ילדים בגן עם הגננת (צילום: RichLegg, Istock)
תחלופת הצוות: כמה זמן הגננת והסייעות עובדות במקום? |צילום: RichLegg, Istock

השפע מבלבל, המלצות סותרות מגיעות מכל הכיוונים, והזמן דוחק. אז איך בוחרים גן מתאים לילד? ביקשנו מגננות מוסמכות עצות וטיפים להורים בבחירת הגן הנכון. העצות נכונות גם לגנים פרטיים (מסגרת שרווחת מאוד בארץ לילדים עד גיל שלוש), וגם לצורך התרשמות כללית מגנים עירוניים.

לפני ההגעה לגן: עבודת שטח

תחילה שאלו את עצמכם על מה אתם להתפשר ועל מה לא. אתם יכולים להחליט, למשל, שלא תתפשרו על תשומת לב לילד ועל גננת לכל שישה ילדים, אבל כן תתפשרו על גן מרוחק מעט מהבית.
ערכו עבודת שטח. תחקור אמהות בגן השעשועים תמיד עובד. שאלו לגבי הגנים המומלצים והגננות המועדפות. קחו בחשבון המלצות כמובן, אבל תזכרו שעל כל גן תמיד יהיו כאלה שיגידו דברים חיוביים ושליליים.
אל תלכו לראות את כל הגנים בעיר. לא תמיד כמה שיותר גנים יותר טוב; מספיק לראות שלושה-ארבעה גנים, אחרת זה יכול להיות מבלבל.
החליטו מראש מה התקציב שלכם ומה סדר העדיפויות. מחיר הגן נקבע לפי מספר אנשי הצוות, ההשכלה שלהם, ומספר הילדים שאפשר להכניס בקבוצה. גננת מרוויחה פי שתיים מסייעת. תוספות למחיר יכולות להיות גם בגלל שהאוכל עשוי מחומרים בריאים וטריים ומבושל במקום. אם המחיר לא נראה לכם כדאי לשאול למה הגן יקר, ולהחליט האם התמורה שווה את התשלום.
בדיקת תקן. כיוון שאין פיקוח על משפחתונים שמיועדים לגילאים הצעירים, אפשר לבדוק את התקנים בחו"ל כדי לקבל פרספקטיבה. בארה"ב, למשל, יש מטפלת על כל שלושה-ארבעה ילדים, ויש גם תקן לגבי המרחב: לכל ילד – שני מטר מרובע.


פנו זמן. אל תבואו לראות את הגן כשאתם בלחץ של זמן. עשר דקות זה לא מספיק. חשוב להקדיש לביקור לפחות חצי שעה. אם בגן מתעקשים להגביל את שעת הביקור, בררו למה. עדיף גן שאפשר לבוא אליו בכל שעה.
בואו יותר מפעם אחת. כדאי לבדוק את הגן בכל שעות הפעילות: בשעת המשחקים, בשינה ובזמן ההאכלה. בשום פנים לא צריך לתאם הגעה אל הגן, אלא פשוט לדפוק ולהיכנס.

נכנסתם לגן – מה עכשיו?



שימו לב לאווירה. שאין צעקות, שהילדים לא בוכים, שההתנהלות רגועה ונעימה. כדאי לשים לב לטון הדיבור של הילדים; אם האווירה בגן רגועה, גם הילדים יהיו רגועים. גן אסתטי זה נחמד ונעים, אבל פחות חשוב האם הצעצועים חדשים או ישנים. מה שחשוב זה האם צוות הגן הוא חם ואוהב, נותן ביטחון וחיזוקים לילדים. זה מה שנותן להם את תחושת השייכות.
נגישות. שימו לב שהצעצועים והספרים לא ממוקמים גבוה מדי, ושהם זמינים לילדים ללא עזרת הגננות.
בטיחות. שימו לב למודעות לבטיחות הילדים, למשחקים בחצר, לספריות משחקים המקובעות לקיר. בגנים מסוימים יש שטיחי ספוג מתחת למגלשות גבוהות, כך שהילדים אם הם נופלים הם לא ייחבטו בקרקע.
היגיינה. בדקו את חדרי השירותים: כמה אסלות ישנן? האם הן נקיות ובגובה הילדים? האם יש נייר טואלט, מגבות, סבון בכיור? במידת הצורך, בדקו גם את משטחי ההחתלה. בדקו גם את המטבח: האם הכלים נקיים? האם כדי השתייה של הילדים נקיים? צעצועים – בדקו את הבובות ואת פינת הרופא-חולה.
הפעוט עדיין זוחל? בדקו את הרצפה. אם הילד עדיין בגיל זחילה, כדאי לרדת לגובה הפעוט ולבדוק שהרצפה נקייה מלכלוך ומאביזרים לא בטיחותיים. פעמים רבות כשעומדים אי אפשר לבדוק באמת את המרחב, וכשיורדים על הברכיים פתאום מקבלים מושג איך הפעוט יסתדר במקום. 
נוחות. ודאו שהגן נקי, מאוורר ולא דחוס מדי בהמון ספרים וצעצועים. יש לבדוק שהחצר מתאימה לילדים: שהיא מרווחת ושיש בה צל. בדקו שיש מזגן ואמצעי חימום אחרים.
חוגים. הורים מרבים לשאול על חוגים והעשרה, אבל בגילאים צעירים זה פחות חשוב. מה שחשוב זה מה שהצוות עושה ברמה היומיומית, ולא כשמישהו מגיע פעם בשבוע.
אל תהיו מקובעים. גם אם בבית הילד אוכל אורז מלא, ואם בגן הקודם הייתה גננת על כל חמישה ילדים, יכול להיות שבגן החדש המצב יהיה שונה ועדיין תהיו מרוצים מאוד. לפעמים שני אנשים יכולים לנהל את הגן נפלא, ולפעמים ארבע גננות לא יצליחו לנהל 15 ילדים.


הצוות בגן: האם יש יחס אישי?

בחנו את הצוות במקום. שימו לב שהשפה שלהם תקינה, שהם מחייכים ונחמדים. לא להתבייש לשאול מה ההשכלה של כל אחד, האם הן גננות מוסמכות. בררו האם צוות הגן עבר קורס החייאה.
תחלופת הצוות. כדאי לברר כמה זמן הגננת והסייעות עובדות במקום. תחלופה גבוהה מדי היא לא סימן טוב.
אל תסתפקו בצוות גדול. לפעמים יש הרבה סייעות אבל כל אחת מפילה משימות על השנייה ולא עושה דבר, או שהן יושבות לפטפט כל היום. שימו לב שהסייעות אכן פעילות ומתפקדות היטב. אם תערכו בגן שלושה ביקורים בזמנים שונים, תוכלו לקבל אינדיקציה טובה לגבי המקצועיות שלהן.

שני תינוקות בפעוטון (צילום: barsik, Istock)
האם יש בגן מספיק מרחב?|צילום: barsik, Istock

 יחס אישי. אצל תינוקות ופעוטות הכי קל לבדוק אתה יחס של הגננות בסיטואציה של החלפת חיתול: האם הגננת יורדת לגובה העיניים של הפעוט ואומרות לו: "ניקח אותך להחליף חיתול", או שהיא פשוט מניפה אותו באוויר, מחליפה לו חיתול באמצע החדר ולא מכבדת אותו פיזית.
יחס אישי אצל ילדים גדולים יותר: מה עושים כשילד מרעיש, מפריע, מרביץ, לא רוצה לשבת ליד השולחן? מה עושים עם ילד שבוכה? האם יחס הגננת תואם להשקפת העולם של ההורים? ילדים פחות זוכרים איך נראה הגן, ויותר זוכרים איך התייחסו אליהם כשהם בכו.
שימו לב לילדים בגן. הם האינדיקציה הכי טובה למה שקורה בגן. האם הם שמחים, משתוללים, פעילים, מחבקים אחד את השני? האם יש ביניהם אינטראקציה טובה, האם הם חופשיים לגשת אל הגננת, האם היא מחבקת אותם? האם יש בגן אווירה של חום? מה עושה ילד שקיבל מכה? האם הוא בוכה בצד או מגיע להתרפק על הגננת? האם הילדים חשים קירבה לגננת ולסייעות או רק משחקים בינם לבין עצמם?
אם מגיעים עם הילד לביקור בגן, כדאי לשים לב לתגובה שלו – האם הוא מרגיש בנוח, האם הוא יורד מהידיים, מסתובב, או האם הוא מרגיש מפוחד? מצד שני, יש לקחת בחשבון שלא תמיד הילדים יגיבו מיידית למישהו שהם לא מכירים. ניתן להגיע עם הילד פעם נוספת ולבחון את תגובתו.


אחרי הסיור בגן: כמה עולה חוג ג'ימבורי?

•  כדאי לבקש חומר כתוב. שבו יצוין בדיוק כמה תשלומים צריך לתת, מה המחיר כולל, האם יש תשלום נוסף על פעילויות או חוגים וכו'. כך הכל כתוב ומובן מראש.
• לא כדאי לבקש טלפונים מהגננת. היא תמיד תעדיף לתת מספרים של ההורים שהיא בוחרת מראש. במקום זאת, בקשו את דף הקשר או הגיעו בשעה שבה אוספים את הילדים מהגן כדי לקבל התרשמות אמיתית.
סמכו על האינטואיציה שלכם. הייתה לכם כימיה עם הגננת? היא הייתה נעימה, חביבה, קשובה? אתם הייתם שמחים לבלות בגן כזה? זה כמובן לא הכל, אבל זה לא מעט.
חוות דעת נוספת. אפשר גם לפנות אל השכנים במקום בלי להתבייש; הם יכולים לחוש מה קורה בגן, ולעתים קרובות לשמוע מה קורה שם. הם יוכלו לספר לכם האם נשמעים מהגן קולות בכי לעתים תכופות, אם מדברים שם יפה לילדים, מה הילדים עושים, אם שמח שם, ואם יש תקשורת טובה בין הגננות.
המלצות מהורים אחרים: כדאי גם לשאול אם הגננת יודעת לקבל ביקורת בונה, האם היא גמישה ופתוחה לקבל רעיונות חדשים. ההורים צריכים להרגיש שהם יכולים בחופשיות לדבר עם הגננת ולהפך.
תזונה: תמיד עדיף אוכל ביתי בריא ומזין שמבושל בגן או אפילו בבית הגננת, ולא קייטרינג. אין כזה דבר קייטרינג עם אוכל בריאותי, אין שום בקרה ואף אחד לא יקפיד שם על איכות המזון והבישול.
ראיתם ילד בוכה? לא צריך להיבהל, ילדים בוכים לפעמים. אפשר לשאול את הגננת מדוע הוא בוכה. כמובן שאם בכל הביקורים שלכם בגן הילדים בוכים – זה לא סימן טוב.
הטמפרמנט של הגננת. ככל שהאופי של הגננת דומה לזה של הילד, כך זמן ההסתגלות שלו יהיה קצר יותר: ילד שמח שאוהב חיבוקים יסתדר טוב עם גננת שאוהבת לגעת, לעומת ילד מופנם שייקח לו זמן להתרגל אליה. בכל מקרה, אם הגננת שמחה ואוהבת ילדים, הילד יאהב אותה בסופו של דבר, אז לא לדאוג ולסמוך על עצמכם 

הגננות והגנן שסייעו בהכנת הכתבה: נוית כהן, גן פילון, הרצליה; ארנון קסלר, הגנון של ארנון, קריית אונו; אורנה קרסו, גן אורנה, רעננה; יפה בצ'י, גן הקטקטים, חולון; שלומית ברקת, גן זאטוטים, רמת גן; אילנית אור, גן עוגה עוגה, תל אביב