פעוט בגן ילדים 1 (צילום: istockphoto)
לפטופ? הפעוטות של היום יותר בעניין של אייפד|צילום: istockphoto

הנתונים של הסקר החדש הזה לא יפתיעו הורים טריים שחילצו לא פעם ולא פעמיים את מכשיר הטלפון הסלולרי מתוך חניכיים מלאי ריר של תינוק קטן. מסתבר שכרבע מבני השנתיים של ימינו כבר זכו להשתמש בעצמם בסמארטפונים, מחשבים ניידים ומצלמות דיגיטליות. מדובר ללא ספק בדור שנולד עם עכבר ביד, ועכשיו זה מוכח.

אז מה אם הם עוד לא נגמלו מחיתולים?

בסקר האמריקני הגדול, שפורסם בכתב העת "הורות" ונערך בשיתוף עם רשת התקשורת BLOGHER, השתתפו למעלה מאלף אמהות לילדים קטנים, שחולקו לשתי קבוצות גיל – אלה שנולדו בדור X, זאת אומרת בין השנים 1960-1980, ואלה מדור Y, שנולדו אחרי 1980. הילדים של אמהות דור ה-Y, הצעירות יותר, החדירו לילדיהם את הטכנולוגיה בצורה מאוד אינטנסיבית, אך מתברר שגם האמהות המבוגרות יותר, אלה שלא גדלו בעצמן עם הטכנולוגיה הזאת, לא מפגרות הרבה מאחור, אלא בכמה אחוזים בודדים בלבד, כשבבתים שלהן, כ-20 אחוזים מהפעוטות בני השנתיים כבר יודעים, פחות או יותר, להפעיל מצלמה דיגיטלית והתנסו בשימוש בסמארטפון ובמחשב נייד בצורה מסויימת.

1,038 הנשים שלקחו חלק בסקר הן כולן אמהות לילדים עד גיל עשר והן נשאלו שאלות הנוגעות להרגלי השימוש במכשירים אלקטרוניים, סלולריים ודיגיטליים, גם שלהן וגם של ילדיהן. "נדהמנו לגלות שילדים שעוד לא יודעים לשלוט בצרכים שלהם כבר תפסו מיומנויות כמו הפעלת לפטופ, סמארטפון ומצלמה דיגיטלית", מספרת לין פלק-סיץ, שהציגה את המחקר בכנס הורים גדול שנערך השבוע בסן דייגו. "זה מדהים לראות איך הילדים נחשפים למכשירים האלה מוקדם, ובאיזו מהירות הם קולטים את הרעיון שעומד מאחוריהם ולומדים להפעיל אותם. כיום לילד בן שנתיים יש יותר ידע לגבי איך מפעילים אייפד מאשר לאנשים בגילאים המבוגרים יותר".

על פי הסקר, כשילדים מגיעים לגיל 4, 60 אחוזים מהם כבר יודעים לתפעל מחשב ברמה כלשהי, 43 אחוזים כבר צילמו במצלמה דיגיטלית, 32 אחוזים השתמשו בסמארטפונים, 25 אחוזים האזינו למוזיקה בעזרת נגני מדיה, ו-14 אחוזים כבר הספיקו להשתמש באייפד ומכשירים דומים מסוג זה. 38 אחוזים מהאמהות הודו כי הטלפון שלהן משמש אותן גם כמשחק או הסחת דעת עבור ילדיהן.

התגובות לממצאים אלה מעורבות, כאשר חלק מהמומחים טוענים שמדובר בעולם חדש שלתוכו נולדים הילדים ושפה נוספת אותה הם לומדים לדבר מגיל צעיר. חלקם אף גורסים כי מדובר בעניין שמקרב בין הורים לילדיהם. הרופאים פחות מרוצים מהממצאים, ומתריעים שוב ושוב שהחשיפה של ילדים למסכים מוארים ולקרינה סלולרים אינה בריאה, בייחוד בגילאים הראשונים. "הרפואה ממליצה לא לחשוף ילדים למסכים וטלוויזיות לפני גיל שנתיים," מוסיפה פלק-סיץ, "אך זה פשוט לא העולם שבו אנו חיים היום".

"הזמן המשפחתי השתנה במהותו"

ממצאים נוספים שעלו בסקר מצביעים על העדפות אישיות באינטרנט: פייסבוק היא הרשת החברתית האהובה ביותר על אמהות, כש-81 אחוזים מהן ישתמשו בה במהלך היום, אך רק 2 אחוזים מהאמהות יגלשו ברשת החברתית עם ילדיהן יחד. יוטיוב, מאידך, הוא ערוץ התוכן המשפחתי הפופולרי ביותר, ו-45 אחוזים מהאמהות צופות בסרטונים יחד עם ילדיהם באתר.

"הטכנולוגיה הופכת לחלק בלתי נפרד מההוויה המשפחתית", מסבירה אלייזה קמהורט פייג', אחת מיוזמות המחקר. "אמהות משתמשות במכשירים הדיגיטליים כדי למצוא מידע על גידול הילדים, כדי לקבל תמיכה חברתית, כדי לשמור על קשר בטלפון או במסרונים, וגם למטרות בידור כמו סרטים, מוזיקה ומשחקים. 70 אחוז מהאמהות מנו את המכשירים האלה ברשימת ה'דברים שהייתי לוקח לאי בודד', והמשמעות היא שהם מרגישים שאינם יכולים לחיות בלעדיהם, ושסביר שכך ירגישו גם הילדים.

"המחקר מראה שהזמן המשפחתי השתנה במהותו, והמשפחה המודרנית מצטופפת סביב הלפטופ, תינוקות לומדים אותיות ומספרים ממכשיר הטלפון של אמא, והתלות שלנו בעולם המקוון גדלה".

>> הילד התחיל לדבר מאוחר? אז מה?