התינוק עדיין לא זוחל, וכולם מסביב מסבירים בביטחון שזה משום שהוא בן. הבת של השכנה לא מפסיקה לקשקש, והסבתא טוענת שככה זה כשמכניסים את הילדים מוקדם לגן. סביר להניח שגם לא מעט אנשים יגידו לכם לא להושיב את התינוק לפני שעשה זאת בעצמו, שאסור להשכיב אותו על הבטן הרבה זמן, והרשימה עוד ארוכה.
ככה זה, עוד לא התרגלתם לעובדה שאתם הורים וכל היועצים מסביב מעלים "עובדות" שלא תורמות לבלבול. אז איך תדעו מה נכון ומה לא מבין שלל המיתוסים? אפרת פינקלר, מלווה התפתחותית לתינוקות ופעוטות בשיטת שלהב, מנסה לעשות סדר בבלגן:
1. תינוקות חורף מתפתחים לאט יותר.
נכון במידת מסויימת. אין ספק שכשלובשים פחות שכבות קל יותר להתנועע. יחד עם זאת, אין זה אומר שתינוקות לא ינועו כלל בחורף ולא יתקדמו בהתפתחות שלהם בחודשים אלה. מסיבה זאת חשוב ליצור עבור התינוק הזדמנויות לפתח את התנועה שלו.
טיפ קטן: גם בחורף השכיבו את התינוק על משטח פעילות כך שיוכל לנוע ולפתח את התנועה שלו. ניתן להניח את מזרון הפעילות על שטיח וכך ליצור עבורו אווירה חמימה יותר. כמו כן, כשאתם מחממים את הבית, נסו להוריד לתינוק שכבת לבוש אחת כדי שיוכל לנוע יותר בקלילות.
2. אסור להושיב תינוק לפני שהוא עושה זאת בעצמו.
טיפ קטן: במידה ותינוקכם מתורגל בזחילת שש תוכלו לעזור לו להגיע למצב ישיבה. כאשר הוא עומד על שש הטו את האגן שלו פעם אחת לכיוון שמאל ופעם אחת לימין, ותוך כדי תמיכה תוכלו לעזור לו להגיע לישיבה דרך הצד.
3. זחילה היא השלב הכי חשוב בהתפתחות.
לא נכון. אין דבר כזה שלב חשוב ושלב לא חשוב - כל שלב התפתחותי בנוי על השלב הקודם לו. בכל שלב רוכש התינוק מיומנויות הנחוצות לו לשלב הבא ולהמשך חייו, ולכן, המצב האידיאלי הוא שאף תינוק לא ידלג על שום שלב.
טיפ קטן: במידה ותינוקכם דילג על שלב, ניתן לעזור לו לרכוש את המיומנות שפספס באמצעות הדרכה מותאמת אישית מאנשי מקצוע.
4. אסור להשכיב תינוקות קטנים על הבטן.
לא נכון. ההמלצה של משרד הבריאות היא להימנע מהשכבת תינוקות עד גיל חצי שנה בזמן שינה. כאשר התינוק ער, חשוב לנצל את הזמן הזה לתרגול השכיבה על הבטן, שכן היא הבסיס לכל ההתפתחות.
טיפ קטן: השכיבו את התינוק על הבטן כבר מגיל שלושה-ארבעה שבועות למספר דקות. ככל שהוא גדל, שימו לב שגם משך השהייה שלו על הבטן הולך ומתארך.
5. התפתחות מהירה היא טובה.
לא תמיד. לפעמים המהירות באה על חשבון האיכות, ולכן חשוב לשים לב שהתינוק רוכש את מיומנויות ההתפתחות בכל שלב בצורה טובה ומשתמש בהן, ולא רק מסמן וי וממשיך הלאה. ייתכן מצב, למשל, בו הפעוט עבר מהר מאוד משלב הזחילה לשלבי הישיבה והעמידה, אך הרבה ליפול בהם משום שמערכת שיווי המשקל שלו לא קיבלה מספיק תרגול בשלבים הקודמים.
טיפ קטן: היו ערים לאיכות ההתפתחות של תינוקכם ונסו לאתגר אותו בכל שלב התפתחות. בשלבי השכיבה על הבטן האריכו את זמן השכיבה; כאשר הוא לומד לזחול שפרו את הזחילה בעזרת מכשולים כמו כריות נמוכות; וותרו על הליכונים עם גלגלים, עדיף שהילד יגרור כיסא קטן עם הגוף שלו, משום שכך תהיה לו שליטה טובה יותר במיומנות ההליכה ובשיווי המשקל שלו.
6. בנות מתפתחות מהר יותר מבנים.
לא בהכרח. הבסיס להנחה הזאת הוא שהמוח הנקבי עובד בצורה שונה ונכונה יותר מהמוח הזכרי, אבל בפועל ישנם גם בנים וגם בנות עם איחורים וקשיים בהתפתחות.
טיפ קטן: במצב בו אתם מזהים קושי התפתחותי מומלץ להגיע להכוונה מקצועית, שם יסתכלו על הילד ויוכלו להתאים לו תכנית אישית שכוללת תרגילים בבית.
7. פעוטות שהולכים לגן בגיל מוקדם יתפתחו מהר יותר.
לא נכון. הדבר החשוב ביותר בהתפתחות תינוקות היא סביבה מעודדת התפתחות שבה יש גירויים נכונים ומספיק מרחב כדי לנוע בו. סביבה כזו יכולה להיות בבית או בפעוטון. כלומר, עצם הכניסה עצמה של התינוק לגן לא תגרום להתפתחות מהירה יותר משל תינוק שנשאר עם הוריו בבית.
טיפ קטן: כאמור, מידת ההתפתחות תלויה בסביבה והאם היא מעודדת אותו לכך. במידה וילדכם בפעוטון או משפחתון תבדקו עד כמה הוא בתנועה משום שהתפתחות מגיעה משם. המון פעמים ילדים בפעוטון נמצאים בלולים, טרמפולינות ונדנדות. כאשר אתם בבית עם התינוק הקפידו לשים אותו על מזרן פעילות, להציג לו צעצועים, לשיר ולשחק אתו.
8. תינוק שיש לו אחים יתפתח מהר יותר.
לא נכון. אמנם חלק חשוב בהתפתחות היא יכולת החיקוי, וזה בהחלט קורה הרבה פעמים כאשר יש אח או אחות גדולים יותר, יחד עם זאת חשוב להקפיד על סביבת התפתחות מתאימה בנוסף לגירוי הזה שנקרא אחים גדולים.
טיפ: אחים גדולים מהווים גירוי מעולה, אך אי אפשר לסמוך עליהם שיעשו את "כל העבודה". שבו עם התינוק יחד על מזרן הפעילות, אתגרו אותו, עודדו אותו למשחק ותנו לו תשומת לב. אין תחליף ליחס שלכם, ההורים.
9. תינוקות שמנמנים מתפתחים לאט יותר.
לא בהכרח נכון. אין ספק שמשקל עודף יכול לעכב התפתחות ואין ספק שבכל מקרה, גם ללא קשר להתפתחות, זה משהו שחשוב לעקוב אחריו. עם זאת, זו לא חייבת להיות הסיבה לעיכוב בהתפתחות. תינוקות שמנמנים כרזים, עם ההדרכה והעבודה הנכונות, רוכשים את שלבי ההתפתחות שלא הצליחו בעצמם.
טיפ קטן: יכול להיות שלתינוק שמנמן יהיה קשה יותר, אך זה לא תירוץ לוותר לו. תעודדו אותו לנוע, יכול להיות שזה דורש טיפה יותר מאמץ, אך חשוב להקפיד על כך. הציגו לו צעצועים, הרחיקו אותם טיפה ואתגרו את התינוק לזוז.
10. צעצועים מעודדים התפתחות.
נכון ולא נכון. נכון, כי צעצועים הם גירוי, וכפי שצוין, תינוקות זקוקים לגירויים שיעודדו את ההתפתחות שלהם; לא נכון, משתי סיבות: ראשית, חשוב לזכור למנן את כמות הצעצועים. עודף בגירויים עשוי לגרום לתינוק אי שקט, לעבור מצעצוע לצעצוע מבלי לשים לב ומבלי לחקור מהן היכולות שלו. לכן, רצוי להניח בפניו כל פעם שניים עד שלושה צעצועים, לתת לו לחקור אותם לתקופה מסוימת ואז להחליף לצעצועים אחרים. שנית, לא כל צעצוע שנקרא צעצוע התפתחותי אכן תורם להתפתחות תינוקכם.
טיפ: תינוקות אוהבים להפוך כל דבר שיש בבית לצעצוע: סירים, בקבוק עם פקק, כלי מטבח למיניהם. כל אלה תורמים להתפתחותו לא פחות מכל צעצוע מפואר שתקנו בחנות.