כל הורה מכיר את המירוץ נגד הזמן: לארגן את הילדים בבוקר, לקחת אותם לגן, לתת תפוקה גבוהה בעבודה, לצאת מהעבודה ולעמוד בפקקים שתמיד גורמים לך לחשוש שלא תגיע בזמן, לאסוף אותם מהגן ואת ההמשך אתם כבר מכירים. אלא שהקמת מעונות וגנים בסביבות עבודה ולימודים תופסת תאוצה בשנים האחרונות. מהי החוויה של אם עובדת שילדיה נמצאים מרחק הליכה מהמשרד ואיך צמיחה נוספת של גנים כאלו ישנו את סביבות העבודה לאימהות? בדקנו מספר גנים כאלו.
לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?
"אני מניקה בהפסקות בין השיעורים"
מעון אמונה ממוקם בתוך אוניברסיטת בר אילן, והוא חלק מרשת גנים המיועדת לקהילה הדתית-לאומית. במעון הקיים כבר 6 שנים במקום ישנן ארבע כיתות: שתי תינוקיות לגילאי 3 חודשים עד שנה ושלושה חודשים (18-21 תינוקות), כיתת גמולים (ללא קשר לשלב ההתפתחותי) משנה ושלושה חודשים עד שנתיים (24 ילדים), וכיתת הפעוטות משנתיים עד שנתיים ועשרה חודשים (32 ילדים). המעון פתוח בין השעות 7:00-17:00.
"המעון הוקם עבור ילדי סטודנטים בבר אילן או לאנשי סגל ודוקטורנטים, אך אנו מחויבים לקבל כל אחד", אומרת מירה, מנהלת המעון. "הרעיון הוא שאמהות סטודנטיות יוכלו באמצע היום להניק, ולצורך זה קיים חדר הנקה נפרד לאימהות מיניקות".
אלזה, סטודנטית בת 24 בבר אילן, המסיימת בימים אלו תואר שני בתולדות עם ישראל, משאירה מדי יום את בנה בן השנתיים במעון אמונה. הבת הבכורה שלה הייתה גם היא במעון אמונה מגיל חודש וחצי, והשנה עברה לגן עירוני. "זה שינה לי את החיים. אני יכולה לבוא להניק את הבן שלי בכל הפסקה בין השיעורים", אומרת אלזה. "זה מאפשר לי להיות אמא ולהרגיש קרובה לילד שלי מבלי לעשות ויתורים, לראות אותו ולהיות רגועה".
לאלזה זכרונות טובים גם מהימים בהם היתה במעון. "המטפלת שלה שם הייתה כמו אמא שנייה. זה תחליף למשפחה, היא לימדה אותי הרבה דברים ובלעדיהם לא יכולתי להגשים את עצמי כסטודנטית וכאמא". שכר הלימוד השנתי לגן הוא אמנם קבוע אך מסובסד לסטודנטים ותלוי ההכנסה המשפחתית. אלזה שילמה בשנה האחרונה לשני ילדים 1,400 שקל למעון עד השעה ארבע.
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
איך בוחרים גן ילדים?
בקרוב: כולם יחויבו ללמוד בגן מגיל שלוש
על גני ילדים ליוצאי חבר העמים כבר שמעתם?
"מציצה עליה כשהיא ישנה"
"גן שלנו" הוא גן ילדים הממוקם בקריית עתידים, בסמוך לשכונת רמת החייל בתל אביב. הוא נועד לתת מענה של גן קרוב להורים העובדים באזור בו ממוקמים משרדים רבים, כמו גם לתושבי שכונות אפקה ושיכון דן. "לאמהות יש תקרת זכוכית, וחלק מהמשרות חסומות בפניהן", אומרת גלי זגורסקי מנהלת הגן. "גן קרוב למקום העבודה שפתוח מ-07:30 עד 17:00, מאפשר להן לעבוד במשרה מלאה".
בגן יש ארבע קבוצות גיל - מגיל 3 חודשים עד גיל ארבע וחצי - בקבוצות קטנות ואינטימיות. שכר הלימוד בגן הוא 3,700 שקל לחודש, ויש אפשרות להאריך את שעות הפעילות עד שש או שבע בערב בהודעה מראש. "במקום לעשות ג'אגלינג בין מטפלת או אמא, יש לנו שירותי בייביסיטר. אנחנו עושים להם אמבטיה ומכינים להם ארוחת ערב. זה אמנם לא קורה הרבה כי ההורים מונחים על ידי רגשות אשם ולא רוצים להשאיר אותם הרבה זמן, אבל זה אפשרי", אומרת זגורסקי. "מעסיק שדואג לרווחה של ההורה מקבל עובד הרבה יותר מסור ומחוייב, ותפוקתו תהיה גבוהה. כשההורים קרובים פיזית לילד זה תורם לקשר ביניהם".
טל, מנהלת רכש בחברת הייטק בקריית עתידים, היא אמא לילדה בת שנתיים שלומדת ב"גן שלנו". "מבחינתי זה אופטימלי, אני מניחה אותה בבוקר בגן ועולה למשרד. בגלל שאני גרה בפתח תקווה, אין את עניין חישוב השעות של הפקקים בדרך לגן, אני לא צריכה לחשוש שאאחר. רוב ההורים יגידו שהנסיעות הן בעייתיות, אבל תיעלתי את זה לזמן איכות עם הילדה שלי - היא מספרת לי על מה שקרה בגן, ואנחנו מתעדכנות".
החיסרון היחידי שטל מציינת הוא הנסיעה שיכולה להיות מאתגרת וגם המחיר התל אביבי. "אבל העובדה שזה קרוב וזמין, נותנת הרבה נחת וביטחון. בכלל לא התלבטתי היכן לשים אותה, ואני חושבת שצריך להקים יותר גנים שסמוכים למקומות עבודה. לאמהות אין דבר חשוב יותר, זה השקט הנפשי שלהן. לפעמים הייתי מציצה כשהיא ישנה ורואה שהכל בסדר, זה נתן לי 'בוסט' להמשיך את היום ולהיות אפקטיבית בעבודה".
"המעון הוא סוג של משאב עבור ההורים"
מעון ויצ"ו הממוקם במכון ויצמן רחובות משמש סטודנטים, מדענים, דוקטורנטים ועובדים מנהליים של המכון. "הרעיון היה לסייע למדעניות צעירות לבנות את עצמן במערכת של המכון, להגדיל את מקומן ולאפשר להן למצוא אפשרויות תעסוקה במכון", אומרת עינת בניטה, מנהלת המעון. המעון שקיים כבר 6 שנים, משמש כיום גם לסטודנטים, מדענים, דוקטורנטים ועובדים מנהליים של המכון. "הייחוד במעון הזה הוא המעורבות הגדולה של ההורים, וזאת בשל העובדה שהגן הוקם בשיתוף פעולה איתם. ישנה ועדת היגוי שישבה עם נציגי ויצ"ו וניסחה קווים מנחים לגן".
ד"ר מאיה שולדינר היא חוקרת במכון ויצמן ואמו של מתן בן השנה ועשרה חודשים, הלומד בכיתת הפעוטות. היא גם חלק מוועדת ההיגוי של המעון. "אני גרה בתוך מכון ויצמן, והגן בתוך המכון, מה שהופך את המצב שלי ליותר מיוחד ואופטימאלי", היא אומרת. "הורים כיום מתזזים בין המשרה המקצועית ומשרת ההורות. הזמן שהם מבלים באוטו, בהסעת הילדים לגנים מרוחקים, הוא זמן מבוזבז. כשהגן קרוב לעבודה או לבית, זה מאפשר להורים להיות יותר נוכחים בחיי הילדים. זה גם מאפשר זמן תגובה מהיר יותר - אם חלילה קורה לילד משהו, אתה זמין. בנוסף, האוכלוסייה הומוגנית כי הילדים הם ילדים של אקדמאיים. זה יתרון בעיניי, מכיוון שההורים שאתה נפגש איתם הם בעלי ערכים דומים לשלך, העדפות, תחומי עניין ושפה משותפת. העובדה שמכירים מהעבודה, מאפשרת להיות מחויבים לתרום לגן".
ועדת ההיגוי בגן מורכבת ממדענים והם קובעים את אופי הפעילויות והאיכות הטיפולית שניתנת בגן. "העובדה שאנחנו יכולים להשפיע על הניהול של הגן גורמת לזה שנוכל לפתח אותו עוד יותר", מוסיפה ד"ר שולינדר. "בשעות העבודה, בקורסי העשרה שהמטפלות והגננות מקבלות כמו שימוש במוזיקה להפעלה של הגיל הרך, או חומרי יצירה ממוחזרים, פתרון קונפליקטים על ידי דיאלוג ועוד".