עם בואם של הגשם והחורף, מגיעות גם מחלות הילדים העונתיות. האף הסתום והנזלת הפכו למילות חיפוש מובילות ברשתות החברתיות והשראה לסרטוני טיפים טיפוליים מאימהות מנוסות. אחד הטיפולים שרץ ברשת בימים אלה הוא פתרון לאף סתום וגדוש בתינוקות וילדים קטנים, שבמבט ראשון נראה כמו שיטת עינוי עתיקת יומין, אבל ההפך הוא הנכון. לדברי מומחים בתחום אף-אוזן-גרון, מדובר בשיטה בטוחה ויעילה לפעוטות וילדים הסובלים מקושי לנשום עקב נזלת. אז איך מיישמים את שיטת "שטיפת האף" (Nasal Flush) ומה עוד ניתן לעשות כדי להקל על הקטנטנים? שאלנו את ד"ר נדים חבשי, רופא בכיר במחלקת אא"ג במרכז הרפואי רמב"ם:

למה כולם חולים בחורף?

"אנחנו כרגע בעונת החורף וכולנו סובלים בעונה הזו עקב זיהומים ויראליים", אומר ד"ר חבשי ומדגיש, "במיוחד תינוקות וילדים, שיכולים להתקרר ולהצטנן עשר פעמים בשנה בממוצע, כלומר כמעט כל חודש, אם כי בדרך זה כלל מתרכז יותר בעונות החורף". לדבריו של ד"ר חבשי, לסבירות הגבוהה להצטננות והתקררות בעונת החורף יש כמה סיבות: ראשית, אנחנו נוהגים להישאר יותר ביחד בבית ופחות בחוץ בתקופה זו, מה שמייצר תנאי צפיפות במקום סגור וחם עבורנו וקרקע פורייה לווירוסים לעבור מבן אדם לאחר או לתינוקות. בנוסף, הפרשי הטמפרטורות בין החוץ לפנים, מייבשים את חלל האף ואז קל יותר לווירוסים לחדור לחלל האף ולגרום לצינון.

האם נזלת בילדים ותינוקות שונה מהמצב במבוגרים?

כאמור, נזלת אצל ילדים היא בעיה שכיחה, אבל בהחלט מצריכה טיפול. תינוקות ופעוטות רגילים לנשום מהאף ופחות מהפה ולכן במקרה של נזלת שגורמת לחסימה אפית, הקטנטנים סובלים יותר כי מעבר אוויר הראשי שלהם נחסם. בזמן שהם אוכלים או יונקים, יהי להם קשה אף עוד יותר לנשום והמצב עלול לגרום אצלם לקוצר נשימה. זו גם הסיבה שפעוטות עם אף סתום ממעטים לאכול ולשתות.

בעיה נוספת שמתפתחת יחד עם הצינון, הן הפרשות כלואות בחלל האף המהוות מתכונת להחמרה בדלקות: "מדובר בהפרשה כלואה בחלל האף שעלולה להזדהם ולהביא למצב שבו דלקת ויראלית הופכת לדלקת חיידקית", מסביר ד"ר חבשי ומוסיף, "הדלקת יכולה להתפשט לחלל אוזן תיכונה דרך התעלה שמחברת אוזן לאף (חצוצרת שמע) שהיא מלכתחילה תעלה קצרה יותר אצל ילדים. הרבה יותר קל לחיידקים לעבור מחלל האף לאוזניים ולגרום לדלקות".

אף על פי כן ולמרות הכול: זה מה שאפשר לעשות כדי לטפל בנזלת בתינוקות וילדים

אז מה צריך לדעת בטיפול בנזלת בתינוקות? הטיפול בנזלת מורכב מכמה היבטים וישנן שיטות שונות שיכולות לפתור את הבעיה. "דבר ראשון - הידרציה טובה", מציין ד"ר חבשי, "כמובן לתינוקות מתחת לגיל 5 חודשים אז חלב אם או תחליף, בתינוקות מעל 5 חודשים ניתן לתת להם מים. חשוב מאוד גם להקפיד על ניקוי הפרשות. ככל שמנקים יותר הפרשות אז יותר קל לתינוקות לנשום. למזלנו, השימוש במי מלח מתאפשר כטיפול לילדים מגיל לידה, ללא בעיות. אין סיבוכים לשטיפות אף עם מי מלח".
 
ד"ר חבשי מסביר שאפשר לבצע שטיפות אף במספר דרכים: "בשימוש בתרסיס מי מלח לתינוקות, הטו את ראש התינוק לאחור ולחצו על תרסיס מי המלח למשך 3 שניות בכל נחיר. השטיפה עוזרת לפתוח חלל האף באותו צד ומנקה הפרשות. אל דאגה, אין סכנה של השתנקות וגם אין הגבלה על שימוש במי מלח בתינוקות. בתינוקות שיונקים או בפעוטות, עדיף לבצע שטיפת אף עם מי מלח 20 דקות לפני הנקה, על מנת לעזור לתינוק לנשום יותר טוב בזמן הנקה. שטיפת אף עם מי מלח היא השיטה היעילה ובטוחה ביותר לטיפול בנזלת אצל ילדים".
 
מה לגבי השיטה שמופיעה ברשתות החברתיות? האם היא בטוחה לתינוקות?

לגבי השיטה שהפכה לוויראלית ברשתות החברתיות, בה נעשה שימוש במזרק מי מלח דרך נחיר הילדים, ד"ר חבשי מרגיע ואומר: "אני בהחלט בעד שיטה זו למרות שנראה אגרסיבית מדי, מדובר בשיטה מוצלחת וללא סיבוכים. כדי לטפל בשיטה הזו, יש להחזיק את הילד מעל הכיור, להכניס את מכשיר השטיפה לנחיר אחד (מזרק עם טיפ סילקון כמו בסרטון) ולבצע שטיפה טובה ומהירה. בדרך כלל הפעולה שוטפת את חלל האף ודוחפת את ההפרשות מהנחיר השני. אין מניעה לחזור על הפעולה מספר פעמים. חשוב מאוד שיהיה מזרק עם טיפ סיליקון רך ולא פלסטיק קשיח כדי למנוע פצעים בנחיריים", מבהיר ד"ר חבשי.

ד
ד"ר נדים חבשי|צילום: הקריה הרפואית רמב"ם


 
מה עוד ניתן לעשות כדי להקל על הקטנטנים?

להתמודדות עם תקופת הצינון, ד"ר חבשי מציע טיפים נוספים: "בזמן שכיבה על הגב, הפרשות בחלל האף חוסמות את דרכי הנשימה העליונות של התינוק ואז מקשה עליו לנשום. לכן, בזמן שינה, מומלץ להגביה מעט את הראש של המזרון של התינוק. אפשר גם להניח מגבת מתחת ראש המזרן כדי להגביה. גם הוספת לחות לאוויר עוזרת מאוד לקטנים לנשום. שימוש באדים של מים חמים באמבטיה או אינהלציות של סליין, כמו גם מכשיר אדים בחדר Air humidifier בהחלט מומלצים. ניתן להשתמש במכשיר סקשן לאף, כאשר הכי טוב והכי מהימן לשימוש הוא מכשיר עם טיפ (ראש סיליקון) שמכניסים לנחיר ואז בצד השני אחד ההורים שואב את ההפרשות דרך הפה של הפעוט או הפעוטה. בנוסף, יש למרוח קרם סביב הנחיריים למנוע יובש ופצעים ולהקל על האדמומיות, כיוון שנזלת עלולה לגרון ליובש סביב האף, וגם בגלל פעולות  קינוח האף התכופות. כמובן, יש לקנח את האף בעזרת מגבונים רכים ולחים מאוד וישנה גם אפשרות לחמם מגבונים, מה שיכול לסייע ולהקל. מומלץ גם לשלב בטיפול מריחת קרם עם ויטמין E סביב האף".