לפני כשנה הוזעקה שרית חורב-גבאי לטיפול נמרץ בבית החולים תל השומר ונחרדה לגלות כי בתה ל', בת השמונה חודשים מאושפזת עם כוויות קשות על גופה. זאת, לאחר שאחת המטפלות במשפחתון בכפר יונה קילחה אותה. "הגענו בעלי ואני במהירות האפשרית, מבוהלים ומפוחדים, וגילינו של' סובלת מכוויות בפלג גוף עליון בדרגות חומרה שונות", כתבה בעצומה שקוראת בימים אלה להציב פיקוח על כלל הגנים והמשפחתונים, גם הפרטיים שבניהם.
בימים אלה מתנהל משפט פלילי נגד אותה מטפלת. במקביל החליטה חורב-גבאי שלא להסתפק במשפט, שעשוי לזכות את הגננת מסיבות טכניות שונות, לפתוח חזית נוסף – לפעול למען חקיקה שתחייב השגחה על הגנים והמשפחתונים הפרטיים.
"גיליתי במיון שהיא מכוסה כוויות במצב קשה"
על העצומה המדוברת חתמו עד כה מעל 5,600 בני אדם, בהן אמהות נוספות שחוו לטענתן מקרים דומים. גם אולגה, תושבת אילת ואם ל-מ', כיום בת שנתיים וחצי, הייתה בין החותמות וזועקת בשיחה עם mako להצבת קריטריונים גם בגנים הפרטיים לאחר שבתה (אז בת 10 חודשים) הובהלה לבית החולים עם כוויות ב-20 אחוז משטח גופה בדרגה 2 עמוק בעקבות מקלחת שעשתה לה הגננת.
"בחרנו את הפעוטון בקפידה: היו המלצות מאנשים, הגענו להתרשם והתרשמנו במיוחד מכך שהוצבו מצלמות בפעוטון", מספרת אולגה, "היא נכנסה לשם כבר בגיל חמישה חודשים ובגיל פחות מעשרה חודשים, נאמר לי שהיא הקיאה ונלקחה לבית החולים. רק כששמעתי את הצעקות שלה מחוץ לחדר המיון נמסר לי שהיא מלאה בכוויות בדרגה חמורה. הגננת סיפרה בהתחלה שהיא קילחה אותה לאחר שהקיאה, והבת שלי, בת פחות מעשרה חודשים, סובבה את הברז לשנייה בכוחות עצמה ושרפה את עצמה וזה למרות שמעולם לא ביקשו את אישורי לקלח את הילדה. בהמשך התברר לי שהייתה עדת ראייה שבאה לאסוף את אחד הילדים מהגן וראתה שהילדה צרחה בזמן שהגננת שוחחה מחוץ לחדר האמבטיה ועברו דקות ארוכות עד שהתפנתה לעזרתה. נאמר לי, באופן לא מפתיע, שהמצלמות לא עבדו באותו הזמן".
כיום ממשיכה מ' לקבל טיפולים שונים וסובלת מצלקות ומאצבע אחת שחסרה ברגלה. הוריה של מ' הגישו תלונה במשטרה מיד ביום שלאחר המקרה וכתב אישום פלילי הוגש נגד הגננת אך עד היום טרם החל המשפט בעניין ובנתיים הגננת ממשיכה לעבוד כרגיל. "הילדה סבלה מזיהום קשה בגוף ובצקות באיברים הפנימיים. פחדתי שאני עלולה חס וחלילה לאבד אותה. רק עכשיו אני מבינה שהמלצות הן לא מדד. בגלל זה מאוד חשוב שיהיה פיקוח וקריטריונים קבועים", היא מסבירה.
"קיימת הצעת חוק שעומדת על השולחן מאז 2010 ששוכבת בכנסת ולא מקודמת מטעמים שונים", אומרת יעל דרליך, אם לשני ילדים, שלדבריה סבלו מהתעללות רגשית מצד צוות המטפלות בגן הפרטי אליו שלחה אותם בהיותם בני שלוש וחצי ושנה וחצי, שיצרה גם היא עצומה דומה, "המטרה שלנו היא להעביר את החוק כדי להגן על הילדים, בשביל שיהיה פיקוח וכרגע אנחנו מנסים לחפש חבר כנסת שיקדם את העניין".
משרד הכלכלה: "פועלים לקידום חקיקיה בהקדם"
כמו כן, מוסרים במשרד כי הוחלט להקצות תקציב שימנע מהצעת החוק ליפול מסיבות תקציביות. "הוחלט כי עם אישור החוק, יוקצה תקציב משמעותי של כ-700 מליון ש"ח בפריסה רב שנתית להתאמות הנדרשות, עבור המסגרות המצטרפות למערכת הפיקוח או למסגרות קיימות הנדרשות לשיפור הסטנדרט, על מנת לעמוד בדרישת החוק. בנוסף, יוקצו 355 מליון ש"ח בפריסה רב שנתית לצורך התאמת מערך הפיקוח וסיוע בהכשרת המטפלות".