הדיירים: זוג צעיר בגילי ה-30, שגר עד כה בדירה שכורה בתל אביב. היא עורכת תוכן במגזין אינטרנטי, והוא מפיק אירועים שעובד הרבה מהבית. כשפגשתי אותם לראשונה היה חיבור מיידי, התקשורת והכימיה היו מצוינות. בעיני, זה הדבר הראשון שהכי חשוב לתחילת תהליך של שיפוץ, משום שזו מערכת יחסים שנבנית לאורך הדרך בתקופה של חצי שנה. כשהתחלנו את התהליך הם סיפרו שהם מצפים לילד ראשון - התרגשות כפולה ויצירה כפולה ותהליך מעניין שעבר עליהם תוך כדי.

הדירה: הדירה, 3.5 חדרים המתפרשים על פני 110 מ"ר, נמצאת בבניין ישן ביפו. הדירה היתה מוזנחת, עם קירות מתקלפים ובוידעם מתקלף. מחולקת לא נכון ולא מנוצלת היטב. כך שהיה צריך לפרק הכל, לתכנן מחדש, להחליף את כל התשתיות ולבצע הלבשה וסטיילינג.

החזון: החלום שלהם היה ליצור בית. בית שהוא רק שלהם ולא עוד דירה שכורה ומתפרקת, ועם זאת לא לייצר חלל מתאמץ ומתיימר שהם לא ירגישו בו בנוח, אלא משהו קליל, פרקטי, מפנק, שנתפר לפי המידות שלהם. שיהיה לכל אחד את המקום שלו ואת המקום של שניהם יחד. שיהיה הרבה מקום לארח, זה הדבר שהם הכי אוהבים לעשות כי הם אנשים של אנשים. תוך כדי תהליך ההיכרות והחקירה למדתי אותם והם גם למדו את עצמם, הבינו מה הכי חשוב להם ומה פחות, ושבסוף התהליך הם יהפכו מזוג למשפחה.

האילוץ העיקרי היה התקציב. לפרק ולבנות מחדש דירה של 110 מ"ר כולל הכל. מצאנו הרבה פתרונות כלכליים שעזרו לנו לעמוד בתקציב.

אפרת מידן, סלון (צילום: אורן בירן)
הסלון. לייצר מקומות ישיבה לאירוח ונוחות|צילום: אורן בירן

אפרת מידן, מרפסת וקיר חדר העבודה (צילום: אורן בירן)
המרפסת וקיר חדר העבודה. המרחב הציבורי פרוש|צילום: אורן בירן

משך השיפוץ: השיפוץ עצמו ארך חודשיים. תהליך התכנון שקדם לו - החקירה של המנהגים היומיומיים, הבנת הצרכים, ייצור ופיתוח של סקיצות שונות והדמיות - ארך ארבעה חודשים.

עלות השיפוץ: סביב הכ-360 אלף שקל, הכוללים תכנון, עיצוב, הדמיות, הריסות, בנייה מחדש - עבודות גבס, חיפוי, ריצוף, צבע; החלפת תשתיות - חשמל ואינסטלציה, אלומיניום חדש בכל הבית, מזגנים בכל חדר, קרמיקה, כלים סניטריים, גופי תאורה, מכשירי חשמל, ריהוט, טקסטיל, נגרות ומסגרות בהתאמה אישית.

אפרת מידן, בר בסלון מול המרפסת (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן
אפרת מידן, פינת אוכל (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן
אפרת מידן, ספריית ברזל (צילום: אורן בירן)
ספריית הברזל? קיק תעשייתי ואורבני|צילום: אורן בירן
אפרת מידן, מזנון הטלוויזיה (צילום: אורן בירן)
מזנון הטלוויזיה. פתרונות כלכליים יצירתיים|צילום: אורן בירן

אפרת מידן, מבט מהמטבח (צילום: אורן בירן)
פינת האוכל. אי אפשר לפספס מהכניסה|צילום: אורן בירן

עוד בערוץ עיצוב הבית:

מרפסת חדשה וטפט טרופי

כל קירות הפנים של הבית נהרסו. הדירה חולקה מחדש ומדירה בת שלושה חדרים וחצי היא הפכה לדירת ארבעה חדרים ומרפסת. לחדר השינה של ההורים נוספו מקלחת משלהם (במקום שירותי האורחים בחלוקה הישנה) וחדר ארונות. החלטנו לשמור על מקומן המקורי של הפונקציות מהדירה הקודמת, משמע המטבח החדש נבנה על הריסות המטבח הישן וללא תזוזה של מיקומי האסלות.

הכניסה וחדר העבודה: מהכניסה ניתן לראות את כל המרחב הציבורי ואת המרפסת שנמצאת מולה. לאורך כל הקירות במרחב הציבורי "רץ" פס שחור בגובה 25 ס"מ המחליף את הפאנל המוכר ומייצר קונטור לקירות גם מבחינה פרקטית וחומרית – מדובר בצבע שמן שחור הניתן לניקוי בקלות. לאיטום וחיבור הריצוף והקיר הודבק סף אלומיניום מינימלי. החלון של הסלון המקורי חולק לשני חלקים ומכל חלק נוצר חלל - החלק הפנימי יותר, הימני, הוא חדר העבודה של האבא, שהיה לו חשוב שתהיה לו פינה שקטה לעבודה במיקום שאינו מפריע לשקט של שאר החדרים.

אפרת מידן, מבט מהכניסה (צילום: אורן בירן)
דלפק מפריד בין מטבח לפינת אוכל|צילום: אורן בירן

חדר אורחים והמרפסת: הקיר המשותף לסלון ולחדר מסתיים בחלון קבוע בחלקו העליון על מנת להכניס אור ולייצר תחושת המשכיות. החדר משמש גם כחדר אורחים לסבים והסבתות כשיבואו לעזור עם התינוק. מהחלק השמאלי נוצרה מרפסת. כך אפשר לארח במרפסת בלי להעיר את התינוק. המרפסת נוצרה מחציצה של ויטרינה במפתח של שלושה מטרים, שנמצאת שני מטרים וחצי מהחלון. קיר אחד חופה בטפט טרופי. הקיר ממול המרפסת חופה במראה כדי להכניס עוד אור ולייצר עומק.

אפרת מידן, מטבח אזור שירות (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן
אפרת מידן, דלפק מפריד בין מטבח לפינת אוכל (צילום: אורן בירן)
מבט מהכניסה|צילום: אורן בירן
אפרת מידן, מטבח (צילום: אורן בירן)
המטבח. משטח עבודה גדול ודלפק בר |צילום: אורן בירן

אפרת מידן, מרפסת (צילום: אורן בירן)
טרופיקנה במרפסת|צילום: אורן בירן

הסלון: מורכב מספת שזלונג, כורסה ובר עם שני כיסאות. המחשבה היתה לייצר מקומות ישיבה לאירוח ונוחות – שני בני הזוג יכולים לאכול ארוחת הערב על הבר מול הטלוויזיה בלי להתכופף אל הצלחת על שולחן הקפה בסלון. יחידת האודיו מורכבת מחומרי בנייה גולמיים - בלוקים שנצבעו בלבן - גם כהמשך הקו העיצובי וגם כפתרון כלכלי. הבלוקים, שמשמשים בסיס למשטח עץ האלון, נותנים את הניחוח האורבני יחד עם עמוד בטון שהחלטנו לשמר חשוף. מנורת העמידה נעשתה בשיטת חיתוך ב-cnc של לייסטים וחיבור פשוט בברגים. הרעיון נלקח מהספר "DIY FURNITURE a step by step guid by christopher stuart", והוספנו אהיל שנקנה באיקאה לטאץ הסופי

פינת האוכל: את פינת האוכל הגדולה אי אפשר לפספס מהכניסה. השולחן, בקוטר 160 סנטימטר, נוצר מחתיכה אחת של עץ סנדוויץ' וחופה בפורניר אלון - עוד פתרון כלכלי שאפשר לייצר פינת אוכל בחצי מהמחיר הרגיל. השולחן הגדול פשוט ובסיסי, ונותן את הבמה לספריית הברזל שמולו, שתוכננה בהתאמה אישית. הספרייה עשויה מפרופילי ברזל צבועים שחור. המדפים עשויים מרשת ברזל צבועה בשחור המרותכת לפרופילים. בתוך הספרייה תוכננו נישות לארגזי עץ מאיקאה ששוברים את הצבע השחור . בין קיר הספרייה לעמוד רווח הצצה שנותן תחושה של חלל פתוח. גוף התאורה בקיר פינת האוכל נעשה בהפקה בסגנוןDIY : חיתוך העץ ב-cnc, צביעה בלכה וחיווט של מנורות לד קטנות על ידי החשמלאי.

המטבח: ממוקם בצד הימני של פינת האוכל ומשמש גם כחדר השירות של הבית. הזוג העיד שהמטבח לא הולך להיות פעיל יותר מדי, אבל חשוב משטח עבודה גדול ודלפק בר שהילדים יוכלו לשבת עליו בזמן שההורים במטבח וכך לשמור על קשר עין. מכונת הכביסה והמייבש נמצאים בתוך ארונות נמוכים הצמודים לחלון ולחבלי הכביסה מעליהם משטח שישמש לגיהוץ וקיפול. כל חומרי ואביזרי הניקוי מאוחסנים במטבח.

פתרון כלכלי נוסף היה חיפוי המטבח בפורמייקה. בחרנו בפורמייקה צבעונית עם מדפים בחיפוי פורניר אלון. ייצרנו משטח עבודה במטבח מאריחים לרצפה. לא רק שחוסכים בעלויות אלא המגוון הוא אדיר והעמידות של החומר מצוינת. האריחים מושקעים ב"אמבטיה" מעץ שמונחת מעל ארונות המטבח התחתונים, עם סיומת קנט עץ אלון.

אפרת מידן, חדר שינה (צילום: אורן בירן)
חדר השינה. מינימליסטי ומפנק|צילום: אורן בירן
אפרת מידן, שינה (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן
אפרת מידן, חדר ארונות (צילום: אורן בירן)
חדר הארונות, לבקשת בעלת הבית|צילום: אורן בירן
אפרת מידן, ג, מקלחת הורים (צילום: אורן בירן)
מקלחת ההורים|צילום: אורן בירן

אפרת מידן, מקלחת הורים (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן

סוויטת השינה: מינימליסטי ומפנק ומחביא בתוכו חדר ארונות עם פינת איפור. את אביזרי התלייה לחדר הארונות קנינו באיקאה ויכולנו לתכנן לפרטי פרטים את סידורו. לחדר נוסף חדר מקלחת, שנוצר מנגיסה בחדר האמבטיה שהיה קיים.

חדר רחצה ילדים: אל אמבטיית הילדים סופחו שירותי האורחים. רצפת אמבטיית הילדים נוצרה מאריחים מרובעים צבעוניים, כל אריח נחתך לשלושה סטריפים עם פטרן פישבון - עוד חיסכון בעלויות וייצור רצפה ייחודית לא ילדותית ולא מגדרית. הנגרות מותאמת אישית ועשויה מעץ בירץ׳ עם לכה בלבד.

אפרת מידן, אמבטיית ילדים (צילום: אורן בירן)
חדר רחצה ילדים. חיסכון בעלויות וייצור רצפה ייחודית |צילום: אורן בירן

אפרת מידן, ג, שירותי ילדים (צילום: אורן בירן)
צילום: אורן בירן

למצוא פתרונות כלכליים

דבר המעצב: נהניתי מכל רגע עם הזוג, החיבור היה מצוין ונשארנו בקשר חברי. הם סמכו עלי ועל הקבלן, גיא אהרונוביץ', שבלעדיו לא היה אפשר להוציא את החלום אל הפועל. הפרויקט התנהל באופן חלק, מה שבדרך כלל לא פשוט ולא מובן מאליו. היה לי כיף ומאתגר למצוא פתרונות כלכליים ועדיין לקבל את המראה והעיצוב שתכננו בלי להתפשר על איכות.

טיפ: לסמוך על בעלי המקצוע שבחרתם ולתת להם לעשות את העבודה עד הסוף לפני שמחפשים בעיות. כשמשחררים הכל הולך חלק, וגם הבעיות נפתרות על הצד הטוב ביותר. זה הכל בגישה.

פריט אהוב: ספריית הברזל (שנעשתה על ידי ירון סליק המסגר האומן) אהובה עלי במיוחד. אחד הדברים הראשונים שעלו בשיחת ההיכרות היה הרצון והצורך בספרייה מרכזית. האתגר היה לייצר את הספרייה כאיבר בלתי נפרד מהבית. הבחירה בברזל מגיעה מאהבה גדולה לחומר על כל יתרונותיו, למשל שהוא לא תופס נפח כחומר - רוחב הפרופילים הוא שלושה סנטימטרים בלבד. מעבר לכך שברזל נותן את הקיק התעשייתי והאורבני

עוד פריט אהוב הוא הטפט הטרופי (צביקה טפטים אונליין), שנותן את הקריצה ההומוריסטית למרפסת.

אפרת מידן, משפצים, ג (צילום: אפרת מידן)
משפצים|צילום: אפרת מידן
אפרת מידן, משפצים (צילום: אפרת מידן)
צילום: אפרת מידן
אפרת מידן, אחרי ההריסות (צילום: אפרת מידן)
אחרי ההריסות|צילום: אפרת מידן
אפרת מידן, ג, לפני (צילום: אפרת מידן)
התוכנית לפני|צילום: אפרת מידן
אפרת מידן, ג, אחרי (צילום: אפרת מידן)
התוכנית אחרי|צילום: אפרת מידן

_OBJ

רשימת מכולת:
שולחן סלון: 1,000 שקל, הרצל 40
ספה: 4000 שקל, הרצל 40
טפט: 800 שקל לגליל, צביקה טפטים

עיצוב פנים אפרת מידן

במדור הקודם: שבעה מפלסים בקוטג' תל אביבי כבר ראיתם?
לכל הכתבות במדור בשיפוץ