במושב בחבל מודיעין מתגוררים זוג צעיר ושני ילדיהם בבית הבנוי בשיטת בנייה קלה וירוקה. בקומה הקרקע ממוקמים סלון, מטבח ופינת אוכל. בקומה השנייה יחידת הורים משולבת עם חדר רחצה מיוחד, חדר ילדים וחדר רחצה לילדים.
"האתגר הגדול היה לייצג נאמנה את בעלי הבית בתוך העיצוב ולהכניס חום וצבעים", מספרת המעצבת ויקי עוזר, "הקו המנחה היה להשיג מראה ותוצאה מאווררים וחסרי מאמץ. אתגר נוסף היה מיקום הרהיטים בחלל שמוקף כולו בחלונות גדולים - השאיפה שהקצב הארכיטקטוני שנוצר בגלל החלונות והווילונות יהיה רקע רגוע לריהוט". השיפוץ ארך כשלושה חודשים ועלה כ-350 אלף שקל.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- לפלנד בהוד השרון. הפקת חורף
- הגוזלים עזבו את הקן? יופי, הבית שלכם
- שלל עצות לעיצוב בית הרמוני שמורכב מניגודים
לא נוגעים במבנה החיצוני
הבית מוקף חלונות רבים, שמהם נשקפים הנוף והגינה מסביב, אך גם בתי השכנים, כך שהחוץ השתלט על פנים הבית. "מאחר שלקחנו החלטה משותפת שלא לגעת במבנה החיצוני", אומרת עוזר, "חיפשתי דרכים למקם ריהוט באופן שיאפשר למשפחה להתנהל בחופשיות בכל פעילות שלה. לחלונות החלל הציבורי נבחרו וילונות, אלו שמול השכנים נשארים סגורים רוב הזמן, אבל בגלל שהם תפורים מבד עבה אך לא אטום, חודר דרכם אור רך שמחמיא לחלל".
המטבח נהרס עד היסוד ותוכנן מחדש על פי דרישות המשפחה. מיקומי תאורה שונו והריצוף בכל הקומה התחתונה הוחלף מאריחי סומסום צהובים ושחוקים. הקומה העליונה חופתה ברובה בפרקט תלת שכבתי. כל דלתות הבית היו במצב מצוין ולכן נצבעו ולא הוחלפו.
בתהליך משותף של תכנון תקציב השיפוץ, סעיפים מסוימים קיבלו עדיפות, ובסעיפים אחרים נמצאו דרכים לשדרג ללא הריסה מן היסוד. בחדר הרחצה של הורים, למשל, נדרש שינוי גדול יותר מאשר בחדר הרחצה של הילדים, שם הוחלפו רק הכלים הסניטריים והודבקו ריצוף וחיפוי קרמיקה על זו הקיימת.
דלת הכניסה הגדולה לא היתה חביבה על המשפחה, אך נמצאה במצב מעולה, לכן במקום להזמין דלת חדשה ויקרה, נצבעה הדלת הקיימת בצביעה ידנית תוך התייחסות לגוון ולחומר שיעמדו בקרינת השמש. בחלל הכניסה נדרש רהיט שיכיל מראה גדולה ואת התיקים והנעליים של הילדים. על השידה הונח מקבץ מרשים של כלי קרמיקה, חלקם עבודת יד של בני הבית.
יופי בחוסר השלמות
בסלון נבנה קיר שחוצץ בין חלל האירוח לגרם המדרגות הגדול. הקיר והנגרות תוכננו באופן שיכיל ויסתיר עמוד קונסטרוקציה, וירכז את כל מרכיבי החשמל לצפייה בטלוויזיה ולהאזנה למוזיקה. בחלל הזה נבחרו הפריטים יחד, ושולבו כך שיעניקו לחלל תוספת מלאת חיים - ספה ארוכה אפורה שמבליטה אוסף כריות שחלקן צויר בעבודת יד, ולצדה מערכת תופים אפריקאיים שכל בני הבית מנגנים עליה. כורסה מאמצע המאה הקודמת רופדה מחדש, ומנורת קריאה קלאסית של קסטליוני נתלתה מאחוריה. במקום לרכוש שטיח גדול הוחלט להשתמש בשני שטיחים קטנים שעברו במשפחה. הם הונחו זה לצד זה, אלמנט שחידד את התחושה המחויכת של הסלון והוכיח שלפעמים היופי נמצא בחוסר השלמות. כד מעוטר יצוק ברזל שנרכש בשוק הפשפשים קיבל מקום של כבוד בתוך "חלון" בקיר בסלון.
המטבח נהרס מן היסוד ותוכנן מחדש על פי צורכי בני הבית – חלק גבוה שמכיל בין השאר מזווה, וחלק נמוך עם משטחי עבודה נרחבים. הוא יוצר על ידי נגר. דלתות MDF הוזמנו ממנו חשופות, ונצבעו בצביעה ידנית שיצרה מראה מיוחד וחמים. למשטח העבודה נעשה שימוש בלוחות עץ בוצ'ר אלון שנמרח בשכבות לכה עמידה לשחיקה.
חדר השינה וחדר רחצה הורים ממוקמים בקומה השנייה של הבית. חדר השינה הגדול חולק לאזור שינה ופינת קריאה. על המיטה נבחר כיסוי מיוחד שצויר בעבודת יד על ידי אמנית. לפינת הקריאה הועברה ספרייה ששימשה את בעלי הבית בדירתם הקודמת, וכן כורסה והדום נוחים במיוחד בעיצוב אימס, המשמשים למנוחה וקריאה. חדר השינה וחדר הרחצה פתוחים בחלקם זה לזה, ומהווים יחידה פרטית בעיצוב אישי. מאזור זה הוסר ג'קוזי ולכן נוצר צורך בהגבהת אזור הרחצה. ההגבהה יצרה פרט מבני מגדיר חלל ומעניין ורוצפה באריחי פסיפס בגוון כחול בהיר. שידה ישנה מאוד שעברה שיפוץ על ידי נגר משמשת ארון כיור.
פתיחות לדעות כל הצדדים
בחדר ילדים שילובי צבעים עליזים של ירוק ותכלת. ארון בגדים שתוכנן לפי הגדרות הצרכים בחדר וכולל מדף פתוח לספרים. בשלבי חישוב התקציב שקלנו את מצב חדר הרחצה של הילדים, והוחלט לא לשנותו מן היסוד אלא להחליף כלים סניטריים ולחדשו על ידי הדבקת ריצוף וחיפוי קיר חדשים על אלה הקיימים. ארון הכיור נשמר אף הוא ונצבע ידנית.
"את בעלי הבית הכרתי משיפוץ כללי שביצעתי בדירתם הקודמת לפני כשמונה שנים ואך טבעי היה לחזור לעבוד יחד על ביתם הנוכחי", מספרת המעצבת, "שיתוף הפעולה היה פורה והכיל פתיחות למחשבות ודעות כל הצדדים. עיצוב בית עבור מישהו זו תמיד עבודה משותפת על כל המשתמע מכך. הסוד להצלחת פרויקט טמון בהקשבה אמיתית לצרכים ולרצונות של הלקוחות. הגדרת תקציב ותכנונו, ושליטה עליו עד כמה שניתן. גם בשיפוץ כללי וגדול כדאי להחליט על סדרי עדיפויות לכל סעיף וחלל, ולמצוא דרכים לשמור על איכות תוצאה בלי לאבד את השליטה על התקציב".
עיצוב וסטיילינג: ויקי עוזר