זה עתה ילדת, ובהעדר הוראות הפעלה לאוצר הקטן שלך, את מנסה להבין איך להתמודד עם סוגיות בסיסיות שקשורות בהזנת הפעוט, מתן חיסונים, בכי וצרחות לא מובנים והרשימה עוד ארוכה. בעודך מנסה לפענח מה עלייך לעשות, ברקע משתוללת לה מגפת קורונה וטורפת את הקלפים, וכל סוגיה, ולו הקטנה ביותר, שגם בימים כתיקונם מדירה שינה מעינייך, הופכת להרת גורל עבורך.
בדקנו מהן השאלות הבוערות שמטרידות הורים לתינוקות, ובעיקר אימהות, בתקופת הקורונה, ופנינו לגילה אודסקי, אחות בריאות הציבור ומנהלת מוקד ייעוץ ארצי טיפת חלב של משרד הבריאות, שתעשה לכולנו סדר וגם תפריך כמה מיתוסים.
הנקה
בגלל הקורונה, אני בבית עם התינוק שלי, מניקה. אולם בקרוב אצטרך לחזור לעבודה, מה אעשה?
המשך רצף ההנקה, לאחר חופשת הלידה, הוא הדבר הטוב ביותר עבור התינוק הנכנס לגן ו/או נחשף למטפלים נוספים, הן מבחינת ההגנה ממזהמים חדשים אליהם הוא ייחשף והן מבחינה רגשית שתקל עליו בהתאקלמות למצב החדש. החשש מהקורונה מובן, אולם חשוב להמשיך ולשמור על רצף זה ככל הניתן.
כדאי לקבל החלטות ולעשות תיאום צפיות לקראת החזרה לעבודה, בסוגיות הנוגעות להיקף המשרה – מומלץ חזרה הדרגתית לעבודה מבחינת היקף השעות, אפשרות להניק במקום העבודה, תרגול שאיבת חלב לפני החזרה לעבודה והכנת מלאי חלב ראשוני וכמובן בחירת מטפלת או מעון התומכים בהנקה ובמתן חלב אם.
התינוק יכול לסרב לאכול מבקבוק או מכוס, זאת התנהגות צפויה לאור השינויים שהוא חווה, מומלץ להתנהג בעדינות ובסבלנות- 1.להתחיל להרגיל אותו להאכלה מבקבוק כמה שבועות לפני החזרה לעבודה בתדירות של פעם ביום, עדיף על ידי מטפל אחר ולא האימא. 2. אם התינוק מסרב לאכול מבקבוק ניתן לתת בכפית או בכוס, .3.אם התינוק מעל גיל שישה חודשים ובשל ניתן לתת מוצקים.
אובחנתי כחולת קורונה, האם מותר לי להניק?
ארגון הבריאות העולמי, ארגון רופאי ילדים של ארה"ב ומשרד הבריאות ממליצים על המשך ההנקה גם לנשים חולות קרונה. המלצות אלו מבוססות על המידע הרב על חשיבות הנקה והעדר הוכחה של העברת הנגיף דרך חלב אם, ולכן מותר לאישה מניקה החשודה או מאומתת לקורונה להמשיך ולהניק את תינוקה, תוך הקפדה על רחיצת ידיים יסודית לפני הנקה ועל כיסוי הפה והאף במסכה או בד זמין אחר.
עם זאת, פעולת ההנקה כרוכה במגע ישיר וקרוב בין היילוד לאמו, כך שקיימת אפשרות להעברת הנגיף באמצעות חשיפה להפרשות מדרכי הנשימה או ממגע. במידה שהאם אינה חולה, אין מניעה מהנקה ואף מומלץ להניק, אך אם מדובר באם שחולה בקורונה, אם מצבה הרפואי מצריך גמילה מהנקה, יש לעשות זאת תוך מזעור תדירות השאיבות על מנת למנוע גודש וזיהום משני של השד. חשוב לציין כי חלב אם מכיל מרכיבים הבונים את מערכת החיסון של התינוק באופן מיטבי, וזו מסייעת בהגנה מפני מחלות זיהומיות, בדגש על דרכי הנשימה והעיכול. היתרונות החיסוניים שמעניק חלב האם נשמרים בכל תקופת ההנקה.
אם שאובחנה כחולת קורונה המחליטה לשאוב חלב צריכה להקפיד לרחוץ ידיים לפני שאיבה ועליה לרחוץ את כל חלקי המשאבה בין השאיבות. ניתן לתת חלב שאוב מאימא חולה לתינוקה על ידי מטפל בריא אחר.
האם ייצור החלב שלי עלול להיפסק בגלל הלחץ שלי מהקורונה?
חשוב לשמר את תהליך ההנקה בעתות חשיפה לאירועי דחק, לחץ וחרדה. ההנקה היא אחת הדרכים הטובות להמשיך ולשמור על הבריאות הנפשית והפיזית של התינוק. תהליך ייצור החלב אינו נפגע בשל אירוע הדחק, אלא ישנה השפעה זמנית בלבד על יכולת שחרור החלב. התחושות הפיזיות המלוות פחד (כמו יובש בפה, דופק מהיר, רעד בגוף כפות רגליים וידיים קרירות) מתמתנות כעבור זמן קצר, גם אם גורם הדחק ממשיך. באופן דומה, פועל גם רפלקס שחרור החלב, אשר עלול להפסיק לשחרר חלב בזמן בהלה באופן זמני, אך רק לזמן קצר (דקות).
חשוב לזכור כי תהליך ייצור והעברת החלב, ימשיך להתרחש, כל עוד תמשך הצמדת התינוק לשד, זאת מאחר ומערכת ייצור החלב היא מערכת הסתגלותית, שנועדה לספק את צרכיו של התינוק גם במצבי דחק. מגע עור לעור מסייע לתינוק לחוש בטוח ועשוי להפחית את מידת המצוקה הרגשית בשל החשיפה לטראומה או לדחק. בנוסף, מסייעים הורמוני ההנקה המופרשים בגוף האם לתחושה מרגיעה יותר. גם אימהות שאינן אוכלות באופן מאוזן או אוכלות כמויות מופחתות בשל המתח והחרדה, עדיין יכולות להיניק באופן תקין ויעיל. חשוב לדעת כי בתקופות מתח וחרדה עלולה המערכת החיסונית לסבול מירידה מסוימת בעמידות הגופנית (Resistance), ולכן המשך ההנקה מאפשר הגנה מירבית בפני מחוללי מחלות.
חיסונים
האם מותר לחסן בזמן שמשתוללת מגפת הקורונה, והאם כדאי להימנע מלהגיע להתחסן בתקופת זו ולדחות את החיסונים לחלוף הקורונה?
מותר ורצוי להמשיך ולחסן את התינוקות בתקופת הקורונה בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות. חיסונים נחשבים לפריצת דרך ברפואה המונעת, ומאחר והחיסון הוא הדרך היעילה והבטוחה ביותר להגן על ילדים מפני מחלות מדבקות, הסיכון בדחיית מתן חיסון שגרתי גדול מהסיכון לחלות בקורונה. דחיית מתן החיסון עלולה לחשוף את הילדים לסיכון לחלות במחלה נגדה עדיין לא חוסנו. לכן, חשוב להקפיד על מועדי החיסון כפי שהם מופיעים בטבלת החיסונים.
במידה והתינוק נמצא בבידוד עקב חשיפה לחולה מאומת לקורונה אין להגיע לטיפת החלב עד תום הזמן שהוקצב לבידוד.
האם החיסון יחליש את המערכת החיסונית והילד יחלה?
לא, הנגיפים שבחומר החיסון אינם יכולים להחליש את המערכת החיסונית של התינוק, ההפך הוא הנכון. דווקא הדבקה טבעית במחלה עם נגיפים מסוימים עשויה להחליש את מערכת החיסון. ילדים הנדבקים, למשל, באופן טבעי במחלות אבעבועות רוח רגישים במיוחד להדבקה מזיהומים חיידקיים מסוימים כגון "החיידק הטורף", ילדים שנדבקו בחצבת נוטים לחלות בזיהומים חיידקיים בזרם הדם (אלח דם). החומרים שבחיסונים הינם שונים ואינם גורמים לחולשה החיסונית הזו, כפי שגורמים הנגיפים הטבעיים. הנגיפים החיים המוחלשים שמצויים בחיסונים כנגד אבעבועות רוח וחצבת שונים מאוד מנגיפי מחלות אלו, אשר כנגדם אנו מחסנים.
שמעתי שחיסוני טיפת חלב מגינים בפני קורונה?
מדובר בטענה שאינה נכונה, שכן אין קשר בין מתן חיסונים בטיפת חלב ובין מחלת הקורונה, מאחר ומחלת הקורונה נגרמת ע"י וירוס שטרם נמצא לו חיסון . החיסון גורם ליצירת נוגדנים בגוף של מקבל החיסון, בדומה לתגובת הגוף למחלה. הנוגדנים מעניקים לאדם את ההגנה מפני המחלה אשר מפניה חוסן. לכל מחלה יש חיסון משלה. החיסונים ניתנים במנות חוזרות כדי להבטיח הגנה למשך שנים רבות. בעולם יש כבר פריצות דרך ראשוניות למציאת חיסון לקורונה, ואנו מקווים שבעתיד לבוא נגיע גם לשם.
תזונה
האם כדאי לתת לתינוק תוספי תזונה (כגון פרוביוטיקה, ויטמין C) או מזונות ספציפיים כדי לחזק את המערכת החיסונית בתקופת הקורונה?
נכון להיום, לא ידוע על תוספי תזונה או מזונות כלשהם אשר יכולים לשמש כטיפול המונע הדבקה במחלה או כטיפול למי שכבר נדבק בה. ידוע אף כי במקרים מסוימים מתן תוספי תזונה אשר אין בהם צורך אמיתי יכול לגרום אף לנזק כתוצאה מצריכת עודפת של ויטמינים ומינרלים. יש לתת לתינוקות את התוספים המומלצים בשגרה, לפי ההנחיות לגיל (ויטמין D וברזל) ולדאוג לתזונה מאוזנת ומגוונת על פי המלצות משרד הבריאות. שמירה על תזונה מזינה, בריאה, מאוזנת ומגוונת היא זו שתאפשר מצב תזונתי תקין ותפקוד תקין של מערכת החיסון ותקטין את הסיכוי לחלות במחלות רבות, כולל מחלות הנגרמות ע"י נגיפים. ויטמין C הוא בעל חשיבות להתמודדות הגוף עם המחלות, אך אין צורך בתוסף. עם זאת, החל מגיל חצי שנה עם החשיפה למזונות משלימים ,חשוב לשלב בתזונה היומית מזונות המכילים ויטמין C (עגבנייה, פלפל אדום, פירות הדר, קיווי, מנגו וכד').
חשוב מאוד להקפיד על תזונה בריאה בבית בעת הזו. התזונה שלנו ההורים, ותזונת כלל ילדי הבית משפיעה על סביבת המזון של התינוק ותורמת לקבלת החלטות בריאה, גם כשקשה וכשאין פנאי. דאגו למזווה בריא, לארוחות מסודרות ומשותפות והימנעו מקניית מוצרים אולטרה-מעובדים ומזיקים ובוודאי משתיה מתוקה. לקישור למידע נוסף על תזונה בריאה לתינוק
האם כדאי לקנות מוצרי מזון לתינוקות בסופר אשר מיובאים מחו"ל (בעיקר מגרמניה ואיטליה) בזמן משבר הקורונה?
אין מניעה לשימוש במוצרי מזון לתינוקות אשר מיובאים מחו"ל במהלך המשבר. המזונות המיובאים לארץ עומדים בדרישות מכון התקנים הישראלי ועל כן בטוחים לשימוש, אלא אם יצאה הודעה מפורטת בדבר מוצר ספציפי - חשוב להתייחס להודעות המתפרסמות בנוגע להחזרה משיווק של מזון מסוים (Recall) ולהימנע מרכישתו או צריכתו בהתאם לפרסום. בנוסף, משרד הבריאות מפרסם מעת לעת אזהרות בנוגע למוצרי מזון, ולכן עלינו כצרכנים לעקוב אחר אזהרות אלה ולהישמע להן בהתאם. חשוב לשים לב ולבדוק מהו "התאריך האחרון לשימוש"/"מומלץ להשתמש לפני" על מנת שלא לרכוש מזון שפג תוקפו, ולאחסן את המזון בהתאם להוראות היצרן.
*מוקד ייעוץ ארצי טיפת חלב של משרד הבריאות מנוהל על ידי מחלקת בריאות הציבור על פי הנהלים והחוזרים של השירות המונע, המוקד הוקם ומתופעל ע"י חברת בזק אונליין. שירות זה משמש כהמשך הישיר של פעילות טיפת חלב, בשעות אחה"צ והערב, ימי שישי וערבי חג, בהם הסניפים סגורים ואין בהם מענה. המוקד התחיל פעילותו עם פרוץ הקורונה ומספק מענה למאות שיחות ביום של הורים לתינוקות וילדים בגיל הרך (גילאי 0-6) וכן בנושאים של מעקב הריון. המוקד, אשר בניהולה של גילה אודסקי אחות בריאות הציבור של משרד הבריאות, מאויש ע"י 26 אחיות מוסמכות בעלות הכשרה בבריאות הציבור, עם ניסיון בעבודה בטיפת חלב, ובעלות התמחויות שונות, כששירותן המקצועי כולל ייעוץ בנושאי הנקה, שינה, פגים ועוד. במוקד תזונאית ילדים המעניקה יעוץ טלפוני. כל הפניות מתועדות ומסונכרנות עם הרשומות הרפואיות בתיק המטופל/ת בסניפי טיפת חלב השייכים למשרד הבריאות מה שמאפשר שמירה על הרצף הטיפולי. מטופלי טיפת חלב של שאר הספקים, מקבלים ייעוץ טלפוני על סמך המלצות והנחיות של משרד הבריאות כפי שמופיעים בנהלים וחוזרים ללא צפייה בתיק הקליני של הפונה.
יצירת קשר עם המוקד בטלפון 5400* שלוחה 9.