חייה של תינוקת בת חמישה חודשים ניצלו בשבוע שעבר לאחר שהורעלה מרעלן נדיר ומסוכן.

התינוקת הגיעה למיון הילדים במרכז הרפואי וולפסון עם שיתוק פתאומי של שרירי הראש והצוואר, אפתיות וחוסר תאבון. מצבה של התינוקת הדרדר במהירות, אך הבדיקות השוות שביצעו הרופאים לא הניבו תשובות ולא נמצאה אבחנה מדויקת.

בשלב מסוים, רופאי מחלקת הילדים בוולפסון נלקח בחשבון שיכול להיות מדובר באבחנה נדירה – הרעלת בוטוליזם. הרעלן בוטולינום הוא הרעלן החזק ביותר בטבע שחיידק יכול לייצר. יכול להימצא במספר גורמים אולם דבש הוא הגורם המוכר ביותר. ההרעלה נגרמת כתוצאה מרעלן שמפריד חיידק שנקרא קלוסטרידיום בוטוליזם. הרעלן פוגע במערכת העצבים ומפריע לשדר העצבי במערכת העצבים לעבור, ככל שיש יותר רעלן בגוף ככה תאי העצב נפגעים יותר.

טיפול מהיר יכול לעצור את המחלה. אולם התעלמות מובילה להמשך הדרדרות וסכנה לחיים.  המחשבה על האפשרות לאבחנה הנדירה הובילה את הרופאים לקבל החלטה לטפל בתינוקת בתרופה מיוחדת - נוגד טוקסין נוגד רעלן - שקשה להשיג, בגלל נדירות התופעה.

יחד עם מתן התרופה נערכו בדיקות נוספות כדי לשלול מחלות נוירולוגיות. הטיפול הצליח לעצור את ההידרדרות שלה כמעט מיד, ולאט לאט מצבה של התינוקת הקטנה הלך והשתפר, עד שהתייצב. לאחר הצלחת הטיפול, שוחררה התינוקת לביתה ביום חמישי.

"אני רוצה להודות לקדוש ברוך הוא על נס גלוי. ולמלאכים הקטנים שם שמסתובבים במרכז הרפואי וולפסון על האבחנה המהירה, ועל הנכונות להפוך את כל העולם גם בשעות הלילה המאוחרות כדי להשיג את התרופה הנדירה", אומרת אמה של התינוקת. "רופאים בכירים היו איתנו עד השעות הקטנות של הלילה. תודה לד"ר מירה גיזנבורג וכלל הנוירולוגים שהיו איתנו על ליווי מקצועי ומסור. כמובן לפרופ' דלאל שתמיד הרגיע וכיוון אותנו והיה משוכנע שמבין כל האבחנות שזו האבחנה הנכונה, והוא לא טעה. לד"ר דיאנה טשר ראש היחידה למחלות זיהומיות, והצוות הסיעודי".

"בית החולים התעורר כולו מההנהלה למחלקות והרופאים. כל התורנים והאחיות התגייסו לדבר הזה", מספר ד"ר אבי שריב, רופא בכיר במחלקת ילדים המרכז הרפואי וולפסון. ""חשוב להבהיר שמקור ההרעלה נמצא בבדיקה וכי התינוקת לא הורעלה מדבש. ביצענו גם בדיקות ספציפיות לגורמי חוץ, המכון הווטרינרי עזר לנו מאוד ואצלם בעצם יש את האפשרות לבצע בדיקות כדי לאבחן את המחלה. ד"ר דיאנה טשר ראש היחידה למחלות זיהומיות עבדה בצמוד למכון הווטרינרי לכל הבדיקות למען האבחנה המדויקת ראינו בעיניים את השיפור של הילדה, היא חזרה לאכול לבד, חייכה יותר ולמעשה עם שחרורה כבר הייתה הרבה יותר פעילה, מחזיקה את הראש לבד ומחייכת.  היא תצטרך פיזיותרפיה לשיקום אך צפויה להחלמה מלאה. לרוב לוקח המון זמן לאבחן ולטפל בתסמונת הזו, פה הצלחנו לעשות את זה במהירות".