בדירה בצפון הישן של תל אביב הפונה לפארק הירקון, מתגורר זוג צעיר בתחילת דרכו, שהציב בפני המעצבים ירון שמואלי ומיקי ברגר אתגר: ליצור בדירתם תחושה של לופט פתוח. החלון הגדול בדירה פונה אל הנוף הירוק והטבעי, אבל הדיירים רצו ליהנות ממנו גם בזמן שהם מבשלים במטבח. המעצבים הבינו שעליהם לפתוח את החלל ככל שניתן ולהפנות את רובו לכיוון החלון. ולא זאת בלבד, היה עליהם להביא בחשבון את חיבתם של בני הבית לשינויים תכופים בעיצוב. "מדובר בזוג מעניין ומיוחד שאוהב לשנות את פני הבית ולהכניס אליו מדי פעם פריטים חדשים. העיצוב הופך דינמי ומתחדש מדי תקופה, והם יוצרים אוסף אקלקטי ומרתק של רהיטים וחפצים", מסבירים המעצבים.
תחושה של לופט בדירה קטנה
"למרות שטחה המצומצם יחסית של הדירה, שלא עולה על 75 מטרים רבועים, הצלחנו לפתוח אותה שתיווצר אווירה של חלל אחד גדול שמקנה תחושה של לופט", מסבירים שמואלי וברגר.
הדירה מחולקת כך שבפנייה ימינה מהכניסה מתקבל החלל הציבורי שבו המטבח, הסלון ופינת האוכל. בעורף הדירה נמצאים חדר השינה, משרד ביתי וחדר רחצה. "מתוך אותה תפיסה של פתיחות בחלל ויתרנו על הפרדה מוחלטת של קיר עם דלת בחדר השינה, ובמקומם הצבנו דלתות זכוכית רחבות שנשארות פתוחות לרווחה במשך היום, במטרה להפוך את החדר לחלק בלתי נפרד מהחלל המרכזי של הדירה. כעת ניתן לעמוד בקצהו הרחוק של חדר השינה ולקבל מבט שחוצה את הדירה כולה עד החלון הגדול בסלון".
לא מתנגדים לעמודים
ההיכרות המעמיקה של שמואלי וברגר עם הלקוחות הקלה על בחירת חומרי הגמר לדירה ופריטי העיצוב בה. "כדי ליצור רקע אחיד בחלל שיידע להכיל את כל המרכיבים בה וגם יתיישן בצורה יפה ומכובדת, חיפינו את הדירה כולה בפרקט עץ טבעי תלת שכבתי מסוג מרבאו חום אדמדם. את שני עמודי הבטון, שמצויים ממש במרכז הדירה ושלא יכולנו להוריד או להזיז, בחרנו להשאיר במראה גס ומחוספס, דווקא כדי להדגיש את הניגודיות לפרקט המהוקצע ולריהוט שנבחר בקפידה. את העמודים בחרנו להאיר בתאורה מיוחדת. הקירות הבהירים משמשים מעטפת נקייה וניטרלית לתכולה האקלקטית-הרמונית של הפריטים שבחרנו", מספרים שמואלי וברגר.
כיסאות סאטן ומזנון הומוריסטי
ההפרדה בין המטבח ושאר השטח הציבורי בדירה מתבצעת רק באמצעות קטע ריצוף במטבח שעשוי אריחי גרניט פורצלן בציפוי שכבה דקה של בטון ומתכתב עם עמודי הבטון שנמצאים בדיוק מולו. "הריצוף הפרקטי והמדליק בא לייצר מראה מעט גס, שיחד עם קולט האדים והברז המתכתיים מקנה לאזור מראה מעט תעשייתי. כדי לשבור את השפה הזו, החלטנו לעצב את פינת האוכל הצמודה, שנמצאת במיקום מאוד מרכזי בחלל הדירה, באופן שונה לחלוטין -בהשראת תקופת הארט דקו. השולחן העגול עשוי עץ אמבויה כבד שמעניק לריהוט מראה עתיק של הוד והדר ולצידו הצבנו כיסאות שריפדנו בבד סאטן ייחודי שמצאנו במיוחד. את המזנון, שתפקידו המסורתי להכיל כלי אוכל, מפות ומשקאות חריפים, עיצבנו בסגנון הומוריסטי כתרגום שלנו לוויטרינה מבית סבתא. הוא עוצב בהשראת ארגזי אחסון וכולל אחסון פנימי וחיצוני כאחד. אופן הצבת הארגזים הלא רגילה מאפשרת להשתמש בו גם להנחת ספרים וחפצי נוי".
גם הספרים הם אלמנט עיצובי
אם לכל אחד מאזורי הבית יש סגנון שמאפיין אותו, הרי שהסלון הוא חגיגה שלמה שכוללת ערב רב של פריטים. שטיח מרכזי עשוי טלאים צבעוניים, ספה לבנה שעליה כריות עם הדפסים גדולים בשחור וצהוב וספרייה גדולה. "מבחינתנו ספרים נתפסים תמיד כחלק בלתי נפרד מהאופי והצבעוניות של הבית, ולכן הספרייה היא אלמנט עיצובי מרכזי ומעניין. הוספנו לסלון גם שידת טלוויזיה שחורה ומחורצת בגסות ושלישיית שולחנות קטנים עגולים בהשראת שנות השבעים. החיבור של כל הסגנונות, שלכאורה לא הולכים יחד באופן טבעי, הוא זה שיוצר שלם חדש ורענן שמאוד קל וכיף לשנות מדי פעם".
אפריקה ואסיה נפגשות ליד המיטה
חדר השינה טופל גם הוא באופן מיוחד. "את הקיר המרכזי חיפינו בטפט רפיה טבעית ועליו הצבנו תמונה אבסטרקטית גדולה בשחור-לבן בהשפעה אפריקאית משהו. כך גם שרר האלמנטים בחדר משלבים פריטים בהשראות אפריקאיות ואסייתיות: גוף תאורה מינימליסטי לצד קערה מעיסת נייר, כיסוי מיטה עשוי סריג לצד שולחן ומגירת צד מיטה בעיצוב אישי ופסלון אפריקאי לצד צלחת מעוטרת ופרחים רעננים".
מלבד הרמוניה מדויקת של חומרים, מרקמים וגוונים, מקפידים שמואלי וברגר לערוך בחירות נכונות גם בתחום האמנות. "העיצוב שלנו הוא סיפור שלם ומעניין שמורכב מקומבינציה עשירה ומתוחכמת שנבחרת עם המון מחשבה. לצד הקפדה על מינוני צבע לא פחות חשוב לנו לבחור פריטי אמנות שישלימו תמונה מעניינת. כך למשל בדירה הזו הצבנו בין שני עמודי הבטון ציור גדול של קקטוסים בגווני ירוק וצהוב שמתכתב עם פרופיל האלומיניום הירוק של החלון בסלון. בפינת האוכל, לעומת זאת, תלינו צילום שלנו שבו פסל של סוס בגוני סגלגל-תכול שמשדר הרבה הומור ומסתדר נפלא עם העץ הכהה".
ירון שמואלי ומיקי ברגר הכירו כבר לפני כעשור כשעבדו יחד אצל המעצב אריק בן שמחון. לפני ארבע שנים בחרו לפתוח בדרך משותפת והקימו יחד את My Design – סטודיו שמשלב לצד אדריכלות פנים והלבשת בתים גם יעוץ עיצובי לעסקים, ארט וסטיילינג לפרסומות ועיצוב תערוכות. ברגר הוא אדריכל פנים ובעל ניסיון בעיצוב וייצור רהיטים ובהצבת ריהוט בחלל, ושמואלי בא מתחום עיצוב האופנה והטקסטיל ולמעשה עשה הסבה לתחום עולם עיצוב הפנים דרך הטקסטיל והתמחה בהלבשת הבית.
גרים בדירה קטנה? קבלו עצות שימושיות שיהפכו אותה למרווחת יותר