לפני כשלושה חודשים יצאה נטלי קסטן (26) מלוד עם בנה ליאם, שהיה אז בן 8 חודשים, לבית קפה בשעות אחר הצהריים. "ישבנו בבית קפה גרג בקניון עזריאלי ברמלה עם חברה טובה. ליאם היה בעגלה, ביני לבינה. המלצרית הגיעה לשולחן, והגישה לנו את מה שהזמנו. היא הניחה קולה זירו לידי, ולאחר מכן הניחה כוס מים רותחים עם נענע בקצה השולחן, במרחק של סנטימטרים מהתינוק שלי".
תוך כמה שניות, המים הרותחים נשפכו על התינוק וגרמו לו לכוויות ביד וחזו הימניים, בשתי רגליו ובמפשעותיו. "איבר המין שלו ניצל במזל בזכות החיתול", מספרת קסטן, "ליאם צרח ומרוב בהלה שפכתי עליו את הקולה כדי לקרר את הגוף שלו. ראיתי שעולים ממנו אדים, ניסיתי להוציא אותו מהעגלה, ותוך שניות הבגדים נדבקו לו לגוף ויצאו עם חתיכות עור. הוא לא הפסיק לצרוח. אנשי העזרה הראשונה של הקניון הגיעו והתייעצו עם מד"א בטלפון. פעלתי לפי ההנחייה שלהם – הכנסתי את ליאם מתחת לברז הכיור של המטבח בקפה גרג והזרמתי על הגוף שלו מים. האמבולנס הגיע רק אחרי כ-40 דקות, ובינתיים כל הקניון השתגע".
קסטן מספרת שצרחותיו של ליאם נפסקו רק כשהם הגיעו לבית החולים והוא קיבל תרופות הרגעה. "הגענו רק שעה מרגע שהוא נכווה, ונקבע שיש לו כוויות בדרגה 2 עמוק ו-3. הרדימו אותו, שפשפו את הכוויות, וחבשו לו את כל הגוף. במשך תקופה ארוכה הוא היה על אוקסיקוד, מעין מורפיום".
"איבדתי את זה, ראיתי שחור בעיניים, מבחינתי זה היה הקש ששבר את גב הגמל", אומרת קסטן, "לפני ליל פסח האחרון איבדתי את בעלי , אביו של ליאם, מספר ימים לאחר שהוא נולד, ונותרתי אלמנה. זו הייתה מכה נוספת, ולא היה קל לעבור את זה אחרי האסון הראשון. איבדתי את השפיות באותו רגע, אבל אחרי כמה ימים נרגעתי".
"מילד רגוע ושקט הוא הפך לילד שסובל מאי שקט וחרדות"
ליאם אושפז למשך כשבוע במחלקת טיפול נמרץ בבית חולים אסף הרופא, ובהמשך עבר לאשפוז של חודשיים בתל השומר, שבהם אימו הייתה איתו כל הזמן וישנה לצדו בבית החולים, כשמשפחתה וחבריה תומכים בה. "בהתחלה שקלו להשתיל לו עור, אבל אחרי מחשבה נוספת הבינו שאולי עדיף לנסות לראות אם הוא מצליח להחלים מהכוויות", היא מספרת, "כל בוקר הוא קיבל תרופות מטשטשות כדי שיוכלו להחליף לו את התחבושות, ליצנים רפואיים ליוו אותנו, ולא היינו מתחילים את הטיפול בלעדיהם".
תהליך ההחלמה של ליאם צפוי להיות ארוך ומורכב. "מילד רגוע ושקט הוא הפך לילד שסובל מאי שקט וחרדות. הוא בטראומה וצורח הרבה בלילות", היא מספרת, "בינתיים הוא איתי בבית, כי הוא לא יכול להיות במסגרת או במקום כמו ג'ימבורי".
איך הכוויות משפיעות על חיי היומיום שלכם?
"אסור לליאם לשהות במים עומדים, והוא לא נהנה מאמבטיות כמו כל תינוק אחר. הסיבה היא שרוב הכוויות לא התאחו טוב והעור מת, אז יש חלקים שנפתחים ונוצרות שלפוחיות, ואסור שייגרם לו זיהום. מאותה סיבה נאלצתי גם לבטל את שיעורי שחייה שהיינו רשומים אליהם, ואסור לו גם להיחשף לשמש בשנה הקרובה. במשך כמה חודשים בכלל לא עבדתי, ורק לאחרונה אני מתחילה לאט לאט לחזור לעבודה. הוא עדיין חבוש בכמה חלקים בגופו עד שיחלים, אני צריכה להחליף לו תחבושות מדי יום, למרוח אותו בתכשירים שונים, ואנחנו חוזרים לביקורת בבית החולים פעם בשבוע. כרגע אי אפשר לדעת אם יישארו לו נזקים לטווח הרחוק. אני יכולה רק לקוות שהוא יחלים עם הזמן וכל זה יישאר מאחורינו".
לדברי קסטן, המלצרית בבית הקפה לא נראתה מבוהלת בכלל ממה שקרה. "ראיתי את התגובה שלה בסרטון שצולם, כי באותם רגעים כמובן שהייתי מרוכזת כולי בליאם", היא מספרת, ומוסיפה שאיש מבית הקפה לא יצר איתה קשר כדי להתעניין בשלומו של ליאם. "כשפניתי אליהם, הם אמרו בקרירות שארים טלפון לביטוח שלהם ולא התייחסו אליי. ציפיתי ליותר מרשת גרג. היו בקניון אנשים שראו מה שקרה לליאם, השיגו את הטלפון שלי ושלחו לי הודעה כדי לשאול לשלומו. ברשת גרג לא טרחו אפילו להרים טלפון, דרך הביטוח שלהם הם טוענים שזו אשמת התינוק שלי, שהוא זה שמשך את הכוס".
רוב גורמי הכוויות בקרב ילדים – נוזלים חמים
לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, בכל שנה מגיעים בממוצע 1,500 ילדים לחדרי המיון בארץ בגלל כוויות, כאשר כשני שלישים מכוויות הילדים נגרמות מנוזלים חמים. לאור הנתונים הקשים, ארגון בטרם ובית החולים שיבא יצאו בקמפיין משותף למניעת כוויות, הקורא להורים להימנע מלשתות משקאות חמים ליד הילדים. את הקמפיין מובילים ארבעה אנשי צוות מבית החולים לילדים ספרא בשיבא, שמספר איך הם אוהבים את הקפה שלהם, ומדגישים כי הם לעולם לא שותים משקה חם כשהם מחזיקים ילד על הידיים.
"כוויות הן מפגיעות הילדים הקשות לטיפול ושיקום, אך פשוטות למניעה", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, "לא שותים משקאות חמים כשהילדים על הידיים, מרחיקים שתייה חמה מסביבתם ומניחים את הכוס במקום גבוה, הרחק מהישג ידם של ילדים קטנים. גם במסעדות ובתי קפה חשוב לשים לב שלא מעבירים כלים עם תבשילים או משקאות חמים מעל ילדים קטנים".
"אנחנו מטפלים מדי יום בילדים שנפגעו מכוויות מיותרות שהיו יכולות להימנע", אומר פרופסור יוסף חייק, מנהל המערך לכירורגיה פלסטית וכוויות והמרכז הארצי לטיפול נמרץ כוויות בשיבא, "יש לנו את הכלים המתאימים ואף מעבדה ייחודית לייצור שתלי עור כדי לטפל בנפגעי הכוויות. עם זאת חשוב להדגיש את הצורך בזהירות יתרה בבית ובחוץ, הרחקת משקאות חמים מילדים ומניעת סבל מיותר".
ברשת גרג בחרו שלא להגיב לדברים.