמוציות ומחשבות על מספר האנשים שייכנסו אליו, מה יכול להיכנס אליו ואיך לעזאזל לעצב אותו עם כל היבלות המחויבות על פי תקנות הג"א. "ממ"ד גדול יכול לשמש כחדר מגורים או עבודה, לאפשר גמישות רבה במיקום הריהוט והאחסון ולחסוך צורך בחדר נוסף. גודלו המינימלי של ממ"ד חדש 9 מ"ר, ובנייתו כרוכה בעלויות גבוהות לעומת חדר רגיל, מה עוד שהוא יכול לכלול חלון אחד בלבד במידות מוגבלות וכן דלת בטיחות מברזל, הגם שניתן להוסיף גם דלת פנים מעוצבת. כמו כן, יש להתקין בממ"ד מערכות מיוחדות לשעת חירום שהן פחות אסתטיות לעין ומצריכות חשיבה תכנונית בכל הנוגע להעמדת הריהוט. בבניית ממ"ד חדש יש לשקול מה השימוש המתוכנן בו ולבצע הערכה של עלות מול תועלת כדי לקבוע את גודלו האופטימלי לדירה ולבית".

מתאים: למשפחות מרובות נפשות הזקוקות לחדר נוסף ולמרחב גדול בשעת חירום

פחות מתאים: למשפחות קטנות ולמי שצריך את המטראז' באזור אחר בבית 

המשאלה: רק לא תקרה גבוהה

אחת הדרכים ליצור "אפקט וואו" בבית היא להגביה את התקרה ולחכות להתפעמות השכנים והאורחים. "קל מאוד להתרשם מחלל בעל תקרה גבוהה: המראה מאלץ אותנו להרים את הראש ולהתרשם מגובהו ומעיצובו של החלל, בדומה להתנהגותנו בביקור בבתי כנסיות בחו"ל. לתקרה גבוהה יתרונות עיצוביים, שכן אפשר לתלות ממנה גופי תאורה מרשימים בגודלם, לתכנן פתחים וחלונות גבוהים ולהדגיש את העיצוב למשל על ידי שילוב של קורות עץ חשופות. מצד שני, קשה יותר לחמם או לקרר חלל גבוה ויש לתכנן מיזוג מותאם, למשל עם מאוורר שמסתובב במהופך להורדת החום כלפי מטה בחורף או זריקת אוויר חזקה עבור קירור המרחב בקיץ. בשל הגובה נוצר הד אך הוא ניתן לעמעום על ידי שטיחים, וילונות וכל רהיט שנמצא בחלל, שעוזר בשבירה ובשינוי המסלול של גלי הקול בחדר".

מתאים: לחסידי המראה המוגבה ובעלי תקציב

פחות מתאים: למי שחושב רק על פונקציונליות

דבר אחד לשנות עיצוב ותכנון אורלי רגב (צילום: אלעד גונן)
אפקט הוואו. בית בעיצוב אורלי רגב|צילום: אלעד גונן

המשאלה: יחידה להשכרה

בעלי בתים פרטיים מקצים חלק מסוים ליחידות נפרדות שאותן יוכלו להשכיר וליהנות מהכנסה פסיבית, בין שהן חלק מהמרתף, קומת הקרקע או הקומה העליונה. "יחידה מצומצמת תכלול בדרך כלל חדר שינה, חדר רחצה ומרחב צמוד שיאפשר הכנת תשתית עתידית למטבח ולפינת ישיבה. לקומה שלמה חשוב לתכנן מדרגות חיצוניות שיובילו ישירות אליה, ובכל מקרה יש לתכנן גישה וכניסה נפרדות המנותקות מאלו של הבית הראשי. עם זאת, מגורים בסמיכות לדייר או למשפחה ממש מעבר לקיר שלנו משפיעים על הפרטיות, הרעש או השימוש בחנייה".

מתאים: למעוניינים בהכנסה נוספת

פחות מתאים: לאוהבי שקט והתבודדות

יחידה ברמהש אדריכלות עיצוב עמית גלאור (צילום:  עמית גלאור)
מניבה, בטח מניבה. יחידת דיור ברמת השרון. אדריכלות ועיצוב: עמית גלאור|צילום: עמית גלאור
 

המשאלה: רמקולים בגינה

מי לא רוצה לשבת בגינה או במרפסת וליהנות ממוזיקה אהובה? "היום זה קל ופשוט ואין כל חובה להתקין תשתית מוקדמת. מספיקים רמקולים אלחוטיים שמחוברים ישירות למערכת האודיו הביתית ואפילו פשוט מכך - לאפליקציה שבנייד".

מתאים: לטכנולוגיים ומביני עניין

פחות מתאים: לטכנופובים שרוצים ללחוץ על כמה שפחות כפתורים

דבר אחד לשנות תכנון וביצוע גינה רפאל ויצמן (צילום: ליאור טייטלר)
זה יותר פשוט ממה שנדמה לכם. תכנון וביצוע רפאל ויצמן |צילום: ליאור טייטלר
 

המשאלה: רק לא שיש מבריק

העולם מתחלק בגדול לאנשי המבריק והמט, ומי שאוהב את המבריק בעיניים או את החזר האור שמעניק תחושה של ריווח, יאמץ אותו ברצפה, בריהוט וגם בשיש המטבח, בלי קשר לפרקטיות ולזמן שהוא צפוי להקדיש לתחזוקה. "שיש מבריק מקנה למטבח מראה מודרני נקי וכמעט סטרילי, והאור המשתקף בו מועצם. חשוב להבדיל בין שיש מבריק מקוורץ לבין שיש מבריק מפורצלן: שיש מבריק מקוורץ עמיד יותר הודות לתהליך הייצור המיוחד שלו, ואילו שיש מבריק מפורצלן רגיש במיוחד לשריטות והן נראות על פניו ביתר קלות. זו הסיבה שלא מומלץ לחתוך ישירות על שיש מבריק מפורצלן, בעוד על שיש מבריק מקוורץ אין מניעה כזו. באופן כללי, משטחים מבריקים מבליטים יותר את הלכלוך שעליהם ויש לנקות אותם באופן תכוף יותר.

מתאים: למי שאוהב את המראה הנקי והיוקרתי ואת האור המשתקף ולא מפחד מתחזוקה.

לא מתאים: לחסידי המט והרביצה על הספה.

דבר אחד לשנות עיצוב ותכנון אורלי רגב ונועה דבש (צילום: גלי פלג)
אתם אנשים של מט או מבריק? מטבח בעיצוב אורלי רגב ונועה דבש |צילום: גלי פלג

 

המשאלה: ברז ליד הכיריים

ברז מים מעל הכיריים נפוץ בבתים היוקרתיים בצפון אמריקה ומשמש למילוי סירים במים בעודם עומדים על הכיריים וכך חוסך את המאמץ שבסחיבת סיר מלא מים מהכיור הראשי אל הכיריים וכן להוספת נוזלים בזמן הבישול. עם זאת, מראהו של הברז (בדרך כלל ברז עם מפרק אמצעי) ומיקומו בצורה חשופה וגלויה, כ-40 ס"מ מעל מרכז הכיריים, שנויים במחלוקת מבחינה עיצובית, מה גם שמראם בולט למרחוק.

מתאים: למי שחשובה לו במיוחד נוחות מילוי המים ישירות אל הסיר

לא מתאים: למי שהשיקול האסתטי גובר אצלו.

לדוגמה: במטבח ביתה של שירי ביליה ("המטבח המנצח VIP") בלוס אנג'לס ממוקם מעל הכיריים ברז עם 2 מפרקים, כדי למלא מים בסירים ישירות ולא לשנע אותם הלוך חזור לכיור

מציצים שיר ביליה ואלון אבוטבול (צילום: שיר ביליה)
כמה קרוב זה מספיק קרוב? עיצוב וצילום: שיר ביליה|צילום: שיר ביליה

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎UMH Properties, Inc.‎‏ (@‏‎umhpropertiesinc‎‏)‎‏

 

המשאלה: חדר כביסה עם מידוף ומקום לקרש גיהוץ פתוח

גיהוץ יכולה להיות פעולה מרגיעה, אבל עד שמגיעים אליה יוצאת הנשמה. רק המחשבה על הוצאת קרש הגיהוץ מהמקום, הכנת המגהץ וסידור הבגדים יכולה לייצר בבית ערמת בגדים בהמתנה. "כדי להעמיד קרש גיהוץ, שאורכו הממוצע הוא 120-100 ס"מ, פתוח דרך קבע בחדר הכביסה, יש לוודא שיהיה מרחב בחדר שלא יגביל את התנועה ואת הפעילות של הכנסה והוצאה של הכביסה מהמכונה ומהמייבש, את הנגישות לחומרי הניקוי והכביסה ועוד. היום קיימים פתרונות חלופיים למתקן הגיהוץ המסורתי, כמו משטח מתקפל לקיר או מתקן פרזול שנשלף מתוך ארון, שמאפשרים נגישות מהירה לקרש בלי לבזבז שטח רצפה בחדר קטן יחסית". רגב מוסיפה שכחדר שירות עיקרי בבית, חדר כביסה פחות מוקפד וייצוגי, אבל למען האסתטיקה אפשר לסדר את כל החפצים שבו בקלות על ידי שילוב מדפים, ווי תלייה, ארונות סגורים ועוד.

מתאים: לבית עם מטראז' נרחב וחדרים מרווחים

פחות מתאים: לדירות קבלן

חדר כביסה עיצוב שירלי דן (צילום: שי אדם)
חדר כביסה בעיצוב שירלי דן|צילום: שי אדם