ילד בחולצת ג'ינס יושב ושותה חלב מחייך (צילום: Larisa Lofitskaya, Istock)
לא לכעוס אם נשפך. פעוט שותה מכוס|צילום: Larisa Lofitskaya, Istock

במהלך חייהם מתווספים לילדינו כישורי חיים ומיומנויות שונות שישרתו אותם בדרך לעצמאות. אבל איך יודעים מתי הגיע הזמן ללמד את הילד לשתות מכוס? לצחצח שיניים? ללכת למכולת?  הנה כמה פעולות יומיומיות, פלוס עצות כיצד ללמד את הילדים לבצע אותן. חשוב להדגיש שכמו בכל דבר, גם כאן לכל ילד יש את הקצב שלו, ואין טעם להכריח ילד לבצע פעולה כלשהו; לנסות תמיד אפשר, אבל אם נתקלים בתגובה שלילית, כדאי לוותר ולנסות שוב כעבור זמן. 

הפעולה: שתייה מכוס

מתי? בגיל שנה עד שנה וחצי הילד כבר יכול לאחוז בכוס ולשתות לבדו, עם פספוסים, כמובן. מדובר בפעולה מורכבת, אך תודות לכוסות מיוחדות לילדים שמכילות פיה ומונעות נזילות, התהליך הדרגתי יותר ופחות מורכב מבעבר. מילד בן שלוש ומעלה כבר מצופה לדעת לשתות מכוס רגילה. כמובן שאין לצפות ממנו לשתות מכוס מזכוכית.
איך לעודד? לקנות לו כוס צבעונית עם ציורים שמוצאת חן בעיניו, לתת לו פידבקים חיוביים כשהוא מצליח לשתות כמו "אתה שותה כמו גדול מכוסות של גדולים".
טוב לדעת: גם במקרה הזה לא כדאי להכריח. מאבקים ועימותים רק יעכבו את תהליך הגמילה מהבקבוק והמעבר לכוס. כדאי גם לקחת בחשבון מראש שבשלב כלשהו הכוס ככל הנראה תיפול או שהשולחן והרצפה יירטבו. תגובת ההורים המתונה במקרה הזה מאוד חשובה.

הפעולה: שימוש בסכין ובמזלג

מתי? הגיל תלוי מאד בחשיבות הסדר והניקיון בבית להורים; בגיל שנה וחצי בממוצע הפעוט כבר יכול לאכול בעזרת כפית ומזלג, וילד בכיתה א' או ב' כבר יכול להסתדר טוב גם עם סכין.
איך לעודד? מיומנות אכילה באמצעות סכין ומזלג נלמדת גם על ידי חיקוי ההורים. ניתן להדגים בפני הילד איך אוחזים בכלים, להציע לו עזרה אם הוא מתקשה, ולתת לו פידבקים חיוביים כשהוא מצליח. הילד יתאמן ובהדרגה תשתפר המיומנות.
טוב לדעת: כדאי לזכור שפעולת האכילה עם סכין ומזלג אינה פשוטה, ודורשת הפעלת מוטוריקה עדינה וקואורדינציה. יש ילדים שמתקשים לאחוז את הסכו"ם, וזקוקים לזמן להתאמן על כך. חשוב שלא לתת לילד תחושה שמאוכזבים ממנו. הרי גם המבוגרים לא תמיד מסתדרים, ואוכלים את שוק העוף עם הידיים. אם ההורים קפדנים מדי והופכים את הארוחה למחנה אימון או מבחן שכולל ציונים ועונשים, היא עלולה להפוך לסיוט עבור הילד.

הפעולה: צחצוח שיניים

מתי? פעוט בן שנתיים כבר יכול לצחצח שיניים בעזרת ההורים, ובגיל שלוש וחצי הוא כבר יכול לצחצח שיניים לגמרי לבד, אם כי רצוי שההורים ישלימו את הפעולה כדי להבטיח את יעילותה. בגילאי שש-שבע ילדים כבר יכולים לצחצח את השיניים באופן מספק.
איך לעודד? מברשות חשמליות שניתן היום לרכוש בכל בית מרקחת יכולות להקל מאד על הצחצוח. רצוי גם להקריא להם ספרים וסיפורים שקשורים להיגיינת השיניים כמו "קריוס ובקטוס" הקלאסי. יש להבהיר לילד שפעולת הצחצוח נעשית לטובתו ושומרת על בריאות השיניים שלו.

תינוק מצחצח את שיניו (צילום: jupiter images)
בגיל שלוש וחצי כבר אפשר לבד. צחצוח שיניים|צילום: jupiter images
טוב לדעת: ההתעסקות הכרוכה בצחצוח השיניים יכולה לעורר הרבה מאד התנגדות מצד הילדים. פעמים רבות הם לא משתפים פעולה בתואנה כי זה כואב להם או לא טעים. כיוון שזו פעולה שהיא הכרחית, אין כאן מקום להרבה פשרות. גם אם הילד מסרב, יש למצוא דרך כלשהי לאלץ את הילד לצחצח את שיניו.


הפעולה: רכיבה על אופניים

מתי? על תלת אופן בסביבות גיל שלוש, ועל אופניים ללא גלגלי עזר – בסביבות גיל ארבע וחצי.
איך לעודד? לעזור לו כאשר הוא רוצה בכך; אין להכריח אותו אם אינו מביע עניין. אם הוא כן מעוניין אבל מפחד, אפשר להרגיע אותו בהבטחה שנעזור לו, שנשמור עליו, ושנתמוך בו שלא ייפול.
טוב לדעת: כדאי לוודא שהילד אכן בשל לרכיבה על אופניים; אפשר לקחת אותו לחנות, ולראות אם הישיבה עליהם נוחה לו. אם הוא מפחד, אפשר לחכות עוד כמה חודשים עד שיתגבר על הפחד. ילדים פחות ספורטיביים או ילדים עם בעיות משקל עשויים להירתע מהאפשרות לעלות על אופניים, ולהסכים ללמוד רק בגיל מאוחר יותר, בסביבות גיל שמונה-תשע.
השיטה העתיקה ללימוד רכיבה על אופניים, תופסת גם היום: מחזיקים את האופניים מאחור, מסייעים בדחיפה ובזמן הנכון עוזבים.


הפעולה: מקלחת

מתי? בסביבות גיל חמש בממוצע. הרגלי מקלחת קשורים גם לנורמות ההתנהגות בבית. אפשר לשבת ליד הילד ורק לסייע לו במטלות מסוימות כמו רחיצת הגב או שטיפה מאחורי האוזניים. בגיל שבע עד תשע כבר מצופה מילד ללמוד להתרחץ לגמרי לבד. באופן כללי, חשוב לעודד את הילד לקחת אחריות על ההיגיינה שלו.
איך לעודד? גם כאן אפשר לגרום לו להבין שזו פעולה של גדולים, ולומר לו שאם הוא מתרחץ כמו ילד גדול, אחר כך יוכל לבחור פיג'מה מהארון או לצפות בתוכנית בטלוויזיה עד שעה מאוחרת יותר. אפשר להבטיח "לשעשע" את הילדים בזמן המקלחת על ידי הקראה של סיפורים או סיפור בדיחות.
טוב לדעת: גם פעולת הרחיצה במקלחת אינה פשוטה לילד ודורשת מיומנות – להחזיק את המזלף, למרוח שמפו ומרכך, לסבן את הגב, להיזהר שלא להחליק, על כן הילד זקוק לעזרה. מצד שני, ילדים רבים לא רוצים להתרחץ לבד מתוך עצלות, לא בגלל שהם אינם מסוגלים, ועזרה במקרה הזה תהיה בגדר פינוק.

ילדה עם פוני באמבטית קצף מחזיקה ברווז צהוב ומחייכת (צילום: jupiter images)
מקלחת לבד? מגיל חמש|צילום: jupiter images
חשוב שהילד יבין שאף מבוגר לא רשאי לגעת בגוף שלו. בשלב כלשהו זה הופך להיות לא מתאים שההורים ישתתפו ברחצה. 

הפעולה: הליכה למכולת

מתי? גם ילד בן ארבע יכול לקנות גלידה בקיוסק כאשר הוריו צופים בו מרחוק ומעודדים אותו. לגבי קניות מורכבות יותר, קשה לנקוב בגיל ספציפי מכיוון שמעורבות כאן מיומנויות כמו התמצאות במרחב ושימוש בכסף, ואלה נרכשות בגילאי שמונה-תשע לערך.
איך לעודד? פעמים רבות המכשול טמון דווקא בפחדים של ההורים, מהכבישים המסוכנים וממפגש עם זרים. אם הילד מביע רצון בגיל המתאים, אם הוא מספיק עצמאי ואין סכנה מיוחדת, ההורים יכולים לאפשר לו ללכת לבד.
טוב לדעת: עדיף ששני ילדים ילכו למכולת ביחד. כדאי להזהיר את הילד מזרים אבל רצוי שגם זה יהיה במידה. ילד שלומד לפחד מכל דבר גדל להיות מבוגר חסר ביטחון.


הפעולה: נסיעה באוטובוס

מתי? תיאורטית ילד יכול לנסוע באוטובוס לבד כבר בגיל שש או שבע אם הוא אחראי מספיק, אבל באופן מעשי מקובל לתת לילדים לנסוע לבד באוטובוס רק מגיל חטיבת הביניים, בגילאי 12 או 13. כאשר קיימות באזור המגורים הסעות לבית הספר שמורידות קבוצות ילדים במקומות קבועים בעיר, ילד בגיל שש או שבע בהחלט יכול לנסוע באופן עצמאי, כאשר ישנו מלווה מבוגר שמשגיח.
איך לעודד? יש ילדים שלא מוכנים שההורה יעזוב אותם לבד, אפילו לדקה, בשל ביטחון עצמי ודימוי עצמי נמוכים. התנהגות כזו יכולה להפוך במשך הזמן למטרד. התנהגותו של הילד במקרה הזה קשורה גם למה שמשדרים לו ההורים- עד כמה הוא ילד גדול שיכול לבצע דברים בכוחות עצמו. תפקיד ההורים הוא לפתח בילד ביטחון, מודעות עצמית ועצמאות.
טוב לדעת: בעבר נהגו ילדים לנסוע לבד באוטובוס מגיל צעיר יותר, אבל בעשורים האחרונים ההורים הפכו למגוננים יותר, והחששות מזרים ומפיגועים באוטובוסים גברו.

באשר להליכה לבד לבית הספר ובחזרה – ההמלצה היא לקחת את הילדים לבית הספר עד לגיל 9. כאן השיקול העיקרי קשור לבטיחות – ילדים לא מבינים טוב את הכביש ואת החוקים. ביישובים סגורים או מבודדים ילדים נוהגים ללכת לבד הביתה בגיל צעיר יותר.

סייעו בהכנת הכתבה: רונית שוסל, פסיכולוגית התפתחותית מומחית ביחידה להתפתחות הילד ב"מכבי שירותי בריאות"; גדי רוזן, מאמן אישי ומנחה קבוצות הורים במכון אדלר

>> הכל על משחקי התפתחות לגיל הרך
>> מה אתם יודעים על התפתחות תינוקות?

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן