לאחר שיעל רז התבשרה על הסכם ההסדרה בצפון, היא חזרה השבוע עם אחותה ואמה לביתן שבקיבוץ אילון בגליל המערבי, לאחר יותר משנה של היעדרות, וחשכו עיניהן: בכל פינה בבית היו נמלי אש, כולל על הספות, השטיחים והבגדים שנותרו בבית כשארזו בחופזה ב-8 באוקטובר ונמלטו מהקיבוץ. במדיח הכלים הן מצאו כלים שהעלו עובש וגם כוס התה שהשאירה על השיש אז, נשארה במקומה והתכסתה בשכבת עובש. וזה לא הכל - תקרת חדר הרחצה הייתה ספוגה בכתמי רטיבות; המקלחון והאסלה התמלאו בחלודה שלא ניתן להסיר. מה שכנראה העיד יותר מכול על הזמן שנעצר היה לוח השנה על הקיר, שעדיין הציג את אוקטובר 2023.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> תל אביב: מחסן שהוסב לדירה מוצע להשכרה ב-3,000 שקל

>> לעולם אל תשימו מייבש על מכונת הכביסה, וזו הסיבה

"ב-8 באוקטובר התבקשנו לצאת מחשש לחדירת מחבלים, העמסנו ציוד באוטו ולא ידענו לאן אנחנו נוסעות", מספרת יעל. "שלושה שבועות היינו אצל דודה שלי בכוכב יאיר, משם המדינה פינתה אותנו למצפה רמון ואחר כך לשדה בוקר, ומיולי אנחנו בקיבוץ נחשולים". אמה של יעל רק מתחילה להבין מה עבר עליהן בשנה האחרונה ועדיין לא החלה לפעול להשבת מצב הבית לקדמותו. החזרה הרשמית שלהן לבית מיועדת ל-1 בפברואר 2025, והן כבר שמעו שיקבלו מענק חזרה של 12,000 שקלים למבוגר ו-6,000 שקלים לילד מתחת לגיל 18. יעל: "מס רכוש נותן פיצוי רק על נזקי מלחמה ולא על נזקי פינוי. מה נוכל לעשות בסכום הזה? רק שיפוץ האמבטיה יעלה לנו את הסכום הזה. ומה עם כל השאר?".

@yaelr_vlogs Replying to @romi לצערי אי אפשר פשוט לחזור, יש לנו קצת דברים לסדר ולתקן ולשפץ לפני שאפשר לחזור.. שבוע הבא אני מקווה שנתחיל להחזיר את הבית להיות בית קיוויתי שהבית יחזור להיות נורמלי לפני הגיוס שלי כדי שלפעמים כשאני אצא סופש אני אוכל להיות קצת בבית אבל מסתבר שחייבים לשפץ את המקלחת ולהחליף כל מיני רהיטים ומכונות שלא עובדות יותר וצריך הדברה בכל הבית… לצערי זה יקח זמן.. אבל אם תרצו שאשתף אתכם בכל התהליך תכתבו ואני אשתף #יעלולוגס #פוריו #foryou #מפונים ♬ original sound - yael_vlogs
 

רינת בן מוחה התפנתה עם בעלה ושלוש בנותיהם מקיבוץ הגושרים, הם עברו בין 11 מקומות ומתגוררים כרגע בקריות. עם ההודעה על הסדר הפסקת האש הגיעו בהתרגשות לביתם באצבע הגליל, וכשנכנסו לבית קיבלו "מסך שחור" מול העיניים. "התאפקתי לא לבכות ליד הבנות, שכל כך חיכו לחזור לראות את החדרים שלהן", היא מספרת. "עד עכשיו אני בטראומה ממה שראיתי – מלא מלא קקי של עכברים על הרצפה, על השיש ובכל פינה. בכניסה חיכה לנו קן צרעות. הגינה מלאה עשבייה גבוהה. חששנו להיכנס פנימה אבל בעלי נכנס וראה עכבר מת ועקבות של עכבר חי. כבר באותו יום הזמנו מדביר. יש לי בחילה כשאני מדברת על זה".

היא מספרת כי כשפנתה למס רכוש, הפתיעה גם אותם. "אף אחד לא ציפה לנזקים כאלה, והם עדיין לא יודעים איך לפצות על כך. אני אמורה לא לנקות ולא לתקן שום דבר עד ששמאי יגיע לאמוד נזקים. חברת ניקיון ביקשה 8,000 שקלים על ניקוי בקיטור וחיטוי. זה סרט בשבילנו ומעכב אותנו מחזרה הביתה. אפילו מבחינה ביטחונית אנחנו עדיין חוששים לחזור, ועכשיו לסדר את כל זה?"

מפונים חוזרים הביתה ג  קן צרעות (צילום: רינת בן מוחה)
קן צרעות|צילום: רינת בן מוחה
מפונים חוזרים הביתה ג עשבייה (צילום: רינת בן מוחה)
עשביית פרא|צילום: רינת בן מוחה
מפונים חוזרים הביתה ג עכבר מת (צילום: רינת בן מוחה)
עכבר מת על הרצפה|צילום: רינת בן מוחה
מפונים חוזרים הביתה ג  רצפה (צילום: רינת בן מוחה)
צילום: רינת בן מוחה
מפונים חוזרים הביתה ג (צילום: רינת בן מוחה)
צילום: רינת בן מוחה
מפונים חוזרים הביתה ג מקרר (צילום: רינת בן מוחה)
צילום: רינת בן מוחה

בפוסט שפורסם בפייסבוק דיווחו תושבים חוזרים על קני יונים שמילאו את הבית, נחילי נמלים, מקררים עם עובש, ריח נוראי בבית ובעיקר עשרות אלפי שקלים שהלכו לפח. אחת מהמגיבות, נופר אלמדוי-אוחיון מקריית שמונה, סיפרה על מקרר חדש אצל הוריה שהתמלא עובש על כל תכולתו. "עדיף שלא אעלה תמונה של המקרר של ההורים שלי, מקרר חדש שעלה לא מעט כסף, כי תצטרכו להקיא אחרי", כתבה בפוסט על המקרר. בשיחה איתה סיפרה כי לה אישית נשרפה מכולה עם כל תכולת החיים שלה לאחר שנפגעה מנפילה והנזק גדול.

מפונים חוזרים הביתה ג מקרר (צילום: נופר אלמדוי-אוחיון)
צילום: נופר אלמדוי-אוחיון

במועצה המקומית שלומי חזרה לביתה דנה מרקמן, לאחר שנה וחודשיים בהם הייתה עם שני ילדיה בטבריה, באכזיב ובדירות שכורות בקריות. "ביקרתי כמה פעמים בדירה במהלך המלחמה וראיתי שהמצב הלך והידרדר. ברגע שהייתה הפסקת אש נסענו להביא דברים מהבית. השתלטו על הדירה ציפורים. כל המרפסת מלאה לשלשת של ציפורים. החלונות היו עם קנים. מלא נמלים בתוך הבית ובמגירות. בתבלינים מצאתי קקי של עכברים. הבגדים של הילדים כבר לא רלוונטיים כי הם גדלו. לא נגעתי בזה כי זה מעבר ליכולות שלי. מה הטעם? אני לא יודעת אם אחזור לשם". לדבריה, מי שלא בתוך זה, לא מבין את המשמעות להתגעגע לחפצים שהיו חלק מהעולם שלך. "השקעתי בהם, קניתי הרבה דברים חדשים לדירה לפני שעברנו אליה, ועכשיו אף אחד לא מדבר איתנו על פיצויים. מה שאומרים בתקשורת, זה מה שאומרים גם לנו".

לאיזה פיצוי זכאים התושבים?

במדריך של רשות המסים לאזרחים שרכושם נפגע בפעולות מלחמה נכתב שניתן להגיש תביעה בזמן מלחמה. "קרוב לזמן האירוע, מיד כשמתאפשר על ידי כוחות הביטחון, מגיעים אנשי קרן הפיצויים (מס רכוש) ברשות המסים לאזור שנפגע, יחד עם שמאים ומהנדסים. הצוותים עוברים בין הדירות, העסקים או המשרדים שנפגעו, מסבירים למי שנפגעו מהן הזכויות שלהם ומנחים אותם איך להגיש תביעה". באשר לנזקים לחפצי בית בדירות מגורים נכתב במדריך כי "פיצויים עבור חפצי בית שנפגעו, משולמים בהתאם לתקנות, לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" וגודל המשפחה, עד לתקרות שמפורטות בטבלה (מעודכן ל-1.7.2024). בכל מקרה, אין זכאות לפיצויים עבור כסף מזומן, המחאות (צ'קים), תכשיטים, עתיקות וחפצי אומנות שנפגעו באירוע". 

עבור ריהוט הוקצבו 25.319 שקלים לזוג נשוי או הורה יחיד ו-5,119 שקלים לילד. לבגדים 5,261 שקלים לזוג או הורה יחיד ו-789 שקלים לילד. למכשירי חשמל ואלקטרוניקה הוקצבו 31,131 שקלים לזוג או הורה יחיד ו-521 שקלים לילד, ולחפץ ביתי אחר 23,962 שקלים לזוג או הורה יחיד ו-2,196 שקלים.

נזקי נפילות בצפון (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
נזקי נפילות בצפון|צילום: דוד כהן, פלאש 90

מרשות המסים נמסר בתגובה: "קרן הפיצויים ברשות המסים פועלת בהתאם לחוק מס רכוש ותקנותיו. הקרן מפצה אנשים שביתם או רכבם ניזוק בשל אירועי מלחמה בגין העלות של החזרת המצב לקדמותו. במקרים של נזק לתכולת מבנה (ריהוט, ביגוד וכדומה), הקרן מפצה עד לתקרה שנקבעת בהתאם למספר הנפשות בבית. אזרחים שמעוניינים לבטח את חפציהם בערך גבוה יותר מהתקרה יכולים לעשות זאת תמורת תשלום של פרמיה נמוכה. הקרן אינה מפצה, ואינה יכולה על פי חוק לפצות, בגין נזק שנובע מהיעדרות ממושכת מהבית". ממשרד האוצר נמסר כי במשך המלחמה הועברו תקציבים לרשויות המקומיות בדיוק בשביל מפגעים כאלו. עד כה לא התקבלה תשובה האם על התושבים לפנות לרשות המקומית לצורך כך.

תגובת מועצה אזורית גליל עליון: "לצערנו, ממשלת ישראל טרם הצטרפה להכרה שהייתה מלחמה בצפון, ובהתאם לכך טרם תקצבה כראוי את נזקי המלחמה קטנים כגדולים. התקציב שניתן במהלך המלחמה ע"י משרד הפנים הוא כללי. הדבר איפשר למועצה האזורית הגליל העליון להעביר לישובים סיוע לשימושם לפי סדרי עדיפות על פי בחירתם, בנוסף להשקעה כספית של המועצה. המועצה פועלת להדברות ופתרון בעיות של חיות משוטטות, נוי, וכדומה במרחבים הציבוריים. בכל האמור לבתים פרטים התושבים אחראים ואין לכך מענה תקציבי. המועצה האזורית הגליל העליון עושה ככל יכולתה לסייע בכל עניין למי שבוחרים ויבחרו לשוב לביתם. נכון לעכשיו הדבר נעשה לרוב מכספי תקציב המועצה וכאמור כמעט ללא סיוע של ממשלת ישראל".