אין דבר מרגש יותר מלידת תינוק. החזרה הביתה מבית החולים עם תינוק בריא וחמוד היא משאת נפש של כל הורה. עם זאת, ידוע שהמעבר להורות מלווה פעמים רבות באתגרים שונים כמו עייפות, חוסר ודאות, חשש ולעתים בדידות. בכי של תינוק הוא דבר נורמלי וטבעי ומשמש את התינוק כאמצעי לתקשורת עם סביבתו. מרבית התינוקות בוכים מספר שעות ביום והדבר אינו מעיד לרוב על בעיה אצל התינוק או על הורות לקויה. לצד זה, בכי מתמשך של התינוק עלול לגרום לתחושת מצוקה גוברת אצל ההורה.
 
כאשר התינוק בוכה, יש לבדוק האם צרכיו הבסיסיים נענים: יש לוודא שהחיתול שלו אינו דורש החלפה, שהתינוק אינו רעב, שלא כואב לו משהו ושהוא אינו סובל מחום או קור. מומלץ לנסות להרגיע את התינוק על ידי חיבוק, מוצץ או נדנוד קל. אפשר להשמיע לתינוק מוסיקה נעימה או לעשות לו אמבטיה חמימה. במידת האפשר, כדאי לצאת עם התינוק לטיול בעגלה, המראות והאוויר מחוץ לבית, עוזרים לתינוק להירגע.
 
בכי מתמשך של תינוק עלול לגרום אצל ההורה תחושות של כעס ותסכול, עד לכדי אובדן שליטה. מצבים אלו עלולים להוביל את ההורה לטלטל את התינוק בחוזקה. טלטול תינוק הוא מצב בו אדם מבוגר אוחז בגופו של התינוק, בזרועותיו או בצלעותיו, ומטלטל אותו בכוח, בדרך כלל במטרה להפסיק בכי מתמשך.

מדוע הטלטול כל כך מסוכן לתינוקות?

שרירי הצוואר של התינוק חלשים וראשו גדול יחסית, כך שבתגובה לטלטול הראש נע קדימה ואחורה ללא שליטה. בהתאם, המוח נע קדימה ואחורה בתוך הגולגולת ונחבט בדפנותיה, מה שעלול לגרום לפגיעה ברקמת המוח וכן לדימום בשל ורידים שנקרעים, על כל השלכותיו המסוכנות. איברים נוספים שנפגעים הם העיניים, בשל דימומים ברשתיות. הטלטול גורם גם לתנועות נפנוף של הגפיים קדימה ואחורה באזור המפרקים, ועקב כך יכולים להיגרם שברים מסוימים בקצוות העצמות הארוכות. לבסוף, האחיזה החזקה בבית החזה של התינוק בזמן הטלטול יכולה לגרום לשברים בצלעותיו. סימני הטלטול תלויים בעוצמתו.

בטלטול קל כביכול נוכל להבחין בביטויים כמו אי-שקט ישנוניות, הקאות או סירוב אכילה. הסימנים עלולים גם להופיע ללא סיבה ברורה, והם יכולים גם לחלוף. בטלטול חזק יותר נראה שינויים במצב ההכרה עד כדי קומה, שינויים בדגם הנשימה עם עצירות נשימה עד כדי הפסקת נשימה, פרכוסים, שיתוקים, ולצערנו גם מוות. הפגיעות שחווים תינוקות שעברו טלטול ונותרו בחיים עלולות לכלול נזק מוחי בלתי-הפיך. הוא יכול להתבטא בשיתוק מוחין, עיכוב התפתחותי, ועד מצב צמח קבוע. עיוורון וחירשות בדרגות שונות. שיתוקים של גפיים. חשוב לומר שגם תינוקות שמחלימים מטלטול, עלולים להתמודד בעתיד עם השלכות כמו הפרעות מוטוריות, בעיות קשב וריכוז, לקויות למידה, פרכוסים ועוד.

תינוק ישן (צילום: Valueline, GettyImages IL)
אמא מרדימה תינוק על היידים|צילום: Valueline, GettyImages IL

חשוב לציין כי אין אבטיפוס אחד מסוים של הורה מטלטל, ברוב המקרים מדובר בהורים נורמטיביים שנמצאים במצוקה גדולה מאוד. מדובר במצבים קיצוניים של עייפות ושחיקה, של תסכול וחוסר אונים, שמובילים גם לאיבוד שליטה, למשל מול בכי מאוד ממושך של התינוק. מאוד חשוב שאנחנו ההורים נהיה מודעים לתחושות ולקשיים שלנו. המעבר להורות הוא שינוי מאוד משמעותי בחיים ומביא איתו תהפוכות רגשיות, ולכן היכולת לבקש עזרה, להתייעץ ולשתף היא חשובה ביותר. אנחנו יודעים שבדידות, מצבי דחק ותחושת חוסר אונים הם גורמי סיכון. הם עלולים להקשות על ההורה לווסת את עצמו. כאשר תחושות אלה פוגשות את התובענות של התינוק, את הבכי המתמשך ואי השקט ההורה עלול לאבד שליטה. כאשר ההורה מרגיש שהוא עלול לאבד שליטה, מומלץ לנשום עמוק, להניח את התינוק במקום בטוח כמו במיטה, בעגלה או בלול, ולצאת מהחדר למספר דקות על מנת להירגע. עוזר מאוד לבקש עזרה מאדם קרוב ולא להישאר לבד במצבים בהם אנו מרגישים חסרי אונים. במידת הצורך ניתן לפנות גם לעזרה מקצועית. חשוב לזכור כי בכי אינו מסוכן לתינוק אך טלטול התינוק מסוכן מאוד.

ד"ר רמה שוורץ היא רופאה בכירה במחלקה לרפואה דחופה, אפרת הראל היא מנהלת השירות לעבודה סוציאלית, אופיר ליפשיץ, הוא אח מנהל תורן במנהלת הסיעוד ודגנית בן ניסן הינה פסיכולוגית ראשית במכון להתפתחות הילד, הכותבים כולם חברי הוועדה לשלום הילד במרכז שניידר לרפואת ילדים.