במשך מאות שנים, כשנתקלו הורים במזג סוער אצל הילד וכשהראה הקטן אי שביעות רצון, נהוג היה לנסות לפייס ולהעסיק אותו בעזרת חלב, מוצץ או צעצוע. אבל סקר שנערך בסקוטלנד מוכיח לנו עד כמה ובאיזה אופן השתנו חיינו, ועד כמה שונה ילדות ילדינו מזאת שלנו, כשקבע שיותר מרבע מהאמהות כיום מוותרות על כל שיטות ההרגעה האלה לטובת הסמארטפון. כאשר הילד בוכה או זקוק לבידור, הפתרון החדש תמיד זמין, ומדהים לראות באיזה היקף.
"אין הבדל בין סמארטפון לטלוויזיה"
את הסקר ערכה רשת חנויות סקוטית בשם 'אסדה', שמשווקת בין היתר טלפונים סלולריים. במסגרתו, תושאלו 1,650 אמהות לילדים עד גיל שלוש על הרגליהן, ונמצא כי 27 אחוזים מהאמהות נוהגות לתת את הטלפון לפעוט למטרות בידוריות. 40 אחוז מהאמהות הללו אמנם מגבילות את זמן השימוש לעשר דקות, אך 10 אחוזים מהן נותנות לפעוט הסקרן לשחק עד שעתיים ביום. 25 אחוזים מהאמהות עדיין יתנו לתינוק בקבוק לפני סמארטפון, חמישית מהן יעניקו לילד את הבובה האהובה עליו ותשעה אחוזים ילכו על מוצץ.
"בעיקרון, זה בדיוק כמו לתת להם לראות טלוויזיה או לשבת מול מחשב", אומרת ענת ליכטר, יועצת התפתחותית. "לכולנו ברור שזה לא בריא, אבל אלה ילדי הטכנולוגיה שנולדים לעולם הזה. לדעתי אין הבדל, ואפשר להחליף את שעת הטלוויזיה היומית בשעה בטלפון, אבל יש לנקוט באמצעי זהירות ולשים את המכשיר על מצב טיסה כך שהוא מנטרל את הקרינה.
"כמו כן, אם כבר נותנים להם לשחק בטלפון, שזה יהיה באפליקציות חיוביות, ולא באנגרי בירדס. יש מספיק אפליקציות חינוכיות שמלמדות אותם אנגלית, צורות, חיות ומספרים. גם לגילאי שנה יש אפליקציות טובות, אבל זה לא במקום משחקי התפתחות ולא במקום שום דבר אחר חוץ מזמן טלוויזיה או מחשב. אנו חיים בעולם שבו ילדים בני שנה כבר יודעים לתפעל את הסמארטפון יותר טוב מההורים. אין מה לחשוש מלדחות את החשיפה הראשונית של הילדים למכשירים. יש להם גישה טבעית לזה היום".