בית, כמו צמח, צריך לטפח באהבה. אנחנו משקיעים בו תשומת לב ונתינה, מתרגלים אליו, והוא מחזיר לנו - פורח במלוא הדרו ומעניק לנו מרגוע ומקום להתכרבל בחיקו בסוף יום מפרך - זוהי השקפת עולמם של בעלי הבית שלפניכם, שנבנה בחיוך ובנתינת יד הדדית, כהרפתקה משותפת, אקולוגית ומגוונת. הבית שממוקם במושב פסטורלי סמוך לזכרון יעקב, מוקף ירוק מכל עבר.

כניסה (צילום: שי אדם)
בית שמטפחים באהבה|צילום: שי אדם

פרחים (צילום: שי אדם)
וצומחים איתו|צילום: שי אדם

בני הזוג, יניב ומור ויימן, הקימו אותו יחדיו ובסיוע חברים ובני משפחה הפכו אותו לפנינה של ממש. יניב הוא בעלים בשותפות של משתלת הרמוניה בטבע, המגדלת ומוכרת צמחי בית וגן (מתמחה בצמחייה ארץ ישראלית) ובכל מה שקשור לגינון ולגינה. מור מטפלת ברפואה סינית בקליניקה בתוך הבית. דיירת חשובה נוספת בבית היא כלבתם האהובה נלה.

טיפול מיוחד לבית העץ

הבית, בית עץ העשוי מאורן פיני, בנוי על שטח של 100 מ"ר מתוך חלקה כוללת של כשלושת רבעי דונם. הבחירה לבנות בעץ, החלה כבחירה מטעמים תקציביים, אך התפתחה לאהבה גדולה ועשייה יצירתית. תהליך הבנייה עצמו ארך כחצי שנה, במהלכה נבנה הבית על ארבעת חדריו, תוך מחשבה עתידית והוספת הכנה (תומכים וחיזוקים) לקומה נוספת בבוא העת.

פינת אוכל (צילום: שי אדם)
בעלת הבית הופקדה על העיצוב|צילום: שי אדם

מטבח (צילום: שי אדם)
החבר הנגר עזר|צילום: שי אדם

לצורך התהליך גייסו חבר, אמיר איוב, בעל העסק "הנגרייה הניידת", שמתעסק בעבודות נגרות ובנייה מעץ. מכיוון שעץ מטבעו הינו חומר דליק, היה צורך בעמידה בתקנות בטיחות מיוחדות של מכבי האש - הוספת חומר מאט בעירה לקירות, כמות של מטפים ועוד. בנוסף, בעת הבנייה דאגו ליצור בידוד מתאים לעץ, שנקנה במיוחד ואף לחיטוי העץ.

ספה (צילום: שי אדם)
קירות עץ בלבן שבור|צילום: שי אדם

הדום (צילום: שי אדם)
רהיטים מבית הסבתות|צילום: שי אדם

על הקו העיצובי של הבית, הופקדה מיה ויימן, אשת אחיו של יניב, מעצבת המשלבת את בין ישן לחדש ושומרת על איזון בין קו נקי ואסתטי להענקת אופי ונשמה לבית. יחד עם בני הזוג, עברו התלבטויות ומחשבות תוך דגשים על הפרטים הקטנים, והתוצר - מרהיב ויוצא דופן. את קירות העץ צבעו בלבן שבור, על מנת להקנות לבית מראה מרענן ולהכניס אור. החלונות והדלתות צבועים בטורקיז, כקריצה לצבעוניות הבתים ביוון. הצבעים הם צבעים על בסיס מים, יותר ידידותיים ובריאים לסביבה. כיום, מציין ויימן, אחרי למעלה משנתיים, אין עדיין סימן לדהייה. בתי עץ, למקרה שתהיתם, מומלץ לצבוע בתדירות הנעה בין 3-5 שנים.

מנורה (צילום: שי אדם)
גופי תאורה שלוקט במשך השנים|צילום: שי אדם
ספריה (צילום: מור ויימן)
פינת קריאה|צילום: מור ויימן

כיסא (צילום: שי אדם)
שולחן מטבח מבית סבתא|צילום: שי אדם

מחזור והרפתקנות יצירתית

גובה הבית המרשים, כחמישה וחצי מטרים, בעל קודקוד גבוה, מסייע בתחושת הנפחיות ומעניק לחלל הפתוח עוצמה ומרחב. בחלל זה, חיים יחדיו הסלון, המטבח ופינת המחשב. הצצה פנימה מפגישה אותנו עם ספה משנות ה-50 מבית סבתו של יניב, ועם שולחן מטבח שהיה שייך לסבתה של מור. הבית, כך מספר ויימן, "התהווה במתכונת יש מאין", והפך להיות לפרויקט שיתופי אותנטי.

חדר שינה (צילום: שי אדם)
עוטפים את עצמם בחום ובאהבה|צילום: שי אדם
שטיח ושתי דלתות (צילום: שי אדם)
קיר פסיפס עבודת יד|צילום: שי אדם

שידה (צילום: שי אדם)
ממשיכים לאסוף פריטים כל הזמן|צילום: שי אדם

האקלקטיות הסגנונית שמאפיינת את פנים הבית החל כמגבלות תקציב והמשיך בחדווה ככר לשיתופי פעולה, ולביטוי תפיסת עולם הדוגלת במחזור ובהרפתקנות יצירתית. כמעט כל שאר פריטי הבית הם פריטי יד שנייה אשר לוקטו בקפידה. חלקם לקוח ממבחר שווקים ברחבי הארץ והעולם, תוצר של אהבתם הרבה של בני הזוג למסעות וטיולים ולשווקים מקומיים ועתיקות. שפע נוסף של ריהוט, התקבל כגלגול מדורות קודמים, סבים וסבתות, כיאה לזוג צעיר הבונה את הקן. כל תהליך האיסוף והשינויים המשיך כשנה לאחר שהבית עצמו כבר היה בנוי. גם היום מדי פעם מוסיפים נגיעות חדשות - הרפתקה בהמשכים.

דוגמה מעניינת ליצירה מקורית שממחזרת חומרים, ניתן למצוא בפסיפס שמעטר את קיר הקמין. מלאכת הפסיפס הינה תוצרת מעשה ידיה של מור תוך הדרכה של שכנתם החביבה, אורלי. כך מספר יניב בגאווה: "נאלצנו להיפרד מהרבה כוסות וצלחות וכל מיני פיצ'פקס שאספנו עם הזמן למען שבירה והדבקה על הקיר." התוצאה, צבעונית ושובת עין, מוסיפה נגיעה אישית לימי חורף קרים, אך לא רק. הבחירה בקמין כאמצעי החימום הייתה בחירה ברורה לבני הזוג, שאוהבים לעטוף עצמם בחום. החברים הפוקדים את הבית טוענים בפה צוחק כי הבית כולו נבנה בכלל עבור הקמין.

גופי תאורה שעושים חשק

גופי התאורה השונים והאהילים הפזורים בחללי הבית, לקוחים מאוסף שהיה קיים עוד טרום הקמתו של הבית. חולשתו של יניב בשווקי יד שנייה נתונה לנושא התאורה, כך שנוהג ללקט אהילים יפים וגופי תאורה מעניינים שעושים לו חשק, עוד טרם יידע היכן ימוקמו. הריצוף, במקלחת לדוגמה, נדלה מתוך שוק הפשפשים בחיפה ומעלה תחושה של מעין חמאם תורכי. את דלת המקלחת, הדלת האהובה על יניב בכל הבית, מצאו גם כן בשווקים במצב קשה. מכיוון שהתאהבו בה במקום, החליטו בני הזוג להשקיע ועבדו יום שלם בחלל העבודה של המוכר על קילוף הצבע והחלפת הזכוכיות.

חדר רחצה (2) (צילום: שי אדם)
את הדלת מצאו בשווקים|צילום: שי אדם
שירותים (צילום: מור ויימן)
צילום: מור ויימן
חדר רחצה (צילום: שי אדם)
האריחים הגיעו מהשוק בחיפה|צילום: שי אדם

מכונת כביסה (צילום: שי אדם)
מכונת הכביסה משתלבת נפלא|צילום: שי אדם

הגינה: סיפור בהמשכים

הסנדלר, או במקרה זה הגנן, דווקא לא הולך יחף. הגינה המפוארת שצמודה לבית, הוקמה במו ידיהם של בני הזוג. תהליך ההקמה של הגינה היה איטי ורגוע ונמשך כשנתיים מתוך כוונה למרב תשומת לב והקפדה. הויימנים ביקשו גינה שתצמח איתם לאורך המגורים בבית, "סיפור המשך". על אף הידע הרב ואנשי המקצוע שבמשתלתם, החליטו לחבור לייעוץ ולקבלת רעיונות ללקוח ותיק ואהוב במשתלה, אריק פלג, בעל ידע רב וניסיון בגינון ארץ ישראלי ועוד.

ריהוט מקש (צילום: שי אדם)
המרפסת ממשיכה את הקו של הבית|צילום: שי אדם
פעמון (צילום: מור ויימן)
הולך נגד הרוח|צילום: מור ויימן
צמחים (צילום: שי אדם)
והגינה פאר היצירה|צילום: שי אדם

מדרגות (צילום: שי אדם)
ככה זה שבעל הבית גנן|צילום: שי אדם

הגינה העשירה, מלווה בשבילים אותנטיים מאבן ירושלמית שמקיפים את הבית. מבחוץ ניתן להבחין בסוכת גפנים עם חיפוי קרקע משבבי עץ יער מיושן, סלעים פראיים משולבים תחת עצים בוגרים וזאת לצד צמחייה מגוונת של צמחים ארץ ישראלים, עשבוניים ודגניים, פקעות ופרחים שונים. בני הזוג ביקשו ליצור גינה שבנייתה תתמשך כנדבך על נדבך, ולא גינת בזק מוגמרת. בין שלל הצומח והפורח, ניתן למצוא גם פינות מרגוע של ישיבה, לרגעים אינטימיים של יחד, או סתם לאירוח חברים לנשנוש פירות העונה.

גינה (צילום: שי אדם)
סוכת גפנים עם חיפוי קרקע משבבי עץ יער מיושן|צילום: שי אדם

פינת ישיבה (צילום: שי אדם)
צמחים ארץ ישראלים|צילום: שי אדם

הבית נוצר כמפגש של שיתופי פעולה: כל בעל מקצוע, חבר, או קרוב, הביע דעה, נתן יד והציע, וכך נרקם לו הלכה למעשה. כמו המשתלה, אשר כל הזמן מתחדשת ומרחיבה תחומי ידע ופרויקטים, כך גם הבית וגינתו במלוא תפארתם, מוכנים להמשך של צמיחה משותפת עתידית.

כיסאות (צילום: שי אדם)
ופינת מרגוע קסומה|צילום: שי אדם


לכתבה הקודמת במדור "בתים יפים": מיני שאטו במושב
לכל הכתבות במדור "בתים יפים"