החיים במועצה הערבית, כפר קרע, שבמחוז חיפה הם דוגמה טובה לדו קיום - ילדים ערבים ויהודים לומדים יחד בבית הספר ערבי-יהודי דו לשוני, בני שני העמים סועדים יחדיו במסעדות מקומיות ושתי התרבויות מושפעות ומפרות זו את זו.
גם בתחום התכנון והבניייה בכפר, ניתן לזהות התחלה של שינוי ובנייה של מבנים בסגנון מודרני ועכשווי; אמנם הנוף העירוני עדיין מורכב ברובו מבתי מגורים שנבנו בבנייה המסורתית שנהוגה ברוב הכפרים הערביים - בתים פרטיים על עמודים, הבנויים בצפיפות - אבל יש גם בתים אחרים, כמו הבית הבא שתוכנן על ידי האדריכל אחמד ג'ברין, עבור משפחה מקומית. מדובר בפרויקט שהתחיל כתכנית להרחבה של בית קיים, והפך לבסוף לווילה חדשה בסגנון מינימליסטי ויוקרתי.
להרוס ולבנות מחדש
הפרויקט החל כאשר שני הורים לשני ילדים מתבגרים ביקשו לשפץ ולהרחיב את ביתם הקיים. האב משמש כמנכ"ל של רשת פנימיות לאנשים עם מוגבלויות התפתחותיות, אשתו מנהלת את אחד המוסדות ושני ילדיהם, האחת לומדת רפואה בהדסה והשני סיים לאחרונה את לימודיו בתיכון. אחרי שסיים האדריכל ג'ברין להכין את תכניות השיפוץ, החליטו דיירי הבית, שעל מנת להגשים את חלומם, הם יהרסו את המבנה הישן ויבנו את הבית מן היסוד. "בעל הבית ביקש שהבית יהיה מאוד מודרני ויוקרתי", מספר ג'ברין.
במבנה הישן התגלו לא מעט בעיות שדרשו שיפוץ מסיבי למדי, ולכן החליטו בעלי הבית לבחור בהריסה מוחלטת ובנייה שתענה על צרכיהם. "בבית הקודם היה לנו ריהוט כפרי מסורתי", מספר בעל הבית, "נמאס לנו מהכבדות והחלטנו ליצור אווירה שונה לחלוטין". בני המשפחה ביקשו שכבר בכניסה לחלל יורגש המרחב. "רצינו בית בסגנון נקי, מודרני ומנימליסטי - התחושה שאתה נכנס הביתה והוא הולך ביחד איתך", מתאר בעל הבית.
הבית החכם - בית שניתן להפעילו על ידי טאבלט ואייפון, ולשלוט בכל גופי התאורה, מערכת המיזוג, הטלוויזיות והחימום תת רצפתי בחלל - מתפרש על כ-450 מ"ר, בשטח של כשני דונם. קומת הכניסה מוגדרת כחלל המשותף וכוללת את הסלון, המטבח, פינת האוכל, חדר העבודה, חדר המשפחה וחדר האורחים. הקומה השנייה מוגדרת כאיזור הפרטי וכוללת את חדרי השינה. בעלי הבית, שמאוד אוהבים לארח, ביקשו שהחלל המשותף של הבית יהיה מרווח ופתוח.
החלל הפתוח בכניסה אל הבית כולל את הסלון והמטבח והוא נהנה ממשחקי תאורה שקועי גבס, אשר מאירים את התקרה והקירות בצורות שונות. קמין שפועל על גז קיבל מקום של כבוד בסלון, כאשר הוא שקוע בתוך קיר גבס עם פסי ניתוק שיוצרים קיר פסים. הטקסטורה המפוספסת היא מוטיב חוזר שמופיע בכל רחבי הבית, מהחלונות המאורכים בסלון ועד לדלתות הפסים בחדרים ובכניסה לבית. המטבח המודרני עשוי כולו מזכוכית לבנה ומסווה את כל אביזרי החשמל כמו: המקרר והמדיח, בתוך הארונות בעלי מנגנון הטאץ'. קיר המטבח מחופה באבן - אותה האבן שנבחרה לחיפוי חוץ הבית - דבר שמעניק תחושה שהחוץ מתמזג אל הפנים. צמוד למטבח, ישנו חדר עבודה (מטבח צדדי) שבו נעשות ההכנות והבישולים של הארוחות מרובות האורחים.
מדרגות שיש מפוסלות, מיני סוויטות לילדים
אל קומת החדרים מגיעים דרך מדרגות שיש שמרחפות בחלל הכניסה ומשלימות את המראה המודרני של הבית. מעקה הזכוכית השקוף מגביר את תחושת הנפח ומאפשר להשקיף מהקומה השנייה אל הסלון. "המדרגות הן אחד מהאלמנטים הבולטים של הבית", מספר בעל הבית, "הן ניצבות בחלל הכניסה ממש כמו אלמנט מפוסל". בקומת החדרים ישנם שלושה חדרי שינה, כאשר אחד מתפקד כחדר שינה להורים, עם חדר ארונות וחדר רחצה צמודים. הגישה אל חדר הארונות וחדר הרחצה אפשרית גם דרך כניסה נפרדת מחוץ לחדר.
חדרי הילדים מעוצבים כמיני סוויטות עם חדר רחצה צמוד לכל חדר. העיצוב שמגדיר את קומת החדרים הוא לבן ונקי עם רצפת עץ לבנה וחדרי רחצה לבנים, הכוללים אריחים קרמיקה עם טקסטורה מפוספסת שנקנו באלוני ועוצבו על ידי מעצב העל קארים ראשיד. "לבקשת האדריכל סופקו כ-320 מטר של שיש מסוג סטיל גריי", מספרת ליאת רודיק, מנהלת קשרי אדריכלים ברשת אלוני. כמו כן, סופקו לוחות שיש עבור המדרגות, קרמיקה לחדר הרחצה וכן מגוון רחב של כלים סנטרים של מותגים כמו Guglielmi".
"אצלנו במנטליות אין הרבה פרויקטים כאלה", מסביר ג'ברין, "עבורי זו היתה חוויה עצומה - להיות חלק מהשקעה כזו אדירה, שבאה לידי ביטוי בטכנולוגיה החכמה, בחומרי הגלם האיכותיים ובסגנון העיצובי". החלק האהוב עליו בבית הוא חלל הכניסה שחושף את הסלון והמדרגות המרחפות. "כל מי שנכנס לכאן מקבל הלם", מספר ג'ברין, אנשים לא מאמינים שהם בכפר קרע, כי זה מרגיש להם כמו הרצליה פיתוח".