"כשיונתן נולד לא הבחנו בדבר, אבל חצי שנה מאוחר יותר, פתאום שמנו לב לכתם כהה למדי מעל השפה", מספרת לנו אמו ליאור. "זה כתם שאי אפשר היה להתעלם מהנוכחות שלו. הלכתי לרופא עור כי לא ידעתי מה זה. מיד הוסבר לי שזה כתם לידה לא מזיק אם כי חשוב שנהיה במעקב על מנת לראות שהוא לא מתכהה עוד יותר. אבל באותה נשימה הרגיעו אותנו שאין כאן סכנה. כשיונתן היה בן שנתיים, הלכתי לביקורת חוזרת והרופאה שאלה אותי אם הכתם מפריע לי. עניתי שממש לא. היא המשיכה ושאלה אם אני רוצה להתייעץ עם פלסטיקאי. הגבתי מיד שלא, והיא חייכה לעצמה. התרשמתי שהיא הופתעה וגם שמחה שהגבתי ככה כי רוב ההורים, כך מסתבר, ממהרים להסיר כתמים כאלה.

איך הסביבה מגיבה לכתם המדובר?
"אנשים לא לגמרי מבינים מה זה במבט ראשון. שואלים אותי אם יש לו לכלוך מעל השפה, או נזלת. אני וילדיי כבר מתורגלים לענות שזה בסך הכול כתם לידה. מבחינתי, הכתם שעל שפתו חינני ומיוחד ומייחד אותו. למעשה, הוא היה חסר לי אם הוא לא היה שם. היום יונתן בן ארבע, ואם זה יפריע לו לכשיגדל והוא ירצה בכך, הוא מוזמן להסיר אותו כשיגדל". 

שירה בת החמש שנולדה עם כתם לידה על גבה כבר יודעת מה היא רוצה. "היא ביקשה שאצלם לה את הכתם כדי שתוכל לראות אותו", מספרת לנו אמה, ירדן. "זה כתם שהולך וגדל עם השנים והוא מאוד דומיננטי על הגב. כשהיא ראתה אותו, היא אמרה שזה מכוער והיא רוצה להוריד אותו. אני מפחדת מהתהליך שצריך לעבור, אבל מאמינה שנעשה את זה. הכתם גדול ומגביל בבגדים. בשלב זה בעיקר בבחירת בגד ים, אבל אני מניחה שזה יפריע לה עוד יותר כשהיא תגדל. ילדים שואלים אותה מה זה, אבל היא  עוד לא מתמודדת עם הצקות בנושא. בעלי מתנגד כעת לטיפול הסרה, אבל כנראה שלא תהיה ברירה ונעשה את זה". 

כתם הלידה של שירה (צילום: צילום ביתי)
"היא חושבת שזה מכוער ומאוד רוצה להוריד אותו". כתם הלידה על גבה של שירה בת ה-5|צילום: צילום ביתי

"הרופא המליץ להסיר את הכתם בגיל שלוש מסיבות חברתיות בלבד"

עבור סיון, אמא של דניאל בן השלוש, ההחלטה נלקחה כבר. "לדניאל יש כתם תות על גשר האף מהיום שנולד. כשהיה קטן, האמנו שזה משהו שייעלם מעצמו, אחרי התייעצות עם רופאת עור. המשכתי בבדיקות והגעתי למומחה. הוא אמר לנו שזה יכול לקחת בין שנתיים לעשר שנים עד שזה ייעלם מעצמו ובכל זאת - בגיל שלוש, הווא ממליץ על טיפול לייזר מסיבות חברתיות בלבד. הוא אמר לנו שזה גיל שמתחילים לפתח בו מודעות וילדים עלולים להציק לו".

ואכן מציקים?
"בני גילו ממש לא. יצא שהיינו בגן שעשועים וילדים גדולים יותר שאלו אותי מה זה. אני כן יכולה לומר שאותי כל הזמן שואלים מה קרה לו. הם חושבים שיש לו פצע, וזה מעצבן אותי. אני מניחה שזה קשור לעובדה שכשאני הייתי קטנה, הייתה לי פזילה ובגיל 6 ההורים שלי הכניסו אותי לניתוח על מנת למנוע ממני ילדות של השפלה. אני ובעלי בחרנו ללכת בדרך הזו גם ולפני שבוע בדיוק, התחלנו בתהליך של הסרת הכתם. זה תהליך פשוט ללא הרדמה ודניאל מגיב לזה יפה מאוד".

לבנה של מיכל, כיום בן ארבע וחצי, גילו כתם לידה הקרוי "נבוס מולד" מיד עם היוולדו. זהו כתם כהה עם פלומת שיער וממוקם על העכוז והגב התחתון, אזור שבדרך כלל מוסתר עם הבגדים. "נאמר לי בבית החולים שזה כתם לידה ושמומלץ להיות במעקב אצל רופא עור. כאשר פניתי לרופאת עור במרפאה היא אמרה שאין סיבה רפואית להסיר את הכתם, אלא אסתטית בלבד", מספרת מיכל, "החלטנו להמשיך במעקב בלבד כל חצי שנה, ולהסיר רק אם זה אכן יפריע לילד. לאחר תקופה, שאלתי את הרופאה האם היא בטוחה שזה רק אסטטי, וקיבלנו הפנייה לבי"ח שניידר, שם נאמר לנו ע״י 2 רופאים בכירים שמומלץ להסיר את הכתם מחשש שיהפוך להיות סרטני עם השנים". כיום מיכל ובנה ממתינים לניתוח, לאחריו תישאר לו צלקת. "ברגע שהבנו שיש השלכות רפואיות לא היו לנו התלבטויות והחלטנו שנסיר זאת בהקדם. הבן שלנו חזר וסיפר לנו יום אחד שבגן ילדים אמרו לו שזה קקי. האמירה הזאת עוד יותר חיזקה את ההחלטה שלנו שזה הדבר הנכון לעשות", מוסיפה מיכל.

מדוע מופיעים כתמי לידה?

"המונח "כתמי לידה" הוא רחב ולא מדויק כיוון שהוא מקיף הרבה מצבים שיש בהם שינוי בגוון של העור", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור, מכבי שירותי בריאות ו"נקודה" - אסתטיקה רפואית, "נקודות חן מלידה יופיעו באחוז אחד מהילודים".  

טניה פיליפס (צילום: mirror)
ואפשר גם לעשות את זה: ההורים של טניה פיליפס קעקעו על רגליהם כתמי לידה שבתם לא תרגיש שונה|צילום: mirror


אילו סוגים של כתמי לידה קיימים?
"סוג אחד שהוא אופייני ונפוץ בילדות הוא המנגיומה - כתמים אדומים שהם גידול הבנוי מכלי דם. הוא יכול להיות כתם שטוח לגמרי בגוון ורדרד, או בולט ואדום כמו תות שדה ומכאן בא השם "כתמי תות שדה". נגעים כאלו לעתים קרובות נספגים ונעלמים באופן טבעי במהלך שנות הילדות, ואילו במקרים שהם מהווים הפרעה תפקודית, כמו באזור קנה הנשימה, הבליעה או העיניים זה מטופל. נגעים אלו יכולים להופיע בכל מקום.
יש נגעים בגווני חום: חלקם רק פיגמנטים וחלקם בעלי תאים כמו נקודות חן. כתמים חומים יכול להיות נקודות חן מלידה, או כתמים בגוון חום בהיר שמכונים "כתמי נס קפה". קיים גם כתם מונגולי, הטיפוסי לעדות מזרח ונמצא באזור הגב התחתון. כתמים אלו נעלמים תוך מספר שנים.
ייתכנו כתמים בגוון בהיר, אלו הם אזורים שיש בהם חוסר פיגמנטים. לעיתים זו תוצאה של דלקת שהייתה בעור במהלך העוברות, או במקרים נדירים יותר, הם מלווים מחלות תורשתיות שונות". 

האם כתמי לידה הם תורשתיים?
"כתם לידה לא בהכרח תורשתי אך הוא קיים ומופיע כבר בעת הלידה, כלומר נוצר כבר בתקופת העוברות במהלך ההיריון. נקודות החן החומות מלידה דורשות מעקב של רופא עור, ואילו נקודות ענקיות מעל גודל של 20 ס"מ מעלות את הסיכון לפתח סרטן עור ובמקרים כאלה נוהגים לכרות את הנקודה בהרדמה כללית, כבר בגיל הינקות כדי למנוע אפשרות של סרטן עור. נקודה כזו יכולה למשל לכסות את כל הישבן".

באילו מקומות יופיעו לרוב כתמי לידה?
"אין אזור מיוחד, זה יכול להופיע בכל הגוף, למעט נקודה מונגולית שנוטה לאזור הגב התחתון או המנגיומה שטיפוסית לעורף". 

קסנדה נאוד היא רקדנית קנדית שמתגאה בכתם הלידה על פניה:

��

A photo posted by Cassandra Naud (@cassandranaud) on


מדוע כתמי לידה נוצרים?
"לא יודעים בדיוק את הסיבה לכך אבל הנגיומות הם סוג של כלי דם, תאים שמייצרים פיגמנט. ייתכן שיהיו מספר תאים תקינים שמייצרים יותר פיגמנטים או ריבוי של תאים".

מה ניתן להסיר?
"המנגיומה ונקודות חן בולטות מולדות. בדרך כלל נימנע מפעולות כירורגיות פולשניות לדברים שעוברים עם הזמן ואין בהם סכנה בריאותית, אך כמובן שהדבר נעשה בהחלטה משותפת עם ההורים. ברוב המקרים, כאשר הטיפול כרוך בהרדמה, ההורים מוותרים על זה".

באילו אמצעים ניתן להסיר?
"לייזר מתאים להסרת תאים אדומים, ולגבי הכתמים החומים אם זה מונגולי זה יחלוף לבד, ולהמנגיומה יש סירופ או משחה".

מאיזה גיל מותר להסיר?
"תלוי בצורך, אם זו נקודה גדולה ויש סכנה, נסיר אותה בילדות בהרדמה מלאה ואם לא, מטעמי אסתטיקה זה יהיה רק כשהילד מספיק בשל להרדמה מקומית".

באילו מקרים היית ממליץ להסיר ?
"לרוב אין צורך להסיר נקודות, משום שרובן חולפות עם הזמן. מה שכן מומלץ להסיר אלו נקודות חן ענקיות שיש להן פוטנציאל להתפתח לסרטן העור או המנגיומה שהמיקום שלהן גורם להפרעה פונקציונלית כמו להפרעה בראייה או בנשימה. להמנגיומה יש טיפולים תרופתיים היום בצורת סירופ או משחה, כאשר רוצים להימנע מהפרעה חברתית בעיקר כאשר ההמנגיומה במקום גלוי כמו הפנים. הטיפול במקרה כזה הוא לצורך אסתטיקה, ולהימנעות מנזק והפרעה פסיכולוגית שיכולה להיות בעקבות זה, בעיקר אם הנגע באזור הפנים".

>>  מקסים: ההורים קעקעו כתמי לידה על רגליהם כדי שבתם לא תרגיש שונה