אמיר שלח, 45, כדורגלן עבר במכבי תל אביב ובנבחרת ישראל, עוסק בעשור האחרון בעיצוב פנים. לא מעבר שגרתי, בטח ובטח לא למי שהיה חלק מעולם ספורטיבי ומצ'ואיסטי ועבר לעסוק באסתטיקה ויזואלית, בהתאמת צבעים ובשילוב בין סגנונות. "אין לי בעיה עם זה שהמקצוע נתפס כנשי", הוא אומר, "אני מנסה להביא את התכונות הטובות ואת היתרונות היחסיים שלי, למשל העובדה שאני מאוד טכני ומבין את הפרטים, מה שעוזר ויעיל בתכנונים ובעיצובים שלי וכמובן עוזר לי בניהול הצוותים וליווי הפרויקטים".

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
גם קלאסי וגם מודרני, אבל לא מינימליסטי|צילום: אבישי פינקלשטיין

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין

כשהיה בן 30, בעודו שחקן במכבי תל אביב ושחקן נבחרת, הבין שלא ישחק כדורגל לעד. "אחת הבעיות בעולם הכדורגל, כמו בתחומים שבהם גיל הפרישה מוקדם, הוא הצורך בקריירה שנייה. צריך לחשוב על היום שאחרי", הוא מספר. מכיוון שהוא מעיד על עצמו כאדם שאוהב לתכנן הכל מראש בחיים ולהיות בשליטה, החל ללמוד עיצוב תוך כדי. למה דווקא עיצוב? די במקרה.

"לא מדובר בחלום ותיק", הוא מספר, "באותה תקופה רכשתי דירה עם אשתי לשעבר, והייתי שותף לכל התכנונים, השינויים בדירה, העיצוב וכדומה, וראיתי שאני טוב בזה ואוהב את זה". שלח נרשם ללימודי עיצוב באורט סינגלובסקי ולמד שלוש שנים בלימודי ערב. תוך כדי הלימודים כבר לקח פרויקטים של בני משפחה וחברים. "בהדרגה עסקתי יותר ויותר בעיצוב פנים ופחות ופחות בכדורגל. כשפרשתי מכדורגל נסעתי לניו יורק והשתלבתי בחברה גדולה בשם New York Kitchen & Bath, שמתמחה בעיצוב מטבחים וחדרי רחצה, שם התמחיתי, פיקחתי, ניהלתי אדריכלים, עסקתי בעיצוב ואפילו עיצבתי את חדר התצוגה של החברה בעיר. זה גם היה פרויקט הגמר שלי בלימודים".

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
"כל החיים הם השראה"|צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
אוהב לחבר חומרים וסגנונות |צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
"הקירות רועדים כשוויקי עובדת על מוזיקה"|צילום: אבישי פינקלשטיין

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין

עוד באתר לעיצוב הבית:

לשבור את הלבן הנצחי

כיום מעצב שלח בעיקר דירות ובתים, אבל גם חנויות, מסעדות, בתי קפה וחללים אחרים. הוא גם עיצב את הדירה הפרטית שלו ושל ויקי מקריאניס אשתו ברמת אביב ג' (לשלח שני בנים מנישואים קודמים). "זו דירה בבניין ברמת אביב ג' המשתרעת על פני שטח של 110 מ"ר", הוא מסביר, "במקור היא היתה חמישה חדרים, אבל שיניתי את התכנון המקורי והפכתי אותה לדירת 4.5 חדרים, בהם שלושה חדרי שינה - של ויקי ושלי ושני חדרי ילדים לבנים שלי, טום וגיא - וסלון. חצי החדר הנותר משמש כמשרד ופינת עבודה. 

"רצינו לייצור אווירה ביתית וחמה, ועל אף הקווים הנקיים, המטבח הלבן והשימוש בחומרים מודרניים, יש הרבה נגיעות של חום, למשל הספות שהן מקטיפה, בצבעים כהים ועם פינות מעוגלות המזכירות סגנונן כפרי. גם כשהכל ישר, חשוב לי לשלב חום, או כמו שאני מכנה זאת - חום ואהבה". 

ציוד הדי.ג'יי בבית, מתברר, שייך דווקא לאשתו הדוגמנית. "ויקי שותפה בצמד של שתי די.ג'יאיות, ויקי ונלה גולדברג, והן מנגנות בארץ ובחו"ל וגם יוצרות מוזיקה מקורית. מדובר בהרכב מצליח ומבוקש מאוד. הקירות רועדים כשוויקי עובדת על מוזיקה, אבל הודות לאקוסטיקה המצוינת שיש בדירה, השכנים לא מתלוננים. על הקירות יש חיפויי עץ הסופגים את הצלילים". 

מה הפריטים האהובים עליך בבית?

"אני אוהב את הקו המודרני והנקי של הבית, אבל לא מינימליסטי. לכן הבית מלא באביזרים ואני חושב שנכון לשלב אביזרים ודברים שאתה מביא מעצמך. ויקי ואני אוהבים במיוחד את ה-love seat מקטיפה שחורה שבסלון. אנחנו אוהבים ונהנים לשבת שם. בכלל, אני מחובר להרבה מאוד מהפרטים והרהיטים בבית וכיף לי להיות בו. כשאני בא הביתה אני לא רוצה לצאת, וזה האתגר האמיתי של מעצב - לעצב עבור הלקוחות שלו בית שיהיה מקום של הנאה עבורם. שלא ירצו לצאת. 

"פריט נוסף שאני אוהב הוא הקיר בכניסה לבית, שעליו אנחנו תולים כל מיני מזכרות שאנחנו מביאים מכל מיני מקומות שאנחנו מבלים בהם בחו"ל. וגם מתלה העיתונים עם השעון בכניסה. חובה שיהיה בכל בית מקום לבני הבית להביע את עצמם. אני אוהב לרכוש מכל מיני מקומות, למשל מ-oknin, ארנסטו ביפו, קמחי תאורה, kare ועוד. אני אוהב לשלב פריטים מכל מיני חומרים וסגנונות. את תמונות הפופ-ארט שבסלון הכין במיוחד עבורי חבר אמן בעל גלריה במיאמי".

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין
 

גם קלאסי וגם מודרני

אין ספק ששמו משפיע גם כשמדובר בעיצוב. "השם שלי לעתים פותח את הדלת ולעתים הוא סוגר אותה", הוא אומר, "כי יש מי שבוחרים בי בגלל השם והעבר ויש כאלו שלא בוחרים בי מהסיבות האלו בדיוק. לפעמים השיחה מתחילה בכדורגל ועוברת לעיצוב, ולפעמים זה להפך". 

הלקוחות הראשונים של שלח היו חברים, גם מתחום הכדורגל. הוא עיצב לאיל ברקוביץ', אריק בנאדו, רביד גזל, גיא צרפתי, בן לוז, אורי אוזן, עידן טל ורוני גפני. אחד הפרויקטים שנגעו בו באופן אישי היה עיצוב דירת חלומות לכדורגלן העבר והמאמן ניצן שירזי, שנפטר בשנה שעברה בגיל 43 לאחר מאבק בסרטן. "לצער כולנו הוא לא הספיק ליהנות ממנה", הוא אומר.

לשלח יש הרבה לקוחות שרכשו דירות בשכונות הצפוניות של תל אביב, וגם בנתניה, בעומר, בבאר שבע ובחיפה. "יש לי לקוחות בכל מקום שבו אני יכול לתת שירות טוב ונכון", הוא מספר, "כי בסופו של דבר חשוב לי להיות במקום שבו אעשה, יחד עם הצוות הקבוע שאני עובד איתו, עבודה טובה. אני מלווה הרבה דירות קבלן, שהם פרויקטים ארוכים בני שנה וחצי בממוצע, ויש לי פרויקטים קצרי מועד של שיפוץ הנמשך חודשיים-שלושה. אני מעדיף את הפרויקטים הקצרים כדי לראות את התוצאות מהר". שלח מוסיף כי הוא מלווה את הלקוחות שלו בכל שלב, עד הלבשת הבית ובחירת כל רהיט וכל חפץ, וכי הוא לא רק מעצב פנים אלא עובד גם כפרויקטור עבור לקוחותיו, משלב פיקוח על העבודה עבור לקוחות, בייחוד מחו"ל. "במקביל אני גם עוסק בעיצוב חנויות, בתי קפה, קליניקות וכדומה, ושם אני יכול להתפרע ולהיות יותר יצירתי מאשר בעיצוב בתים".

דירה  אמיר שלח (צילום: רגב כלף)
בעד לחמם את הבית בצבעים יותר חמים מלבן |צילום: רגב כלף

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
אביזרים צבעוניים כמו שטיח, כריות, גופי תאורה וחפצי נוי|צילום: אבישי פינקלשטיין

את הסגנון שלו הוא מגדיר כקו נקי. "אני אוהב לחבר חומרים שונים – חומרים קרים עם חמים, לחבר סגנונות עיצוב שונים. אני גם קלאסי וגם מודרני, אבל לא מינימליסטי. זה הרבה יותר מעניין לחבר סגנונות שונים. גם אם אעשה פרויקט שהוא כפרי או בסגנון פרובנס, יהיו בו שילובים של קווים נקיים. זה לא יהיה נטו כפרי", הוא אומר, ואכן מגוון החללים שעיצב מעידים על מנעד גדול של סגנונות, מסגנון כפרי דרך פופ ארט ועד בינג בלינג יוקרתי.

מהם מקורות ההשראה שלך?

"כל החיים הם השראה עבורי. אני לא פוסל שום חומר ושום סגנון כי עיצוב זה להיחשף וללמוד מהכל. לאחרונה חזרתי מתערוכת העיצוב השנתית במילאנו וספגתי שם השראה, אבל מטבע הדברים התבייתי על הכיוונים שלי והתעניינתי יותר בחברות המייצרות מוצרים שמדברים אלי".

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
צילום: אבישי פינקלשטיין

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
גם יצירות אמנות זה מאסט|צילום: אבישי פינקלשטיין

החומר האהוב על שלח הוא אגוז אמריקאי. "הוא יוקרתי ומודרני יותר מהאלון, ואני משתמש בו כדי לשבור את הלבן הנצחי במטבח ובחללים אחרים", הוא אומר, "אגב, גיליתי שגם בתערוכה במילאנו נעשה שימוש נרחב באגוז האמריקאי, וזה שימח אותי. בכלל, אני חושב שלאנשים מתחיל להימאס מכל הלבן הזה ולאט לאט נראה יותר שילובים של צבעים. אני חושב שעדיין יבחרו בלבן, אבל ישלבו אותו עם הרבה אביזרים צבעוניים כמו שטיח, כריות, גופי תאורה וחפצי נוי. אותם גם אפשר להחליף בתדירות גבוהה יותר מאשר מטבח או סלון. אני בעד לחמם את הבית בצבעים יותר חמים מלבן ועדיין מרגיעים כמו גוונים של בז', אפרפרים, זית וכדומה".

דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
חדר השינה. וילונות הם מאסט|צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח (צילום: אבישי פינקלשטיין)
דירה אמיר שלח|צילום: אבישי פינקלשטיין
דירה אמיר שלח, פרויקט חדר רחצהפתוח לחדר במראה מודר (צילום: רגב כלף)
דירה אמיר שלח, פרויקט חדר רחצה פתוח לחדר במראה מודרני|צילום: רגב כלף

מה חובה בכל בית מבחינתך?

"אני בעד מסגרות – וילונות הם מאסט כמסגרת חמה ואסתטית לחלון, שלא תמיד יפה בפני עצמו ולא תמיד נשקף ממנו נוף מרשים. גם ראש מיטה הוא חובה בעיני, ואני משתמש במגוון רחב של חומרים ועיצובים בראשי המיטה שאני מעצב ללקוחות שלי. באחת הדוגמאות אפשר לראות חדר שינה עם מיטה לבנה ומרשימה עם תיפורים ובקיר מאחור מתנוסס טפט בשחור-לבן של מדונה. גם יצירות אמנות הם מאסט בחלל הבית וחלק מהמסגרת שלו. חלק גדול מיצירות האמנות של לקוחותיי אני מייבא מגלריה במיאמי, ואם אין שם מה שאני מחפש הם מייצרים אותו עבורי לפי צורכי הלקוח".

דירה אמיר שלח, חדר שינה בסי אנד סאן  (צילום: גיא הרט)
חדר שינה בעיצוב שלח בסי אנד סאן|צילום: גיא הרט
דירה  אמיר שלח, בתל ברוך צפון, עיצוב פופ ארט (צילום: רגב כלף)
דירה שעיצב שלח בתל ברוך צפון. פופ ארט|צילום: רגב כלף
דירה אמיר שלח, אפסרסו בר ראשון לציון (צילום: רגב כלף)
אספרסו בקניון רמת אביב בעיצוב שלח|צילום: רגב כלף

_OBJ

לפרויקטים נוספים של אמיר שלח