אודליה (שם בדוי), היא אם לילדה בת 7 ולתינוק בן שלושה חודשים. היא עקרת בית ועובדת במשרה חלקית בשיווק דיגיטלי. בעלה פוטר בתחילת המלחמה ועדיין לא הצליח למצוא עבודה חדשה. מאז פרוץ המלחמה הם נכנסו לקשיים כלכליים ועם לידת בנם הבעיות הכלכליות הלכו וגברו: "הייתי צריכה איזשהו סיוע התחלתי עד שנצליח איכשהו לחזור לעמוד על הרגליים. כשילד בוכה ולא מקבל את האוכל שלו בזמן זה מזיק לו בריאותית וגם זה כואב בלב", היא אומרת, "המחירים בסופר יקרים מאוד, במיוחד כשמוסיפים את העלות של החיתולים והמגבונים. הבנתי שאני חייבת עזרה. עשיתי חיפוש מהיר בגוגל ומצאתי את הבנק החברתי למזון תינוקות".

ואכן, לקראת חג הפסח, נרשמת עלייה משמעותית בפניות של משפחות נזקקות לבנק החברתי למזון תינוקות. על פי נתוני העמותה, הביקוש לחבילות המזון והמוצרים לתינוקות גדל בחודש האחרון בכ-25% לעומת התקופה שלפני החג בשנה שעברה, ובכ-30% ביחס לחודשים האחרונים. הפניות מגיעות ממשפחות ותיקות של העמותה לצד משפחות חדשות שעד כה לא נזקקו לסיוע. נתון זה מתפרסם על רקע עליית המחירים במשק בתחום המזון, הדלק והחשמל. זאת בהמשך לעלייה נוספת של 23% בחודשים הראשונים למלחמה, אז סייעה העמותה לכ-900 משפחות מעוטף עזה.

מזון לפסח לתינוקות  (צילום: בן רייזר )
צילום: בן רייזר

ההתרגשות הגדולה, אומרת אודליה, היא בעיקר מהעזרה שהיא "אקסטרה": "בשלב מסוים הבנתי שהפורמולה שהבן שלי מקבל לא עושה לו טוב. הוא כל הזמן היה בוכה ועם חום. בהתייעצות עם הרופא הוא המליץ על פורמולה סמיכה יותר אבל גם יקרה יותר, שאמורה להקל עליו. פניתי מיד לשגרירה של הבנק החברתי למזון תינוקות והיא מיד עזרה לי בקבלת הפורמולה המיוחדת. הילד הפסיק לבכות ונהייתה לו ולנו הקלה מאוד גדולה. זה לא מובן מאליו, מדובר בפורמולה יקרה יותר אבל הבן שלי היה צריך אותה, לא הייתה לנו ברירה".

התחושה, לדבריה, היא בעיקר של חוסר אונים. "חוסר יכולת לתת לילד אוכל זה דבר קשה מאוד. תינוק לא יכול לאכול אוכל של מבוגר, ולא יודעים איך להתנהל במצב כזה כשאין איך ומאיפה ללכת לקנות. זה השפיע לי על המצב הנפשי – דיכאון, חרדות, בכי בלילה. כאב לי הלב שלא יכולתי לספק את מה שהוא צריך. אני פונה לכל המשפחות שזקוקות לעזרה – אין סיבה שתהיו לבד בקושי הזה, יש מי שיכול ורוצה לסייע לכם".

"הבנק החברתי למזון תינוקות" הוא פרויקט של עמותת "אחריות חברתית- לתת מכל הלב" שנוסדה בשנת 2012 על ידי מאיר שדה, מנכ"ל העמותה כיום. היא פועלת לסיוע למשפחות נזקקות בישראל, המתקשות להאכיל את התינוקות שלהן בשל מצוקה כלכלית ונפשית.

המשפחות שלהן עוזר הבנק החברתי למזון תינוקות מגיעות מכל רחבי הארץ, חוצות מגזרים ובעלות מאפיינים מגוונים - משפחות מרובות ילדים או משפחות בעלות ילד אחד. העמותה עוזרת בכל שנה לכ-2,100 תינוקות. לכל תינוק מוענקת ערכה בכל חודש המורכבת ממזון תינוקות, חיתולים, מגבונים וציוד נוסף עד לשנה הראשונה של התינוק. העמותה פרושה ביותר מ-100 יישובים, עם יותר מ-500 מתנדבים האוספים קופסאות מזון ומעבירים אותם למשפחות עד לפתח ביתן. מדי חודש מספק הבנק החברתי מזון ליותר מ-1,700 תינוקות עד גיל שנה, על בסיס מצבה הסוציואקונומי של משפחתו.

מזון לפסח לתינוקות  (צילום: בן רייזר )
צילום: בן רייזר

 

"אנו רואים עלייה דרמטית בפניות של משפחות שנקלעו למצוקה כלכלית בשל המשבר הנוכחי", אומר מאיר שדה, מנכ"ל הבנק החברתי למזון תינוקות. "הוצאות החג, לצד יוקר המחיה וההתייקרויות האחרונות, מציבות משפחות במצב של חוסר יכולת לספק את הצרכים הבסיסיים והחיוניים ביותר לתינוקות שלהן. אנחנו עדים למציאות קשה ומתסכלת, שבה הורים חייבים להתלבט בין רכישת מצרכי יסוד לתינוקותיהם לבין הוצאות אחרות הכרחיות לקיום משפחתם, מצב זה נוגד את כל עקרונות היסוד של החברה שלנו."

הבנק החברתי הגדיל את מלאי המזון והחיתולים והעמותה פועלת לגיוס תרומות על מנת לספק מענה הולם למשפחות שזקוקות לסיוע. לתרומות והתנדבות בעמותה היכנסו לאתר