פיג'מה מספרת סיפורים (צילום: צילום מסך מאתר MSNBC)
את הרעיון לפיג'מה הגה אבא לשישה ילדים, כך שאפשר להבין את המניע|צילום: צילום מסך מאתר MSNBC

לילה. אתם עייפים. רצפת המטבח מלאה פירורי חביתות ומריחות אבסטרקטיות של חומוס, ואתם הלומי קרב מהמקלחות, הלבשת הפיג'מות והטאטוא של כל ילד למיטתו. אבל בין הישבן שלכם לבין הצניחה המיוחלת על הספה עומד עוד אתגר אחד: פסטיבל מספרי סיפורים. כל ילד והגיבור הנוכחי שלו, פלוס הקולות שחייבים לזכור לעשות לכל דמות – ואף פעם לא מסתפקים בסיפור אחד, כמובן. במיוחד להורים מותשים, שכבר לא יכולים יותר לראות דלעות מעופפות או דגי כסף קטנים, פותחה ההמצאה הבאה: פיג'מה שמספרת בעצמה סיפורי לילה טוב.

"לא תחליף לאינטראקציה עם ההורה"

ההמצאה השנויה במחלוקת, שמביאה לשיא חדש את ההתמכרות של הדור הצעיר למסכים, פשוטה להדהים. הפיג'מה מעוטרת ב-47 מקבצי נקודות. אפליקציה בסמארטפון או בטאבלט סורקת את המקבצים ומקרינה על המסך סיפור מצולם ומדובב – סיפור שונה לכל מקבץ נקודות, בדומה לברקודים שנסרקים במכשירים הסלולריים ומפנים את הבעלים לאתר או לאפליקציה מסויימים. ולפני שאתם מצקצקים על הרווק חסר הרגשות שמסוגל להמציא כזה דבר, כדאי שתדעו: לחואן מורדוק, איש ההיי-טק האמריקאי שמאחורי המיזם, יש לא פחות משישה ילדים, בני 6 עד 18. את ההמצאה ניסה קודם כל עליהם, וכשנתקל בהתלהבות רבתי ייצר כמה פיג'מות ושלח אותם לכמה חברים, ומשם קצרה הדרך לייצור המוני.

הפיג'מות, שנקראות פיג'מות חכמות (איך לא?!), מגיעות במידות שמתאימות לילדים בני שנה עד 8. יש צבעים לבנים וצבעים לבנות, והאפליקציה הנחוצה מגיעה בגרסת אייפון ואנדרואיד, לפי ההעדפה המשפחתית. ומה מספרים? בעיקר קלאסיקות (שזכויות היוצרים עליהן פקעו), כמו סיפורי האחים גרים, אמא אווזה ומשלי חיות שונים. המחיר: 25 דולרים לפיג'מה. על הפסיכולוג תשלמו בנפרד.

ומה באמת יש לאנשי המקצוע לומר? כצפוי, ההתלהבות מתונה למדי. "אני דווקא בעד טכנולוגיה, וההמצאה הזו נחמדה מאוד - אבל בשום מקרה לא כתחליף לאינטראקציה עם ההורה", אומרת הפסיכולוגית איריס סלומון. "עבור הורים רבים, השעה הזו בערב – שעת ארוחות הערב, המקלחות וההרדמה – היא השעה היחידה ביום שהם מבלים נטו עם הילדים, אבל גם אם לא כך הדבר, וההורה נמצא עם הילד הרבה שעות במהלך היום, זה זמן מיוחד, של מעבר מפעילות היום לשנת הלילה, וחשוב מאוד שהוא ייעשה ביחד עם ההורה. הסיפורים לפני השינה הם לא רק מונולוג של ההורה, אלא כלי לאוורר מחשבות ופחדים של הילד, לדבר על דברים שמציקים לו דרך הזדהות עם הדמויות בסיפור ולחזק את הקשר בינו לבין ההורה. בנוסף, הריצוד של המסך לא שונה בהרבה מהירדמות עם טלוויזיה, שגם היא לא מומלצת, ודאי לא לילדים קטנים".

כדרך לצמצום נזקים, איריס מציעה מספר אסטרטגיות. "אפשר לשלב בין סיפור אלקטרוני לסיפור שההורה מקריא, ואפשר להפוך את הסיפור האלקטרוני לפעילות משותפת עם ההורה – להחזיק ביחד את הטאבלט או הסמארטפון, לדבר על מה שרואים ולשלב את ההורה בחוויה. אפשר גם להשאיר את הילד לבד עם הטאבלט או הסמארטפון, אבל רק לפני או אחרי שההורה 'מילא את חובתו' וסיפר לו קצת בעצמו, ולא כתחליף לכך".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> 10 אפליקציות שכל הורה חייב להכיר