בשל הנחיות פיקוד העורף, גני ילדים רבים ללא מרחב מוגן ברחבי הארץ נותרו סגורים בשבועות האחרונים. ההורים לילדי הגן נאלצים להפסיד ימי עבודה ולהוציא כספים על מסגרות אלטרנטיביות, ונראה שאם המדינה לא תתערב, הגנים לא מתכוונים להחזיר את הכסף בגין אותה תקופה – אלפי שקלים בחודש לכל משפחה.

"אמנם יש צרות גדולות יותר לכולם אבל חייבים להתחיל לדבר על החינוך לגיל הרך. מה שקורה עם הגנים הפרטיים, גם כאלה שמוכרים רשמית על ידי משרד החינוך, זאת פשוט שערורייה במקרה הטוב והפקרות במקרה הרע", אומרת רונית מרמת השרון, "יש פה ניצול ציני של ההורים שכלואים אל מול הגנים בחוזים דרקוניים. גנים רבים לא החזירו פעילות כלל בשל חוסר במרחב מוגן או החזירו מספר שעות מצומצם מאוד ולרוב במבנים חלופיים שלא מותאמים להתנהלות עם ילדים בגילים הללו".

מההורים, לעומת זאת, מצפים לתשלום מלא. "בחלק מהמקרים מדובר באלפי שקלים, בין 5,000 ל-6,000 שקלים. לא נותנים לצאת מהחוזה ללא קנס של חודש-חודשיים אף שהם לא מספקים את השירותים שאליהם התחייבו", היא אומרת, "זאת תקופה שכולם נרתמים למען עשיית טוב משותף, ואילו בעלי הגנים החליטו כנראה לא לקחת חלק בזה".

ההחלטה אם לפתוח ניתנה לגננת

יש גם גנים בעלי ממ"ד שבכל זאת הוחלט להותיר סגורים. "בגן שלנו ובעוד גנים בשכונה עדיין לא חזרו ללימודים למרות שיש ממ"ד בכל גן ולמרות הנחיות פיקוד העורף שמאפשרות חזרה לשגרת לימודים מלאה. נכון להיום גם צוותי הצהרונים לא חזרו. הגננת הודיעה לנו שההחלטה אם לפתוח או לא ניתנת לה בהתאם לשיקוליה, ומערכת החינוך לא נותנת מענה", מספרת נטלי (35) מאור יהודה, אם לשני ילדים בני שנתיים ו-4, "שבוע שלישי למלחמה ואנחנו ההורים, ובכלל החברה האזרחית, צריכים להתמודד עם הכול ברשות עצמנו בזמן שמערכת החינוך שצריכה לתת לנו מענה לא מצליחה. המדינה מצפה שננהל שגרת מלחמה, נמשיך לדחוף את הכלכלה אבל הדבר הבסיסי שמאפשר לנו לצאת לעבוד לא מטופל על ידי המערכת כבר שבוע שלישי ברציפות ואין אופק. אין אף אחד שיכול לתת מענה לילדים המבולבלים והמפוחדים. עבור ילדים בכלל ובגיל הרך בפרט שגרה היא הביטחון, הם צריכים לראות בפועל את העולם שלהם ממשיך להתנהל".

"המדינה מצפה שננהל שגרת מלחמה, נמשיך לדחוף את הכלכלה, אבל הדבר הבסיסי שמאפשר לנו לצאת לעבוד לא מטופל על ידי המערכת כבר שבוע שלישי ברציפות ואין אופק"

נטלי, אור יהודה

ההורים מנסים לחשוב על פתרונות יצירתיים בתקופה הזו. "יכול להיות שגם ההורים צריכים להירתם להישרדות הגן", אומרת רונית "אצלנו בגן הצענו להמשיך לשלם להם שכר דירה לצורך העניין, ועכשיו שהזמינו לשעתיים אז גם שכר חלקי, אבל אין שום רצון לבוא גם לקראת ההורים, זה אבסורד בעיניי", ונטלי מוסיפה: "אנחנו במרוץ למצוא עם מי לדבר ולנסות למצוא פתרונות יצירתיים. זאת עוד התמודדות עבורנו ההורים, אנחנו מוצאים את עצמנו מתרוצצים לנסות לקבל תשובות ובהחלט מוכנים להירתם לצורך פתרון, אפילו חלקי. אנחנו ההורים תמיד מתגמשים, מבינים את גודל השעה. הגיע הזמן שגם מערכת החינוך תלמד להתגמש, להתכופף, בטח בעת מלחמה. לא ייתכן שהנחיית המערכת היא ששיקוליה של גננת אחת יכתיבו את החזרה לשגרה של יותר מ-30 ילדים. אם היא בבעיה, שמערכת החינוך תדע למצוא לכך מענה כי זה משפיע על כ-100 הורים וילדים".

"זאת הפכה להיות בעיה שלנו שאנחנו לא שולחים"

במקרים אחרים, גננות החליטו לפתוח את הגן למרות שאין מרחב מוגן ובניגוד להנחיות פיקוד העורף. כך בדיוק קרה לבתו של אילן מרמת גן, בת שנה, הנמצאת בגן פרטי ללא מרחב מוגן. "בשביל לא להחזיר כסף להורים הגננת הודיעה כי הגן פתוח למי מהילדים שרוצה להגיע וזאת בידיעה כי אין ביטוח וזה בניגוד להנחיות של פיקוד העורף", מספר אילן, "הורים שלא רוצים לשלוח כי אין ביטוח ואין מרחב מוגן נאלצים לשלם על הגן למרות זאת. אז עכשיו גם לוקחים מאיתנו כסף וזו הפכה להיות בעיה שלנו שאנחנו לא שולחים. המעשה הזה כל כך חסר אחריות וחסר רגישות. לפתוח בלי אישור וביטוח זה ממש חוצפה וגניבה. מגלגלים את הבעיה אלינו ההורים".

 

_OBJ

בלית ברירה, רבים פונים לפתרונות אלטרנטיביים יקרים. "אצלנו בוויצו לא פתחו את כיתת התינוקייה. היו לנו שיחות רבות עם המנהלת להבין למה לא פותחים, כי בחוזה שלנו רשום שייגבה תשלום מלא במקרה כזה וחודש עולה 4,100", משתפת אורנה מתל אביב, "אני לא יכולה יותר להיעדר מהעבודה, ולכן התחלתי להעסיק מטפלת. עם כל המחיר האסטרונומי של זה, נוסף לתשלום המלא בגן. למרות המון הצעות שלנו לפתרונות ויצו מתעקשים להישאר סגורים".

ההורים מוצאים את עצמם אובדי עצות. "שבועיים וחצי מנסים לקבל תשובה מה עם הכסף שממשיך לרדת. אמרו לנו שיחפשו מקום אחר ולא עדכנו. לא הסכימו לדבר על כסף למרות שאין חוגים, חשמל או מים והוצאות של אוכל כי אין גן. אתמול עשינו זום בערב עם בעלי הגן. אמרו לנו אתמול שקיבלו עדכון מפיקוד העורף שהעיר הופכת לירוקה ולכן מהיום בבוקר הגן פתוח. אין בגן ממ"ד ולא מקלט ויש לציין שיש בסביבתו עובדים זרים", מספרת נעמה מראש העין, "נאמר לנו שאין אבטחה פנויה ואם נמצא מישהו פנוי נצטרך לשלם על זה בנוסף לגן. בעלי הגן דיבר בצורה מאוד לא יפה ואמר שלנו ההורים אכפת רק מהכסף ולא מביטחון ילדינו, בזמן שרק ביקשנו חלופה אחרת כי הילדים משתגעים בבית - ואם אין, אז לפחות שיחזירו חלק מהכסף. חלקנו בלי עבודה כרגע. האחראי על הכספים אמר לנו חד וחלק בסוף הזום: 'מי שלא נאה לו מוזמן לעזוב'. מיותר לציין שרק שני ילדים הגיעו היום בבוקר לגן וכמובן שהיום היו שתי אזעקות. מצב הזוי והלב שלנו ההורים קרוע. הילדים בבית משתגעים אבל איך אפשר לקחת לגן בלי שום ביטחון? הוא מוכן לקחת אחריות על חיי מאה ילדים כי לא אכפת לו באמת מהם. העיקר הכסף. מרגיש שמנסים לעשות עלינו קופה. עכשיו שאלנו אם לאור האזעקות יהיה מחר גן ונאמר לנו שלא, אבל הכסף עדיין ממשיך לרדת".

"העול הכלכלי של הגן לא צריך ליפול על גב ההורים שגם ככה קורסים תחת הנטל. רבים לא עובדים, נמצאים במילואים ובנוסף צריכים לטפל בילדים בבית לאורך כל היום"

רונית, רמת השרון

"יש תחושה שאנחנו רק צ'ק"

אי הוודאות לגבי החזרי הכספים גדולה. "רוב הגנים הפרטיים אצלנו בלי מרחב מוגן ומחפשים עכשיו פתרון", מספרת מיכל מבאר יעקב, "מבחינת ההתנהלות, הגננת לא מאוד מתקשרת איתנו מיוזמתה. הוועד שלח לה הודעה עם כמה שאלות והיא ענתה בצורה לקונית ומתחמקת. בגדול נשמע שהיא מתכוונת להמשיך להפקיד את הצ'קים וממתינה לתשובה ממשרד האוצר. אם היא תקבל כסף אז אנחנו נקבל בחזרה ואם לא, אז לא. סופר מבאס. ההתנהלות מזלזלת מאוד ויש תחושה שאנחנו רק צ'ק ולא מעבר לכך. המשמעות היא ששילמנו על 13 ימים 7,000 שקל".

רבים נושאים עיניים לפתרונות מהמדינה. "מי שצריך לטפל בנושא הזה כמו בעוד הרבה דברים זאת המדינה", מדגישה רונית, "העול הכלכלי של הגן לא צריך ליפול על גב ההורים שגם ככה קורסים תחת הנטל. רבים לא עובדים, נמצאים במילואים ובנוסף צריכים לטפל בילדים בבית לאורך כל היום, מה שמגביל את אפשרות העבודה שלהם גם ככה במידה שהם עוד מועסקים ולא הוצאו לחל"ת או לא התחילו בעבודות חדשות לאור המצב".

 

 

ממשרד החינוך נמסר כי "המשרד פועל יחד עם משרד האוצר לבנות מתווה שיאפשר למעונות להחזיר להורים את סכום הכסף ששילמו בגין הימים שבהם לא התקיימה פעילות במעונות, בשל המלחמה. המשרדים בונים מודל פיצוי המעונות בדומה למודל ההחזר שנקבע בתקופת הקורונה. חשוב לציין כי ההחלטה הסופית בנושא בידי משרד האוצר". 

משרד האוצר הפנה למשרד החינוך.