זה לא סוד כי בשנים האחרונות חל שינוי במעמדו של הציבור הדתי-לאומי בחברה הישראלית. עם השנים חלקו הדמוגרפי באוכלוסייה עולה והוא נהפך ליותר ויותר בולט ומשמעותי בשיח הציבורי והפוליטי. אם פעם היינו מתרגשים מ"איש עם כיפה" בפריים טיים, הרי שהיום גופי התקשורת והמדיה מלאים בדתיים משמעותיים ובעלי אג'נדה עצמאית. כנגזרת של כך אפשר למצוא עוד ועוד אושיות רשת מגזריות ברחבי הפייסבוק, הטוויטר ושאר הרשתות החברתיות, שכבר נהפכות לפופולריות גם מחוץ לציבור הדתי, וכן לגלות מיהן אושיות הפייסבוק הפופולריות ביותר בקרב המגזר הדתי-לאומי.

אז לרגל חודש אדר ולכבוד השקת ערוץ mako יהדות, ערכנו את "מדד אושיות הפייסבוק בציבור הדתי-לאומי". הסקר נערך על ידי מכון "מסקר" בקרב מדגם מייצג של המגזר הדתי-לאומי, וכלל שאלות סגורות הכוללות שתי קטגוריות כתיבה מרכזיות ברשת הפייסבוק: כללית (אקטואליה, פוליטיקה, חברה וכו') והומור.

מהמאגר נגזר המדגם המייצג של האוכלוסיה הדתית-לאומית, ייצוג המבוסס על שלל מאפיינים ייחודיים ומהותיים בתוך המגזר ושהורכב במקצועיות ובדקדוק רב על ידי מומחים בתחום ועל בסיס מחקרים עדכניים.

המדגם מכיל 400 איש ואישה מגיל 16 ומעלה, שנבחרו מתוך קבוצה של 2,650 משיבים לסקר, מהם 27 אחוז בעלי השקפה ציונית דתית תורנית, 35 אחוז בעלי השקפה ציונית דתית קלאסית, 23 אחוז בעלי השקפה ציונית דתית ליברלית ו-15 אחוז דתיים שאינם עונים על ההגדרות הקודמות.

תעשו להם לייק

נתחיל עם הקטגוריה הכללית הכוללת כותבים העוסקים בתחומי האקטואליה, הפוליטיקה והחברה. מהסקר עולה כי אשת התקשורת סיון רהב-מאיר היא האושיה הפופולרית ביותר. אחריה בעשירייה הראשונה מופיעים לפי הסדר עמית סגל, ידידיה מאיר, יאיר שרקי (שבקרב הקהל הצעיר הגיע אף למקום השני), הרב חיים נבון, אמילי עמרוסי, עירית לינור, אראל סגל, אלישיב רייכנר וחגי סגל.

בעשירייה השנייה אפשר למצוא את חה"כ לשעבר שרון גל, המתמודד בימים אלה בעונה השמינית של תכנית הריאליטי "האח הגדול", הפובליציסט שמעון ריקלין, אביחי שורשן, קרוליין גליק, אילעאי עופרן, מייסד ארגון להב"ה בנצי גופשטיין, הלל גרשוני, גדעון סער, אורי שכטר ורחלי מלק בודה.

צוחקים עם אלוקים

ברשימת הכותבים בקטגוריית ההומור והסאטירה, מצא הסקר כי חנוך דאום מוביל את הרשימה והוא האושיה הפופולרית ביותר בז'אנר. אחריו, בעשירייה הראשונה, מופיעים לפי הסדר יותם זמרי, רביטל ויטלזון יעקבס, אמיר מויאל, יאיר אורבך, יבגני זרובינסקי, מתן צור, אור רייכרט, נעם פתחי ואורי מלמד.



בעשירייה השנייה בקטגוריה אפשר למצוא את יאיר יעקבי, מלך זילברשלג, יחיאל רדוצקי, אבי סגל, אסף וול ועוד. חשוב לציין כי הנשאלים בסקר נתבקשו לדרג את הכותבים על סמך פעילותם בפייסבוק בלבד ולא על סמך הופעתם בערוצי תקשורת נוספים.

במכון "מסקר" מברכים על התוצאות והממצאים ומוסיפים: "צריך לזכור כי רוב האושיות המופיעות בסקר עוסקות לפרנסתן בתחומים שונים ואינן בהכרח אנשי תקשורת עם גישה ובמה לקהל הרחב. ייתכן כי לא היו מגיעות לאף במה תקשורתית כלשהי, או לאיזו מידת השפעה מינימלית על הציבור הרחב, לולא הפייסבוק. לכן, דווקא הרשת החברתית הזו, היא הבמה החשובה ביותר כיום.


"בפייסבוק כולם בעצם 'שוויי זכויות' ומתבלטים על פי יכולתם וכישרונם האמיתי (והמוכח לעיני כול). את הפרשנות והמידע שיש לאושיות הרבות של המגזר להציע בפייסבוק אי אפשר למצוא בשום מקום אחר, ונראה כי זו מדורת השבט הטובה ביותר כיום."


ואני אומרת: לשנה הבאה בטוויטר הבנויה.