גן ילדים (צילום: istockphoto)
הפעם היה מספיק זמן להתארגן|צילום: istockphoto
בימים אלו הורים רבים מקבלים את טפסי ההרשמה לגני הילדים ברשויות השונים לשנה הבאה, ושוב, כמו בשנה שעברה, גם עבור ילדיהם בני השלוש. בתחילת שנת הלימודים הנוכחית, עת הוחל חוק חינוך חינם מגיל 3, שרר חוסר וודאות רב בקרב ההורים. למרות ההצהרות הממשלתיות, לא כל הילדים הצליחו להיכנס לגני הילדים העירוניים ולחסוך בכך המון כסף. היו מי שקיבלו תשובות שליליות ונאלצו להירשם לגנים פרטיים, היו מי שנאלצו להירשם לגנים מרוחקים למדי והיו גם מי שנתקעו ברגע האחרון בלי גן לילד.

מבנים זמניים בפתח תקווה, ילדים נשארו בחוץ בבאר שבע

נראה שבשנת הלימודים הבאה, תשע"ד, צפוי לחול שיפור. מבדיקה מול הרשויות המקומיות הגדולות בארץ, נראה שרובן ערוכות כבר לקבלת כמות הילדים הגדולה שהצטרפה לחוק חינוך חינם. השנה, העיריות הגדולות מבטיחות שיהיה מקום לכל ילד. בתל אביב וירושלים המצב נראה מבטיח, בבאר שבע קצת פחות, אך נראה שכל הרשויות עושות מאמצים כדי לעמוד בדרישות ובונות גני ילדים במרץ. עדיין יהיו ילדים שילמדו במבנים זמניים, ואין וודאות מוחלטת בכל עיר שאכן כל הילדים יוכלו ללמוד בחינם, אך לפי תנופת בניית הגנים נראה שמדובר במספר קטן ביחס לשנה שעברה.

מעיריית תל אביב-יפו נמסר כי כבר השנה כל הילדים שפנו לעירייה להירשם לגנים עירוניים בגילאי 3 ומעלה שובצו לגנים ולשם כך פתחה העירייה 39 כיתות גן חדשות. בשל העלייה בביקוש לשנה הבאה, העירייה נערכת לפתיחת 60 כיתות גן נוספות, וכ-50 כיתות גן נוספו יתווספו בעוד שנתיים. יצויין כי כל הגנים בעיר הינם במבני קבע.

בירושלים נפתחו מהחלת החוק 54 גנים חדשים לגילאי 3-4, המספר הגדול בארץ. גם כאן, בדומה לתל אביב, מבטיחים כי כל מי שיבקש להירשם לגן עירוני בזרמים הממלכתי והממלכתי דתי יתקבל. בזרמים אלו, נמסר מהעירייה, קיים הביקוש העיקרי לגנים עירוניים. "אין אף ילד שהוריו ביקשו להיקלט במערכת העירונית והוא לא התקבל בשל חוסר מקום", נמסר. כל הגנים בעיר, לפי העירייה, נמצאים במבני קבע.

בבאר שבע המצב שונה מעט. מהעירייה נמסר כי ככל הנראה בשנת הלימודים תשע"ד יינתן מענה לרוב ילדי הגן בעיר, אך לא ידעו שם לתת הערכה מספרית מדויקת כמה ייכנסו וכמה יישארו בחוץ. בימים אלו מסתיימת בנייתם של תשעה גנים חדשים שיאפשרו כניסה מיידית של תלמידים, כאשר במקביל נבנים 21 גנים נוספים שייפתחו בשנת הלימודים תשע"ד. בנוסף לכך, 17 גנים נמצאים בהליך מכרז וצפויים להיות מוכנים בתשע"ד גם כן. מדובר בעלייה מרשימה לעומת השנה שעברה, בה נבנו שבעה מבנים בלבד (כאשר עשרה נוספים הוכשרו להיות גנים). לפי דוברות העירייה כל המבנים קבועים.

אם אתם גרים בפתח תקווה, לפי ד"ר מיכל אונגר, מנהלת אגף גני ילדים בעירייה, אתם יכולים להיות רגועים לגבי הסיכויים שלכם להכניס את הילד או הילדה למערכת. ד"ר אונגר מציינת כי בשנת הלימודים הבאה כל הילדים צפויים להתקבל לגנים העירוניים, זאת לאחר שבשנה הקודמת נבנו 27 גני ילדים. "כל מי שרצה להיות במערכת העירונית נמצא בה", היא אומרת. באשר למבנים עצמם, יש מקום לשיפור שכן לא כל המבנים הם מבני קבע – כעשרה אחוזים מגני הילדים בעיר הם בקרוואנים.

מי שגר בראשון לציון גם יכול להיות רגוע. מהעירייה נמסר כי כבר השנה לכל הילדים בני ה-3 ומעלה שנרשמו השנה נמצא מקום בגני הילדים בעיר. כל הגנים החדשים נמצאים במבני קבע, כאשר 24 נבנו מן היסוד בבנייה מהירה בין מאי לאוגוסט. באשר לשנת הלימודים הבאה, תשע"ד, העירייה פועלת בימים אלו להקמת 32 כיתות גן חדשות לטובת כל הילדים שיירשמו. בעירייה ציינו כי לא ייעשה שימוש באף מבנה שאינו מבנה קבע.

בחיפה נפתחו בשנת הלימודים הנוכחית 21 גני ילדים חדשים: שניים מהם במבנים חדשים שבנייתם הסתיימה לאחרונה ו-19 האחרים במבנים שהיו קיימים והוסבו לגני ילדים. עד תחילת שנת הלימודים תשע"ד מתוכננים להיפתח כ-16 גני ילדים חדשים נוספים, מתוך 43 גנים שנמצאים בתהליכי בנייה ואמורים להיפתח בשנים הבאות. המשמעות היא שבשנה הבאה (כזכור, החלטת הממשלה הייתה יישום החוק תוך שלוש שנים) בחיפה עדיין לא יהיה מקום לכל הילדים שיירשמו לגנים.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> איך בוחרים גן ילדים? קבלו טיפים